[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Отглеждане и развъждане на зофобус
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане и развъждане на зофобус

Отглеждане и развъждане на зофобус

Мнениеот meri » Сря Юли 23, 2014 5:24 pm

Изображение

Това е много добър хранителен обект за паяците или хищните риби. Ларвите са много богати на животински протеин и за това са много хранителни. За възрастния паяк са достатъчни 2-3 ларви.

Изображение

Изображение

В началото вземете малък пластмасов контейнер 40 см на дължина и 40 см на ширина. Височината няма значение, по-добре ако не е голяма. Вземете малки стърготини и трици и ги смесете в съотношение 1:1. След това трябва да насипете в контейнера около 5 см от тази смес. В нея бръмбарите ще се хранят и ще снасят яйцата. Веднъж на два дни трябва да им давате рендосан морков, цвекло, ябълки и др, плодове и зеленчуци. Всеки ден субстрата трябва да се пръска, за да се поддържа влажността в диапазон 60-70%. Температурата за отглеждане трябва да бъде около 27 С. При тази температура добре се размножават.
Субстрат: смес от стърготини (не иглолистни) с торф, или стърготини с кокосов субстрат, който се поддържа влажен.

След известно време се излюпват ларвите, това се вижда по движещия се субстрат. Ларвите се хранят с рендосани плодове и зеленчуци. Може да давате на ларвите: нарязан морков, листа зеле, салата, комбикорм, храна за аквариумни рибки, месо, риба, яйца.
На бръмбарите:трици, овесени ядки, моркови, зеле, сухо мляко или бебешка храна.

Трябва да пръскате субстрата веднъж на ден. Ако видите, че ларвите и бръмбарите са изяли всички трици, трябва да досипете още. И така трябва да правите винаги.

Когато ларвите пораснат до 3-4 см, можете да ги давате на вашите любимци или да ги продавате.
За да получите възрастни бръмбари трябва да изберете възрастни ларви, размера на които е не по-малко от 3 см, да ги поставит в отделен контейнер и да го поставите на тъмно място. За да се превърнат в какавиди е достатъчна температура от 26 С. Ако сте поставили ларвите прекалено рано, ще трябва да почакате още 2 седмици и ще се появят възрастните бръмбари.

Възрастен зофобус
Изображение

За да се превърнат ларвите в какавиди, а след това в бръмбар, ларвите с големи размери се отделят от останалите, поставят се в малки кутии с отвори за вентилация, запълнени до половината със трици и се затварят с капак с вентилационни отвори. Кутиите с ларвите се поставят на топло(около 30 С) тъмно място и веднъж в седмицата се проверяват. Слес известно време ларвата започва метаморофоза и провежда в стадий на какавида 2,5- 3,5 седмици. В последната седмица кутиите трябва да се проверяват всеки ден, когато какавидата се превърне в бръмбар и промени цвета си от бял на черен (имаго), се преместват в контейнера в който започват да се размножават.
Женската снася 150-200 яйца. Развитие на яйцата 8-12 дни. Ларвите спират да растат след 6-8 седмици, а стават какавиди след 5-6 седмици. Пълният цикъл на развитие до стадия имаго отнема 3,5-4 месеца.

Отглеждане

Съществуват два основни типа на отглеждане: съвместно отглеждане на ларвите от всички възрасти и бръмбари, и разделно.

Съвместно отглеждане: в достатъчно голям контейнер се насипва субстрат, след това се пускат ларвите, ако има и бръмбари също се пускат.
Хранят се няколко пъти в седмицата със сочна храна, както хлебарки, субстрата се пръска всеки ден.

http://vdbr.ru/assets/images/ferm/DSC_2189.JPG

Този тип отглеждане си има своите плюсове: всички се намират на едно място, не губите време, лесни за отглеждане.

Минуси: няма диференциация на ларвите по възраст, което затруднява търсенето на ларвите с необходимите размери и може да доведе до канибализъм. На ограничена площ могат да се намират и ограничено количество бръмбари, в случай на голяма численност те ще воюват с летален изход.

Този етап има смисъл да се използва, ако ви е необходимо да получите приплод за хранене, дори ако след време зофобуса стане много, няма да събирате "на едро".

Разделно отглеждане- в пластмасов контейнер с малък слой субстрат се заселва определено количество бръмбари. В стандартен хранителен контейнер по 6-8 бръмбара, бръмбарите се плодят за 1,5-2 седмици, след което пристигат на новото местожителство в точно същия контейнер. И така се повтаря постоянно, добавят се към колонията нови бръмбари.

Изображение

Плюсове- възможност да поддържате различни условия за ларвите и бръмбарите, ларви с различни размери в различни контейнери, контролира се качеството на раждаемостта, плодовитостта.

Минуси- много контейнери, повече време за хранене, повече заемано място, преместване на бръмбарите веднъж на две седмици.
Изображение

Метамофроза на какавидата
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://www.youtube.com/watch?v=UGYvg0dgEdM

http://ekzotika-doma.ru/
http://www.zver-v-dome.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо