[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Отглеждане и развъждане на скакалци
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане и развъждане на скакалци

Отглеждане и развъждане на скакалци

Мнениеот meri » Чет Юли 24, 2014 8:52 am

Още един вид хранително насекомо. По размери е по-голям от щуреца, по хранителни свойства също го превъзхожда. За храна се развъждат 2 вида: мигриращ скакалец (Locusta migratoria), и пустинен (Schistocerca gregaria).

Мигриращ скакалец
Изображение

Пустинен скакалец
Изображение

Препоръките по развъждането им са еднакви. Подхождат пластмасови или стъклени контейнери с гладки стени. Оптималния размер на терариума 60 х 40 х 69 см. На дъното на аквариума трябва да затегнете финна мрежа (за предпочитане метална), под нея да направите подвижна тава. Тази конструкция позволява по-лесното почистване на терариума.
На капака на терариума се поставя метална мрежа против комари, за да осигурите добра вентилация.

За увеличение на полезната площ на терариума вертикално се окачват картонени кутии за яйца. Тази конструкция се използва в много терариуми и е много удобна.

Температурата за нормално развитие трябва да бъде на ниво 35-40 С, за Schistocerca gregaria -45 С. Отопление може да се осъществява с лампа с мощност 40-60 Вт, която се окачва на тавана или стените на терариума. Тя трябва да изпълнява и функцията на допълнително осветление. Влажността трябва да бъде около 30-35 %. По-високата влажност може да стане причина за възникване на заболявания или разпространение на паразити, ниската оказва влияние на линеенето. Поилка с вода не се поставя в терариума, терариума не се пръска. Цялата необходима влага насекомите получават от сочната храна. Но при понижена влажност по-ниска от 20% въздуха в терариума може леко да се овлажни.

За да бъде непрекъснато размножението, се увеличава фотопериода за сметка на осветлението и облъчването на скакалците с ултравиолетова светлина, това също позволява да се повиши хранителната ценност на насекомите.

Хранят се със суха и сочна храна. Към сухата храна се отнасят гамарус и трици. Тези два вида храна могат да се смесват. Сочна храна е салатата, рендосания морков, ябълката. За пустинните скакалци се добавят листа от дървета и храсти. През зимата за храна служи покълнала пшеница и трева. Предварително се засаждат зърна пшеница или семена от трева. Покълналите израстъци трябва да бъдат 5-7 см на височина. За ускоряване на покълването не трябва да използвате никакви добавки: инсектицидите действат пагубно на насекомите.

Изображение

Скакалците стават полово зрели 8-10 дни след последното линеене. Размножават се 3 седмици. В периода на размножаване се поставят малки контейнери с влажен субстрат. Това могат да бъдат торф или кокосов субстрат. За да не изсъхне субстрата, контейнера се покрива с капак с отвори за яйцата. Количеството яйца, снесени от един скакалец се колебае, около 50 броя. Всеки 10 дни контейнера с яйцата се премества в друг аквариум, а в терариума се поставят други. Периода на инкубация продължава 14-16 дни. Ларвите се развиват за 2-3 седмици, за този период достигат стадия имаго.

Терариумите се почистват и дезинфекцират между циклите на размножаване.
В качеството на клетка за снасяне се препоръчват буркани от стъкло с обем 1 литър. На дъното се налива слой гипс с дебелина 2 см. След импрегниране на гипса от водата отгоре се излива аквариумен пясък в такова количество, че да запълни буркана догоре. Пясъка не трябва да бъде много ситен и трябва да бъде почистен от всички примеси. Подгизналия слой гипс осигурява необходимото ниво влажност. Използва се преварена вода, водопроводната вода може да доведе до загниване на яйцата. Не трябва да доливате вода върху пясъка. Бурканите се поставят в терариума непосредствено след чифтосването. 12 дни след снасяне яйцата се преместват в специален терариум за развитие, където се оставят до появата на ларвите.

Освен описаните видове, се препоръчват и петнист скакалец (Autarches milharis), зелен гвиански, пъстроцветен скакалец. Тези видове не се нуждаят от висока влажност на въздуха. Температурата през деня вътре в терариума не трябва да бъде по-висока от 25 С.

Представителите на тези видове водят активен дневен начин на живот, което изисква поставянето на изкуствен източник на светлина в терариума. За хранителен обект служат пипала от къпини. Трябва да ги поставите в инсектариума така, че насекомите да могат да пълзят по тях.

Изображение

В периода на размножаване в терариума се поставя съд за снасяне на яйцата. След запълването на съда с яйца, се сменя. Пълния съд се овлажнява с чиста вода и се поставя в инкубатор с температура 22 С, където остава до излизането на ларвите.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


http://www.meades.org/locusts/locusts.html

http://clubfauna.com/articles/invertebr ... d-locusts/


http://insecta.maryno.net/
http://www.reptileforums.co.uk/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо

cron