[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Отглеждане и развъждане на брашнени червеи -Tenebrio molitor
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане и развъждане на брашнени червеи -Tenebrio molitor

Отглеждане и развъждане на брашнени червеи -Tenebrio molitor

Мнениеот meri » Чет Юли 24, 2014 2:20 pm

Изображение

Брашнения червей е разпространен вид храна за най-различни домашни любимци- птици, влечуги, безгръбначни и др. В храната на животните се използват ларвите на брашнения червей. Брашнения червей представлява ларва с дължина на кибритеа клечка.
Развъждането трябва да започне със закупуване на субстрата- това могат да бъдат пухкави или гранулирани трици. Червея не е взискателен, развива се добре в субстрата без необходимост от честа смяна.

Първата част на производството започва с придобиване на производителите ларви- брашнен бръмбар. Те представляват насекоми с твърди елитри (надкрилия) с черен или тъмно-кафяв цвят. Бръмбарите се заселват на семейства от няколко десетки, за това размножаването ще бъде ефективно. Всяко семейство, състоящо се преимерно от 2 000 бръмбара може да се засели в тави, затворени с решетка с малки отвори.

На дъното на тавата се поставят триците, поставя се източника на влага. Най-лесния начин- картонена кутия от яйца, напоена с вода, която служи за укритие на насекомите. Влажност вътре в тавата- 60-70%, температура 26-28 С. За достигане на нужната валжност тавата трябва да се пръска в пулверизатор.

ИзображениеИзображение

Ако триците в тавата бъдат изчерпани по-рано, преди ларвите да достигнат необходимия размер, трябва да пресеете насекомите и техните ексременти и останалия субстрат, а след това да ги поставите в тавата с чисти трици и моркови.

Бръмбарите- маточници трябва да се хранят с едро рендосан морков, с други плодове и зелечуци, които могат да се нарежат на парчета. Храната трябва да се сменя 1-2 пъти на ден, по време на тази процедура трябва да изхвърлите остатъците храна и да поставите новата. След едноседмично пребиваване на семейството в тавата, трябва да проведете "прочистване".

Изображение

За това трябва да изтръскате бръмбарите, седящи на яйчената кутия в чист контейнер. Сред тези насекоми присъстват само живи екземпляри. След това трябва да пресеете триците и да извадите всички бръмбари- и живи и мъртви. На следващия етап в контейнера със смесените живи и мъртви насекоми се поставя същата кутия, за да хванете оцелелите. Смъртността сред бръмбарите е висока, за това такова почистване трябва да се провежда систематично.

В следващия етап от жизнената дейност на бръмбарите- маточници от яйцата се появява брашнения червей. Развъждането на ларвите е сходно с отглеждането на бръмбари- те живеят в същия субстрат, хранят се с моркови. Достатъчно е да смесите храната направо с триците веднъж на 2 дни. Моркова е не само източник на хранене, но и създател на влажност в тавата. По този начин ларвите се развиват, достигат размерите, годни за продажба или използване на храна за други животни.

Необходими са около 2 месеца за развъждането на първата партида брашнени червеи "от нулата". Следващата партида може да получите по-бързо, ако планирате правилно дейността на бръмбарите-производители.

ИзображениеИзображение

Следващ стадий на развитие на брашнените червеи е какавидирането. Ще попитате защо трябва да ги довеждате до този момент, когато продукта е готов за продажба- ларвата е надраснала този етап на развитие и се е подготвила да стане бръмбар. На практика известна част от ларвите трябва да се остави за развъждане на бръмбари-маточници, за да намалите загубите на производители и да покриете естествената им смъртност. За осъществяване на този замисъл най- "възрастните" ларви се преместват в отделен контейнер със субстрат и се покриват с овлаженена картонена кутия, храна не се поставя.

Не трябва да поставяте там прекалено много екземпляри, не повече от килограм. Процеса на какавидиране започва при всички едновременно. Примерно след 2-3 седмици от какавидите се появяват бръмбари, които се качват на кутията, а след това е достатъчно да ги изтръскате от нея. През това време черупките на насекомите потъмняват и укрепват. След това бръмбарите се поставят в контейнер към останалите производители.

Важно е да създадете топъл климат на местата на развъждане. При студена температура на въздуха насекомите изпадат в анабиоза и престават да растат, но не умират. Светлина не е необходима- те се чувстват добре на тъмно. Прекалено високата температура е пагубна за червеите. Не трябва да смесвате триците, намиращи се в тавата с червеите. Картонената кутия може да се замени с влажни кърпи от естестена тъкан.

Имаго
Изображение

Наскоро излезли от какавидата бръмбари
Изображение

Ларва
Изображение

Дължината на яйцето е 1,60- 1,80 мм. Стадий на развитие на яйцата при нормални условия е 10-14 дни.
Дължината на ларвата в последния стадий на линеене е 20-30 мм, а ширината 3-6 мм.
Много подвижни и могат бързо да се придвижват както по гладки повърхности, така и по плътно брашно, трици, прониква дълбоко в могилата. По стъкло и гладка пластмаса не умее да пълзи.
Ларвите се развиват дълго, особено в неотопляемо помещение.
В процеса на развитие те линеят до 25 пъти, а срока на развитие може да продължи повече от 600 дни. Ларва, която е излязла от яйцето се развива добре във влажни продукти. В сухи продукти често се наблюдават случаи на канибализъм. Въпреки всичко те дълго време могат да минат без храна, около половин година. Устойчиви са към понижени температури. Могат да зимуват при температура от 5 до 0 С. При температура - 5 С умират за 3 месеца. Благоприятна температура на развитие 21-28 С.
Ларвите от всички възрасти се хранят с рендосан морков 3 пъти в седмицата, който се смесва заедно с триците. Количеството моркови зависи от възрастта на ларвите.

По този начин ларвите се развиват, изяждат триците постепенно. Ако триците свършат по-рано, преди ларвата да достигне пордажбени размери, ларвите се пресейват със собствените си екскременти и към тях се добавят нови трици.
От яйцата до продажния размер минават 2 месеца.
Изображение

Какавида
Изображение

Стадий на какавида от 6 до 47 дни, в зависимост от температурите. Дължина 14-19 мм. За покриване на смъртността е необходимо всяка седмица да оставяте част от ларвите за какавидиране. За това се взима тава с трици, там се поставят най-възрастните ларви, които се покриват с картонена кутия от яйца. Тези тави могат да бъдат няколко. След това се поставят на тъмно място, където редовно се пръскат, всеки ден и се дохранват с малки количества моркови 3 пъти в седмицата.

Изображение

За успешното развъждане подхождат всякакви пластмасови или стъклени контейнери хоризонтален тип. Който се затваря с капак и има обилна вентилация. Изчислявайте контейнера така че за 1 възрастен бръмбар площта да бъде 1см².
На дъното се изсипва 2-4 см от сместа, която ще използвате за субстрат. Субстрата периодично веднъж на половин година трябва да се пресява или заменя, защото груби хранителната си ценност.
Задължително е да има укрития, използвйте каквото искате, картонена кутия от яйца или само картон и го поставете на няколко слоя на субстрата.

Ларвите са всеядни и се хранят от сусбстрата в който живеят. Поилка не се използва, за това от време на време трябва да дохранвате ларвите и бръмбарите с парчета свежи плодове и зеленчуци в които се съдържа необходимата за организма влага.

Например: парче ябълка или круша, морков, цвекло, ряпа, листа от зеле или салата, напоен хляб (хляба след изсъхване може да не изваждате, в него бръмбарите могат да снасят яйцата).

Внимание: цялата храна, съдържаща влага, трябва да се поставя в малки количества, неизядените остатъци да се премахват, за избягване на плесен и гниене.

Внимание: протеини, калций!
За да не се изяждат помежду си ларвите и да могат да се развиват нормално, е необходимо наличието на протеинови добавки.
Това може да бъде сушен гамарус или дафния, варена риба.
Дафнията или гамаруса могат да се разпръснат по цялата площ на инсектариума и да се смесят със субстрата. По необходимост, ако всичко е изядено, трябва да се повтори.
Протеиновата добавка е необходима за нормалното развитие на ларвите. Протеините служат за генериране на хитина.
При недостиг на протеинова храна ларвите започват да се самоизяждат.

Инсектария с ларвите и бръмбарите не се овлажнява. При високо ниво на влажност насекомите след време умират. Стайната влажност е достатъчна.

За стартиране на колонията ще ви бъдат необходими 15-20 бръмбара. При успешни условия след 3 месеца ще имате около 50 възрастни бръмбари и някъде към 300 ларви.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Метамофроза
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://terrariums.eu/e107_plugins/forum ... hp?26.last

http://www.8lap.ru/
http://www.terraforum.net/s
http://dubrovski1917.narod.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо