[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Отглеждане и развъждане на мадагаскарски хлебарки
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане и развъждане на мадагаскарски хлебарки

Отглеждане и развъждане на мадагаскарски хлебарки

Мнениеот meri » Чет Юли 24, 2014 4:55 pm

Изображение

Мадагаскарските съскащи хлебарки - това не е един вид, а цял род хлебарки, живеещи изключително на Мадагаскар, а в другите страни се срещат само в терариумите на любителите или в случайни сандъци с банани.
В науката са известни 20 вида магадаскарски съскащи хлебарки. Характерна особеност е липсата на крила във всички стадий на развитие.
Имаго при някои видове може да достигне 9 см на дължина.

Нимфи от различна възраст
Изображение

Ларва от по-късна възраст
Изображение

На снимката: от горе -мъжки, от долу-женска
Изображение

Изображение

Разликата между половете лесно може да се установи, при мъжките мустаците почти винаги са счупени и криви, защото ги използват в битките за женска. При женските мустаците са равни и цели.
Изображение

Мадагаскарските хлебарки могат много силно и рязко да съскат. Съскането напомня отблъскващия звук при някои змии. Съскането може да изплаши дори опитните тераристи, защото се провежда много рязко.
Съскат всички възрастни хлебарки, използват за това специални органи- spiracles- на повърхността на тялото. Хлебарката рязко огъва тяло и свива белите дробове, за да издаде съскане, при някои видове прилича на свиркане.

Изображение

Женските съскат само в случай на опасност, отблъскват враговете. Мъжките използват съскането и в периода на ухажване и по време на битки с други мъжки.

Мадагаскарските съскащи хлебарки се отнасят към живораждащите видове. След оплождане на яйцето в корема на женската се слепва и формира специална камера- ootheca. По-голяма част от времето ootheca се намира в корема в женската, но тя има възможност да го избута през ануса за проветряване на яйцата.

Изображение

Изображение

Изображение

Развитието на яйцата продължава около 50-70 дни. Това време зависи от температурата на околната среда- колкото е по-студен въздуха, толкова по-дълго продължава своеобразната бременност.

Нимфите излизат от яйцата в телесната кухина на женската, след което веднага се изтласкват навън заедно с остатъците ootheca. Новородените ларви са малки, само няколко мм на дължина и имат бяла мека черупка. Те изяждат оотека и след няколко часа потъмняват, превръщат се в малки копия на майката.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Няколко дни след раждането те се държат с майката, а след това се разпълзяват. Хитиновата обвивка на ларвите не може да расте на размери, и за това самото насекомо расте вътре в нея, като дреха. Няколко пъти за своето детство нимфата линее. Новата черупка е мека и светла, но докато насекомото изяде своята предишна малка обвивка, обвивката се втърдява и нимфата придобива тъмно-кафяв цвят.

Ларвения стадий от излюпването до последното линеене продължава в зависимост от условията на външната среда и храненето от 6 до 12 месеца. За това време нимфата линее 6 пъти. Последния път нимфата линее на 5-6 месеца след раждането. Сега хлебарката се смята за възрастна и зряла, готова за размножаване. Възрастните насекоми не лиенят повече. В редки случаи при ниска температура или лошо хранене, развитието на нимфата до възрастно състояние може да продължи до 10 месеца. Нимфите и възрастните могат да се държат заедно.
Като домашен любимец ще радва своя стопанин около 4-5 години.

Мадагаскарските хлебарки се развъждат не само за удоволствие, но и като храна за терариумните животни. Те са калорийни, безвредни за животните, не издават неприятна миризма.

Изображение

Независимо от целите, отглеждането се осъществява в просторни пластмасови контейнери в които:

- Трябва да има постелка от стърготини. Нежелателно е да се използват стърготини от иглолистна дървесина, а кокосов субстрат или обикновени пълнители за котешка тоалетна подхождат идеално. Стърготините могат да се смесват с пясък. Постелката трябва да се сменя веднъж в месеца за профилактика на заразяването с акари.

- Трябва да има укрития, практиката показва, че идеални укрития са кутии от яйца, поставени една над друга. Хлебарките са нощни животни и не обичат светлината, за това е необходимо укритие. Подхождат цилиндри от тоалетна хартия или книжни салфетки. Направете малка къщика от няколко картонени кутии за яйца.

- Да се поддържа висока температура в пределите на 25-30 С. Хлебарките понасят нормално понижаването на температурите до 18 С и повишаване до 35 С, но престават да се размножават.

- Целия терариум трябва да се пръска с вода от пулверизатор поне веднъж в седмицата. Трябва да избягвате подгизване на субстрата- може да загние или плесеняса.

Изображение

Хлебарките се нуждаят постоянно от вода. В природата те я получават от плодовете или росата. В терариума трябва да поставите поилка, в която се поставя вата и се напълва с вода. Насекомите не трябва да имат възможност да потънат, но трябва да имат достъп до вода.

Хранят се с всякакви плодове(много обичат банани), варени каши, зеленчуци, суха храна за рибки, хляб, моркови, варени яйца, зеленина. Главното е храната да се намира постоянно в терариума и да бъде разнообразна, иначе насекомите могат да проявяват канибализъм или да се самонараняват.

За малка колония от 30 животни, е необходим терариум с размери 20 х 30 х 40 см. Терариума трябва да се затваря плътно.

На мадагаскарските хлебарки постоянно живее един вид акар, който не се среща на нито едно живо същество. Акара се храни със същата храна като хлебарката, а използва хлебарката само като транспортно средство.

Мадагаскарските хлебарки са един от видовете, женските на които проявяват грижа за нимфите. Докато самите ларви не се разпълзят на различни страни, майката гневно съска на всички насекоми и животни, приближаващи се до нея.

Изображение

http://www.youtube.com/watch?v=jK-XDjSHgwo

http://klop911.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо