[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Отглеждане и развъждане на бананови щурци -Gryllus assimilis
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане и развъждане на бананови щурци -Gryllus assimilis

Отглеждане и развъждане на бананови щурци -Gryllus assimilis

Мнениеот meri » Пет Юли 25, 2014 5:02 pm

Изображение

По хранителна ценност щурците превъзхождат повечето видове хранителни насекоми. Имайки предвид тяхната всеядност и лесно развъждане, те са хранителен обект за почти всички животни, употребяващи за храна насекоми.

Както всички щурци, банановите щурци пеят. При нормална температура те пеят 24 часа на ден. Ако терариума с щурци стои в стаята, където спите, едва ли ще имате спокоен сън.

За отглеждане и развъждане подхождат всякакви пластмасови или стъклени обеми. По размери най-удобни са резервоарите с площ 60 х 40 см при височина 30 см. Тъй като щурците лазят добре по вертикални повърхности, стените трябва да бъдат максимално гладки. Може да се използват ленти от скоч или тънко стъкло, или да намажете резервеора по периметъра с вазелин. Гладкия слой започва от горната граница на кутията и продължава надолу 5- 10 см.

Изображение

1/2- 2/3 от вътрешното пространство трябва да се запълни с картонени кутии от яйца, които позволяват да се увеличи полезната площ и дават възможност да се достигне максимална плътност на популацията. Тези кутии изпълняват ролята на укрития и без тях едва ли е възможно успешното развъждане на щурците. За новородените щурци може да се използват намокрени листа хартия.

Хващането на големите щурци се провежда с помощта на дълга пинсета или се изтръскват от картона в съд с широко гърло. Малките насекоми могат да хващат с помощта на ексгаустер или да се изтръскват в някакъв съд.

Терариума се осветява с обикновена лампа с нажежаема жичка с мощност 25-40 Вт. Те също създават и необходимия температурен режим.
В инсектария винаги трябва да има пластмасова кутия с височина 3-4 см с влажен рохкав вермикулит, торф или кокосов субстрат. Предимство трябва да се отдава на прозрачните пластмасови кутии, тъй като те позволяват да се контролира влажността и наличието на яйца в тях. Отгоре на грунда може да поставите едра мрежа за предовратяване на разкопаването и изяждането на яйцата от възрастните.

Изображение

Съдовете, запълнени със снесените яйца на 7-9 ден е желателно да се извадят и поставят в отделен обем с достатъчна влажност и температура 30-32 С.
При проблеми с поставянето на такъв инкубатор можете да оставите яйцата в общия терариум, но тогава люпимостта и оцеляването ще бъдат много ниски. За отглеждане и развъждане трябва да имате поне два инсектария.
Почистването на терариума трябва да се провежда веднъж в седмицата, тъй като наличието на екскременти и разлагащата се храна пречат на развитието на щурците и могат да предизвикат появата на акари.

Важна предпоставка за успешното развъждане е спазването на благоприятни условия на живот. Хранителните насекоми винаги са зависими от три фактора- температура, осветление и влажност.

Най-голямо значение има температурата. Активността на топлолюбивия щурец се определя не от осветеността, а от температурата на въздуха. За това при отглеждане в плен температурата трябва да бъде не по-малко от 26 С. За оптимална може да се смята температура от 28-37 С. Въпреки, че при повишени температури щурците по-рядко боледуват, развиват се по-бързо, но изискват по-сочна храна и по-честа смяна на постелката и почистване на терариума.

Температурните условия и влажност оказват силно влияние на сроковете на ембрионално и постембрионално развитие, броя на линеенията, продължителността на живот, смъртност, плодовитост, пигментация на покритието и хемолимфата, двигателната активност и денонощно движение. Повишаването или понижаването на температурата на околната среда обикновено причинява намаляване на двигателната активност, а при изходните температурни граници настъпва студов или топлинен ступор. Щурците умират при повишаване на температурите на външната среда до 45-48 С.

В терариума е достатъчно да поддържате влажност на въздуха 40-50%. Особено чувствителни към влажността са яйцата и изсъхването на субстрата може да доведе до тяхната смърт. За това е необходимо да го държите влажен през цялото време. При повишаване на влажността рано или късно в терариума се появяват акари, което може да причини смъртта на всички насекоми.

Използването на УФ облъчване в терариум с щурци ускорява тяхното развитие, увеличава плодовитостта и значително повишава качеството на хранителното насекомо. Най-добри резултати показало използването на лампите Repti Glo 5,0.

В естестени условия щурците се хранят основно с растителна храна, но понякога изяждат ларвите и яйцата на другите насекоми, също мъртви членестоноги. В плен храната за щурците са парчета плодове и зеленчуци, сух херкулес, сухари, трици, сухо мляко, храна за кучета и котки. Щурците много обичат листа от салата, зеленина, върхове на различни градински растения, листа на глухарче, репей.

В храната трябва да се добавя сух гамарус. За пълноценно развитие на щурците е необходима храна, богата на растителни и животински протеини. Липсата на този компонент в храната води до канибализъм или естествената смърт на ларвите. Женски, хранени само с растителна храна, снасят нежизнеспособно яйца, а продължителността на живот намалява. Но не трябва да прехранвате щурците с протеини, това може да причини заболяване. Добавка към традиционната храна на рибено брашно, гамарус, белтък от варено пилешко яйце осигурява нормалното развитие на ларвите и съзряването на пълноценни полови продукти при възрастните.

С голямо удоволствие щурците ядат детски млечни смеси с варено месо. За влажната храна може да използвате купички, които след хранене се прибират за избягване на плесеняването и развалянето на храната.

Сухата храна трябва да присъства постоянно в терариума, а влажната се дава на малки порции 1-2 пъти на ден.

Много автори препоръчват да поставите в терариума поилка или да пръскате в един от ъглите. Но ако давате достатъчно количество сочна храна, може и без поилка или пръскане, за да нямате излишни проблеми. В поилките понякога могат да потънат малки щурци, женските често снасят в тях яйцата, а самата поилка лесно се разсипва при почистване. А пръскането рано или късно води до появата на акари в терариума. Но ако влагата е малко, щурците умират или започват да ядат своите по-слаби събратя.

Щурците са с непълна метаморфоза. От яйцата излиза ларва (нимфа), приличаща на възрастно насекомо (имаго) и водеща сходен начин на живот. След няколко линеенета, съпроводени с растеж на тялото, постепенното развитие на крилата, половите жлези и сетивата, ларвата се превръща във възрастно насекомо- имаго. Половата зрелост на имаго настъпва няколко дни след заключителното линеене.

Добро съотношение за продължаване на рода е 1 мъжки на 3-4 женски. Това позволява да се избегнат битките между мъжките и да се осигури бързо оплождане на всички женски.

Скоро след чифтосването женската започва да търси влажно място, опипва повърхността на земята за снасяне на яйцата. Откривайки такова място, женската се повдига на задните крака, повдига корем и поставя под ъгъл яйцеполагалото на повърхността. Във всеки такъв отвор женската снася от 2 до 5 яйца. Яйцата тясно се притискат едно към друго и са разположени вертикално. След това женската изважда яйцеполагалото от отвора и отново започва да го въвежда в земята до първия отвор.

Развитието на яйцата протича в продължение на 1-2 седмици, след това новородените насекоми излизат на светло. Това е най-опасния за тях период, тъй като възрастните щурци могат да ги изядат. За да не се случи това, трябва предварително да извадите купата със земя в инкубатор със същите условия на отглеждане, както и в основния терариум. Ако нямате такава възможност, трябва да осигурите колкото може повече укрития за новородените щурци.

Първо условие за успешно развъждане на щурци е наличието на "затворен цикъл на поколенията". За това е необходимо да имате поне 3 контейнера, в които ще се развиват щурците от различни възрасти.

1 контейнер- инкубатор, в който се отглеждат новородените щурци до достигане на размер около 5 мм;

2 контейнер- основен терариум, в него се отглеждат подрастващите щурци до достигане на половата им зрелост;

3 контейнер- маточник, в който са поставени купи за снасяне на яйца и се отглеждат само възрастни насекоми.

По този начин възниква цикъл с постоянно обновяване на животните при едновременно наличие на щурци с различни размери. Това позволява да се удовлетворят нуждите на всички животни, хранещи се с щурци.

Скоростта на развитие и оцеляване на яйцата и ларвите зависят от няколко фактора:

- температура: при високи температури развитието се ускорява, но голям процент от яйцата умира;

- плътността на ларвите в заетия обем: оцеляването в големи групи е по-ниско, отколкото в малки, което е свързано с по-честите повреждания на ларвите по време на линеене при голяма плътност от животни;

- много голямо значение има и плътността на насекомите в клетките, прекаленото скупчване води не само до канибализъм, но и хорманален дисбаланс, причиняващи ефекта на групата, което се проявява с промените на формата и размера на тялото, окраската, метаболизма и намаляване на плодовитостта.

Заболявания

Един от най-сериозните проблеми в отглеждането на щурци са акарите, които нанасят най-голяма вреда, са яйцата и ектопаразитите. С цел предовратяване на тяхната поява не използвайте никакъв субстрат за отглеждане на щурци от всички стадии на развитие. Трябва да поддържате чистота в терариума, невисока влажност и навреме да премахвате остатъците от растителната и животинската храна.

Ако въпреки предприетите мерки, акари все още има, количеството им може да бъде намалено с понижаване на влажността на въздуха при едновременното повишаване на температурата. Влажна кърпа, поставена в резервоара примамва акарите. Ако тази кърпа се изпере няколко пъти в гореща вода, популацията акари значително намалява. В краен случай трябва да смените резервоара за развъждане на насекомите.

В последните години има случаи на поява на опасното инвазивно заболяване, причинено от микроспоридиите Nosema grylli. За кратко време от това заболяване може да загине цялата популация щурци, отглеждани в едно помещение. Симптомите на това заболяване са: в началото насекомите стават летаргични, малко и бавно се придвижват, предпочитат да седят на едно място. След това корема им неестествено се раздува и скоро настъпва смърт. От мъртвите насекоми често изтича течност, а от терариума излиза неприятна миризма.

За лечение могат да се използват различни препарати, използвани за нозематоза при пчелите, но метод на приложение още не е разработен. За това в повечето случаи се използва дезинфекция на всички съоръжения и терариуми с щурци с унищожаване на всички насекоми и замяна с нова популация.

Канбализъм, трудни ларви и размекнато хитиново покритие водят до многократно намаляване на количеството щурци и свидетелства за това, че количеството на животинската храна трябва да бъде повишено. Вина за намаленото количество животни могат да бъдат недостиг на растителна храна, площ, висока гъстота на популацията, малки възможности за укрития, големи отклонения от оптималните микроклиматични фактори.

При попадане на ларви на комари в контейнера със щурци, ларвите унищожават яйцата и ларвите на щурците, което води до смъртта на популацията. Заради особеностите в растежа на ларвите, инфектирания контейнер трябва да се дезинфекцира, а всички материали от него да се унищожат.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://www.youtube.com/watch?v=iv8aEzxvLqs#t=13

http://www.youtube.com/watch?v=iv8aEzxvLqs

http://chamaeleon.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо