[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Личен опит за отглеждане и развъждане на хлебарки
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Личен опит за отглеждане и развъждане на хлебарки

Личен опит за отглеждане и развъждане на хлебарки

Мнениеот meri » Съб Юли 26, 2014 9:08 am

Изображение

Въпреки че хлебарките се смятат лесни за развъждане животни, в тяхното отглеждане има някои особености, на които автора, който има 15- годишен опит работа с тези насекоми, би искал да ви обърне внимание.

Залог за успеха в развъждането на хлебарките е изпълнението на следните условия:

1.Подходящ за дадения вид терариум и неговото оформяне.

2.Правилно хранене.

3.Редовни грижи за животните.

Избор на терариум

За отглеждане на хлебарки авторът използва стъклени съдове с метална или пластмасова решетка за вентилация. При подготвяне на терариума трябва да помните, че хлебарките са подвижни животни, особено ако са разтревожени. За това терариума трябва да се затваря отгоре с плътен капак. Страничната врата е неудобна, защото животното лесно може да излезе навън при почистване. Особено това се отнася за видовете, способни на вертикално придвижване по стъклото. Горния край на терариума по-добре да се намаже с вазелин, тъй като хлебарките не могат да се придвижват по него. Пластмасовата вентилационна мрежа трябва да се разположи именно на покрива, за да не могат хлебарките да я прогризат. Мрежата трябва да бъде здрава и ситно клетъчна, иначе малките ларви ще могат да излизат навън. При използването за слепване на стъклото със силиконово лепило трябва внимателно да се регулира края на стъклото. Ако стъклата в терариума не са регулирани плътно едно към друго и пространството между тях е запълнено със силикон, някои видове хлебарки могат да го прогризат.

Размерите на терариума са според размерите на животното и самата колония, но площта на дъното трябва да бъде не по- малка от 20 х 30 см.

Оформяне на терариума

Оформянето на терариума за отглеждане на хлебарките се определя от нуждите на всеки вид и предназначение (хранителна, лабораторна или демонстративна). При повечето хлебарки ларвите водят копаещ начин на живот. Те се нуждаят от слой рохкав субстрат с дълбочина от 5 до 10 см. За хлебарките от род Blaberus като постелка може да се използват едри стърготини от листвени породи дървета.

За развъждане на хранителните видове, такива като мадагаскарски хлебарки на дъното на терариума се поставя слой с дълбочина 1-2 см смес от трици и гамарус. Субстрата винаги трябва да бъде сух, тъй като дори и малкото количество влага причинява неговото загниване. За това този тип запълване на терариума може да бъде препоръчан само за много големи популации.

Най-добър субстрат за всички "експозиционни" видове хлебарки, за малките хранителни също, е чистия торф. За по-голяма рохкавост в него може да смесите дървесен прах, дървени стърготини, гнило дърво, дъбови листа. Торфа се използва в декоративните инсектариуми, защото на тъмния субстрат с осветление животните се виждат по-добре. Торфа добре поглъща и задържа излишната влага при опръскване на терариума. Може да използвате и кокосов субстрат със смляна кора от тропически дървета.

За украса на терариума и като укрития се поставят естествени корени и кора. Предварително трябва да се кипнат. Това не само убива нежелателните членестоноги, но и преустановява процеса на гниене. Най-подходящи за тази цел са корените, събрани на торфените находища. Не трябва да използвате корени и кора от дървета, съдържащи вискозен сок или смола(иглолистни, плодови). Такова укритие може да се превърне в капан за ларвите.

За такива големи видове хлебарки като Blaberus spp. и Archimandrita tesselata наличието на парчета кора и корени в терраиума е задължително. Те се поставят вертикално, тъй като имаго и линеещите ларви предпочитат вертикалните повърхности. За останалите видове парчето дърво поставете на грунда, оставете малък отвор за укритие.

Хранене

Жизнеспособността на хлебарките непряко зависи от правилното хранене и своевременно почистване на отпадните продукти. За повечето видове хлебарки може да бъде препоръчан следния прибизителен състав: пресяти трици, сух гамарус, овесени люспи, пюрирани сухари бял хляб, сочна храна(настъргани или ситно нарязани плодове и зеленчуци). Различия в храненето по видове се проявява само в съотношението на количеството на различните компоненти храна. Храната се поставя в малки купички или чашки по порции, зависещо от количеството на хлебарките. При хранене трябва да изхождате от правилото, че по-добре да давате по-малко, но често, отколкото повече, но рядко. Високата влажност и температура в терариума оказва пагубно въздействие на храната, за това недоядените остатъци трябва да се изхвърлят. Хранилката трябва да бъде чиста, иначе дори и свежата храна бързо ще плесеняса. Имайте предвид, че при хранене хлебарките ще разпръскват храната по терариума, след което остатъците храна, смесени с екскрементите често загниват и развалят субстрата.

За някои видове хлебарки, използването на купички и чашки е затруднено заради малките размери на ларвите. В такъв случай храната трябва да се поставя непосредствено на субстрата или на парчетата кора, използвани за укрития. Храната трябва да се сменя по-често, остатъците да се премахват заедно с част от грунда.

В диетата на някои хлебарки(черни хлебарки, аржентински) трябва да се добавя голямо количество калций. Като добавка може да използвате смляна яйчена черупка, която се посипва на субстрата и храната, или сепия. При развъждане на хлебарките трябва да се погрижите за това, че сочната и суха храна да присъстват постоянно в терариума, въпреки че тези животни могат дълго да гладуват. Но при продължително отсъствие на храна и голяма плътност възрастните насекоми могат да ядат ларвите. Забелязано е, че линеещите хлебарки почти винаги стават обект на нападение от другите хлебарки, особено при големите видове (Blaberus, Archimandrita). Често линеещите хлебарки трябва да се изолират докато покритието не стане твърдо.

Условия на отглеждане

За бързия растеж и правилно линеене на хлебарките трябва да следите за влажността и температурата в терариума. За повечето видове е необходимо поддържането на влажност на ниво 50-70%. Ако няма поилка в терариума, необходимото ниво влажност се поддържа за сметка на ежедневното умерено опръскване на терариума с пулверизатор или промяна на интензивността на вентилиране, което добре понасят само горските видове, такива като зелените хлебарки. За туркменските хлебарки е необходимо по-сухо отглеждане. Животните нормално понасят кратковременните колебания на температурите от +18 до +32 С. Оптималната температура за повечето видове хлебарки може да се смята +26 -28 С.

Размножаване

Чифтосването на хлебарките се предшества от период на демонстративно ухажване, при оостра конкуренция между мъжките често се наблюдават битки, често завършващи с травми.
Средно бременността при женските продължава от 2 до 4 месеца. Женските от тези видове хлебарки, като черната, туркменската и марципанова (Eurycotis floridana), или прикрепват напълно формирания оотек с лепкав състав към различни повърхности, или го хвърлят на субстрата. Женските избират за това места с най-благоприятни за инкубация условия. Твърдата външна обвивка на оотека е надеждна защита за яйцата от механични повреди, но не винаги ги предпазва от пагубното изсъхване. При такива видове като мадагаскарските хлебарки, блаберусите и архимадрити, оотека се формира и съзрява вътре в корема на женската. Тя няма твърда външна обвивка и съдържа яйца, плътно прикрепени помежду си и разположени в два слоя. Женските обикновено ги носят до излюпването на ларвите. Непосредствено преди излюпването женската откъсва оотека, избирайки за това безопасно за ларвите място. Но понякога ларвите започват да се излюпват преди откъсването на оотека и излизат от яйцата направо в корема на женската. Новородените ларви, имат по-меко покритие, веднага започват да търсят подходящи укрития. За това в терариума трябва да има различни укрития.

Автор: Е.А. Огнев от Московския зоопарк

http://pauk.ru.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо