[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Отглеждане и развъждане на Blaberus giganteus
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане и развъждане на Blaberus giganteus

Отглеждане и развъждане на Blaberus giganteus

Мнениеот meri » Сря Юли 30, 2014 4:38 pm

Blaberus giganteus подхожда за начинаещи любители!

Това е една от най-големите хлебарки както в света, така и в домашните терариуми. Тези хлебарки са родом от Южна и Централна Америка, където живеят в горската постелка, ядат както растителна, така и животинска храна.

Ларвите на този вид много силно се различават, и ако не сте запознати с Blaberus giganteus, може да помислите, че това са две различни хлебарки.

Изображение

Изображение

Поведението на хлебарките от различни възрасти се различава. Ларвите в млада възраст обичат да се закопават в субстрата, и през повечето време не се виждат. А по-големите ларви, не се закопават толкова активно. Имаго, обратното, не се закопава и обича да се намира на клоните и стволовете на дърветата.

Женските са малко по-големи от мъжките и дължината на тяхното тяло достига 7,5- 8,5 см, а на мъжките 6,5- 7 см.
Имат крила, доста добре развити, за да могат да скачат на прилична дистанция, да скачат от височина. Имаго живеят до 1,5 години. След раждането хлебарката достига възрастта имаго на 5-6 месеца, в зависимост от факторите на околната среда. Този вид хлебарки са живо раждащи, което значи че женската носи оотека вътре в тялото, до момента на раждане.
Бременността на този вид не е изразена ярко и продължава около 1,5 месеца, след което се раждат до 30 малки хлебарки.
Не пълзят по стъклото, но терариума трябва да бъда затворен с капак или мрежа. Пола може да се определи по последния сегмент на корема- при женските е значително по-широк.

Необходим е терариум хоризонтален тип с различна конструкция. Температура за отглеждане 28-32 С, но понасят и 25-27 С, но се размножават бавно. Влажност около 60- 70%, веднъж на 2-3 дни субстрата леко се опръсква. Можете да поставите в терариума малка поилка. За отглеждане на няколко хлебарки подхожда терариум с размери 30 х 30 х 30 см. Вътре в терариума може да поставите клони, корени, по които хлебарките обичат да лазят. Необходимо е наличие на убежища- парчета кора, сухи листа и др. За осветление изпозлзвайте червена лампа или лампа с лунна светлина. Не трябва да допускате попадане на слънчеви лъчи в терариума.

Описани са няколко начина за отглеждане на този вид, първият това е с използването на влагоемък субстрат, декорация и др. елементи, и вторият е отглеждане на картонени кутии от яйца.

Първи вариант- насипва се на дъното слой субстрат, например кокосов, поставя се декорация във вид на клони, пръчки и др., субстрата да се поддържа влажен, да се пръска с пулверизатор. Предимствата на този метод са красота на отглеждане и близо до природните условия. Недостатъци: необходимост от подмяна на субстрата, плесен, акари, няма възможност да се оцени колко е боклука в терариума.

Втори вариант- оборудва се терариум и се поставят картонени кутии от яйца. Можете да поставите и малък буркан с кокосов субстрат, който се поддържа влажен. Отгоре се затваря с капак, което помага да се поддържа влага на ниво, при отсъствие на голямо количество влажен субстрат. Предимства: простота, хигиеничност, възможност да хващате ларвите от всяка възраст. Недостатъци: естетически.

Притежават силно развито териториално поведение, за това се препоръчва да отглеждате този вид в просторен терариум. Мъжките често проявяват агресия помежду си и се бият жестоко. Понякога в резултат на тези битки хлебарките получават сериозни наранявания, за това е нежелателно да отглеждате заедно възрастни мъжки. Също така хлебарките могат да изядат своите събратя, които току-що са линеели.

Основната храна трябва да се състои от сочни плодове, зеленчуци, хляб, сухари, суха храна(трици, овесени люспи, изсушена аквариумна храна), ябълки, круши, моркови, цвекло, суха котешка храна. Може да давате извара, месо, свежа зеленина. Необходима е протеинова добавка за избягване на канибализма в колонията, давайте сушен гамарус, дафния, скариди. Давайте толкова храна, колкото могат да изядат за деня, иначе ще се развали и изгние.

Храната се поставя в малка чиния в ъгъла на терариума. До хранилката се поставя поилка- съд с мокра гъба или памучен тампон.

С този вид хлебарки трябва да общувате внимателно! Хванатото, наплашено насекомо изпуска рязка, щипеща носната лигавица миризма, може да убоде болезнено с бодливите крака или да ухапе.

Изображение

Изображение

Изображение

http://www.bio.umass.edu/biology/kunkel ... ig2861.JPG

https://dl.dropboxusercontent.com/u/613 ... C_3985.JPG

http://www.youtube.com/watch?v=tzFBoySCtWY

http://www.youtube.com/watch?v=_YsyEPfzc3w

http://www.youtube.com/watch?v=latkDDutwpA

http://vdbr.ru/
http://pauk.ru.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо