[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да се грижим за леопардовия гекон
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да се грижим за леопардовия гекон

Как да се грижим за леопардовия гекон

Мнениеот meri » Чет Апр 09, 2015 3:33 pm

Ако сте решили да си вземете леопардов гекон за домашен любимец, има няколко важни неща, които трябва да знаете преди да си купите и да започнете да се грижите за вашия нов любимец. Смята се, че леопардовите гекони лесно се развъждат, но помнете, че те живеят достатъчно дълго и изискват контролируема околна среда и специална диета.

Създаване на жизнено пространство

Изображение

Купете терариум с обем 38-76 литра с капак.
Купете в зоомагазина стъклен или пластмасов контейнер, за да поставите в него гекона. Не забравяйте да купите здраво затварящ се капак. Всичко това може да се продава като аквариум, вивариум или терариум.

- В терариум с обем 76 литра може да се отглеждат до три леопардови гекона. Препоръчва се да държите в един терариум не повече от един мъжки, тъй като мъжките се бият помежду си.

Изображение

Запълнете терариума, използвайте твърд, не ронлив материал.
Покрийте дъното на контейнера със слой от специалното "покритие за влечуги", плоски керемиди, изработени от камък или изкуствена трева. Можете да използвате хартиени салфетки или вестници, но трябва да ги сменяте редовно според замърсяването или късането. Никога не използвайте пясък, стърготини или други материали, които вдигат прах или малки частици. Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, или гекона да ги изяде.

- Ако използвате камък или друг тежък субстрат, поставете няколко слоя хартиена салфетка между пода и камъка, за да намалите вероятността от счупване или повреда.

- Никога не използвайте чипове от кедрово дърво или друга смолиста дървесина, тъй като за леопардовите гекони е токсична.

Изображение

Затоплете терариума.
Използвайте нагревателен материал, създаден специално за терариум с влечуги, или "нагревател, разположен под терариума" за да го затоплите до 23-27 С. Използвайте термометри от всяка страна на терариума, за да следите температурата. Нощната температура не трябва да пада по-ниско от 21 С.

Изображение

Създайте още по-топло място, където гекона ще се грее.
Използвайте инфрачервена лампа или лампа с червен спектър, за да нагреете едната страна на терариума до 29-32 С. Леопардовите гекони се нуждаят от такъв топъл ъгъл, за да храносмилат правилно своята храна и да регулират телесната си температура, преминавайки между студените и топлите места в терариума.

- Не използвайте лампа с бял спектър, тъй като тя пречи на графика за сън на гекона.

- Не позволявайте на температурата да се повишава повече от 34,4 С

Изображение

Създайте смяна на ден и нощ.
Леопардовите гекони са сумрачни животни, т.е. те са най-активни при изгрев и залез, но те могат да се адаптират към живота в областите, където слънцето свети 14 часа (или 12 часа през зимата). Най-лесния начин да постигнете това е да използвате светлина, разположена над терариума, и да я управлявате с помощта на таймер, който може да купите в зоомагазина. Но ако искате, можете ръчно да включвате и изключвате светлината. За разлика от много други влечуги, леопардовите гекони предпочитат обикновената лампа, а не специалния ултравиолетов източник на светлина.

- Използвайте лампа с ниска мощност или енергоспестяваща, за да избегнете прегряването.

Изображение

Поставете в терариума три убежища.
Купете в зоомагазина каменни пещери и други убежища. Те трябва да бъдат достатъчно големи, за да може гущера да се скрие в тях. Или можете да създадете тези убежища сами, но избягвайте обекти с остри ъгли. Поставете убежищата в три различни места, за да удовлетворите нуждите на гекона.

- Поставете едно убежище на студената страна на терариума, и поставете под него влажни хартиени кърпички или друг овлажняващ материал. Такова убежище се нарича "влажно", и пода в него трябва редовно да се овлажнява, за да може гекона да поддържа влажността на своята кожа.

- Поставете второто убежище на студената страна на терариума, но го оставете сухо.

- Поставете третото убежище на топлата страна на терариума, поддържайте го сухо.

Изображение

Купувайте гекон от сертифициран развъдник.
Ако това е възможно, купете своя гекон от сертифициран развъдчик или в зоомагазин, в който всички животни са здрави и охранени. Избирайте гекон с чисти, здрави на вид светли очи и голяма опашка. Липсващи пръсти и твърд материал около устата показват, че този гекон е болен.

- Ако вашият гекон изглежда болен, не му позволявайте да се размножава. Той може да създаде болно потомство.

Хранене и редовни грижи

Изображение

Ще ви трябва плитък съд с вода.
Подхожда широка, но не дълбока чашка, тъй като тя позволява на гекона да пие вода и да приема вана без риск да потъне. Поставете я в студената страна на терариума. При необходимост я почиствайте и допълвайте. Обикновено това се извършва всеки ден.

Изображение

Трябва да имате отделен контейнер за живите насекоми.
Най-често използваната храна за леопардови гекони - това са живите щурци, но може да използвате и хлебарки, купени в зоомагазина. Има също варианти за използването на брашнени или восъчни червеи. Можете да ги използвате като допълнение, а не като основно блюдо. Тъй като леопардовите гекони рядко се хранят с мъртви насекоми, ще ви трябва пластмасов контейнер с отвори, за да ги поддържате живи. Можете да купите такива в зоомагазина, или да използвате достатъчно голям контейнер, за да могат насекомите да се размножават в него.

- За да бъде безопасна храната и привлекателна, насекомите трябва да бъдат с по-малък размер, от размера на главата на гекона.

- Ако трябва да запазите за известно време брашнените червеи, можете да ги поставите в хладилника. Ако ги развъждате, съхранявайте ги при стайна температура, за да се превърнат някои от тях в бръмбари.

Изображение

Добавете към насекомите витамини.
Купете калций и витамин Д на прах за влечуги. Преди да дадете насекомите на гекона, поставете ги в пластмасов контейнер с този прах, след това разклатете контейнера, докато насекомите не се покрият с бяла пудра. Бързо нахранете гекона с тези насекоми.

Изображение

Добавете към насекомите повече хранителни вещества (не е задължително).
Друг отличен метод да добавите хранителни вещества в диетата на гекона е да "нахраните" насекомите. Използвайте за това специална формула, или поставете в контейнера при насекомите плодове, ядки или зеленчуци за 12-24 часа преди да ги дадете на гекона. Ако решите да пробвате този вариант, помнете, че това е допълнение към праха от предишната стъпка, а не негов заместител.

Изображение

Трябва да храните гекона всеки ден или през ден.
Леопардов гекон до четири месеца трябва да се храни всеки ден, а старите се хранят през ден. На всеки гекон трябва да се дава толкова храна, за да я изяде за 10-15 мин. За това време той ще изяде около 4-6 щуреца. След 15-20 мин. извадете всички щурци от терариума, тъй като те могат да атакуват и повредят кожата на гекона.

- Ако вашия гекон яде бавно или изглежда дебел, проверете неговото здраве.

Изображение

Редовно почиствайте терариума.
Ежедневно премахвайте от терариума фекалиите, мъртвите насекоми и другия боклук, за да намалите вероятността от заболявания или привличането на опасни насекоми. Примерно веднъж в седмицата мийте терариума с гореща вода и сапун. Не забравяйте да изплакнете сапуна добре преди да пуснете гекона в терариума. Сменяйте субстрата, когато започне да мирише.

- Ако използвате плочки или нещо многократно, при появата на миризма временно ги извадете от терариума, и почистете пода под тях.

Здраве и безопасност за гекона

Изображение

Изучете как да отглеждате безопасно гекон.
Мийте ръцете си с топла вода и сапун преди да вземете гущера, за да не позволите на заболяванията да преминат от вас върху животното. Поставете гекона в ръката си или меко го вземете за тялото, леко стискайки от двете страни с ръка. Никога не взимайте животното за опашката, тъй като може да я откъснете.

- Ако гущера е откъснал опашката си, премахнете я и ежедневно почиствайте терариума за предовратяване на заболявания, докато опашката не се излекува и не започне да расте.

- Не пушете в стаята с гекона, особено когато го държите в ръка.

Изображение

Изучете въпроса със смяната на кожата.
Леопардовите гекони сменят кожата си примерно веднъж в месеца, въпреки че точното време се променя с възрастта. Кожата става сива или бяла 1-2 дни преди да започне линеенето. Когато старата кожа е сменена успешно, обикновено гекона я изяжда. Това е безвреден процес, така че не се безпокойте. Ако старата кожа не иска да се откъсне на някои места, опитайте да напръскате това място с вода от пулверизатор, за да помогнете за нейното отделяне.

- Ако оставащата кожа е разположена между пръстите на краката, поставете гекона в плитка купа с топла вода, и отделете кожата с памучен тампон. Ако я оставите, гекона може да си загуби пръста.

Изображение

Проверете за признаци на обезводняване.
Ако поддържате влажността във "влажното убежище", то възрастния гекон сам регулира влажноста на своята кожа. Ако гекона има потънали очи, запек или бавно линеене, опитайте два дни да пръскате кожата на гекона от пулверизатор с вода (по веднъж на ден).

- Леопардовите гекони на възраст до един месец могат да "крещят" при опръскване, но това не води до никаква вреда за тяхното здраве.

Защитете гекона от прекомерна влажност.
От друга страна, ако въздуха в терариума е прекалено влажен, купете хидрометър, за да следите влажността в терариума. Ако тя се повиши до 40%, насочете към терариума вентилатор, или заменете съда с вода с по-малък.

Изображение

Помогнете на гекона, ако яде бавно.
Ако вашия гекон яде бавно, поставете постоянна малка чиния с брашнени или восъчни червеи в допълнение към малкото хранене с щурци или други насекоми. Не оставяйте в терариума неизядените щурци или други подвижни насекоми, защото ако не са изядени, те могат да се бият и да нанесат поражения на гекона.

Изображение

За дебелия гекон намалете количеството храна.
Леопардовите гекони запазват мазнината в опашката си, така че опашката трябва да бъде широка и дебела. Ако опашката на гекона е по-широка от тялото и/ или мастните отлагания започват да се появяват около крайниците, трябва да намалите количеството храна за едно хранене.

Изображение

Ако у вас възникнат други проблеми, отнесете животното на ветеринар.
Необходима ви е спешна ветеринарна помощ, ако гущера не откликва на вашите докосвания, или на храната, ако забележите потрепвания, загуба на теглото на опашката, кръвотечение, или някакъв друг здравословен проблем. Консултирайте се с ветеринар, ако забележите диария, запек, втърдяване на кожата, или тъмни, обезцветени пръсти на краката или върха на опашката. Това може да се случва заради възрастта, тъй като с възрастта се променят предпочитанията в храната и се променя разписанието на съня, но непременно трябва да се консултирате с ветеринар по този повод.

Съвети:

- Леопардовите гекони живеят до 22 години, ако се грижат добре за тях. Уверете се, че вие ще се грижите за гекона през целия му живот.

- Не е задължително да поставяте растения в терариума с гекона, но можете да ги използвате като декоративни елементи, или като убежище. Преди да добавите растенията в терариума, винаги търсете информация за тях, или питайте специалист по влечугите, тъй като някои растения са токсични за леопардовите гекони.

Предупреждения:

- Силните звуци причиняват стрес в гущера.

- Каменните нагреватели не се използват вътре в терариума. Гекона може да реши да се погрее на тях и да получи тежко изгаряне.

- Премахвайте неизядените насекоми от терариума. Те могат да атакуват гущера.

http://ru.wikihow.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо