[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Размножаване при гущерите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Размножаване при гущерите

Размножаване при гущерите

Мнениеот meri » Съб Юли 23, 2016 6:05 pm

Физиология на гущерите

За да можете успешно да се занимавате с развъждане на гущери и да разчитате на положителен резултат- поява на младо потомство, трябва да имате двойка гущери:мъжки и женска.
Съществуват някои видове влечуги при които визуално не може да се определи техния пол. Надяваме се при вас да не се случи нещо подобно и да можете да определите пола: ще определите безпогрешно мъжкия по неговия коронен израстък на главата, ясно изразен гребен, шпорите на петата, гърлена клапа и повече люспи зад клоаката. Отсъствието на такива признаци свидетелства, че пред вас е женска.

Можете да отидете във ветеринарната клиника за консултация с ветеринар или да направите специален анализ- биохимия на кръв, която ще определи наличието или отсъствието на мъжки хормони в кръвта на животното.

Как се размножават гущерите

След като сте взели успешно мъжки и женска и сте ги заселили в подходящ терариум(не забравяйте за карантината, за да не се заразят един от друг със своите заболявания), трябва да знаете как се размножават и как протичат тези процеси в техния организъм.

Учените потвърждават, че процеса на размножаване при гущерите протича предимно по полов път. Въпреки, че изключение могат да бъдат ситуациите, когато имаме работа с отделни видове влечуги, които се размножават по пътя на партогенезата. При тях потомството се развива от яйцеклетка, без нейното предварително оплождане от мъжкия. Но това е много рядко.

Основно всички гущери се отнасят към снасящите яйца. Това означава, че след чифтосването те снасят яйца, които продължават да се развиват в продължение на няколко седмици извън тялото на майката, и след това се излюпват малките.

Изображение

Трябва да се подготвите и за това, че някои видове гущери са живораждащи. Това означава, че самите яйца нямат черупка и остават в яйцепровода на женската до завършване на ембрионалното развитие на малките влечуги.

Колко яйца снасят гущерите

Количеството на яйцата и самите бебета може да се промени и да се намира в пределите от 1-2 малки за големите видове гущери, до 50 и повече при малките видове гущери, в това число и при гекон и сцинк.

Кога могат да се чифтосват гущерите

Половото съзряване на гущерите зависи непосредствено от размера на тялото, тъй като визуалното определяне на годините не винаги е възможно. Гущер, по-възрастен от година вече може да се използва за развъждане. Трябва да знаете за това, че някои възрастови форми (предимно видовете малки гущери), след снасяне на яйцата умират. За това, трябва да прецените всички "за" и "против"- нуждаете ли се от потомство на такава висока цена.

Какви гущери могат да се чифтосват

За развъждане се избират животни, които са достигнали полова зрелост, които изглеждат здрави, активни са, ярко оцветени, техните размери и пропорции на тялото отговарят на средните показатели за техния вид.
Някои стопани потвърждават, че ако имате намерение да се занимавате сериозно с развъждане, не трябва да се ограничавате само от една двойка мъжки и женска, а по-добре, в зависимост от вида на гущера, в следните съотношения: за хамелеони- 3 женски на 1 мъжки (подхожда и за игуани, гекони и агами). За сцинк и истински гущери- 3 женски на 2 мъжки. За варан 2 женски и 1 мъжки.

По време на брачния период мъжките се държат много агресивно, и могат да нападнат другите мъжки. За това, не е препоръчително да ги държите в група с други мъжки.
Интересен факт: ако женската не хареса мъжкия(това се отнася особено за хамелеоните)- от вашата задача за развъждане едва ли ще се получи нещо.

Условия, необходими за развъждане

Въпреки, че гущерите не са капризни животни, те все пак се нуждаят от комфортни условия и особена среда на отглеждане. За това, ако имате двойка гущери и планирате в скоро време да ги развъждате, трябва повече от всичко да спазвате препоръките за отглеждане на гущери, да им осигурите комфортен терариум (той трябва да бъде достатъчно просторен за двойката), здравословна диета и да ги предпазвате от стресови ситуации. Науката е доказала, че стресовите ситуации влияят на репродуктивните способности на влечугите, и в някои случаи дори водят към безплодие.

Как да стимулирате размножаването

В природата гущерите започват активно да се размножават с настъпването на топлото време. В терариума, където те живеят в постоянни температурни условия, и началото на брачните процеси може да не сработи заради това, че не работят природните инстинкти, животното не усеща, че в терариума се е "затоплило", съответно въпросите за размножаване при постоянна температура не го интересуват.

За щастие има някои малки хитринки, как можете да стимулирате и мотивирате гущера към размножаване. За това е необходимо да имитирате и създадете условия, максимално приближени към природните. За това устройте за 4-8 седмици зимуване- намалете температурата в терариума, намалете продължителността на светлинния ден, и намалете или изобщо прекратете храненето на гущера. Не забравяйте да наблюдавате състоянието на животното. Ако видите, че не се чувства добре от тези условия. върнете го в предишните атмосферни и комфортни условия на живеене, но го връщайте към предишната среда постепенно.

Преди чифтосването в продължение на 3 седмици устройте светлинен ден за влечугите в продължение на 15-16 часа. Не забравяйте и за ултравиолетовата лампа.

Въведете в диетата витамини, специални хранителни добавки. А с настъпването на бременността някои видове гущери отказват храната.

Как да стимулирате към размножаване гекона и хамелеона

Ако отглеждате гекон или хамелеон- не е задължително да им устройвате зимуване. За няколко дни понижете температурата в терариума с 3-4 градуса и разделете мъжкия и женската. След това ги съберете на обща територия.

Трябва да знаете и за това, че все пак някои видове влечуги се размножават в определени сезони, или зимата, или в пролетно-летния сезон, но колкото по-дълго живее гущера в терариума, толкова по-малко следва тези инстинкти. Въпреки че някои представители могат да се чифтосват в продължение на цялата година. Този момент трябва да се уточни при закупуване на животното.

Бременност при гущерите

В зависимост от вида на животното, зависи срока на бременност. При живораждащите гущери този период е по-дълъг по време, тъй като всички етапи на ембрионално развитие протичат в тялото на майката. А снасящите гущери се справят за по-кратък период.
Инкубационният период за геконите и сцинкът е от 50 до 60 дни, за игуаните 60-80 дни, хамелеона до 190 дни.
На продължителността на инкубационния период може да повлияе и температурата на околната среда. Ако в терариума е 28-31 градуса малките се излюпват навреме, ако температурата е по-ниска- инкубационния период може да се забави.

Къде снасят яйцата гущерите

Гущерите сами приготвят гнездото за своето потомство, изкопават дупка в почвата. Можете да им предложите специално гнездо или дори малко парче кора, които да послужат не само за укритие, но и за място, където гущера може да снесе яйцата. След като гущера снесе яйцата, не е задължително да се намира до тях постоянно. Женската може да продължи да живее своя обичаен живот. Но, ако преживявате тежко, че такова майчинство се отразява негативно на малките, можете внимателно да преместите яйцата в инкубатор. Но се отнасяйте много внимателно с тях, тъй като обвивката на яйцата е много мека и ако я повредите, ще погубите ембриона. Старайте се да не преобръщате и да не тръскате яйцата, защото ако ги преобърнете нагоре с дъното, ембриона ще загине. Много е важно да пренасяте яйцата в същия ред, в който ги е снесла самата женска.

Някои учени твърдят, че от температурата в терариума зависи и полът на бъдещите влечуги. Ако искате да имате предимно мъжки- осигурете температура от 25-29 градуса. Ако ви устройват женски- температурата може да бъде и по-ниска, от 21 до 25 градуса.

Появата на малките гущери

В определения срок от яйцата се появяват малките. Трябва веднага да ги извадите от терариума, за да предовратите вероятността от канибализъм от страна на родителите. За да не съжалявате след това, че големите гущери са изяли малките, няколко дена преди да се появят малките оборудвайте в терариума укритие и внимателно пренесете там яйцата. Много е важно възрастните да нямат достъп до малките.

Живораждащите гущери се отнасят различно към своето потомство. Те пазят своите малки, грижат се за тях.

Грижите за малките не се различават от грижите за възрастните гущери.

Температурата в терариума за малките гущери

Трябва да бъдете по-внимателни към температурата в терариума- високата температура макар и да ускорява растежа на гущерите, може да стане причина за рахит. Трябва да следите младите гущери да се греят под ултравиолетовата лампа и да получават достатъчно детска храна.

След като младите гущери пораснат, трябва да ги поставите в отделни терариуми(всеки гущер в отделен терариум).

С какво да храните малките гущери

Малките гущери трябва да се хранят с малки насекоми, щурци, хлебарки. Подрастващите гущери може да преминат на храна за възрастни. Не забравяйте за витамините и минералните добавки. На подрастващите гущери в зависимост от вида може да давате зелеви и салатни листа, извара, новородени мишки.

Ако младия гущер отказва храна, трябва да го храните изкуствено.

Изкуствено хранене- малките гущери трябва да се държат за главата по такъв начин, че темпоромандибуларната става(това е ставата, която свързва темпоралната кост, намираща се отстрани на главата, с мандибулата, т.е. долната челюст) да се намира между палеца и показалеца ви. С другата ръка, с помощта на отдръпване на кожата на шията, се постига отваряне на устата(в краен случай в долния ъгъл на устата се поставя дървена и никаква друга шпатула по такъв начин, че да се отвори устата.При натиск с двата пръста в ъгъла на устата или с помощта на гумена тръбичка устата се задържа в отворено състояние(за голям гущер са необходими двама човека за безопасно хранене и избягване на нараняване)).
Изкуственото хранене трябва да се провежда веднъж на 2-3 дни, в началото се дават витамините, след това парченца плодове или животни, които може да покриете със сурово яйце за по-добро приплъзване в гърлото. След седмица изкуственото хранене се прекъсва и се проверява може ли гущера да се храни самостоятелно. Ако животното не яде самостоятелно, то изкуственото хранене продължава още седмица.

http://nutriacultivation.ru/
http://exoclub.by/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо