[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да изберете гущер
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да изберете гущер

Как да изберете гущер

Мнениеот meri » Нед Авг 07, 2016 3:37 pm

С какво да започнете избора на гущер

С това, че вие отивате в зоомагазина и избирате първия харесал ви гущер, или с това, че вие първо сте се запознали с характеристиката и особеностите на отглеждане на всеки вид, и след това избирате гущера. Правилен е вторият вариант.
По този начин ще предпазите себе си от разочарование, а самият гущер от мъчение, тъй като вие в бъдеще не можете да му осигурите надеждните грижи.

Изображение

За това, преди да купите самия гущер- задължително се запознайте с това как се отглежда правилно, с какво се храни, и какви особени изисквания (ако съществуват) трябва да осигурите на гущера, за да се чувства комфортно във вашия дом.

Научете всичко за размерите на гущерите

Всички малки гущери са мили създания. Но трябва да знаете, че вашия гущер не винаги ще бъде толкова малък, той ще расте. И именно от неговият възрастов размер (той зависи от вида на гущера) вие трябва да се ориентирате преди покупката, когато купувате малък гущер.

Именно размера на гущера диктува това, колко голям терариум трябва да осигурите. Ако нямате проблем с мястото, можете да си купите и голям гущер. Но ако имате ограничено пространство, не трябва да взимате гущер с голям размер.

За това избирайки гущер уточнете какъв размер ще достигне, когато порасне, и изхождайки от тази информация се ориентирайте ще можете ли да предоставите необходимото място. За съжаление вероятността, че гущера няма да расте или няма да се движи е много малка.

Ръчен гущер или див

След като определите вида и размера на гущера, не е лошо да разберете някои особености от неговия характер. Например, ръчен ли е този гущер или див и агресивен. Ако мечтаете да носите на ръце гущера, трябва да изберете ръчен вид. Ако повече ви интересува красотата зад стъклото- може да рискувате и да изберете по-агресивен, но ярък любимец.

Дори ако сте избрали ръчен гущер, и в описанието на вида е написано, че се отнася дружелюбно към човека- вие трябва да разберете, че гущерите не са кучета и котки, и думата "дружелюбно" в техните отношения има друго обяснение. Вие не можете да прегръщате гущера, постоянно да го носите на ръце, да го чешете зад ушите и да спите с него. Дори и най-ръчния гущер няма да търпи това.

Вие винаги трябва да бъдете готови за това, че дори и най-"ръчния" гущер може да притежава лош характер и да е изключение от правилата на своя вид. За това бъдете готови и за такъв сюрприз, не се предоверявайте прекалено много по повод на дружелюбността на тези създания. Бурните прояви на чувства, емоции, преданост и вярност- това не е за тях.

Здравето на гущера

Какъвто и гущер да изберете- това се отнася за вида, размерите и характера, а също, степента на дружелюбност, ако искате да ви радва- вие трябва да изберете здрав гущер. Но как да разберете дали имате пред себе си здрав гущер?
Едва ли някой продавач ще се погрижи да ви предостави информация предварително за състоянието на гущера в момента на неговата продажба, за това трябва да разчитате на своите визуални възприятия.

Как трябва да изглежда здравия гущер?

Здравия гущер притежава ярка окраска, която отговаря на неговия вид. Кожата е гладка, без израстъци и рани. Изключение са ситуациите, когато влечугото линее- тогава по тялото на гущера могат да се виждат малки парчета кожа. Неопитният човек не може да различи линеенето от кожно заболяване, за това по-добре не купувайте такива гущери. Може да ви продадат болен гущер.

Очите трябва да бъдат чисти и ясни, широко отворени, клепачите не трябва да бъдат подути. Устната кухина трябва да бъде без налепи или пяна. Краката не трябва да бъдат подути и деформирани. Ако откриете леко увреждане на ноктите- това не е голяма беда, защото заради счупен нокът на гущера не трябва да се отказвате от удоволствието да се запознаете по-отблизо.

Походката на здравия гущер трябва да бъде уверена и равна, а самият гръбначен стълб да бъде прав. Деформация на гръбнака, неговото изкривяване- е симптом на тежко заболяване. Опашката на гущера трябва да бъде закръглена и да има пълна форма. Уверенията на продавача, че падналата опашка ще порасне бързо- не трябва да се приема с доверие. При някои видове гущери опашките не регенерират, и такъв недостатък може да окаже негативно влияние на здравето.

Ако вземете в ръка малък гущер- той трябва да ви оказва активна съпротива. Ако животното седи безучастно във вашите ръце- или е болно, или е силно измъчено.

Дори тези визуални признаци за здраве, за съжаление, понякога могат да ви подведат във вашия избор. Не са редки случаите, когато заболяването протича в скрита форма и се проявява след няколко месеца, дори години. За това, не се доверявайте само на това, което виждате, но и на това, което ви подсказва интуицията.

Тялото на гущера не трябва да бъде прекалено слабо или дебело, гущера трябва да има всички зъби. Корема на гущера също трябва да бъде чист- можете да го огледате, ако вземете гущера на ръце или това направи продавача.

Ако сте предпазливи към такива създания, и имате проблеми със взимането на ръце- още веднъж помислете трябва ли да отглеждате гущер.

Полът на гущера

Няма да ви потвърждаваме, че женските не са по-капризни от мъжките или обратното. Избирането на пола трябва да предопредели вашата основна цел- за какво ще отглеждате гущера. Ако е просто за красота- изберете мъжки.
Те израстват по-големи на размер, и тяхната окраска е по-ярка, но всичко зависи от вида на конкретния гущер (някои видове мъжки гущери са по-ярки, но имат по-малки размери от женските, които са по-големи, но имат по-спокойна окраска).
Ако вие в бъдеще планирате да се занимавате с развъждане- по-добре вземете или женска, или двойка- мъжки и женска.

Как да определите пола на гущера

Не трябва да имате проблеми с определяне на пола. В основата на опашката при мъжкия около ануса ще се наблюдава уплътнение- тестиси.
При женската- няма.
Някои видове гущери имат вторични полови признаци- например, сигнална окраска или бедрени ивици.

Още един признак дали имате пред себе си мъжки или женска- това е наличието или отсъствието на гребен, който е разположен на гърба или на главата на гущера. Такъв гребен имат само мъжките. Аналогично, само при мъжките на главата има кожни израстъци, при някои видове- има и шпори на петата.

За да сте сигурни в избора си, се препоръчва да сравните това, което виждате с други гущери.

Възрастта на гущера

Що се отнася до това на каква възраст е по-добре да изберете гущер, тук е много по-лесно. Можете да вземете гущер на всяка възраст, и ако до този момент е живял в терариум, то адаптацията към новите условия ще премине безболезнено.
Купувайки малък гущер, вие не винаги можете да бъдете сигурни в това, към какъв вид принадлежи, какви размери ще достигне, кога ще порасне.
Малките гущери са по-безболезнени и слаби, отколкото големите, за това те са по-евтини.
С възрастните гущери също рискувате, тъй като не е лесно сами да определите възрастта.

Как да определите възрастта

За съжаление, точен метод за определяне на възрастта не съществува. А такива методи като дължина на тялото, размери на главата- не са обективни. За това не може да разчитате на точното определяне на възрастта.

Какво трябва да знаете още, избирайки гущер

Непременно се поинтересувайте дали гущера е отгледан в плен или наскоро е хванат. Какво значение има отговора и как може да повлияе на вашето решение?
Специалистите и тези, които не за първа година се занимават с развъждане и отглеждане на гущери, потвърждават, че начинаещите любители, които никога не са отглеждали в домашни условия такива животни, е по-добре да отдават предпочитание на отгледаните в домашни условия, тъй като те вече са адаптирани към условията на терариума, и е по-лесно да се грижите за тях, отколкото за тези гущери, които до вчера са живеели на свобода.

Това, което можем да ви препоръчаме е да избирате екзотични гущери, а не тези, които живеят във вашите географски ширини. Въпреки че звучи парадоксално, е така. Екзотичните гущери вече са се адаптирали към един температурен показател, докато местните гущери са адаптирани към температурните колебания. И ние не можем да сме сигурни, че стайната температура ще се окаже комфортна за техния живот.
Освен това, гущерите от местата, където има голяма разлика между летните и зимни температури, в студения период на годината са склонни да изпадат в зимен сън или да се държат летаргични, тъй като всички функции и процеси в техния организъм през това време се забавят. Не трябва да им пречите да спят.
Постоянната температура в терариума ги предпазва да не изпадат в сън, и в резултат гущера може да се разболее и дори да умре.

За това, ако сте избрали гущер от местен произход, не забравяйте за това, че ще трябва да осигурите условия за зимен сън. Осигуряването на такива условия е доста упорита работа. И за това, ако сте новак, то шансовете да направите всичко правилно, и вашия гущер да се събуди- са много, много малки.

http://nutriacultivation.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо

cron