[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Терариуми за гущерите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Терариуми за гущерите

Терариуми за гущерите

Мнениеот meri » Пон Авг 08, 2016 6:45 pm

За всеки вид гущер трябва да създадете особена среда на обитание в терариума. Именно за това, преди да изберете вида гущер, се препоръчва да изучите особеностите на местообитание и да си зададете въпроса:"мога ли да създам удобни условия в своя дом?"
Под комфортни условия се подразбира специален температурен режим, специално ниво на влажност, специална почва, и ултравиолетова лампа.
Вие трябва да създадете в терариума такава среда на обитание, която е максимално приближена до естествената среда.

Видове терариуми

Съществуват няколко вида терариуми, които се различават по типа на поставяне, вътрешно устройство и предназначение. В зависимост от своята форма, терариумите могат да бъдат кубични, вертикални и хоризонтални.
Хоризонталните терариуми подхождат за гущери, които живеят на открити пространства и водят земноводен начин на живот.
Вертикалните терариуми подхождат за дървесните гущери или за тези, които живеят в планински местности.
Кубичните терариуми подхождат за отглеждане на гущери от различни видове и тези от тях, които живеят в дебелината на земята.

Размери на терариума

Размера на терариума зависи от размера на гущера, който ще живее в него. Избирайки терариум, вие трябва да се ориентирате от максималните размери на гущера- трябва да планирате предварително размерите на терариума за неговия възрастен обитател. Иначе или ще трябва повторно да правите терариум, когато гущера порасне, или гущера ще трябва да живее в неподходящи условия.

Прието е да се смята, че терариума за гущер, който живее на сушата, трябва да бъде по-голям на дължина, отколкото на ширина.
За оптимални размери се смята такова съотношение на дължина, ширина и височина, като 2х1х1.
Но ако избирате гущер, който в природата е свикнал да лази по дърветата, вие трябва да промените пропорциите и да осигурите голяма височина (дължината на терариума също може да се намали), и в този случай съотношението ще бъде 1х1х2.

Размерите на терариума също зависят от това какъв вид гущер ще живее в него.

За дървесните видове гущери подхождат вертикалните терариуми, височината на които е не по-малко от два пъти дължината на възрастен гущер, на еднометрова игуана ще бъде комфортно в терариум с височина 2 метра, ширина 2 метра и дълбочина 1 метър.

Много е важно размерите на терариума да позволяват на животното да се придвижва свободно в него. Ако планирате да отглеждате няколко гущера- размерите на терариума трябва да се изчисляват според тяхното количество.

Материал за терариума

Принципно терариумите са направени от стъкло, плексиглас или пластмаса. Отдавайте предпочитание на плексигласа- високият показател за здравина няма да ви кара да се съмнявате в това, че ще ви послужи дълго.
Стъкленият терариум има съществен недостатък- той е прекалено чуплив.
Вариантите от поливинилхлорид бързо губят своята прозрачност, тъй като стените на такъв терариум се поддават на драскотини, а на пръстите при гущерите има остри нокти.

Самият терариум може да бъде както с рамка, така и без нея. Ако изберете голям терариум, отдайте предпочитание на варианта с рамка- това ще го направи по-здрав. Без такава рамка стените на терариума могат да се деформират.

Оборудване за терариума

Във всеки терариум трябва да има вътрешно оборудване, което да осигурява определена температура на въздуха, да регулира продължителността на светлинния ден, влажността и т.н. Всичко това се създава с помощта на осветителни прибори, нагреватели и други приспособления.


Осветление на терариума

Продължителността на светлинния ден трябва да бъде 9-14 часа. В зависимост от годишното време, вие трябва сами да осветявате терариума. Когато избирате осветителните прибори, имайте предвид тяхната мощност и обща площ, която трябва да осветяват.

За осветление подхождат флуоресцентните лампи с мощност 15-40 Вт. Дължината на лампата трябва да съответства на дължината на стените на терариума.

Успоредно с обикновеното осветление трябва да поставите и ултравиолетова лампа, тъй като гущерите се нуждаят от ултравиолетово облъчване.
Ултравиолетовите лъчи играят важна роля при отглеждането на гущерите- те повишават общата активност и съпротивляемост на организма. Особена роля играят лъчите от диапазон В в синтеза на витамин Д. Недостигът на ултравиолетови лъчи води до рахитични промени на скелета, особено при младите животни, при бременните женски причиняват неправилно образуване на черупката на яйцата. Ултравиолетовите лъчи А играят важна роля при образуването на пигмента в кожата (при неговия недостиг малките имат нетипичен за вида цвят).

Ако изведнъж забележите, че окраската на гущера е станала бледа- проверете осветлението, възможно е на гущера да не му достига светлина.

Може ли да минете без лампа, но да поставите терариума на перваза на прозореца?
Специалистите не го препоръчват. Тъй като на няколко метра от прозореца, зад стъклото на терариума осветлението за гущера вече е 300 пъти по-ниско от естественото.

Когато поставяте такива лампи, избирайте оптималното разстояние до животното- 60 см, по-близо не трябва да поставяте лампата, тъй като животното може да получи изгаряне.

Отопление на терариума

Тропическите животни в терариума без отопление не могат нормално да се развиват и в резултат бързо умират. За това е необходимо да се погрижите за отопление на терариума. За това може да използвате специалните лампи, които имат огледално разсейване. А за да можете да следите за температурата- не забравяйте да поставите термометър. Може да поставите автоматичен температурен регулатор, който предпазва от възможно прегряване и по този начин ще запази живота на гущера.

Недостатъчната топлина може да доведе до заболявания на гущера, който ще престане да се размножава.

Оборудвайки терариума с нагревателни елементи, е много важно да ги изолирате, за да предовратите травми и изгаряния при животното.

Що се отнася до непосредствените температурни показатели, то през есента и зимата температурата трябва да бъде 18-24 С през деня, и 16 С през нощта, за лятото и пролетта подхождат 22-27 С през деня и 19 С през нощта. Ако имате тропически гущер- дневната температура трябва да съответства на нощната.

Вентилация и влажност в терариума

Отсъствието на чист въздух също много често е причина за това, че гущера започва да боледува.

За това се погрижете за специални вентилационни отвори, направете ги в стените на терариума и покрива. За да не станат такива отвори "прозорци" за бягство, сложете мрежа на тях. Самият размер на отворите трябва да зависи от размера на гущера и размера на самия терариум. Ако обема на терариума е повече от 100 литра, е необходимо да поставите допълнително вентилатор, за да не се задъхва животното.

Оптимален показател за влажност е 70-90%. Влажността се повишава с ежедневно пръскане и живи растения, със специален басейн, но него трябва да го поставите така, че животното да не го преобърне.

Погрижете се и за системата за вентилация, която се състои от вентилатор или работи на принципа на термичната конвекция. Също така е възможно една от стените да се направи от тел или мрежа, или да поставите в нея достатъчно вентилационни отвори.

Растения за терариума

Можете да използвате за оформяне на терариума изкуствени растения- те не изглеждат лошо, и не трябва да се грижите за тях. Но трябва да бъдете сигурни, че те не съдържат токсични вещества, опасни за живота на гущера. За това, по-безопасни и красиви са живите растения. Но трябва да сте наясно какви растения може да засадите вътре в терариума- това могат да бъдат кактуси, агаве и др. Но най-важното е те да не са отровни, да нямат остри шипове, и хлъзгави повърхности, а техните клони да могат да издържат теглото на гущера, ако реши да се катери по тях. За такива растения средата в терариума трябва да бъде максимално комфортна.

За да улесните почистването на терариума засадете растенията в саксии.

Грунд за терариума

Дъното на терариума задължително трябва да е покрито с грунд- той спомага за подобряване на хигиенното състояние на терариума, попива течните изпражнения, поддържа висок показател на влажност, притежава декоративни свойства. За грунд може да използвате чакъл, пясък, големи камъни пясъчник, арагонит, мрамор, базалт, гранит, торф, паднали листа, торфен мъх. Но по-добре да използвате като основен грунд специален пясък, трябва да го поставите на слой 10-12 см, и не забравяйте да се погрижите за нагряване на пясъка.
Ако вашия гущер обича да се зарива в пясъка, се откажете от неговото затопляне.

Декоративни елементи за терариума

Вътре в терариума можете да поставите керамични дупки, кутии, корени, камъни, гърнета. С тяхна помощ може да създадете уникален екзотичен ландшафт, който ще бъде комфортен за живота на гущера. Важно е да следите всички тези композиции да не пречат на гущера да се придвижва, да не се нарани, да се заклещи някъде.

Такива декоративни елементи можете да използвате за маскиране на осветителните и отоплителните прибори и устройства.

Къде да поставите терариума

Терариума трябва да се постави на такова място, където той няма да пречи на преминаването, самото място трябва да бъде добре осветено, а опората и поставката, на които той стои- достатъчно устойчиви.

Много често окачват терариума на стената, с помощта на специални скоби или монтирани на специални подпори- самия терариум трябва да се фиксира на тях задължително. Някои предпочитат да го оставят на перваза- но самия перваз трябва да бъде достатъчно широк, и от прозореца не трябва да духа.

Почистване на терариума

Почистването трябва да се провежда ежедневно и да включва почистване на остатъците храна, смяна на питейната вода, изхвърляне на изпражненията и поливане на живите растения.
Генерално почистване- смяна на грунда- се провежда по-рядко.
От това колко внимателно ще спазвате препоръките, ще зависи не само колко красиво ще изглежда вашия терариум, но и колко здрав ще бъде гущера.
Влажната и топла среда създават отлични условия за размножаване на паразитите. Ако откриете такива, задължително трябва да проведете не само почистване, но и дезинфекция на целия терариум. Профилактична дезинфекция се провежда няколко пъти в годината.

Обърнете внимание, че за ежедневното почистване трябва да използвате специален инвентар, и ако имате няколко терариума, всеки трябва да си има свой инвентар. След приключване на почистването инвентара се обработва с 1%-ов разтвор хлорамин, мие се под течаща вода и се подсушава.

Карантина

Всички новопридобити гущери в началото трябва да бъдат поставени в карантинен терариум, който трябва да бъде по възможност стерилен. Съдът с питейна вода едновременно може да се използва и като басейн. Може да се създадат укрития.

Преди поставяне в карантинния терариум трябва да прегледате гущера за наличието на ектопаразити и чревни паразити и да проведете лечение. Карантината може да приключи само тогава, когато при две повторни проби за паразити, те отсъстват.
По време на карантината трябва да изучите предпочитанията на гущера, което в последствие ще ви помогне с избора на любимата храна, растителност и укрития.

Съвместно отглеждане

Ако имате голям терариум, може да отглеждате и няколко вида гущери заедно, но трябва да имате предвид, че дори да са от една климатична зона, те са различни по размер и темперамент. При такова отглеждане ще ви трябват повече сили и внимание към тях.

Отделяйте повече внимание на новите обитатели в терариума, тъй като тези, които вече живеят в него са доминиращи. За това при новите животни много често се случват стресови ситуации.

Изображение

http://gekko.ru/images/articles/886.786.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=UwiypqsjZZE

http://nutriacultivation.ru/
http://exoclub.by/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо