[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Хранене на гущерите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хранене на гущерите

Хранене на гущерите

Мнениеот meri » Сря Авг 10, 2016 12:59 pm

Преди да си вземете гущер от някакъв вид, трябва да се осведомите с какво се храни в природата. Известно е, че много видове от тези животни ядат само един вид продукти.

Сред гущерите се срещат месоядни, растителноядни и всеядни видове. Препоръчва се да храните растителноядните гущери с различни плодове и зеленчуци: зеле, моркови, листа от салата, ябълки и др.
Всички продукти, с които се хранят гущерите, трябва да бъдат измити добре. Следете плодовете и зеленчуците, тревите да бъдат екологично чисти, в никакъв случай не трябва да давате растения, обработени с химикали или израснали до автомобилни пътища. Много рядко се препоръчва да давате на гущерите варен ориз или картофи.

За видовете, които се хранят с животинска храна, като основен продукт може да използвате насекоми( дрозофил, щурци, скакалци и др.), а също мишки и малки плъхове. Гущерите ядат също дъждовни червеи, охлюви, риба.
Сурово месо трябва да давате само в изключителни случаи, ако няма други продукти. Преди да дадете местото, трябва да го почистите от костите и други примеси.

Повечето гущери са хищници, за това в природата те се хранят с насекоми, червеи, малки гръбначни. По-големите по размер гущери могат дори да ядат риба, други гущери, земноводни, змии, птици, бозайници, не се отказват от яйца. Има и растителноядни гущери, но те са малко. Те употребяват предимно растителна храна, но могат да си позволят да преминат и на диетата на хищниците. Хищните гущери понякога си устройват разтоварващи дни и се хранят изключително с растителна храна.
Ако имате растителнояден гущер, той ще обича плодове и зеленчуци.
Не трябва напълно да превеждате гущера на несвойнствена за него храна, по-добре я използвайте като допълнителна храна. Такава храна се дава по-рядко от основната. На насекомоядните и растителноядни гущери се препоръчва веднъж в седмицата да давате по една новородена мишка, а на месоядните- плодово-зеленчукови смеси.

В диетата на водните агами и много гекони е желателно редовно да добавяте извара. За геконите поставяйте изварата по клоните и камъните, защото тези животни не обичат да се спускат на земята.

Количеството храна трябва да бъде такова, че гущера да се наяде, тъй като ако не се насити, ще стане агресивен. Това е особено актуално при наличието на няколко гущера, които могат да се нападнат един друг, а по-големите дори да изядат по- малките. Но не трябва да ги прехранвате, защото може да се получи запушване на червата, много често при младите гущери.

Особено внимание трябва да отделяте на храненето на младите животни. Стените на стомаха при тях са много тънки и слаби, за това могат лошо да усвояват прекалено твърдата храна.
Забраната важи за щурци, скакалци и възрастни хлебарки. Тези насекоми имат твърда черупка, която може да нарани хранопровода на гущера. За това тази храна трябва да отложите.

Що се отнася до живите, много подвижни насекоми, трябва да ги давате на гущера от пинсета. Това особено касае нехерметичните терариуми. Ако терариума се различава с добра херметичност от всички страни, можете да ги пускате там направо.

Колко често трябва да храните гущера

Ако смятате, че домашните гущери могат дълго време да живеят без храна или без вода- грешите. Гущерите се нуждаят от няколко еднократни хранения, и в топлото време на годината трябва да ги храните 3 пъти на ден, когато е студено е достатъчно да ги храните 2 пъти на ден.

За хранене се избира време, когато гущера се държи активно. Ако имате няколко гущера, следете да не се сбият за храната, за това е по-добре да ги храните в различни терариуми. След като гущера се нахрани- остатъците от храна почистете.

Не трябва да поставяте гущера на диета и да го ограничавате в употребата на храна. В резултат на недохранване, може да започне да боледува и да умре.

С какво да храните гущера

Можете да предложите на вашия гущер различни насекоми- паяци(не отровни), щурци, брашнени червеи. Някои дават малки гущери или птичи яйца.
Ако гущера не е с големи размери- по-добре не давайте бозайници. Това е лошо храносмилане за стомаха и може да доведе до заболяване и смърт.
Може да приготвите питателна смес.

Как да приготвите питателна смес

Вземете в равни пропорции моркови и месо(някои стопани са категорично против да дават на гущера месо- те предпочитат да го заменят с насекоми, ларви и др., но да смелите месото е по-естетично, отколкото да мелите червеи), и всичко това да смелите(моркова може да се рендоса), след това добавете към получената смес малко листа от салата, витаминни добавки и калций. Тази смес може да дадете за закуска и обяд, а за вечеря нещо друго. Младите гущери се препоръчва да храните с дълга пинсета, а на по-възрастните може да поставите храната в купа.

Не забравяйте след храненето на гущера да измиете добре ръцете си със сапун.

Какво да правите, ако гущера отказва храна

Този въпрос много често си задават стопаните на гущери, които още не са привикнали към своя статус на стопани. Възможно е вие да сте прехранили гущера, и той да е решил да си устрои разтоварващ ден. Наблюдавайте неговото поведение- ако както преди е активен, пие добре вода, но отказва храна или яде много малко, това не е страшно. Животното може по този начин да разтоварва своя организъм от вашето прехранване(симптом на последното е честото оригване), а може би ви намеква за това, че му давате храна, която не харесва. В този случай се препоръчва да промените храната.

Не са редки случаите, когато младите гущери отказват самостоятелното хранене. В тази ситуация може да се опитате да заинтригувате гущера със закуска или обяд- изстискайте съдържанието на брашнения червей и намажете с него устата на гущера. Той задължително ще го оближе, а след това, опитвайки лакомството, ще пожелае да яде.

Необходими ли са витамини на гущера

Ако искате вашия гущер да бъде здрав, да изглежда ярко и да се държи живо- задължително трябва да включите в диетата витамини и минерални вещества.
Ако имате гущер-вегетарианец, можете да смачкате витамините и минералните вещества и да ги смесите с ориз и плодове. За гущерите хищници може да приготвите смес от хранителни насекоми и да добавите в нея витамини на прах. Някои стопани предварително инжектират мишките и плъховете с витамини преди да ги дадат на гущера, или поставят минералните вещества в желатинови капсули. Избягвайте тези вещества, които могат да отблъснат гущера от храната или да развалят неговия апетит.
Калция може да давате във вид на черупки от сепия или под формата на смачкана яйчена черупка(яйцата трябва да бъдат сурови).

Необходима ли е вода на гущера

Разбира се, че да. Следете в терариума в специална поилка или друг устойчив съд, за да не може гущера да го преобърне, винаги да има прясна и чиста вода, която трябва да сменяте ежедневно. Без вода животното може да умре.

Подготовка на храната

Вашият гущер постоянно ще се нуждае от свежа и добра храна. Не винаги в асортимента на зоомагазините има. Не е хуманно да карате гущера да гладува, защото не сте намерили навреме червеи. За това си направете своя мини ферма за развъждане на щурци- гущерите много ги обичат. За това вземете малък аквариум, поставете в него на пластове картонени кутии от яйца, и между тях поставете зелеви листа. Пуснете там живи щурци и фермата е готова.
Не забравяйте да поставите капак, а стените на аквариума да намажете с вазелин. Така може да развъждате не само щурци, но и хлебарки.

С какво не трябва да храните гущера

Не трябва да давате човешка храна. Не се препоръчва да давате постоянно брашнени червеи, но не защото може да стане причина за отравяне на гущера, а защото не е годен по отношение на витаминно-минералното съотношение. Не трябва да давате на гущера мухи, домашни хлебарки, които сте хванали, случайни насекоми, които сте събирали в полето.

Много гущери се хранят неохотно с неподвижни хранителни обекти, особено- младите. За това, насекомите за закуска, обяд или вечеря трябва да бъдат или живи, или полуживи. Разбираемо е, че вие не може да осигурите активността на хранителните смеси, но за разнообразие гущера може да ги изяде и така.

Изкуствено хранене

Гущер, който продължително време не яде, трябва да се храни изкуствено, когато станат видими костите в основата на опашката. Малките гущери се държат за главата по такъв начин, че темпоромандибуларната става (това е ставата, която свързва темпоралната кост, намираща се отстрани на главата, с мандибулата, т.е. долната челюст) да се намира между палеца и показалеца. С другата ръка, посредством отдръпване на кожата на шията се постига отваряне на устата (в краен случай в долния ъгъл на устата се поставя дървена и никаква друга шпатула по такъв начин, че да се отвори устата). При натиск с двата пръста в ъгъла на устата или с помощта на гумена тръбичка устата се задържа в отворено състояние(за голям гущер са необходими двама човека за безопасно хранене и избягване на нараняване).

Изкуственото хранене трябва да се провежда веднъж на 2-3 дни, в началото се дават витамините, след това парченца плодове или животни, които може да покриете със сурово яйце за по-добро приплъзване в гърлото. След седмица изкуственото хранене се прекъсва и се проверява може ли гущера да се храни самостоятелно. Ако животното не яде самостоятелно, то изкуственото хранене продължава още седмица.

http://nutriacultivation.ru/
http://vetinfo.com.ua
http://exoclub.by/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо