[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да приучите гущера
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да приучите гущера

Как да приучите гущера

Мнениеот meri » Сря Авг 17, 2016 4:49 pm

Особености в поведението на гущера в домашни условия

Всеки стопанин мечтае да види своя любимец след време напълно ръчен. Но не всички живи създания, според особеностите на своя характер могат да дадат такава ответна реакция.

Изображение

И работата не е в това, че те не искат. Или защото вие неправилно приучавате гущера. Проблемът по-скоро се състои в това, че природата не е предвидила този факт, че хората ще започнат да отглеждат охлюви, паяци и гущери. Съответно никакви импулси на отдаване не са били заложени в тези животни. За това, да вярвате свято, че ще можете да приучите охлюва, или че ще направите ръчен паяка, или дори да спечелите благоразположението на гущера- не трябва. Това няма да се случи, защото и не трябва да се случва.

Предвид това, че вие се грижите за животното, храните го, и по принцип сте център на неговата малка вселена, затворен в терариума, той може да се отнася по-добре с вас, отколкото с други хора. И по отношение на вас могат да се изработят по-устойчиви рефлекси. Задачата да заложите в съзнанието на животното такива рефлекси- това е вашата задача.

Основни рефлекси на домашните гущери

Основните рефлекси могат да се отработят до автоматичност при вашия любимец. Ние умишлено говорим за основните рефлекси, тъй като всичко останало- то зависи от индивидуалните особености на вашия гущер и неговото разположение към вас.
Това са рефлексите да излиза от своето укритие в терариума, когато подавате сигнал на гущера, рефлекс да не се съпротивлява, когато го докосвате и взимате на ръце, рефлекс да взима внимателно храната от вашите ръце- т.е., така че да не се притеснявате, че след такова хранене може да останете без един пръст.

Може, разбира се, да работите и над това, гущера да се държи спокойно на ръце, да седи на вашите рамене, да откликва на своето име- но, по принцип, това е чуждо на тези създания, за това не ви препоръчваме да си губите времето за такова обучение. Тези рефлекси при влечугите могат никога да не се появят. Когато се намира на ръце, гущера започва да изпада в състояние на стрес, а това води до сериозни здравословни проблеми. В резултат на нервно разстройство гущера може да се разболее и дори да умре.

Обучение на гущера

Започваме обучението на гущера и започваме да отработваме определени рефлекси, за да създадем благоприятна атмосфера за обучение.

Кога и как да се занимавате с обучение на гущера

Преди всичко, обстановката във вашия дом по време на сеансите на обучение трябва да бъде спокойна. За това по възможност изведете от стаята кучета, котки, други любимци, малки деца, изключете музиката, телевизора, телефона също изключете, тъй като силната мелодия може да провокира при гущера сърдечен пристъп от страх. Светлината също не трябва да бъде прекалено ярка, а температурата в стаята - комфортна за животното.

Ръчен гущер
Изображение

Наблюдавайте неговото поведение. А след това започнете да правите първите крачки към сближаването. Ако се притеснявате за целостта на ръцете си- сложете си ръкавици. Поставете ръката си в терариума(ще бъде добре, ако преди това гущера е ял), но не опитвайте да докосвате гущера. Нека животното привикне към присъствието на вашата ръка. След което може да опитате да го погалите по гърба и главата. Ако гущера се намира в спокойно и сито състояние и не се отнася към агресорите, едва ли ще има нещо против такова дружелюбие от ваша страна. Но не трябва да смятате, че в следващата минута можете да вземете гущера на ръце. Прекалено рано е. Ние препоръчваме това първо запознаване да бъде ограничено в рамките на 3-5 минути.

Желателно е всеки ден по едно и също време(редовността е залог за вашия успех в приучаване на гущера) трябва да увеличавате времето и диапазона на контакт с гущера. И е възможно след 1-2 месеца да можете да вземете гущера на ръце без ръкавици. Помнете, че взимането на ръце на такова крехко животно трябва да се извършва внимателно, за да не причините болка и да не станете причина за неговото нараняване.

ВАЖНО- не трябва да демонстрирате вашата дружба с другите членове на семейството. Страничният звук може да изплаши гущера и повторният цикъл на приучаване едва ли ще даде оптимистични резултати.

Как да научите гущера да откликва на звук

Ако искате да приучите гущера да откликва на звуци- почукване по стените на терариума, трябва да се запасите с търпение и да следвате нашите препоръки. Преди да нахраните гущера (закуска, обяд или вечеря)- потропайте с пръст по стените на терариума- това непременно ще привлече вниманието му, а след това можете да го храните, вие вече сте сигурни в това, че началото на този нов рефлекс и новата реакция вече са заложени в него. След няколко месеца гущера ще излиза от укритието, само трябва да почукате. На първо време, докато рефлекса не е закрепен, не трябва да се заблуждавате в своите очаквания. Почукване- съпроводено с хранене, за това не забравяйте да нахраните гущера. Това по-късно може да се раздели на две действия. Но само тогава, когато рефлекса надеждно се закрепи в неговото поведение.

След определено време можете да се похвалите със своите постижения. Преди всичко се запасете с търпение, защото ще ви трябва доста време и продължавайте да се грижите за своя любимец, обичайте го, независимо от това дали е усвоил рефлексите или от него се е получил лош ученик.

http://nutriacultivation.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо