[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Игуани - грижи, здраве, заболявания
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Игуани - грижи, здраве, заболявания

Игуани - грижи, здраве, заболявания

Мнениеот meri » Чет Май 15, 2008 4:07 pm

Игуани - грижи, здраве, заболявания

В природата игуаните се хранят с трева или листа, което означава, че това са растителноядни животни. В домашни условия те също би трябвало да се хранят със зелена растителност, плодове и свежи, непретърпели обработка зеленчуци, настъргани или накълцани на парченца с едрина, съобразена с големината и възрастта на игуаната.

Непременно съобразявайте големината на парченцата с големината и обема на стомаха на вашата любимка, дори и поради това, че тя може да приеме повече и с по-голяма охота храна, ако тя е приготвена под формата на хапки. Най-добре е храната да е настъргана, но ако се наложи да я накълцате, то спазвайте споменатото изискване. Листната маса също е добре да бъде накъсана на неголеми парченца. Бихте могли да отглеждате зеленина за вашата игуана и в своята градина.

Споменавайки свежите листни растения, трябва да знаем, че игуаните НЕ СЕ ХРАНЯТ СЪС САЛАТА. Един от митовете, останал от петдесетте години, е, че игуани и костенурки могат да преживяват, хранейки се със салата. Този вид зеленчуци нямат за игуаната никаква хранителна стойност, което в общи линии може да се каже и за готовите търговски форми на храни. Хранене преимуществено с търговски форми на готови храни не се препоръчва.

Предоставяйте на вашата игуана растителни протеини под формата на зърна грах, зелен боб, люцерна и от време на време животински, под формата на разбити яйца. Без оглед на това което твърдят някои, специалистите са единодушни, че игуаните не бива да получават протеини под формат на храна за кучета и котки.

НЕ ХРАНЕТЕ СВОЯТА ИГУАНА С ХРАНА ЗА КУЧЕТА. Тези протеини могат да предизвикат метаболитни промени в някои от вътрешните органите на игуаната, които да се окажат опасни за нейния живот.

Най-важното нещо е да храните животното с разнообразна храна, включваща следните много добре измити храни:
Зеленина(40%-50% от дневната дажба):
зеленина от синап - глухарче - ряпа - листа от черница - лозови листа - хибискус и др. Подбирайте по тъмните листа, а не бледи или повехнали.
Зеленчуци (40%):
зелен боб - грах - ряпа - пащърнак - намачкан американски орех - жълъдова пулпа - сладки картофи - моркови - маниока
Плодове и цветове (10-20%):
папая - круша - ягоди - малини - манго - грозде - праскова - кайсия - киви - смокиня - хибискус - венчелистчета от роза (без пестициди)
Случайни храни и почерпки (10%):
зеле - магданоз - цвекло/цвеклова зеленина - банани - ябълка - розови венчелистчета - спанак - броколи - цветно зеле

Не хранете вашата игуана с големи количества броколи, брюкселско зеле, обикновено зеле, банани, грозде, моркови или домати, понеже те съдържат голямо количество фосфор, оксилати, фитати и други компоненти, които да увредят растежа на вашата любимка.

Накъсайте, намачкайте, настържете всички компоненти на дажбата и ги смесете добре. Наръсете със щипка животински витамини и калций за рептилии малка част от порцията и я поставете най-отгоре, за да сте сигурни, че игуаната ще я изяде. За да не предозирате, давайте добавката не-повече от два пъти седмично за млади игуани до 2 годишна възраст и веднъж седмично за по-възрастни.

Хранете вашата игуана с балансирана и разнообразна дажба всеки ден, а не на няколко дни, както препоръчват някои. Опитайте се да избягвате размразени или замръзнали зеленчуци, доколкото е възможно. Замразените, предварително пакетирани зеленчуци, загубват доста от витаминния си състав в процеса на обработката и съхранение. Хранете само замразен (добре размразен преди хранене) грах като протеинов източник, но всички други зеленчуци е най-добре да бъдат закупувани в прясно състояние или получавани от градината. Измивайте много добре и не изхранвайте зеленчуци, които са пръскани с пестициди. Винаги давайте прясна вода за пиене.


http://www.bgvet.org/animals/pets/exoti ... iguana.php

---------------------------------------------------------------------------------------
http://www.hironbg.org/index.php?page=5
-------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.bulgar-bg.com/zoomaniac/inde ... &Itemid=34
---------------------------------------------------------------------------------------
http://bg-pet.com/Lizard/advice.htm
------------------------------------------------------------------------------------

Игуана като домашен любимец?

Ако сте решили да отглеждате вкъщи зелена игуана си отговорете първо на следните въпроси:
1. Обичате ли игуани?
Също както стандартните домашни любимци – кучета и котки и игуаните, макар че са влечуги се нуждаят от любов. Грижите за тях не се свеждат само до храненето, чистенето им, но е необходимо да им се обръща внимание и да им се демонстрира непрестанно привързаността Ви към тях.
2. Търпеливи и постоянни ли сте?
Повечето игуани са нуждаят от повече време за опитомяването им. Необходимо е търпение и постоянство за дресирането им. Трябва да я храните на точно определено време и редовно да си играете с нея.
3. Готов ли сте да я отглеждате дълго време?
Добре отглежданите игуани живеят над 20 години.
4. Стабилен ли сте?
Налагали Ви се да пътувате често или да сменяте местоживеене. Ако е да, то на игуаната няма да и се отрази добре.
5. Финансово осигурен ли сте?
За да отглеждате здрава игуана са необходими много средства. За една възрастна игуана са нужни постоянна прясна храна и голям терариум, които са скъпи. Редовно трябва да го водите на ветеринарен специалист, а такива специалисти са рядкост и техните услуги са скъпи.
6. Готов ли сте постоянно да се учите и търсите информация за игуаните?
Обучението за добро отглеждане на игуана никога не свършва. Информацията постоянно се обновява.

http://www.zoolubimci.com/old-exotic-bottom_left-16
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: игуани

Мнениеот meri » Сря Дек 10, 2008 2:59 pm

Повече за одомашнената игуана
Зелената Игуана е влечуго което се среща в Централна и Южна Америка - от Мексико до Южна Бразилия и Парагвай, както и на Карибските Острови.
Големите, напълно пораснали индивиди на дължина достигат между 120 и 150 см, но има игуани пораснали до около 210см. Тази дължина включва и опашката на игуаната която е повече от половината от цялата и дължина.
Опашката обикновенно е зелена с черни шарки. Самата игуана както личи и от името и също е зелена, но основния цвят при различните индивиди може да варира от светло зелено до сивозелено.
Кожата на тези животни е груба на пипане и имат шипове по гърба които съвсем не са опасни, тъй като еластични на пипане. Игуаната има много остри нокти които лесно могат да разкъсат кожата на човек, но за щастие тя не ги използва като оръжие. Много кротки и неагресивни животни са и тези нокти им служат за катерене по дърветата, където живеят. Игуаната дори се привързва към собственика си и свиквала да бъде "гушкана".
Освен дългите нокти и пръсти игуаната има още много интересни особенности. Имат много добър слух и обоняние, и превъзходно зрение. Острата им опашка като защитен механизъм може да служи като камшик. Игуаната също като останалите от семейство гущери може да къса принудително опашката си ако тя бъде хваната от хищник, като след известно време тя пак пораства без озобена следа от нараняването.
Кожата на зелената игуана е много здрава за да се предотвратят наранявания като порязвания и драскотини и е водоустойчива.
Окраската на кожата помага на Зелената игуана да се слее със околната среда и да е по малко забележима за хищници. Ако обаче е разкрита , и трябва бързо да избяга тези животни обикновенно скачат от дървата във водата или направо на земята. Зелената игуана се чувства добре във водата и плува много добре. Изключително здраво и издържливо животно, игуаната може да падне от 15 метра направо на земята без да се нарани.
Мъжките индивиди имат кожна гънка под долната челюст наречена гуша която могат да изпъват за да изглеждат по-големи отколкото са, за сплашване на хищници или да впечатлят женските индивиди.
Зелените игуани могат да съхраняват хранителни запаси под челюстта си и във врата си за периоди когато не могат да намерят достатъчно храна.
Обитават тропически, дъждовни гори на малки надморски височини, близо до водни източници като реки и потоци. Прекарват по-голямата част от времето високо в короните на дърветата на височина 12-15 метра.
Този вид гущери са активни през деня, и както и останалите гущери са студенокръвни животни, телесната им температура зависи от температурата на околната среда. Регулират я като поемат слънчева топлина печейки се на слънце или като лежат на топли камъни.
Зелените игуани са по скоро животни които живеят сами, но могат да бъдат видени на големи групи на хубави, слънчеви места където се греят на слънце.
Когато дойде време за снасяне, игуаната намира някоя дупка в земята където снася около 50 яйца. Понякога изкопават лъжливи дупки в земята около мястото къде то снасени яйцата с цел да заблудят животни които търсят яйца за храна. Яйцата се излюпват след 8-10 седмици. Когато малките се излюпят те растат без родителски грижи. Игуаните снасят много яйца но само между 3 и 10 от малките оцеляват и стават възрастни индивиди. Това става след около около 2 години, когато те стават зрели индивиди.
Правилното хранене е много важно за игуаните отглеждани в терариум. Спазването на балансирана и разнообразна диета е от особено значение за растежа и здравето на младите игуани. НЕ ХРАНЕТЕ СВОЯТА ИГУАНА С ХРАНА ЗА КУЧЕТА. Тези протеини могат да предизвикат метаболитни промени в някои от вътрешните органите на игуаната, които да се окажат опасни за нейния живот.
Храната на тези растителноядни гущери трябва да съдържа повече калций (Ca) отколкото фосфор (P), в съотнишение 2:1 в полза на калция. Други задължителни съставки в менюто на подрастващите животни са растителните протеини. Храната се поднася прясна, нарязана на парчета, съобразени с големината на животното.
Някои растения са много подходящи, тъй като отговарят напълно на хранителните нужди а животното.
"Салатата" трябва да включва:
- Глухарче - листа и цветове (игуаните обичат храна с ярки цветове - цвят от китайска роза, настърган морков, тиква). Глухарчето трябва всеки ден да присъства в диетата поради идеалните му хранителни качества и съотношение калций / фосфор - (2:1).
- Люцерна - ценен източник на растителен протеин за младите игуани. Въпреки, че те с готовност приемат всякаква животинска храна тя не бива да им се предлага заради тежките здравословни проблеми които предизвиква.
- Бобови растения - зелен фасул, грах - също съдържат растителни протеини. Могат да се замразяват което е удобно за хранене през зимата.
- Листа от дървета - черница, слива, лозови листа - в природата това е основната храна на зелената игуана.
- Зеле - главно външните зелени листа, които са по-богати на хранителни вещества.
- Маруля - не бива да се давакато основна храна продължително време поради ниската и хранителна стойност.
- Праз - съотношението Ca:P е добро, а освен това е много удобна храна за зимата.
- Моркови настъргани на ренде - съдържат много витамини.
- Плодове - дават се само като добавка към основната храна. Повечето видове съдържат повече фосфор, отколкото калций, но затова пък са богатина витамини. Изключение правят смокините Ca:P = 2,5:1.
Освен това ярките цветове на някои плодове събуждат апетита на игуаните. Тези гущери с готовност приемат парчета диня, пъпеш, банан, круша, ябълка, киви...
Всяка игуана има собствени вкусови предпочитания, затова храненето трябва да бъде разнообразно, за да може животното само да подбира любимата си храна.
Два-три пъти седмично храната на подрастващите игуани трябва да се "посолява" с калций (за животни от зоомагазина) и добавка от витамини - най-вече D3, особено ако жовотното не е изложена на ултравиолетова светлина от слънцето или скъпо струващите ултравиолетови (UV)лампи за влечуги. Това е важно за правилният растеж на костите и предотвратяването на рахит.
Има и някои храни вредни за зелената игуана:
- Месо, кучешка храна, хасекоми - организмът на тези заклети вегетарианци не е пригоден за усвояването на протеини от животински произход, а сущо така съдържанието на фосфор е много голямо.
- Спанак - съдържа вещество, което възпрепятства усвояването на калций поради това е вреден за костите.

http://www.itavet.com/index.php?a=answers&i=5&x=8
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Тераристика и още нещо