[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как се отглежда игуана - на какво да обърнем внимание
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как се отглежда игуана - на какво да обърнем внимание

Как се отглежда игуана - на какво да обърнем внимание

Мнениеот zoomaniak » Вто Юни 23, 2009 2:17 pm

Грижите за игуаната не са трудни,ако изпълните следните условия:

- предварително прочетете литература
- подгответе хубав и голям терариум
- заведете игуаната на профилактичен преглед
- позволете на животното да се адаптира и да се храни самостоятелно с приготвената правилно храна
- запасете се с необходимото обурудване (лампи,термометри и др.необходими неща),субстрат за терариума,украса и витаминно-минерална храна

Постоянното почистване на терариума е необходимо,за да живее игуаната в чистота.Грижите включват козметика на нокти,кожа,къпане и решаване на "текущите" проблеми с храносмилането.

Грижа за ноктите на игуаната

Повечето хора си вземат игуани поради някой съображения,че тъй като няма козина и не предизвиква алергични реакции.
Съжлявам,но трябва да ви натъжа,действително общуването с игуаната рядко предизвиква бронхоспазъм,но кожна алергия с обрив е обичайно явление.

За алергиите допринася и одраскването от ноктите на игуаната.Тези малки драскотини трудно зарастват и леко се инфектират, да получите някоя инфекция от типа "заболяване от котешка драскотина" е невъзможно.Освен това ако терариума не е оборудван с дървени панели за лазене или други абразивни материали,ноктите на игуаната израстват и травмират по-ниската повърхност на стъпалото или силно изкривяват палците.

Ноктите трябва периодично да се режат или пилят с пила,а най-простия метод за изтриване на ноктите е да къпете игуаната във вана,където тя сама леко изтрива ноктите си,опитвайки да се изкачи.Тя прави това неравномерно и в някои случаи ще трябва да гризе ноктите на късите палци.Ако разгледате внимателно - ноктите на игуаната имат силно извити на основата и остри тънки върхове. Точно този остър връх трябва внимателно да подрязвате.

Устройство на терариума

Терариума трябва да имитира условията на влажните тропически гори,да бъдат чисти,вентилируеми и удобни за почистване и дезинфекция.
Между младите и възрастните игуани има голяма разлика не само в размерите,но и в темперамента,за това не трябва да се опитвате да правите терариум "по възраст",в което животното ще живее цял живот.

Обикновенно трябва терариум за младите игуани,а след 2-3 год. голям терариум или отделна стая за възрастната игуана.Новородените се отглеждат в стъклен терариум или или стандартен терариум с размери 100/50/50 см, в продължение на първите 12-18 месеца,в засивимост от бързината на растежа.

Терариум от пластмаса и шперплат с плъзгащи стъкла добре задържа топлината и влажността и за това се предпочита.Всички шевове в такъв терариум трябва да бъдат запечатани със силиконово лепило.

Младите игуани може да се отглеждат в неголеми групи,в такъв случай терариума трябва да бъде голям,с хубаво озеленяване и да има няколко укрития и места за отопление.

За възрастните игуани или двойки е необходим терариум 200/200/125 см,възможността за агресивни контакти все едно пак ще се запазят.

Почва

Почвата в терариума трябва да бъде хигроскопична,химически инертна,не в насипно състояние,не размекваща се,да не е прашна и следователно хигиенична.

Има няколко вида почва,всеки от тях има своите достойнства и недостатъци и може да бъде приспособен към индивидуалните особености на животното и предизвикателствата на отглеждането.

Вестници,опаковъчна хартия,филтърна хартия,добре абсорбират влагата и ако често се сменят,запазват чудесна чистота.На хартиена постелка се препоръчва да се отглеждат младите игуани по време на карантина или в период на адаптация.Тази почва е подходяща по време на лечение или за събиране на фекалии и урина за изследване.

Изкуствена трева

Продава се във вид на черги,които не се протриват,сменят се лесно,дезинфекцират е и се използват отново.Трябва да имате 2-3 черги,съответстващи на площта на терариума,докато една се мие и суши,да се използва другата.

Преработена гранулирана кора

Това е най-скъпия материал,добре попива влагата,изглежда красиво,има различни варианти в зависимост от качеството и размера.За съжаление постепенно се намокря и става предпоставка за развитие на гъбички и бактерии,за това го сменяйте често-но това не е евтино.Игуаната може да глътне парченце кора,за това избирайте по-едри гранули.

Люцернов фураж за зайци

Той е евтин и добре абсорбира водата,достойнството му е в това,че игуаните могат да го поглъщат без никаква вреда за себе си.Този вид почва е най-дълготраен,при висока влажност бързо се размеква, но при сухи започва да събира прах.

* Внимание!!!

1. почви
2. чакъл
3. пясък
4. стърготини
5. пълнители за котешка тоалетна
6. керамзит
7. синтетични килими не се препоръчват за игуани поради различни причини


Понякога игуаната поглъща чакъл и получава обструктивна чревна непроходимост,обикновено след смяната на почвата,чакъла на рентгенографска снимка се забелязва в стомаха при повечето игуани,които се отглеждат на този субстрат.От неговото количество зависи ще предизвика ли обструкция на стомаха или не.

Пясъка в почвата не е за отглеждане на влечуги, с изключение на пустинните видове,живеещи на пясъци.
Влакната на синтетичните килими се разплитат по края и често се намотават на палците на игуаната,предизвиквайки възпаление или исхемична некроза.Някой видове килими с меки и плътни основи са подходящи,ако закрепите по краищата подвижен перваз от дъски.

Вътрешно устройство и декорация

Игуаните водят предимно дървесен начин на живот и в терариума трябва да закрепите летви за лазене и няколко площадки за греене,издържащи теглото на животното.

Не трябва да използвате летви от иглолистни,може от дъб или овощни дървета. Местата,където са срязани летвите се прикрепват към стената или на пода на терариума,те са идеални за хващане на опашката или палеца.Попадането в пукнатината на опашката или палеца е най-честата причина за травми или раздяла.За това такива места трябва да са прикрити добре или запечатани със силикон.

Задната или страничната стена покрийте с панели или поставете няколко големи парчета от кора или корков дъб.Това ще реши проблема с опазване на влагата и ще даде възможност на игуаната да лази по верикалната повърхост,което е много важно в период на адаптация.
За възрастните игуани е за предпочитане терариум от шперплат,покрити отвътре с пастмаса и запечатани.

Игуана може да се отглежда и в оранжерия,зимна градина,затоплена лоджия или даже в стая, но най-добре е в терариум.За укритие използвайте декоративни керамични и дървени кутии.Поставете растения,но да не са токсични,да понасят влага и аерация,защото игуаната ще ги яде.Редувайте живите растения с изкуствени,които не са боядисани и имат здрава конструкция.Има най-различни пастмасови растения,които са удобни и ще служат за укритие и най-вече са безопасни.Важно е да се дезинфекцират,без да се вадят от терариума.

* Автор: Дмитрий Борисович - херпетолог
* http://www.bkvet.ru
* превод: meri от форума на портала
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Назад към Тераристика и още нещо