[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Температурен режим в терариума на игуаната
Страница 1 от 1

Температурен режим в терариума на игуаната

МнениеПубликувано на: Сря Юни 24, 2009 6:10 am
от zoomaniak
Температурата е един от главните фактори определящи отглеждането на игуани.
Всеки вид влечуго има своите предпочитания към температурата,има студенолюбиви видове,за повечето видове оптималната температура е около 25-30 С.

Такива високи температури са характерни за почти всички видове растителноядни, ферментацията в дебелото черво,микрофлората на червата работят при температура 36-37С,както и при човека.

При понижени температури бактериите слепи и проксимални в дебелото черво не се справят с хидролизата на целулоза и окисление на дизахариди,в резултат на това се натрупват продукти междинни окисления и пада PH средата.Ако продължи дълго време се размножава микрофлора,което води до дисбактериоза.Може да се отбележи ферментационна или гнилостна диспепсия,и тази паралелна недостатъчност на калций често завършва с атония на червото,илеус,в областта на илео-цекалния сфинктер.Често се налага да се оперират игуани с това заболяване,главни фактори за това са недогряване и хипокалцемия.Не е необходимо да се хранят с лошо размразени зеленчуци и след това да се държат на стайна температура.

Ако температурата през деня достига 32 С,а през нощта пада до 24 С,това е недостатъчно за нормален живот на игуаната.
Игуаната обезателно трябва да има възможност да намери място,където да се нагрее до 38,даже до 40 С и да не получи изгаряне.По-висока температура е критича и смъртоносна.

Игуаните могат да осъществяват терморегулация,да се местят между източниците на локално отопление и по-хладни зони в терариума.
В малък терариум е опасно температурата да бъде до38 С,а в големия обратно,трудно се вдига обща температура до по-ниски граници.
Оптимално се използва по-слабо отопление на почвата и басейна и дневните източници на топлина и светлина.

В малкия терариум използвайте керамични и тубулни нагреватели,"горещи камъни" с резистори.В големия терариум подгряването се осъществява с помощта на отоплителни ленти,кабели,керамични и инфрачервени лампи с автоматични терморегулатори.Температурата на повърхността на такива нагревателни прибори (освен лампата) трябва да бъде не повече от 42С и да позволява да се държи в ръка в продължение на няколко минути.

Нощната температура не трябва да е по-ниска от 24 С,през деня постепенно се повишава до 28-34 С,с локално парно до 35-42С.Над местата с локално отопление трябва да се установи 60-100Вт лампа с рефлектори или инфрачервена или бяла огледална лампа с мощност 60-200 Вт.Такива лампи може да се монтират над най-високата площадка за отопление или на разклонените клони на височина,изключваща запалване на дървото или изгаряне на животното.

Във всички случаи мощните нагревателни уреди е добре да се поставят извън пределите на терариума или да се изолират с метални решетки.Големия терариум ще се затопли трудно,добре е да се поддържа температура в стаята в пределите на 26-30 С.
Нощната темепература трябва да е по-ниска,както казахме.Най- лесния начин за постигане на това е да се изключи отоплението на тавана.
Игуани,които постоянно се отглеждат в зона на POTZ без намаляване на нощната температура,развиват анорексия,атрофия на скелетните мускули и забавяне на сперматогенезата.

Ниското отопление е важно за влечугите с нощна активност,също за дневните гущери от пустинните или скалисти местообитания.За дървесните игуани е много важно отоплението на тавана и яркото осветление.Не трябва да поставяте терариума към батерии и с това да решите проблема за терморегулация.Болшиството нагревателни уреди имат температура на повърхността значителнопо-висока от 42С,и за това са опасни.Най-добрия начин за постигане на нужния температурен градиент е с помощта на изолирани от животните лампи.Комбинираните нагревателни уреди обикновено се поставят в големи терариуми,където игуаните не се догряват.При постоянно недогряване има проблем с храносмилането, скоростта на гломерулната филтрацияв бъбреците и имунен отговор към антигенната стимулация.

През студените зимни месеци протеиновата диета не са пластичен обмен,а основно се разпределя в организма.В тази група риск през зимата има за възрастните игуани,отглеждани в терариуми или просто в жилищни стаи.

http://www.bkvet.ru
Превод: meri от форума на портала