[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Водораслите в аквариума и борбата с тях- 1 част
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Водораслите в аквариума и борбата с тях- 1 част

Водораслите в аквариума и борбата с тях- 1 част

Мнениеот meri » Съб Юни 12, 2010 1:52 pm

Изображение

Водораслите в аквариума

Като начало трябва да отбележим, че водораслите създават кафеникав или зеленикав цвят,който се образува по стените на аквариума, на повърхността на растенията или на декорацията.
За разлика от растенията, водораслите са малки вредители и в никакъв случай не трябва да се наричат растения.Интензивния растеж на водораслите може много да "досади" на опитните акаваристи, да не говорим за начинаещите.
Водораслите не изглеждат много привлекателно и не е лесно да се отървете от тях. Малките парченца водорасли- това е част от екосистемата, те могат да се захранват от различни източници в аквариума.

Ако имате водорасли, те ще започнат да се размножават,конкурирайки се с растенията и хранейки се с всички хранителни вещества в аквариума. Водораслите растат бързо,особено ако аквариумната среда е богата на хранителни вещества и има достатъчно светлина в аквариума.

Преди да ви разкажем за борбата с водораслите, трябва да се запознаете с различните им форми. Водораслите могат да послужат и за добро на обитателите на аквариума, когато нивото на хранителните вещества е достатъчно високо,водораслите поемат излишъка, което помага на водата да стане "чиста" и се отразява положително на рибите.Освен това водораслите могат да служат за показател на това, че аквариума ви е "здрав". На свой ред не ви съветваме да използвате различни химически средства за борба с тях, ако преди това не сте се опитали да изиграете войната с тях с "натурални" методи. Ако се опитвате да се избавите от водораслите с помощта на химията редовно- това ще бъде голям стрес за рибите.

Има няколко вида водорасли, основните категории от тях:

- Зелени водорасли;
- Синьо-зелени водорасли;
- Червени водорасли;
- Diatoms (кафяви водорасли).

Зелените водорасли растат във формата на дълги зелени нишки, за активния им растеж се изисква голямо количество слънчева светлина. Те могат да бъдат много вредни за растенията, защото им отнемат хранителните вещества. С тези водорасли можете да се борите с помощта на рибата,която яде водорасли ( http://www.aquafanat.com.ua/pages-view-54.html) или механично почистване.
" Плаващите" зелени водорасли изглеждат като зелена вода, в борбата с тях може да помогне голяма и честа подмяна на водата. За борбата с тях от време на време можете да използвате algitsid.

Зелените точки на стената или растенията в акваруима също се получават от вид зелени водорасли. В борбата с тях може да помогнат охлювите, рибите, хранещи се с водорасли.

Синьо-зелените водорасли са по-вредни, отколкото зелените, защото те произвеждат вещества,токсични за рибите. За техния растеж допринася прекаленото осветление, голямото ниво на нитрати и фосфати. Рибите не ядат тови вид водорасли, защото най-добрия метод за борба с тях- напълно изключване на осветлението в аквариума и периодична подмяна на водата.

Кафяви водорасли- това е кафява тиня, която нараства по земята, камъните, стъклото, растенията. С голямо удоволствие и много бързо ги изяжда рибата която яде водорасли. Техния брой може да се увеличи, при повишаването на нивото на осветеност.

Можем да направим извод,че водораслите са ненужни паразитиращи организми в аквариума и е желателно да се ограничи броя им. Има няколко метода, с помощта на които можете да забавите растежа им.
А ТОВА Е РЕДОВНАТА СМЯНА НА ВОДАТА.
Освен това, нищо друго няма да ви помогне.
Спомнете си, че в потоците и бързотечащите реки няма да видите голямо количество водорасли, защото с бързото течение водата постоянно се сменя стотици пъти на ден. Но пък обратен ефект можете да видите в застойни басейни и водоеми. За да си осигурите красив аквариум е достатъчно да сменяте водата по 20 % два пъти в седмицата.

Най-малко веднъж в месеца трябва да се почиства стъклото на аквариума с помощта на специално стъргало. Трябва да отбележим, че някой от камъните могат да "изхвърлят" във водата различни минерални вещества, които да провокират растежа на водораслите. В такъв случай трябва да се замислите за това, дали да премахнете водораслите от аквариума изобщо. Запомнете, че повечето водорасли обичат ярката слънчева светлина, за това трябва да се изчисли точното количество светлина за растенията в аквариума ви.

При покупка на нови растения, внимателно ги огледайте, за да не занесете някое ново водорасло в аквариума.Ако забележите водорасли на новите растения, можете да ги обработите с калиев перманганат, за да ги почистите . След тази процедура, която продължава около 10 мин., растенията могат да бъдат почистени, подрязани и посадени. Не забравяйте да се грижите и за пластмасовите растения и декорацията.

Дръжте в аквариума няколко риби, които се хранят с водорасли и охлюви, които ще ви помагат за чистотата в аквариума. Ако с помощта на "естествените"и механични методи не можете да се справите с водораслите, един от най- приемливите химични методи за борба с водораслите е Algitsid, но той действа само на определени видове водорасли, за това контролирайте растежа на водораслите с помощта на естествени методи, които не нарушават баланса в аквариума.

Няма панацея в борбата с водораслите, важното е в борбата с тях да създадете условия за растеж на растенията, които няма да дават на водораслите да се развиват и тогава ще забравите за тези неканени гости за дълго.

Източник http://www.aquaticcommunity.com.

http://www.aquafanat.com.ua/pages-view-120.html
превод:meri

Изображение
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Водораслите в аквариума и борбата с тях

Мнениеот meri » Вто Сеп 13, 2016 7:13 pm

Водораслите в аквариума- това вероятно е един от главните проблеми на акваристите. Понякога опитите да се справите с водораслите не са толкова успешни. Това е свързано с това, че много акваристи не вникват в проблемите и използват различни средства произволно, което увеличава количеството на неефективните методи за борба.

Съществуват две категории водорасли "добри" и "лоши".
Добрите водорасли присъстват в малки количества, свидетелстват за доброто качество на водата, лесно се контролират с помощта на рибите използващи водорасли за храна или чрез премахване по време на рутинна поддръжка. Тези водорасли са естествен резултат в съд с вода, с хранителни вещества и източник на светлина.
Лошите водорасли са показател за лошото качество на водата.

Изображение

В аквариума са разпространени четири основни вида водорасли:

1.Зелени водорасли.

Едноклетъчни, многоклетъчни, колониални. Някои от тях са култивирани в декоративни, но повечето са паразити. Това са засягащите водата влакнести водорасли, дълги нишки, обвиващи дребнолистните растения. Зелените точки на камъните и аквариумното стъкло се отнасят към същата група.

Видове зелени водорасли:

Зелена вода/ Цъфтеж на водата


Изображение

Зелените едноклетъчни водорасли понякога се размножават толкова бързо, че водата се оцветява в зелено. Обикновено това се нарича "цъфтеж" и е причинено от излишък на светлина и попадане на преки слънчеви лъчи. При затъмняване на аквариума те могат да бъдат премахнати чрез филтриране или инфузорни филтри или диатомов филтър. UV стерилизатори заемат първо място в борбата с цъфтенето на водата. Зелената вода е много полезна при отглеждане на дафния и ларви на скариди. Плаката на водораслите по стъклото на аквариума образува тънък слой. Лесно се премахва чрез избърсване на стъклото.

Нормално за аквариума се смята горното осветление от 0,5 Вт/л, необходимо за добрия растеж на растенията.

Водорасли във форма на петна.

ИзображениеИзображение

Растат във вид на тънки, твърди, кръгли, ярко-зелени петна, обикновено на стъклата на аквариума и на растенията при висока осветеност. Смятат се за нормални за аквариум с растения. Премахват се по механичен път. В акрилните аквариуми се използва тъкан. В стъклените резервоари острието е най-ефективно.

Туфи/ четки водорасли.

ИзображениеИзображение

Прорастват основно на листата на растенията във вид на отделни, къси (2-5 мм) или дълги (4 см) нишки. Лесно се контролират с помощта на риби, които ядат водорасли.

Нишковидни водорасли.

ИзображениеИзображение

Растат на дълги, тънки нишки до 30 см. Показват излишък на желязо. Лесно се премахват с помощта на четка за зъби чрез завъртане/ ликвидация.

2.Кафяви/ Диатомови водорасли.

Изображение

Срещат се във вид на мек кафяв налеп. Обикновено кафявите водорасли показват за недостиг на светлина или излишък на силикати. При увеличение нивото на осветеност те изчезват. Лесно се премахват с избърсване на стъклото или почистване със сифон на засегнатия участък.

3.Синьо-зелени водорасли.

Изображение

Растат и се разпространяват бързо във вид на синьо-зелена плака/ слуз, което показва за лошо качество на водата в аквариума. Синьо-зелените водорасли са способни да усвояват азот, който може да се срещне в аквариуми с много ниско ниво на нитрати. Те могат да бъдат физически премахнати, но това не е решение на проблемите, ако условията остават благоприятни, то тези водорасли бързо ще се върнат. Лечението е 200 мг еритромицин на 10 литра вода, обикновено е достатъчно за ликвидиране на синьо-зелените водорасли, но някои акваристи смятат, че това може да оказва неблагоприятно въздействие на биологичния филтър. Ако еритромицин се прилага за лечение, нивото на амоняка и нитратите трябва да се контролира. Синьо-зелените водорасли могат да съществуват само в застояла вода, за това, осигурявайки в аквариума циркулация на водата, може да се спре развитието на тези водорасли.

4.Червени водорасли.

Изображение

Растат във вид на снопчета/ четки, в природата прорастват основно в морето, но някои видове съществуват в сладки води. Най-неприятните за акваристите е "черна брада", които здраво се закрепват на стъклата, корените и листата. Четките/ снопчетата с тъмно сив цвят бързо се размножават и развалят външния вид на целия аквариум.

За съжаление, образуването в аквариума на водорасли е естествен процес и за това е невъзможно да се избавите от тях от веднъж и завинаги. Дори ако спазвате стерилност, спорите на водораслите могат да проникнат в аквариума с растенията, рибите или водата. Силно действащите средства са способни да унищожат клетките на водораслите, предимно нарушават екосистемата/ биологичното равновесие на аквариума, вредят на рибите и висшите растения.

Да се избавите от водораслите напълно е невъзможно, но можете да намалите тяхното развитие:

1.Редовно обслужвайте аквариума, не забравяйте да сменяте водата.

2.Водата трябва да съдържа достатъчно макро и -микро елементи необходими за развитието на аквариумните хидробионти(растения, животни и микроорганизми, които населяват водоемите).

3.Поставете в аквариума бързо растящи видове растения, такива като валиснерия, роголистник, хигрофила. Тези растения активно поглъщат полезните вещества от водата, лишавайки водораслите от храна.

4.Забелязано е, че водораслите по-добре се развиват под синя студена светлина, за това лампата от такъв спектър по-добре да не се използва или да я поставите близо до предното стъкло. Цялото останало осветление трябва да бъде топло или неутрално.

5.Колкото и да е странно, но водораслите Кладофора също са конкурент на "лошите" водорасли, тъй като активно и в голямо количество употребяват фосфати и други хранителни вещества.

6.Егерия(Eigera densa) химичен агент- смята се, че тя отделя антибиотични вещества, което предовратява появата на синьо-зелените водорасли.

7.Контрол на фосфатите с помощта на химически абсорбери, добре известен и широко се използва. Достъпен е във вид на частици гранули пълнител. Използва се в корпуса на филтъра, мрежеста торбичка, абсорбира фосфатите.

8.За аквариуми само с риби може да се постави ултравиолетов стерилизатор, той убива спорите на водораслите във водата. Но за аквариум с растения това не е добро решение, тъй като ултравиолетовата светлина също ще окислява и микроелементите необходими за растенията и ще ограничава растежа на аквариумните растения.

За да избегнете внасяне на водорасли във аквариум с нови растения, е добра идея да ги обработите, за което подхожда обикновена белина. Смесете една част белина на 19 части вода и накиснете в нея новото растение в продължение на 2 минути. След това веднага измийте растението в течаща вода, за да премахнете останалата белина. Това убива водораслите и само малко ще забави развитието на здраво растение. Растение в лошо състояние е по-добре да изхвърлите.

9.Най-ефективен метод с борба с водораслите в аквариум с растения, това е използването на риби и безгръбначни, които ядат водорасли. Това е особено важно при пускане на нов аквариум, за да имат шанс растенията да се приспособят към новите условия.

Някои от най-разпространените помощници, но не панацея! в борба с водораслите:

Изображение Молинезия- подхожда за общ аквариум, тъй като живеят с повечето видове риби. Те ядат зелените меки водорасли, също така премахват от повърхността плаката.

Изображение Отоцинклус (Otocinclus) - много популярни сред акваристите. Те отлично изяждат всякакви зелени и кафяви водорасли, въпреки, че основно се хранят с водорасли, които се намират в начален стадий на развитие. Отоцинклусът предпочита стадата, в краен случай по 6 риби.

Изображение Crossocheilus siamensis- миролюбиви риби, ядат всички видове водорасли.

Изображение Сомове(Анциструси, Плекостомуси, Стурисоми, Лорикария, Пеколтия и др.)- едни от най-популярните чистачи. Някои от тях израстват до големи размери, което е важно при избора на риби за аквариума.

Изображение Скариди Амано (Caridina multidentata)- получили популярност, когато японският акварист Такаши Амано ги е представил в книгата си "Nature Aquarium World". Те са много полезни за контролиране на развитието на водораслите в аквариума. Тази скарида яде водорасли непрестанно и дори почиства пясъка и чакъла.

Изображение Охлюви Неритина- подхождат за борба с различни водораслови обраствания на стените на аквариума, почистват корените, камъните и не повреждат растенията. Те са привлекателни и ще бъдат прекрасно допълнение към аквариума.

Ако описаните мерки не помагат да постигнете успех в борбата с водораслите, можете да използвате различните препарати срещу водорасли непосредствено и ефективно. Но преди това е желателно да премахнете ръчно колкото може повече водорасли.

Изображение

Всеки, който сериозно се замисля за здравето на аквариума, трябва да разгледа възможността за инвестиция в набор за тестване на водата и да научи повече за азотния цикъл и другите процеси, протичащи в аквариума. Научете се да контролирате нивото на амоняка, нитратите и нитритите и тогава ще имате по-големи шансове да запазите параметрите на водата под контрол- а заедно с това и благополучието на целия аквариум.

http://www.aquamir63.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Акваристика за всички

cron