Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Запазване на поколението

Запазване на поколението

Мнениеот meri » Пон Авг 29, 2011 4:48 pm

Не е тайна,че повечето сладководни рибки не се грижат за малките,а някой даже изяждат собственото си потомство.
Изображение

Разбира се при малките от различните видове,и нуждите са различни.
Например,малките на златните рибки след появата на хайвера не се хранят 48 часа.И това е естествено.
А малките гупи трябва да се нахранят веднага след раждането.

Не се учудвайте,ако някоя живораждаща рибка роди няколко малки наведнъж,а останалите могат да се появат след час или на другия ден,или...след месец.
Интересна особеност на много живораждащи е "порционното" появяване на малките.За това новородените веднага се спускат да плуват и да търсят храна.
Изображение

Съвсем различно е за рибите хвърлящи хайвер.Ларвите,вероятно в рамките на седмица или две ще бъдат в жлъчната торбичка и започват да се хранят веднага,за това не си мислете,че щом се намират там- гладуват.Когато приключат с торбичката и излязат на свобода,нахранете ги.

Инфузорията е идеално угощение за малките.Кубчета яйчен жълтък също ще им бъдат полезни.Малките с удоволствие започват да ядат и смачкани сушени люспи,но такъв обяд не е от най-полезните.Сухите лакомства са по-добре,отколкото нищо.За това когато се появят малките и имате само това,поставете люспите в малка найлонова торбичка(обикновено така се продават),внимателно ги смачкайте с пръсти и нахранете малките.

Когато поставите храната във водата,не прекалявайте с порцията.Намокрете върха на клечка за зъби,потопете я в сместа,а след това директно във водата над малките.Помнете,че малките са нежни,на изключително "суха" диета няма да порастнат здрави.Даже и най-ситно смачкания прах може да се окаже много едър за някой малки.На такива малки през първите няколко дни давайте само инфузория,след това "живия прах",а след още няколко дни подрастващите няма да се откажат и от "сухия прах".
Изображение

Можете сами да си отгледате инфузория.
Няма нищо по-лесно:поставете лист от салата в буркан, добавете вряща вода и оставете на слънчев прозорец.Когато водата помътнее,можете да използвате храната.Съберете я с лъжичка и я поставете в аквариума с малките.Започнете да дохранвате подрастващите малки с артемия nauplius- това е полезна и хранителна храна и се продава в зоомагазините.Съвсем скоро ще можете да преминете и на по-едра храна.

Когато малките започнат активно да се хранят,ще забележите,че растат много бързо,увеличават се всеки ден.Хранете ги няколко пъти на ден по едно и също време и сменяйте водата често,на малки порции.Помнете,че малките са по-чувствителни от възрастните към токсичните ефекти на продуктите от азотния цикъл,за това внимателно следете за качеството на водата.

Филтъра не трябва да бъде много мощен,защото малките няма да могат да се справят със силното течение,мощния филтър може да ги засмуче.Идеално подхожда малък филтър гъба,започващ от компресора.За пълнител е полезно да използвате tseonit.

Ако водата в аквариума остава чиста,а зелените растения и светлината са много,не се съмнявайте,че малките ще растат бодри и здрави.

http://animal.ru/fish/articles/%D0%A0%D ... %BE%D0%B2/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10362
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички