Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Червените растения в аквариума

Червените растения в аквариума

Мнениеот meri » Сря Ное 23, 2011 10:36 pm

Изображение

Отглеждането на аквариумни растения е сложна наука и трябва да подходите с необходимото умение и търпение.Аквариумния свят е пълен с десетки хиляди възможни растения,всички са ярки и необичайно красиви.Красотата и индивидуалността на всеки аквариум зависи не само от различните риби,но и от наличието на разнообразни растения.
Растенията не само красят интериора,но са жизнено наобходими,поглъщат въглеродния диоксид и отделят така необходимия кислород за рибите.При усвояване на различни вещества,растенията обработват биологично водата и я почистват от вредните вещества.

Акваристите се стараят да направят подводния свят необичаен и красив с помощта на растения с различни цветове.

Изображение

Въпроса за отглеждане на червените растения е много актуален.И това е обяснимо,защото аквариума придобива ярки,наситени цветове.
Условията на отглеждане незначително се различават от тези при растенията със зелен цвят.Тази група растения изисква по-интензивно подхранване с голямо съдържание на микро-и макроелементи.Също така червените растения се нуждаят от силна светлина и допълнително подаване на CO2.

Трябва да осигурите достатъчно силно ниво на осветеност,именно под въздействието на интензивната светлина,растенията придобиват червения цвят на листата.За да се защитят от вредните ултравиолетови лъчи,листата произвеждат флавеноиди.С тази задача добре се справят специалните бели флуоресцентни лампи със "студена светлина".Тази светлина осигурява достатъчно ниво на осветеност и стимулира изработването на хлорофил,участващ в процеса на фотосинтезата.Не трябва да поставяте голяма дължина на вълната на червената светлина,при нейното осветление в листата постепенно намалява съдържанието на хлорофил на единица площ.По този начин листата растат,а дебелината намалява.Колкото по-близо са разположени до повърхността на водата,толкова по-наситен става червения цвят.Ако пренебрегнете усилването на светлината,растението губи ярките тонове,а в някой случаи умира.
Изображение

Всеки акварист трябва да знае за какво е необходимо подаването на СО2.Растенията се състоят от 40-50% въглерод.В аквариума нивото на СО2 е много малко и без допълнителното му подаване растенията няма откъде да взимат строителен елемент за растежа.Концентрацията на СО2 в аквариума трябва да бъде около 30 мл/л.Достатъчното количество въглероден диоксид зааедно със светлината е основен фактор за растежа.При усилването на светлината червените растения губят част от своята енергия за производство на флавеноиди необходими за защита от вредното излъчване на лампата,а не за нормален,стабилен растеж.
При такива условия е необходимо по-голямо количество енергия за фотосинтеза и поглъщане на въглеродния диоксид.
Съществуват четири системи за подаване на въглероден диоксид:балонна система,метода на ферментация,метод на елетролиза,с използване на устройството Carbo Plus и дори добавяне на течен въглерод във водата.

Правилното подхранване на растенията е залог за успешен растеж.Съществуват много различни видове аквариумни торове.Червените растения се нуждаят от добавка с повишено съдържание на желязо.Желязото е един от най-важните микроелементи за синтеза на хлорофил.Неговия недостиг може лесно да се забележи по листата,те придобиват бледо-жълт цвят.В аквариума желязото попада само с храната на рибите,за това е необходимо да подхранвате растенията с различни торове със съдържание на хелатен комплекс желязо.

Още един от многобройните видове торове е субстрата с висок СЕС,който забележимо усилва растежа на растенията.Въпреки,че повечето стволови растения получават голяма част от хранителните вещества чрез водата,субстрата е втори източник за хранене на почвата.Трябва да избирате субстрат с голямо количество желязо в състава.Съществено подобряват растежа торовете,които съдържат аминокиселини.Също така добре повлиява на окраската препарат с активни йони кобалт.Този биостимулатор влияе положително на здравето на рибите и растенията.Препарата стимулира растежа,а цветовете стават ярко- червени.Също така можете да увеличите яркостта на растенията с помощта на ограничен достъп до хранителния азот.Необходимо е в продължение на няколко седмици да поддържате недостиг на азот с помощта на смесена пропорция нитрат.

Едно от най-разпространените растения е Testimonium Rotalla.
Това е невзискателно растение с дълги стебла и листа с две форми:подводна- с ярко зелен цвят и надводни - заоблени. При наситено осветление долните листа се оцветяват с червен цвят.Растението предпочита тропическите аквариуми с температура повече от 24 С и мека или умерено-твърда вода.При по-ниски температури растението се развива бавно или може напълно да спре растежа си.
Изображение

Ludwiga arkuata не се чувства лошо в твърда вода,освен това при твърдост повече от 8 листата придобиват по-ярка окраска.Това растение има дълги стебла с тесни светло-зелени листа,които при наситено осветление се оцветяват в червено-кафяв цвят.Предпочита топла вода от 20 до 28 С,но даже ако дълго време е в студена вода,няма да му стане нищо.Растението се нуждае от интензивна светлина,но само с луминисцентна лампа в съчетание с фитолампа може да придобие необичаен оттенък на листата.
Изображение

Още едно от красивите видове растения е Alternantera Reynard.Това дългостеблено растение има листа с удивителна окраска от ярко-розово до тъмно-лилаво.Стеблата се преплитат,създават така наречения плет.Това растение може да расте в аквариума през цялата година.
Изображение

Червените аквариумни растения са много,разгледахме само най-ярките представители на тази група.На пазара може да се срещнат различни видове Ludwig, red peristolistnik nymphae, limnofilu aromatibus и много-много други растения с червеникав оттенък.
Изображение Изображение

Отглеждането на червени растения е сложно,но ако успеете да се справите с трудностите, ще бъдете възнаградени с неповторим подводен пейзаж с изобилие от различни цветове.

http://aquante.ru/plant/Krasnye_rasteni ... iume_.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички

cron