Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Стъклени сомове

Стъклени сомове

Мнениеот meri » Пет Ное 25, 2011 10:53 pm

Стъклените сомове са много своеобразни риби, в организма на тези риби няма пигмент. Рибата наистина изглежда като стъклена,вижда се скелета и някой вътрешности.

Когато купувате тази риба трябва да знаете, че не подхожда за украса на аквариума.Огромна е вероятността изобщо да не я забележите през деня.Стъклените сомове нямат пигмент и като всички албиноси предпочитат нощта.През деня рибата се крие под корените или пукнатините.Внимателно запълвайте аквариума с декорация и фон. Случва се рибата да се заклещи в някоя пукнатина и да не може да излезе от там,страда без движение и храна и престава да расте.Можете да поставите рибата в аквариум без укрития.Но в такъв случай рискувате рибата да бъде под постоянен стрес.Можете да ги отглеждате в отворено пространство на стадо от 10 риби.Рибите са стадни и ако са сами изпитват силна тревога и изсъхват.

Изображение

Ако в аквариума има достатъчно тихи ъгли,по-голяма чат от живота си ще проведат там.Случва се,когато след известно време рибите свикват дотолкова,че излизат за кратка разходка през деня.Невъзможно е да ги накарате да напуснат укритието си дори и с храна,това е възможно,когато е тъмно.В никакъв случай не пускайте осветлението,използвайте фенер.Спокойни и бавни през деня, през нощта рибите се превръщат в истински корсари,суетят се,търсят храна.Ако се притеснявате,че през деня гладуват и не излизат от укритията,можете да ги храните през нощта.Можете да задържите на повърхността на водата червей,гамарус,това е особено важно,защото стъклените сомове не взимат храна от дъното.

Ако отглеждате стадо и не им давате да се укриват,няма да имате такъв проблем с храненето.Хранят се със суха,но особено се нуждаят от жива храна.Когато се наситят се завръщат в средния слой на водата и замръзват в леко повдигнато положение.Рибите обожават слабото течение и ако им доставите това удоволствие,винаги ще обръщат глави към потока вода.
Освен лекото движение на водата е необходима аерация или голямо количество растения.По-добре да насищате водата изкуствено,защото през нощта сома е най-активен и се нуждае от кислород,растенията също ще употребяват кислород. Чистата без примеси мека вода (pH 6,5-7,5) най-много подхожда за тези риби.Не са придирчиви към температурата,могат да живеят постоянно в диапазона на 22-26 С, понасят намаляване до 20 С в периода на размножаване,именно студената вода стимулира хвърлянето на хайвера. В природата започват да се размножават в дъждовния период,когато температурата спада.

В аквариумни условия се размножават много рядко.За стимулиране на размножаването се препоръчва не само постепенно понижаване на температурата с честа подмяна на водата, но и имитация за дъжд, поливане на аквариума с лейка. Освен това се намалява наполовина нивото на водата.
Женската снася на растенията около 200 яйца,които съзряват за 5-7 дни.Важно е родителите да се отделят навреме от оплодения материал.

Процента на излюпените малки е много нисък.Ако не планирате развъждане,грижете се добре за тях.Осигурете качествена храна,предпазвайте ги от инфузорни заболявания и паразити,следете за състава и температурата на водата.

http://aquante.ru/fish/Steklyannyy_som_ ... izrak.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички