Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хранене на рибките Betta splendens

Хранене на рибките Betta splendens

Мнениеот meri » Пет Яну 13, 2012 6:06 pm

Основата във храненето е разнообразната храна и нейната хранителност.Можете да давате сухи и замразени храни.Рибките петли са склонни към преяждане и основна грешка на начинаещите е храненето "на око",не трябва да го правите.За здравословно и нормално развитие на възрастните рибки е необходимо хранене 1-2 пъти дневно.Дневната дажба на рибка: 2-3 червейчета или 5-6 тубифекса или 1 плоча суха храна и т.н.

От живата храна най-разпространена и леснодостъпна е :

Светло червено червейче (Chironomus plumosus).

Изображение

Преди да го дадете трябва внимателно да го миете в продължение на няколко дни до пълното освобождаване на червата на ларвите.Можете да давате живи и замразени(замразяват се след пълното почистване на червата).Съхранява се при температура 5-10 С.

Тубифекс (Tubificidae)

Изображение

Дава се с помощта на специална хранилка с мрежа,закрепена на повърхността на водата.Тази храна се използва много внимателно,защото червеите обитават замърсени водоеми и могат да пренесат различни болестотворни бактерии.Преди да го дадете на рибката,внимателно го измийте и го дръжте на течаща вода до пълно почистване.

Артемия

Изображение

Можете сами да си отгледате артемията,в литър вода добавяте 1 супена лъжица сол или в специален инкубатор- направен от вас или закупен в зоомагазина.
В подготвената вода се добавя 1 чаена лъжица яйца от артемия със силна аерация.
Изображение

Инфузория

Изображение

Използва се за хранене на малките.

Хранене на малките

В ранен стадий можете да храните малките с варен яйчен жълтък.Не допускайте внасяне на голямо количество жълтък в аквариума,защото неизядения жълтък бързо се разваля и става причина за развитие на гъби.Малките се хранят не по-малко от 4 пъти на ден.

При израстването на малките трябва да се придържате към някой правила- едно от тях е сортирането на малките по размер.Причините за това са две: поради различното си развитие едните малки стават по-големи от другите,и по-големите ядат по-малките.

Изображение

Избора на храна - храната се избира така,че дори и най-малките в аквариума да могат да се хранят,ако го пренебрегнете,това може да доведе до смърт на малките.Малките могат да се задавят от големите парчета храна и да не могат да я преглътнат.
Изображение

Другия вариант е,че малките могат да останат гладни и да изостанат в развитието си.

Хранене на малките с яйчен жълтък

Варим яйцето 10 мин.охлаждаме го,извличаме жълтъка.
Изображение

Отчупваме малко парченце и го поставяме в стъклен съд.Добавяме малко вода и смачкваме жълтъка.
Изображение

Изчакваме водата да престои,жълтъка пада на дъното,отцеждаме водата и повтаряме процедурата 3-4 пъти.След това събираме сместа в спринцовка и я добавяме в аквариума с малките.
Изображение

Хранят се на малки порции,най-малко 6 пъти на ден.Малките се хранят с жълтък 5-7 дни,след което преминават на по-едра храна.
Изображение

При хранене с жълтък трябва да спазвате някой правила:

1.Не добавяйте в аквариума много жълтъчна маса,защото бързо се разваля и замърсява водата.

2.При хранене с жълтък,аквариума трябва да има филтър или дифузьор,което предвазва жълтъка от засядане на дъното.

3.В аквариума трябва да пуснете 5-10 охлюва- мелани,които ще почистват падналия на дъното жълтък без да се разваля.

Жълтъка се съхранява в хладилника,завит във фолио.Всеки ден се приготвя нов разтвор.В хладилника жълтъка може да се запази до 7 дни и това напълно стига до момента на преминаване към друга храна.

http://petushok.info/main/page/109
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички