Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Развитие на малките рибки Betta splendens

Развитие на малките рибки Betta splendens

Мнениеот meri » Пет Яну 13, 2012 7:40 pm

Изображение

Трогателен момент в живота на аквариста е наблюдението на новия живот в аквариума.От появата на яйцата до пълното развитие на рибите до половозрели екземпляри са необходими 3 месеца.
Своя живот рибките започват с оплождането по време на хвърляне на хайвера с диаметър до 1 мм,в този стадий рибките се намират средно 36 часа(много зависи от температурата на водата).След 2 дни в гнездото се появяват ларвите.На 3 ден ларвите придобиват форма на тялото,която напомня на рибка, но с бял корем,така наречената жълтъчна торбичка.Запасите от торбичката се поглъщат от ларвите в продължение на 2-3 дни.
Изображение

Ларвите на 4 дневна възраст

През това време движението на ларвите е рязко и хаотично,те се намират в гнездото или увисват по стените на аквариума.Когато запасите от жълтъчната торбичка свършат,ларвите могат да се нарекат малки.
Изображение

Малки на 6 дневна възраст

Достигат размери 2,5-3 мм, напълно прозрачни с ярко изразени черни очи.Освен прозрачното тяло се виждат и вътрешните органи.По това време в акавариума се поставя и първата храна: яйчен жълтък,инфузория или суха храна за малки.Малките се развиват много бързо и към 2 седмична възраст достигат размери 5-6 мм.
Изображение

Малки на възраст 20 дни

На този етап малките имат само опашни и гръдни перки.Първите признаци на гръбни перки се появяват на възраст 21-22 дни.Размера на малките силно варира,защото се развиват с различни темпове и някой са по-големи от другите.
Изображение

Хранят се със ситно смлени червеи,Nauplii артемия.На 3 седмична възраст при някой малки се появяват първите люспи в областта на хрилния покрив,през все още прозрачното тяло се виждат тъмните линии на скелета и вътрешните органи.

Когато малките достигнат 3 седмична възраст трябва да ги сортирате,за да не започнат по-големите да ядат по-малките.
Изображение

Малките на възраст 1 месец (започват да се оцветяват)

Периодичното сортиране на малките- могат да растат в един аквариум почти до половозрела възраст.На възраст около 1 месец и при достигане на размер 1 мм,малките започват да се повдигат към повърхността на водата за поглъщане на въздух,което свидетелства за развитието на лабиринтовия орган.От този момент аерацията в аквариума не е необходима.

Когато подрастващите рибки станат пълноценни риби,трябва да ги държите поотделно от сродниците им,преместването трябва да се направи при първите признаци на агресия.
Изображение

http://petushok.info/main/page/94
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички