Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Какво да правим,когато рибите....

Какво да правим,когато рибите....

Мнениеот meri » Вто Яну 17, 2012 2:16 pm

Рибата отхапва перките на други риби?

Това е разпространен проблем,особено там,където се отглеждат риби с дълги или воални перки.Обичани мишени са перките на Betta splendens и скалариите,опашката на някой форми гупи Poecilia reticulata, а също дългите, напомнящи на мустаци коремни перки на gourami и Polzunov.На засегнатите перки може да се развие заболяването гниене на перките.Но обикновено това не причинява особени проблеми,ако рибата е здрава и качеството на водата превъзходно.

Рибата нарушител може инстинктивно да хваща движещите се предмети,възприема ги като възможна храна.Този проблем няма никакво реално решение,освен да държите рибите с дълги перки отделно,защото отскубването на перките е чисто рефлекторно действие.С изключение на случаите,когато повредата е сериозна или жертвата е подложена на стрес поради непрекъснатите нападения.Разглеждайте го като неизбежен жизнен факт.

Някой барбуси (Barbus tetrazona),често отхапват перките на други риби,ако в аквариума се отглеждат само един или два барбуса.Ако се държат в група,както в природата,те не нападат съседите си.Причините и средствата за това поведение са неизвестни.

Някой видове,например цихлидите Genyochromis mento,са специализирани именно с такава храна,за това в природни условия диетата им се състои от парчета перки.Такива риби не трябва да се отглеждат заедно с други риби.

Перките могат да бъдат отхапани по време на нападение,когато рибите делят територия.

Рибата изяжда съседите си по аквариум?

Това е широко разпространен проблем,възникващ,когато представителите на рибоядните видове се отглеждат в един аквариум с други риби,достатъчно малки,за да бъдат изядени.Всеядните риби също понякога ядат своите по-малки съседи по аквариум,и това е естествено поведение.Повечето риби ядат малките,дори и собствените си.Хората са склонни да разглеждат това като канибализъм,но всъщност тези риби експлоатират достъпните източници на храна в интерес на собственото си оцеляване.Понякога се случва,че първоначално този проблем не се проявява,например,когато млад хищник попадне в един аквариум с по-малки възрастни риби от други видове.След това хищника пораства и става достатъчно голям,за да изяде съседите си.По-неочаквани са случаите,когато голямата риба е всеядна,а не 100% хищник,и въпреки всичко не яде своите съседи,с които е израстнала.

Смята се,че това се случва защото познава съседите си и не ги възприема като храна.Освен това,вече е привикнала,че храната винаги се появява някъде отгоре,когато към аквариума се приближава човека.По-малките риби не живеят толкова дълго,колкото големите,и когато съседите им умират и ги заменят с други риби от същия вид,веднага ги изяждат.Те са непознати,а освен това се появяват в аквариума някъде отгоре,точно както се появява храната.

Такъв варинат е характерен за скаларията Pterophyllum scalare, която ловува такива видове като неона Paracheirodon innesi,и много други малки представители на харациновите и шарана.За да избегнете такъв проблем,следва да избягвате обстоятелствата,които могат да доведат до тях.

Рибата се прилепва до други риби?

Girinoheylus,а понякога и някой сомове,които имат уста-смукало могат да се прилепват към плоските страни на по-големите им съседи в аквариума.Първия път може да бъде случайно,но понякога се развива вкус към слузта по тялото на техните жертви,и тогава те отново и отново се прилепват към тях.Това приичнява силен стрес при жертвите и повреждане на кожата,също разрушаване на защитното слузно покритие,което защитава рибите от инфекции,причинени от болестотворни микроорганизми и паразити.

Рибата-нарушител и нейната жертва трябва да се изолират една от друга.

Рибата яде растенията?

Това е нормално поведение,ако рибата е тревопасна.Ако предварително се осведомите за това,няма да имате такъв проблем.Можете да храните рибата с различни видове зеленина.Някой риби се хранят с водорасли,прикрепени към листата на растенията и това не трябва да се бърка.

Рибата яде екскременти и трупове?

Повечето риби ядат трупове,в които виждат само храна.Обикновено хапят своите умиращи другари.Умиращата риба трябва да се премести,където ще има възможност да умре спокойно.

Копрофагията е още един навик,който може да ви се стори отвратителен,но за някой видове риби това е нормално.Важно е да помните,че в природни условия това е необходимо,за да могат да получат достатъчно храна и да оцелеят.Такова поведение не означава, че рибите се хранят недостатъчно,просто следват инстинктите си.

Но яденето на трупове и екскременти може да доведе до разпространение на заболявания и паразити.Освен това, разлагащите се трупове могат да причинят органично замърсяване на аквариума.За това мъртвите риби трябва да се премахват веднага,когато ги забележите,а натрупването на екскрементите редовно почиствайте при подмяната на водата.

Рибата яде предметите и оборудването,декорацията в аквариума?

Известно е,че някой големи риби поглъщат малки предмети от оборудването.Може само да се предполага,че според тях всичко е храна.Разбира се,рибите не трябва да имат достъп до тези предмети.

Някой риби изгризват корените.Смята се,че съдържащата се в дървесината целулоза е съставна част от естествената им диета.

Рибата не допуска другите риби до храната?

Това обикновено са риби от видове,чийто представители винаги защитават територията си,на която се хранят,или територията на хайвера.Този проблем може да се разреши,ако промените мястото на хранене,разпръсквате храната по целия аквариум,или използвате храна,която се разсейва по цялата повърхност на аквариума.

Рибата преследва други риби?

Ако предположим,че преследвача не се опитва на хване и изяде потенциалната плячка,тогава причината за преследването може да бъде игра,или ухажване,или защита на територията.

Някой риби преследват потенцилния партньор,който не отговаря на ухажването.

Някой риби преследват партньора си след хвърляне на хайвера.

Териториалните риби преследват другите риби,за да ги изгонят от територията си.

Ако две риби се бият,победителя преследва победения.

Ако преследването е настойчиво и причинява ненужен стрес или физически травми,изолирайте рибите.

Рибата копае в грунта?

За някой видове риби това е естествено поведение.
Рибите могат да копаят в грунта по редица причини:

- Възможно е това да е обичайно поведение за търсене на храна.

- Това може да бъде типично поведение по време на бягство.Има риби,които се крият като се закопават в грунта.Други изкопават дупки под предметите и се крият в тях или разширяват създадените пещери.

- Това може да бъде особеност в поведението по време на хвърляне на хайвера.

- Определена роля може да има скуката,когато рибите имат природна склонност да рият в грунта,или се отглеждат сами.Най-доброто решение е или да не отглеждате риби,които се държат така,или да се примирите.А да отглеждате такива риби без грунт не е добро решение,защото ще изпитват стрес.Ако рибата има силна инстинктивна нужда да рови в грунта по време на размножаване,може изобщо да не хвърли хайвера.

Рибата изравя растенията с корените?

Такова поведение съпътства ровенето в грунта.Понякога рибите хващат растенията с уста и ги дърпат нагоре,правят го, за да разчистят място за копаене.Ако в аквариума се засадят нови растения и поставят на територията на някой риби,те винаги ги изкопават.Плувайки сред растенията понякога рибата ги изважда с корените.Това се случва,когато растението не е пуснало корени както трябва или рибата е голяма.Растенията могат да бъдат извадени и от тревопасните риби,които се хранят с тях.Растенията трябва да са закрепени добре.

Рибата разваля аквариумното оборудване?

Някой големи риби са способни да придвижват оборудването.Понякога дори ги откъсват от крепежните елементи.Може да разчистват място за хвърляне на хайвера,а може и от скука.Ако подозирате скука,можете да осигурите на рибите "играчки"- пластмасови растения или топки за тенис на маса.В противен случай е необходимо да поставите надеждно оборудване и да го фиксирате добре или да го поставите в специално отделение на аквариума.

Рибата атакува или убива другите риби?

Ако сте пуснали жертвата в аквариум,където живеят териториални риби,причината за такава атака може да бъде,че във всяка нова риба виждат агресор,който посяга на територията им.
Ако пуснете едновременно много нови риби,вероятността от сериозна вреда се свежда до минимум.Включете осветлението в аквариума и се погрижете да не попада там стайна светлина.Възможни са и други решения: да разместите декорацията,за да нарушите територията,да разделите аквариума на части или да отделите агресора,докато новите риби не свикнат.

Рибата пуска мехурчета?

Много лабиринтови риби строят гнездо от мехурчета,в които пазят яйцата си.

Някой риби са способни да вдишват атмосферен въздух,след което да изпускат мехурчета от хрилете.

Някой риби с голяма уста,които не се хранят на повърхността на водата,понякога поглъщат въздух заедно с храната и след това започват да "правят" мехурчета с устата и хрилете.Неизвестно е дали това им причинява вреда,но по-добре не хранете рибите с плаваща храна.

Рибата хапе стопанина си?

Много риби хапят или щипят пръстите на стопаните си,ако ги потопи във водата по време на хранене или по време на почистване.Това е така,защото рибите са свикнали да асоцират появата на човешките пръсти с храната.Такова ухапване е безвредно.

Но някой големи хищни риби могат по погрешка да вземат пръстите за храна и да причинят сериозни травми.Ако имате такива риби,дръжте ръцете си далече от аквариума.Ако в семейството има деца,покрива на аквариума трябва да се заключва.

Териториалните риби също могат да нападнат по някога,а ако защитават малките си,могат да атакуват неистово.

Рибата не позволява на други риби да се приближават до определена част на аквариума?

Това означава,че рибата защитава територията си или яйцата или малките.Това може да причини огромни проблеми,ако аквариума не е достатъчно голям,за да осигури пространство,необходимо за такава риба и да остане място за другите риби.Такова поведение безпокои останалите риби,дори могат да бъдат наранени или убити.Разделете аквариума на две части с преграда или използвайте по-голям аквариум,или по време на хвърляне на хайвера преместете рибите.

Не се раждат малки

Малките не могат да напуснат яйцата,защото не са били оплодени.Причините за това могат да бъдат следните: няма мъжки,безплодие,яйцата са засегнати с гъбички.

Женските риби могат да снасят яйца и без мъжки.При някой видове цихлиди се случва,ако няма мъжки,две женски да образуват двойка и да извършват всички движения,които са привични по време на хвърляне на хайвера.Но,разбира се няма сперма и не се раждат малки.

http://mirrib.ru/if.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Какво да правим,когато рибите....

Мнениеот meri » Вто Яну 17, 2012 3:45 pm

Рибата атакува представителите на противоположния пол?

Такива атаки могат да имат сериозни последствия,тъй като жертвата може да получи силен стрес,да получи рани или да умре.Причините за това са ограниченото пространство,дори ако аквариума е достатъчно голям.В природни условия рибата ще избяга по-далече,но в аквариума няма къде да се скрие.

Решението на проблема зависи от това,към кой вид се отнася рибата,от нейното поведение по време на хвърляне на хайвера,размера на аквариума.

- Първо се уверете,че рибата напада- може би просто ухажва другата.Добър показател: остава ли атакуваната риба на място или се опитва да се скрие.

- Ако рибата,която ухажват,не е готова за хвърляне на хайвера,може да избяга или в началото да прояви интерес,а след това да избяга.Ако в аквариума няма достатъчно място,за да се скрие,такова ухажване може да премине в тормоз.Особено сериозен проблем може да възникне при тези риби,които хвърлят хайвера не сезонно,а през цялата година.Това е така,защото мъжкия винаги е готов,но женската е готова само когато съзрее.

-Понякога мъжкия може да пожелае да продължи хвърлянето на хайвера след като женската снесе всички яйца.

- При някой риби,яйцата се охраняват само от единия родител.При такива риби,този родител,който пази яйцата след хвърляне на хайвера преследва другия родител.

Мъжките цихлиди понякога атакуват женските,когато се грижат за потомството в ситуации,когато двойката е поставена в отделен аквариум.Смята се,че мъжкия инстинктивно защитава яйцата от единствената риба в аквариума.Можете да разрешите проблема,ако аквариума е достатъчно голям и тогава можете да го разделите.

- Мъжките на живораждащите риби често тормозят женските веднага след раждането,и това може да доведе до пълно отслабване и дори смърт.За това изолирайте женската след раждането.

Рибата изяжда своите яйца или малките?

Това е доста разпростренен проблем,и има различни причини:

- Много риби не се грижат за потомството си,те не познават яйцата и малките си и ги приемат за храна.В такива случаи трябва да ги разделите.

- Рибите,които се грижат за потомството си,понякога могат да ияздат яйцата,ако са неоплодени.Причините са:мъжкия е много млад,или много стар и не е способен да произвежда мляко,или мъжкия е безплоден,няма мъжки,водата не е годна по химичен състав или качество.

- Младите двойки,които се грижат за потомството се нуждаят от пробни опити в началото,преди да започнат да правят каквото трябва.

- Видовете риби,които се грижат за потомството,могат да изядат своите яйца или малките,ако са обезпокоени или подложени на стрес.

- Появяват се все повече доказателства в полза на това,че рибите се учат да се грижат за потомството и че при някой риби инстинкта е придобит,а не наследствен.За това малките,които са израстнали далече от родителите,няма да се грижат за яйцата и ще ги ядат.

- Понякога рибите-родители не са виновни,а съседите по аквариум.

Рибата се крие?

Ако рибата се крие,това е нормален способ за самосъхранение.Някой риби се крият в засада в очакване на плячката.Някой риби се крият по време на хвърляне на хайвера,други през нощта.Новите риби,наскоро пуснати в аквариума се крият докато не оценят околната обстановка и не се почувстват уверени,за да излизат в открито пространство.

Ако риба,която е нямала навика да се крие преди това,изведнъж започне да го прави,по всяка вероятност е болна.

За някой видове риби това е нормално поведение.В природата повечето от аквариумните рибки са храна за по-големите риби и хищниците.За това криенето за тях е инстинктивен начин за самосъхранение.Ако осигурите достатъчно скрити места,те ще се чувстват в безопасност и ще могат по-често да напускат своето убежище.

Ако става въпрос на нощтните рибки,през деня те ще се крият или са неактивни на някое тихо място.Наскоро пуснатите риби се крият известно време,докато не се справят със стреса,свързан с пренасянето и не се запознаят с обстановката.Някой живораждащи женски риби се крият,когато приближи времето за раждане.Рибите от някой видове,които се грижат за потомството и яйцата,могат да изберат за тази цел някое уединено и изолирано място.

Има обстоятелства при които подобно поведение може да стане причина за притеснение.Ако това не е нормално поведение за дадения вид или риба или ако поведението не е породено от някой външни причини.Такова нетипично поведение свидетелства за стрес,дори ако рибата не е болна.Ако положението не се поправи,стреса може да причини сериозни проблеми.

Рибата може да се крие и защото е жертва на агресия.

Рибата се крие,защото се страхува,че може да стане жертва на агресия или че могат да я изядат,ако в аквариума се отглеждат риби с различни размери,дори ако това са големите растителноядни риби.Малките риби инстинктивно осъзнават,че по-големите риби са заплаха.

Подобна ситуация може да възникне, ако в един аквариум се отглеждат риби,които имат различни навици на плуване.Риби,които се носят стремително по целия аквариум,могат да бъдат неприятни съседи.Това бързо движение може да се възприеме от другите риби като заплаха и страха да причини стрес.

Рибата може да се крие,когато осветлението е много ярко.Тя може да се крие зад декоративните предмети,за да избегне силния поток вода,създаван от филтъра.

Стадните риби са нервни и се крият,ако се отглеждат сами или на много малки групи.

Рибите могат да се крият,ако не се чувстват добре.Възможно е да е инстниктивна реакция- рибата се стреми да избегне хищниците и други неприятности,защото в такова състояние не е способна да предприеме обичайните си действия,за да се отклони от тях.

Рибата хвърля хайвера с други видове?

Това явление се нарича хибридизация и може да има място,когато рибите от близкородствени видове се отглеждат заедно.

Ако имате само една риба от даден вид,тя може да хвърля хайвера с представителите на родствени видове.

Ако видовете са близкородствени,дори присъствието на двата пола от всеки вид,могат спонтанно да се чифтосват помежду си,ако няма никакви ограничаващи фактори.

Ако мъжкия от необходимия вид не може да прогони един или няколко конкуриращи мъжки от други видове,тогава яйцата може да оплоди друг мъжки.

Единствения благоразумен метод е предовратяването на тази възможност.Ако все пак се е случила нежелателна хибридизация,яйцата или малките трябва да се унищожат и да се вземат мерки за избягване на подобни ситуации в бъдеще.

Рибата не участва в хвърлянето на хайвера?

Подобна ситуация е повод за силно разочарование,но може да има различни причини.

-Всички риби могат да са от един и същи пол.

- Рибите не са достигнали полова зрелост.

-Рибите са много стари.

- Рибите са безплодни.

- Може да имат сезонно хвърляне на хайвера.

- В яйчниците на женските не са съзрели яйцеклетките поради неправилно хранене или неподходящи параметри на водата- химичен състав или качество.

- Рибите се нуждаят от специален "пусков механизъм",стимулиране на хвърлянето на хайвера.

- Няма субстрат,подходящ за хайвера.

- Териториалните риби нямат възможност да си отделят територия за хвърляне на хайвера.

- Неподходящ химичен състав на водата.

- Неподходящо осветление.

- Рибите могат да изпитват стрес по различни приични:лошо качество на водата,агресия от страна на съседите,неподходяща околна среда.

Рибата изскача от водата?

За представителите на някой видове риби това е характерно поведение по време на бягство,особено при постоянно живеещите на повърхността на водата.В природата по този начин се спасяват от хищниците,но в акавариума подобно поведение понякога е реакция на агресия от страна на съседите.Някой риби изскачат,за да си вземат храна,а други за хвърляне на хайвера.

Отделни малки риби,живеещи на повърхността на водата,имат навик да намират дори и малък отвор на покрива и да изскачат.Ако във вашия аквариум има такиа риби,за които е известно,че могат да скачат,трябва да ги предпазите.Можете да използвате плаващи растения или да съдадете такава околна среда,че да нямат желание за изскачане.

Скоковете могат да бъдат реакция на отравяне или някой заболявания.За това ако някоя от вашите риби редовно скача или преди не го е правила,но започне да скача,това е повод за безпокойство.

Рибата може да изскача от водата,когато я заплашва кепчето.Защото при хващане на рибите се сваля покрива,и има опасност да изскочи от аквариума.При болните риби рядко се случва да изскочат преди хващане,вземете мерки за безопасност- намалете нивото на водата.Допълнителната частична подмяна на водата е полезна.

Някой риби в природата мигрират в други водоеми,но каква е причината да напускат аквариума,не се знае.Големите риби могат дори да повдигнат лесно металния или пластмасовия покрив на аквариума.За това между капака и аквариума не трябва да има пролука,през която да избягат рибите.Капака трябва да бъде тежък и добре закрепен.

Какво да правите,ако рибите плуват в група?

Някой риби в природни условия с цел самозащита плуват на стада.Смята се,че движението в стадо предпазва рибите от хищниците.

Има предположение,че образуването на стада има важна роля в храненето на такива видове риби.Представителите на тези видове риби,които в природата плуват на стада,трябва да се отглеждат на групи в аквариума,за да се предоврати нервозност и стрес.

Има рибки,които образуват стада не за самозащита, а за да им е удобно да се хранят,въпреки че в такива стада се събират риби от различни видове.Някой риби образуват групи по време на хвърляне на хайвера,дори ако в обичайни условия плуват сами.

http://mirrib.ru/if.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Акваристика за всички