Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Аквариумите в интериора

Аквариумите в интериора

Мнениеот meri » Чет Фев 09, 2012 6:58 pm

Съвременния аквариум вече не е просто буркан с вода и риби, както е било преди 10-15 години. Днес това е пълноценна част от интериора, която приковава погледа на гостите и е гордост за стопанина.

Интереса към аквариумите е нараснал сред дизайнерите в последните години. Появили са се много нови материали,декорация и обородуване,които позволяват на подводния свят да се въплъти в най-смелите фантазии.

Не всеки акварист може да създаде самостоятелно екслузивен стил на аквариума.За това при желание да получи нещо оригинално,има смисъл да се направи аквариум по поръчка.Сега всеки каприз може да бъде въплътен в реалност.Единствения ограничител е здравия разум.

Изображение Изображение Изображение

Широкия асортимент от готови аквариуми с постаменти и покриви се произвеждат серийно.Всички тези предмети имат голям набор от цветни покрития,което позволява да се избере не просто модел,но и най-подходящия за помещението.Сред оригиналните решения са представени аквариуми-маси и картини,илюминатори,цели стени и дори аквариуми,вградени в пода.А за офисния интериор подхождат аквариуми- кула,създаващи удивително и стилно пространство.

Специалиста ще ви помогне да изберете аквариум,който се вписва хармонично в жилището,дома или офиса.Неговата облицовка ще може точно да повтори стила,цвета и текстурата на мебелната гарнитура.Освен това аквариума може да бъде украсен или отделните орнаменти да бъдат стелизиран рисунък на останалите елементи в интериора.
Изображение

Изображение

Голяма популярност имат нестандартните аквариумни комплекси,те са едни от най-ефектните варианти,когато аквариума се монтира на стената между две помещения.

Изображение

В такива случаи трябва да помните за прозрачността на водата и стъклото,и за това,че през аквариума може да се види какво става в другото помещение.Не поставяйте аквариума между банята и гостната.Имайте предвид,че ширината на такъв аквариум и дебелината на стената не могат да бъдат по-малки от 30-40 см.

Друг интересен вариант е съвременния аквариумен комплекс,поставен в ниша или във вид на преграда.Него също можете да монтирате в мебелна гарнитура,което е чудесна украса на стаята.А аквариум поставен в бара,ще бъде интересно решение за кухнята или гостната.
Изображение Изображение

Аквариум в офиса

Можете да украсите не само дома си,но и работното пространство.Наличието на аквариум в кабинета създава неповторима атмосфера.

Избора на аквариумно решение за такова помещение зависи от няколко фактора.Веднага трябва да решите ще бъде ли поставен аквариума в готовия офис или ще бъде вграден по време на ремонта.Ще бъде ли поставен в стаята за почивка,в кабинета или другаде?
Изображение Изображение

Във вече отремонтираното помещение можете да поставите типов модел по индивидуален образец или детайл от интериора.За малко офисно пространство подхожда аквариум-кула,която не заема много място и украсява интериора.

Ако имате възможност да планирате аквариума предварително,вариантите са много повече.Той може да бъде вграден в стената или мебелите,като илюминатор.
Изображение

Никога не забравяйте,че аквариума е място за живи същества,за които трябва да се грижите.За обслужване на аквариум с много живи растения не е подходящ за начинаещи акваристи,морския риф е сложен и е за акаваристи с голям опит.В такива случаи е добре да се обърнете към специалисти,които ще поддържат аквариума.

Модни тенденции

Аквариума трябва да се избира според интериора,защото дори красив и моден може да не се вписва в стила на помещението.Правоъгълния,класически аквариум не подхожда в пространство "без остри ъгли",а силно извитото стъкло може да наруши интериора с прави линии.

Модерни сега са вградените аквариуми в интериора.
Изображение

В последно време най-популярни са аквариумите в морски стил с ярки обитатели на коралофия риф или по-икономичен вариант-пресноводен аквариум в стил "псевдоморе",имитиращ морско дъно с помощта на изкуствена декорация,ярки сладководни риби и определена светлина.
Изображение

Още една популярна тенденция е оформянето на сладководен аквариум в стил "Холандия"- това е подводна градина, в която растенията заемат не по-малко от 2/3 от площта на дъното и са основна композиция.
Изображение

За съжаление сега голяма популярност придобиват много малките аквариуми,в които може да се отглежда само двойка малки рибки.Такива буркани с обем по 1,5-2 л често се продават,но не са пригодни за пълноценен живот на рибките.Съвсем различни са мини-аквариумите,обема на които започва от 10 л, в тях има система за почистване на водата и подаване на кислород,специални лампи с таймер за контрол на светлинния ден.

Те се наричат нано аквариуми или "скаридариуми".В тях се създава истински мини-ъгъл от природата не само за малките рибки, но и за раците и скаридите.Дори в сладководните нано-аквариуми се отглеждат повече скариди с минимум декорация.

Предполага се,че популярността на тези аквариуми е свързана с разнообразието на окраските,интересното поведение,предпочитанията към растителната храна.
Много видове скариди могат да се размножават в домашни условия.
Изображение Изображение

Колкото до модерния на всички времена кръгъл аквариум,поради особената си форма е неудобно да се постави оборудване.Той изисква по-внимателни грижи и редовно премахване на отпадните продукти на рибите.Освен това кръглата форма на аквариума показва изкривена картина на вътрешното оформяне.
Изображение
Изображение

Къде да поставим аквариума

Преди да поставите аквариума в помещението,трябва да помислите имате ли всички условия.Над аквариума задължително трябва да има пространство,което позволява достъп вътре в аквариума.Не забравяйте за това,когато поставяте аквариума в някоя ниша.Нежелателно е аквариума да стои до прозореца или отоплителни прибори- това може да доведе до нарушение на температурния режим,а в случаите на излишно слънчево осветление,и растеж на нежелателни водорасли.
Изображение

Ако искате да поставите голям аквариум с обем повече от 600-700 л или с висока стъклена част повече от метър,или ако това не е аквариум-кула,препоръчваме предварително да се консултирате със специалист и да разберете какво е необходимо,за да издържи тежестта на аквариума.Освен тежестта на стъклото,оборудването,облицовката и пр. натоварване ще се създава и от обема на водата,техниката,декорацията,грунта.

Освен това съществуват задължителни правила за всички аквариуми.Никога не трябва да поставяте аквариума на такива места,където температурата може да бъде под точката на замръзване на водата.

Важно е аквариума да се вижда,за да не го закрива голяма мебел и предметите от интериора,лесно да се вижда от близо и далече.Ако поставяте аквариума в общ коридор или хол,старайте се да го поставите в предната част на столовете и диваните.
Изображение

Не се препоръчва да поставяте аквариума в шумни помещения и на местата,където попадат преките слънчеви лъчи.

Бързо и качествено

Ако нямате време за поставяне на аквариума и постепенното му запълване с вода,апаратура,растения и риби,можете да си купите готов модел.Това може да бъде и аквариум оформен за един ден.
Изображение

Освен това при необходимост от бързо поставяне на аквариума,от времето за монтаж до заселването с риби и растения ще бъде няколко часа.

Някой компании предлагат и аквариуми под наем за различни мероприятия.

http://animal.ru/fish/articles/%D0%90%D ... %80%D0%B5/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички