Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Колко живеят аквариумните риби

Колко живеят аквариумните риби

Мнениеот meri » Сря Фев 06, 2013 3:10 pm

Продължителността на живот зависи от вида на рибите.
За да останат живи колкото може по-дълго аквариумните риби,трябва систематично да почиствате аквариума и да подменяте водата в допустимите количества.Някои видове риби трябва да се отглеждат отделно,защото са способни да се наранят помежду си или да се изяждат.

Ако аквариума е пренаселен,продължителността на живот намалява.Когато купувате рибки не забравяйте за обема на аквариума,в който ще живеят.

Има примерна закономерност свързана с размера на рибите като вид:малките рибки не живеят дълго,от една до пет години; рибите среден размер (5-10 см) до 10-12 г; големите риби до 15 и повече години.Така например, астронотуси, цихлазоми, златни рибки, пирани, са способни да живеят 25-30 г.,но много често стопаните променят аквариума и сменят обитателите.
Много големите риби: сом, есетрови, шаранови, са способни да надживеят човек.Живота на много хвърлящи хайвер шаранозъби е ограничен от наличността на водата. Тези риби живеят в локвите,и целия цикъл преминава до пресъхване на водоема,само хайвера понася сушата.Когато започне периода на дъждовете,започва да се развива хайвера.Живота на тези риби се ограничава 2-6 месеца(в зависимост от вида),добрите аквариумни условия не им помагат.

Всеки акварист се стреми да отгледа колкото може повече малки.Разбира се, нежизнеспособните умират в ранните стадий на развитие(яйца,ларви,малки),но този процент в сравнение с природния,не е голям.Както е известно,заболяванията и хищниците унищожават слабите,непълноценни риби,премахвайки ги от генофонда на населението.Своята "бракувана" наследствена информация тези риби не предават на никой.В аквакултурите тези фактори липсват,оцеляват повечето,в това число и със скрити дефекти,които могат да се проявят след това.Например,в аквариума всичко е наред,рибите са млади и здрави,но откривате труп.При неговото изследване не се откриват паразитни организми,по-скоро това е следствие от липсата на посочените по-горе фактори,в природата такава риба би умряла много по-рано.Ако откриете безпричинен труп,бъдете внимателни и огледайте останалите риби,проверете температурата и т.н.Веднага премахнете трупа,не допускайте неговото изяждане от другите риби.

Има още и температурна зависимост.Рибите се отнасят към животните с променлива температура на тялото.Скоростта на обмяната на веществата зависи от температурата,колкото е по-висока,толкова по-интензивни са обменните процеси.А значи,че се скъсява продължителността на живот,макар и незначително,но все пак се скъсява.

Неправилното хранене също може да намали срока на живот.Вредно е както недохранването,на рибите не достига енергия за растеж и жизнена дейност,както и прехранването,но прехранването е вредно.Също така всякакви неблагоприятни условия на отглеждане намаляват продължителността на самото отглеждане,неподходящи съседи и рядка смяна на водата.Отнасяйте се внимателно към изискванията за отглеждане на всеки вид.

С възрастта рибите получават максимална наситеност на цветовете,те още дълго могат да украсяват аквариума,но трябва да помните,че са по-подложени на заболявания и са чувствителни към стрес и други неблагоприятни въздействия.

Примерна продължителност на живот при някои видове риби:

Харацинови

Тетри (всички видове)- 5-6 год.
Конго- 5 год.
Неон- 4 год.
Минор- 6 год.
Метинис- 10 год.
Пираня- 10 год.
Паку- 10 год.

Шаранови

Данио- 5-7 год.
Златна рибка- 10-30 год.
Черен моргулис- 4-10 год.
Разбора- 5-10 год.
Барбус (в зависимост от вида)-5-10 год.
Лабео- 4-10 год.
Бяла акула- 10 год.
Кардинал- 4 год.

Цихлови

Скалария- 10 год.
Дискус- 10-18 год.
Цихлозома мезонаута- 10 год.
Черноивичеста цихлазома- 10-18 год.
Цихлазома мееки- 10-15 год.(и др.цихлазоми).
Фронтоза- 8-15 год.
Нимбохромис Ливингстън- 10 год.(и др. нимбохромиси).
Астронотус- 10-18 год.
Северум- 10-18 год.
Псевдотрофеус, лабидохромис- 10 год.
Апистограма- 3-5 год.

Живораждащи шаранозъби

Молинезия- 4 год.
Меченосец- 3-5 год.
Гупи- 3-5 год.
Пецилия- 3-5 год.

Виюнови

Боция- 10-15 год.
Обикновени виюнови- 10 год.

Лабиринтови

Гурами- 4-5 год.
Лялиус- 5-6 год.

Сомови

Стъклен сом- 8 год.
Отоцинклус- 5 год.
Ангел пимелодус- 8 год.
Плекостомус- 7-15 год.
Мистус - 5 год.
Синодонтис- 5 год.
Сом Банджо- 7-15 год.
Коридорас- 5-7 год.
Торокатум- 10 год.
Стуризома- 10 год.

Други

Тетраодон- 5 год.
Риба Bryzgunov- 5 год.
klinobryuh- 5 год.
Афиосемион- 1-2 год.
Шарен лепоринус- 5 год.
Радужница- 3-5 год.
Панак- 10 год.

http://mypet.by/articles/fishs.php?article=82
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички