Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Риби, създаващи усложнения в акваруима

Риби, създаващи усложнения в акваруима

Мнениеот meri » Сря Ное 20, 2013 3:02 pm

Статията е предоставена от Владимир Гречухин

Тази статия е предназначена за начинаещите акваристи и хората, за които аквариума е украса в интериора, така че напредналите любители и професионалистите могат да не четат. Ще говорим за рибите, които могат да причинят някои усложнения и дисбаланс в аквариума.

Изображение

Да предположим, че имате средно статистически аквариум с размери 100-125 литра. Заселили сте в него някакви риби, например, живородки, харациниди, сомове, скаларии. Засадили сте прости растения и вашата екосистема е започнала да се развива и живее. Тези растения, които са за създадените условия започват да растат, рибите също живеят и радват окото. И вие започвате да си задавате въпроса дали да не купите още някакви особени, красиви риби, които ще създадат различен интериор в аквариума.

Отивате в зоомагазина или на пазара, виждате риби, купувате ги, а след няколко дни се оказва, че закупените риби или са умрели, или се е разрушило това, което сте създали. За това искам да ви предпазя.
Ще ви опиша няколко особено популярни риби, които не е трудно да закупите, но особеностите в тяхното отглеждане или поведение ще ви създадат определени затруднения.

Изображение

Първо трябва да кажем за дискусите.

Изображение

Когато неопитният акварист види тези риби, веднага изпитва желание да ги засели в аквариума си. Но уви, условията на отглеждане на дискусите рязко се различават от отглеждането на повечето аквариумни риби.
Те се нуждаят от висока температура на водата, имат свои специфични особености на хранене, а най-важното, дискусите са нежни, възприемчиви към заболявания риби. Освен това те са стадни и много големи подводни жители. За това двойка дискуси, поставена в общия аквариум, в най-добрия случай ще вегетира, а в най-лошия- ще умре бързо.

А това са чудни шарени риби- лепоринус.

Изображение

Това е красива, вретенообразна рибка. Но имайте предвид, че тя е много взискателна към стабилността на водните параметри: температура, насищане с кислород, pH и т.н. Лепоринусът е много чувствителен към смяната на водата, а битови ситуации при които се случва да спре тока за няколко часа, може да доведе до смъртта на рибата.

Астронотус - риба със симпатична окраска и очарователно грубовата външност.

Изображение

Ще ви се стори, че двойка от тази риба ще краси аквариума ви. Но астронотусът израства много голям, това е гигант. Всички останали малки и средни рибки на големина ще станат негова плячка. А вашите растения, които красят аквариума, бързо и безжалостно ще бъдат унищожени. Заради справедливостта трябва да кажем, че условията на отглеждане и хранене са прости. Поставете ги отделно от другите риби и без растения, и няма да имате никакви проблеми.

Рибките метинис приличат на големи сребърни монети.

Изображение

Те са красиви и лесни за отглеждане. Но ако астронотусите унищожават растенията, тези рибки ги ядат с удоволствие. Метинисът е тревопасна рибка, за това тя и вашите растения са несъвместими.

А тази смешна и очарователна рибка, която прилича на дирижабъл, това е тетраодон.

Изображение

Мила, тромава на вид- просто прелст. Но, както се казва, външността е измамна. Това е достатъчно сериозен, злобен хищник.
Тетраодона предпочита солената вода, а повечето риби и особено растенията, не я обичат.

Търговското наименование на друга очарователна рибка е папагал.

Изображение

С нея няма особени проблеми, но е в сила това, че това е въведена форма риби, деформацията на главата и тялото са довели до развитието на слаби хриле. И най-малкото нарушение на аерацията може да доведе до тяхната смърт, трябва да го имате предвид. Слабите хриле не им позволяват да участват в активния процес на хранене заради високото съперничество.

А това е чудесно оцветена 5 -сантиметрова рибка, наречена змиеглава риба.

Изображение

Внимателно, пред вас е само малката риба. Но израствайки, те са много агресивни, много големи хищници, които унищожават всички малки и средни на размер риби и дори могат да наранят големите, с което аз за съжаление съм се сблъсквал в своя горчив опит. Двойката 5-сантиметрови малки риби израснаха до половин метрови гиганти, с които отглеждах само астронотуси и двойка много големи сомове, които тези чудовища успяха все пак да наранят, оставяйки дълбоки рани от своите зъби. Поставих си трудната задача как да се отърва от тези чудовища, на кой да ги дам.

Тук трябва да спомена и за теглото на големите риби, които се продават малки или млади, а израстват гиганти. Това са астронотусите, лепоринус, ако всичко е наред израстват повече от 25 см. Това са и пираните, които също са агресивни, особено големи израстват тревопасните пирани.

Изображение

Ето една от най-красивите риби- арована.

Изображение

Но не само големите риби привличат вниманието. Повечето начинаещи акваристи много харесват симпатичните и мили златни рибки. Те не са трудни за отглеждане, но не трябва да се поставят в общия аквариум. Прозрачната преди това вода става мътна, а в екскрементите на тези риби се съдържат много протеини. Отглеждането на големия брой златни рибки е възможно само в отделен аквариум.

Изображение

Невъзможно е да опишем всички риби, които можете да видите на пазара или магазина и които вие ще пожелаете заради красивия външен вид или екстравагантна форма. Появяват се все повече и повече нови красиви видове внесени риби от всякакви разцветки и форми.

МОЯТ СЪВЕТ: Купувайки риби, осведомете се за всички особености на вида, който желаете: условия на отглеждане, какъв размер ще пораснат, хищни ли са, могат ли да се отглеждат в общия аквариум, начин на хранене.

Ако въпреки всичко харесвате някоя риба, първо създайте условията, които са подходящи за нея. Общият аквариум само тогава е красив и хармоничен, когато в него се отглеждат макар и различни риби, но със съответния размер, а условията на отглеждане съвпадат. Ако искате в аквариума да има растения, а това винаги е украса за него, рибите трябва да бъдат или дружелюбни, или неутрални към тях.

Задължително научете всичко за рибата, която имате желание да отглеждате, иначе ще имате проблеми. Успех!

http://animal.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10362
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички