Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Осветление в аквариума: избираме лампа

Осветление в аквариума: избираме лампа

Мнениеот meri » Пон Дек 23, 2013 11:29 am

Осветлението има важна роля в аквариума. Правилно избраната светлина помага за активния растеж и цъфтене на растенията, а също за хармоничното развитие на рибките. От осветлението зависи и това колко привлекателно изглежда аквариума. За това какви лампи са по-добри, какви типове осветление и тайните на успешния избор, ще ви разкажем в тази статия.

Правилният избор на лампи се провежда с оглед на типа аквариум, видовете риби и растения. От типа лампа и нейната интензивност зависи здравето и окраската на рибите, също фотосинтезата и размножаването при висшите и нисшите растения. Анемониите, гъбите, се нуждаят от интензивно дневно осветление. Мидите Tridacna и повечето коралови рифове в природни условия живеят на малка дълбочина и са привикнали към интензивно 12-часово осветление широк спектър. За някои корали и дълбоководни риби има важно значение актиничното синьо излъчване: то помага за фотосинтезата на симбиотичните водорасли, такива като Zooxanthellae, за останалите спектърът не е важен.

Изображение

За това една от най-важните задачи на аквариста е сериозно и отговорно да подходи към избора на лампа, имайки предвид всички фактори на "сътрудничество" на светлина и вода, през дебелината на които преминава и се пречупва. Трябва да установите баланс между дневното и нощното осветление.

За осигуряване на качествена дневна светлина е логично да поставите аквариума до прозореца, за да попада светлината на задната стена. Това може да доведе до прегряване на водата, различни заболявания на рибите, неконтролируем растеж на водораслите и други проблеми, свързани с грижите за аквариуми. Именно поради тази причина трябва да използвате специални лампи, имитиращи дневно осветление, с голям обхват и преобладаващ спектър и дължина на вълните на излъчване.

Нощното осветление също има своя специфика. Практически нито един водоем в природни условия не се намира в пълна тъмнина, особено в открито море или океана. Нощната светлина позволява да се наблюдава нощният живот на обитателите на аквариума, без да се нарушава техния покой от ярката светлина, помага за доброто здраве и ефективно хвърляне на хайвера. Не забравяйте, че нощната светлина може да продължи до 12 часа, имайте го предвид, когато избирате лампа. За да избегнете различни напрежения при превключване на дневен/нощен режим на осветление, използвайте таймер.

Типове аквариумни лапми

* Лампа с нажежаема жичка- към тях се отнасят също и халогенните лапми, те не се препоръчват за постоянно осветление на аквариума във връзка с това че:

- Тяхната цветова гама е ограничена до 2700-3000К, което съответства на червения цвят на спектъра, преминаващ в жълт. Този спектър стимулира растежа на нисшите водорасли;

- Тези лампи не само употребяват много енергия, но също произвеждат прекалено много топлина, което подхожда повече за терариум;

- Няма актинична светлина.

Главното предимство на тези лампи е тяхната достъпност, евтини са, имат широка цветова гама. Могат да се използват за непродължително време в случай на спешна необходимост.

Изображение

*Луминисцентни лампи- този тип лапми се използва по-често. Главно предимство на тези лапми:

- Осветяват голяма площ;

- Произвеждат значително по-малко топлина;

- Имат широк избор на размери и диаметри;

- Широка гама от цветове на спектъра (5500- 10000К);

- Специалните флуоресцентни лапми за аквариуми - High Output (HO) и Very High Output (VHO), притежават интензивна светлина, но изискват специални приспособления.

Луминисцентните лампи (NO) се използват за осветяване на малки аквариуми със сладкводни риби, а HO и VHO- за големи дълбоки морски аквариуми и аквариуми с коралови рифове. Акваристите препоръчват да се използват лапмите Т5, притежаващи по-точна светлина и по-висока оптична ефективност при по-малки диаметри.

Изображение

*Металхалогенни газоразрядни лампи - смятат се за особено ценни поради способността им да създават "пенлива светлина" в аквариума, т.е. имитация на пенлива слънчева светлина в плитки води. Това са мощни лапми, които изискват поставянето на специални лампи и съвместима баласта. Освен това, те отделят огромно количество топлина, за това е необходимо да използвате допълнителни вентилатори и системи на охлаждане, да изключвате лапмата не по-малко от 1 час. Такива лампи се използват в аквариумите с плитки корали, анемони и миди в дълбоководни аквариуми. Главен недостатък може да се нарече високата стойност, сложен монтаж, трудност със закупуването.

Изображение

Понякога се използват компактни луминисцентни лампи (CFL). Те се смятат са универсални лампи, които подхождат за всеки тип аквариум. Единственият недостатък на тези лампи може да се смята тяхната висока стойност, в сравнение с лампите NO.

Избор на лампа според мощността

При избор на лампа трябва да имате предвид тяхната мощност. Главно правило- мощността на светлинния поток трябва да бъде не по-малко от 0,5 Вт на 1 л вода, но ако е повече- това е по-добре.
В зависимост от мощността лампите се делят на групи:

* 8-24 Вт

- Подхожда за недълбок аквариум, дължина до 50 см;

- Има люлякова светлина, която спомага растежа на водораслите и производството на хлорофил;

- Не отделя излишна топлина;

- Не разсейва светлината.

* 25-38 Вт

- Използва се в аквариуми до 1 м дължина;

- Има продълговата форма, което осигурява равномерно осветление по цялата дължина на аквариума;

- Не отделя прекалено количество топлина

- Оптимална за осветление на аквариум.

* 39-58 Вт

- Използва се за осветление на аквариуми, с дължина повече от 1 м и дълбочина повече от 40 см;

- Осигурява равномерно оптимално осветление на всеки куб.см обем;

- Източник на мека дневна светлина, не дразнеща рибите.

Желателно е при избор на луминисцентна лампа да имате не само съотношение мощност/обем, но и съотношение дължина на аквариума и лампата.

Избор на лампа по цветова температура

При избора на правилни аквариумни лампи задължително трябва да обърнете внимание на тяхната цветова температура. Този параметър се характеризира с цветовия спектър на излъчване на лампата:

- 5500- 6500 К подхожда за недълбоки пресноводни аквариуми, по-рядко се използват за осветление на морски организми и рифове;

- 10000 К по-често се използва за осветление на рифове, дълбоководни риби и растения. Бялата със синкав оттенък светлина на тези лампи идеално подчертава естественият цвят на коралите и рибите;

- 20000 К, притежаващи висока интензивност и дълбока светлина, прилагат се за осветление на дълбоки аквариуми.

Изображение

Също така се отделят лампи с актинична светлина, която не се оценява по скалата на Келвин, а се измерва с "нм" (420 нм или 460 нм), защото се отнася към ултравиолетовия спектър на излъчване. Такива лампи се използват за осветление на аквариуми с тропически рибки и корали, тяхната синьо- виолетова светлина подчертава цветовете и контурите на рибите и рифовете.

От скоро акваристите започнаха да използват LED осветление на аквариума- лунни сини светодиоди с ниска интензивност по скалата на Келвин. Тези лампи се прилагат за симулиране на лунна светлина и лунни цикли, които са важни за ефективното отглеждане на рибите.

Изображение

Организирането на правилно и ефективно осветление на аквариума изисква внимателен избор на лампи. От това колко сериозно ще подходите към този въпрос, зависи ефективността на работата на аквариума, качеството на живот, здраве и развитие на неговите обитатели.

http://www.prostozoo.com.ua/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички