Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Водата и размножаването на аквариумните риби

Водата и размножаването на аквариумните риби

Мнениеот meri » Вто Яну 14, 2014 1:56 pm

Свойства на водата

Създаването на условия за размножаване, особено на проблематичните риби - не е лесна задача. Първо това е свързано с параметрите на водата.
Ние сме способни да определим качеството на водата по такива фактори като вкус, цвят, мирис. За рибите това е и средата на обитание.

За това за успешното съществуване на водните организми към хидропараметрите има повече изисквания. В нея задължително трябва да се намира кислород, който дишат рибите. Във водата се намира и въглероден диоксид, който действа пагубно на рибите, но е необходим на растенията.

В старите или занемарени аквариуми може да присъстват сероводород и метан, които са силна отрова за рибите. В обикновената водопроводна вода присъстват някои соли и химически елементи. Освен това, хлорираната вода оказва лошо влияние на рибите.

Всичко това трябва да се има предвид при създаването на оптимални условия за живота на рибите в аквариума, още повече при тяхното развъждане.

Основни параметри на водата

За аквариста-любител е достатъчно да знае основните физико-химически параметри на водата и да умее по възмножност да ги получава.

Такива параметри са: водородният показател (или активната реакция на водородните йони) и общата твърдост на водата.
Във всеки справочник при описанието на някой вид риби се привеждат и тези параметри, оптимални при отглеждане и развъждане.

Пределите на промяна показани за аквариумните риби:

- водороден показател (рН) - 6...8;
- обща твърдост (dH) - 6...12 градуса.

Обикновената водопроводна вода в различните райони може да има различни параметри, но средно нейният водороден показател е равен на 7, а твърдостта 7...10 градуса. В случай на необходимост тези значения могат да се променят.

Параметри на водата, оптимални за развъждането на различни аквариумни рибки

Вода за развъждане на харацинови

При развъждането на харацинови е необходима много мека (dH = 0...5 гр.) или мека (dH = 5...10 гр.), слабокисела (рН = 6...6,8) вода.
Такава вода може да се получи по следния начин.
След престояване в продължение на не повече от 5 дни обикновената водопроводна вода трябва да се кипне.
След това още 3-5 дни престоява, а след това горния слой вода се излива, остава само 3-5 см долен слой. Тази вода е мека.

Има и втори метод за получаване на мека вода- дълбоко замразяване.
За това е необходимо да вземете пластмасова чаша с обем до 5 литра и да налеете в нея престояла, както в първия случай вода, до края на чашата да останат 4-5 см.

След това трябва да я поставите в хладилника, докато не стане видно, че е замръзнало не по-малко от 70-80% от обема на цялата вода.
Когато това стане, трябва отгоре да направите дупка в замръзналия слой до незамръзналата вода. След това внимателно да я излеете.

Размръзвайки леда, трябва да получите вода престояла още един ден. Накрая трябва внимателно да излеете водата, без да засягате утайката.
Меката вода е готова, сега трябва да я окислите. За много риби това не е необходимо.

Вода за развъждане на лабиринтови

При развъждане на лабиринтови е необходима мека (dH = 5...10 гр.) и почти неутрална (рН = 7) вода. Такава вода е лесно да получите.
Престоялата в продължение на два дни трябва да се кипне. Получената вода трябва да престои още няколко дни до кристална прозрачност. В развъдния аквариум се налива само горния слой. Водата за хайвера е готова.

Вода за развъждане на живораждащи

За повечето живораждащи е подходяща обикновена, добре престояла водопроводна вода. За тяхното развъждане е желателно да приготвите леко алкална вода (рН = 7...7,5), средна или висока твърдост (dH = 10...20 гр.).
За да получите такива характеристики, е необходимо водопроводната вода да престои една нощ, след това да добавите в нея питейна вода 2 ... 5 гр. 1 литър вода, а за повишена твърдост или да добваите утайка от чайника, където е кипяла водата, или да поставите в развъдния аквариум парче мрамор или варовик. Добавянето на сол (1...2 гр, на литър вода), подобрява здравето на рибите.

Вода за развъждане на цихлиди

Развъждането на цихлиди има своите особености. Заради големите размери повечето цихлови се развъждат в аквариума, където живеят. За това не се приготвя специална вода, а се провеждат някои действия за стимулиране на хвърлянето на хайвера.

Повечето южно-американски цихлиди живеят в мека и неутрална вода. Такъв режим се установява в новия аквариум след два месеца. Колкото е по-стара водата, толкова е по-мека и кисела.

Стимулирането на хвърлянето на хайвера може да се постигне чрез повишаване на температурата на водата с 2-3 С и едновременна подмяна на една трета от старата аквариумна вода със свежа, престояла два дни.

Африканските цихлиди се нуждаят от твърда слабо алкална вода. Аквариумите, в които живеят тези риби, трябва да се оборудва с механичен филтър. В грунда е желателно да добавите мраморни чипове.

За повишаване на рН във водата можете да добавите сода за хляб (1 супена лъжичка на 100 литров обем). Желателно е добавянето на сол (не йодирана)- 100 гр. на 100 литра.

Как да подкиселите водата?

Всеки акварист знае, че определените видове риби изискват особени условия, по-точно подходящо ниво на киселинност на водата. Ако водата е прекалено твърда, трябва да се подкисели с въвеждането на химически вещества.

Нормалното ниво на рН, годно за развъждане на повечето видове аквариумни риби, е равно примерно от 6 до 9. Солите, определящи твърдостта на водата, я правят по-алкална, а органичните отпадъци на рибите- по-мека и кисела.

Ако водата е прекалено твърда, се подкиселява с въвеждането на необходимото количество разтвор на киселини: оцетна, фосфорна и др. В началото трябва да приготвите разтвор на подходяща киселина, добавяне на капки киселина във водата(не обратното). След това с помощта на пипета се добавя киселина във водата, като се следи за промените нa pH с помощта на показатели. За това е необходимо да вземете няколко литра вода от аквариума, да добавите киселина, да направите необходимите измервания на нивото киселинност, а след това, ако всичко е извършено правилно, да върнете водата в аквариума. Това се прави, за да не се навреди на рибите, ако водата се окаже прекалено кисела.

Киселинността може да се увеличи, като се добави разтвор натриев дихидроген фосфат NаН2РО4 или калий КН2РО4. Тези соли предизвикват възникването на кисела реакция поради появата на процеса хидролиза. Достатъчни са 20-30 гр. от всяка от тези соли на 100 литра вода, за да се получи слабокисела вода с ниво рН 5,8-6,5.

Ако водата е дестилирана или в нея има съвсем малко соли, можете да я подкиселите с отвара от торф. Кипнете 10-20 гр. торф в литър дестилирана вода в продължение на 30 минути. След това филтрирайте отварата и я съхранявайте в хладилника. За увеличаване на киселинността добавяйте отвара във водата, докато тя не придобие златист цвят.

Ако искате да намалите киселинността на водата, добавете в нея вещества с алкална реакция, например- сода за хляб. За да получите вода със слабо алкална реакция, е достатъчно да добавите от 3 до 8 гр. вещества на 100 литров аквариум.

http://www.kakprosto.ru/
http://www.aquatropic.uz/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички