Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Основни методи за хвърляне на хайвера при акв. риби

Основни методи за хвърляне на хайвера при акв. риби

Мнениеот meri » Сря Яну 22, 2014 5:24 pm

Хвърляне на хайвера на камъните

Хвърлянето на хайвера предшества обреда на ужажване. Той е различен при различните видове, но като цяло се развива по един и същи сценарий: мъжкият с танц кани женската към хвърляне на хайевера и скоро тя отговаря с взаимност. Субстратът(обикновено плосък камък) се почиства от мъжкия или двамата родители. Вместо камък можете да изполвате чиния с тъмни цветове- те задържат хайвера. След хвърлянето на хайвера мъжкия често е агресивен и понякога женската трябва да се отдели. Понякога и двамата родители се грижат за малките. Мъжкия активно вентилира яйцата с движение на перките, събира изпадналите яйца. Понякога дори може да изяде яйцата. Това може да се случи, когато е уплашен или изпитва чувство на глад. За това за пазещия яйцата мъжки трябва да се осигури покой и да се дохранва с малка жива храна.

Мъжки с малки рибки
Изображение

Често канибали стават младите риби, от които след това се получават грижливи родители. Но понякога положението може да се спаси само с изкуствено инкубиране. За това яйцата заедно със субстрата се поставят в отделен съд с малко ниво на вода, взета от размножителния аквариум. Добавя се дезинфекциращо средство, осигурява се добра аерация. Ако хайвера е хвърлен в мека вода, трябва да увеличи твърдостта с помощта на разтворите MgS04 или СаСl2. Когато ларвите започнат да се излюпват, можете да им помогнете като насочите струя вода от крушата и "измиете" субстрата с потомството.
На камъните остават липсващите белезникави яйца.

Храненето на малките трябва да започне веднага след като започнат да плуват. При естествена инкубация, ако е необходимо да постигнете голямо количество малки, мъжкия трябва да се отдели веднага след излюпване на ларвите.

Хвърляне на хайвера на листата

Много риби предпочитат листата за хайвера. Ако родителите се грижат за потомството, това улеснява работата на стопанина- остава само да започнете да храните малките.

Ако е предвидена изкуствена инкубация, листата трябва да замените с пластина от неръждаема стомана или пластмаса, окачена в общия аквариум на 15-20 см от повърхността под ъгъл 45 С. На този искуствен лист рибите хвърлят хайвера с по-голямо желание, отколкото на живите растения; субстрата лесно се изважда и премества в инкубатора, напълнен с филтрирана вода с необходимата температура от размножителния аквариум. Във водата трябва да добавите синтетични оцветители, антибиотици. Нивото на водата над яйцата трябва да бъде до 10 см. На разстояние 1-2 см от яйцата се поставя пръскачка. Липсващите яйца се отстраняват. Новоизлюпените ларви се изтръскват от листа, по-късно тяхното развитие до момента на изплуване преминава на дъното.

Хвърляне на хайвера в гнездо от пяна

За стимулиране на размножаването температурата се повишава с 2-3 С. За по-голяма гаранция се добавя прясна вода, желателно омекотена или преварена. Използва се малък аквариум за развъждане, за по-големите видове този въпрос се решава индивидуално. Няма нужда да снабдявате аквариума с пещери, решетки, аератори и филтри. По-често не е необходимо осветление, ярката светлина дори може да плаши рибите.

Аквариума трябва да бъде покрит с капак, за да се запази благоприятна въздушна среда над водата и да се предоврати изскачане на рибите. Няма нужда от гъсти храсталаци и плаващи растения, мъжкия ще търси на повърхността свободно пространство. По-често за хвърляне на хайвера на малките лабиринтови риби не се провежда аерация.

Избирайки подходящо място мъжкия започва да строи гнездото. Той поглъща въздух и навлажнява мехурчетата със собствената си слюнка, изплюва ги на едно място, повдига купол от пяна. Настъпва време да дойде женската. Ако женската е готова, веднага откликва на призива на партньора, в противен случай мъжкия може да я гони в аквариума дни наред. Ако не протече хвърляне на хайвера след 2-3 дни, трябва да разделите рибите. При благополучно протичане, рибите се приближават в полукръг и се прегръщат, преобръщат се под гнездото и женската изпуска част от яйцата.
След извествно време всичко се повтаря.

Стадий за хвърляне на хайвера
Изображение

След хвърляне на хайвера женската започва да дразни мъжкия, който се грижи за яйцата сам, и трябва да я отделите. Под надзора на мъжкия яйцата ще се намират около ден. След 24-48 часа се излюпват ларвите. В това време е желателно на намалите нивото на водата, тогава ларвите сами лесно достигат до повърхността за първа глътка въздух. Потъващите и лежащи ларви мъжкия събира в устата и ги отнася към гнездото.

В първите дни ларвите висят неподвижно под гнездото на плътна купчина, опитите да напуснат гнездото се пресичат от мъжкия. В този период можете малко да дохранвате мъжкия, прибирайте остатъците храна. След 1-2 дни жълтъчния мехур при ларвите се разкъсва и те започват активно да плуват. В този период трябва да отделите мъжкия и да пристъпите към хранене на малките. Остатъците храна трябва да се премахват, за да не развалят водата. В развъдния аквариум постепенно се увеличава водния стълб, запазва се полумрак. Водата трябва редовно да се сменя. Когато това стане възможно, младите риби трябва да се преместят в просторен аквариум със същите параметри на водата. Пренасянето на малките се извършва с изливане заедно с водата, а не с кепче.

Хвърляне на хайвера при гурами
Изображение

Хвърляне на хайвера на стъклото

В природата много риби използват вертикални повърхности за хвърляне на хайвера.
Любопитен момент е непосредственото участие на женската при оплождането на яйцата. Ухажващият мъжки се извива в дъга, след което женската събира мляко в устата. След това тя хвърля няколко яйца и ги залепва на чисто място. След което полива яйцата с мляко от устата.

Изображение

Веднага след хвърляне на хайвера можете да отделите рибите. Ако хвърлянето на хайвера протича в общия аквариум, не трябва веднага да изрязвате яйцата от стените с нож, както съветват някои автори- по този начин лесно можете да повредите обвивката. Предварително можете да поставите в аквариума наклонени парчета плексиглас. Те напомнят на женската на листа от растения и тя снася на тях. След снасянето тези листа можете да пренесете в инкубатора.

Хвърляне на хайвера във водния стълб

Много видове риби, живеещи в течащи води, хвърлят хайвера в течението. Някои видове не се размножават в аквариума, поради недостиг на течаща вода. За това се разработват нови технологии за развъждане на рибите.

Състава на средата трябва да отговаря на изискването на вида. Много зависи от развиващите се производители, техният подбор, хормонална обработка. По-лесно и качествено протича хвърляне на хайвера при младите риби. Преди хвърлянето на хайвера мъжкия и женската трябва да се разделят.

Хвърляне на хайвера при шаранозъби

За развъждане на нотобранхиус, някои видове афиосемиони и други за субстрат се използват торфени трохи. Този субстрат има недостатъци. Преди всичко, сложността на неговата подготовка. Торфът трябва да се смели, да се проведе химическа обработка, дълго да се вари. Трудно е да се оцени резултата от хвърлянето на хайвера: колко яйца са снесени, оплодени ли са, време ли е да ги поставите в инкубатора?

Нотобранхиус
Изображение

Добри резултати при хвърлянето на хайвера се получава при изполването на сепараторна мрежа. В аквариум с обем 10 л се налива размразена вода, поставя се парче тайландска папрат. Торфът в този случай се прилага изключително за "суха инкубация". Тъй като торфът, който се продава по-често е силно замърсен или обогатен с минерални торове, което може да доведе до отравяне на рибите, по-добре използвайте торфени саксии за разсад. Те се натрошават и се варят в голямо количество вода 4-5 часа.

Събраният хайвер се поставя в инкубатор (чашка Петри, ниска чинийка) със слой вода 2-3 см. Трябва постоянно да контролирате състоянието на хайвера, своевременно да премахвате неоплодените и мъртви яйца. В първите дни го правете ежедневно. Следете субстрата постоянно да бъде влажен. На съзряването на хайвера влияе негативно повишаването на температурите до 30 С, а намаляването до 12-13 С няма особени последици.

Стимулирането на излюпването може да се проведе по различни начини.
Първият- заливане на хайвера със студена (до 9-10 С) мека вода.
Вторият- използването на механична стимулация- разклащане на хайвера.
Още един интересен метод- заливането с вода, в която вече са били излюпени малки.
Можете да използвате сухи пелети със запазена микрофлора. Неизлюпеният хайвер трябва да се постави отново в инкубатора, за да се опитате отново да получите малки. Някои малки са толкова слаби, че не могат да пробият обвивката, в такъв случай можете да се опитате да им помогнете с тънка игла.

Epiplatis
Изображение

Развъждане на риби, инкубиращи хайвера в устата

Повечето видове цихлиди са толкова популярни аквариумни обитатели, не могат да носят хайвера в устата, както е заложено в природата им. Вината за това е натискът от съседите, и съблазън от храната, страх, стрес. Но важна причина е неустойчивата генетична програма в поведението.
Повечето видове след няколко поколения престават да демонстрират родителски инстинкти. За това 2-4 дни след зареждане на женската, яйцата се изземват и се инкубират изкуствено. Използват се инкубатори с различна конструкция.
Пример: органично стъкло с дебелина 1 мм, размерите на инкубатора зависят от количеството риби. За любителско развъждане подхожда инкубатор с параметри 15 х 15 х 20 см.

Изображение

Вътре в инкубатора са слепени сближаващи заострени листа от плексиглас, разделени на три отделения. В центъра на всяко отделение се правят отвори 0,5 мм на ширина и около 10 мм на височина. Водата, подавана с помощта на въздушния транспорт, преминава през тези отвори (в долната част на конуса) и изтича през горните отвори със същия диаметър в горната триъгълна част на инкубатора. Дебитът на водата се регулира, така че да гарантира гладко смесване на хайвера. Инкубаторът на скоби се разполага вътре: това осигурява необходимото постоянство на химическия състав на водата в аквариума. Рибите с хайвер в устата на 4-6 -ят ден се хващат от общия аквариум. Това се прави много внимателно, по-добре рязко да включите светлината през нощта или да осветите рибите с фенер.

Изображение

Много рядко рибите могат да изплюят хайвера при хващането, за това не използвайте кепче, в което хайвера лесно може да се повреди, а подгонете рибата в буркан и го покрийте с ръка. Хванатата риба се увива в мека влажна тъкан, оставя се свободна само главата. Внимателно се натискат надолу хрилните капаци, устата се отваря с ланцет, след което с главата надолу се потапя в предварително подготвен съд с чиста вода. Хайвера изпада от устата.
Ако операцията е проведена успешно, това не вреди на рибата.
Стъклената тръба се разделя на секции в инкубатора по няколко парчета. Подаваната с помощта на помпата вода за сгъстен въздух ще осигури необходимия воден поток и ще осигури смесването и подвижността на хайвера. Дебитът на водата трябва да се регулира така, че яйцата само да се люлеят, а да не кръжат в инкубатора. Малките се намират в инкубатора до момента на излюпването, след което се пренасят.

Ако нямате инкубатор, можете да използвате аквариум от 10-15 л, в две точки на аерецията, която също създава дебит на водата, при която хайвера само бавно се люлее, но не се увлича от водовъртежа. Във водата се внася метиленово-синьо до синьо оцветяване. Болния хайвер и малките с патологии трябва да се премахнат веднага. Температурата на инкубиране често се поддържа в пределите на 26-28 С.

Освобождаване на хайвера
Изображение

Хвърляне на хайвера извън водата

Това е необичайно явление сред аквариумните риби. Този удивителен метод за грижата за потомството позволява да се запази хайвера от подводните врагове. Така хвърлят хайвера рибите Copella arnoldi. Те могат да хвърлят хайвера както в общия аквариум, така и в отделен размножителен малкък аквариум. Съставът на водата и нейната температура са същите, както и при отглеждането им. За стимулиране на хвърляне на хайвера се провежда смяна на 1/3 от водата с прясна.

Хвърляне на хайвера при Copella arnoldi
Изображение

Copella arnoldi в естествени условия хвърлят хайвера на увиснали над водата клони и листа, в аквариума за тази цел служи покривното стъкло, което е задължително, защото рибите скачат. Разстоянието между ръба на водата и покривното стъкло трябва да бъде не повече от 10 см, дори по-добре - 5 см, в противен случай рибите бързо се уморяват от скачането. За хвърлянето на хайвера, младите риби се отделят от старите, защото за динамиката на скоковете е важен размерът на рибите. По време на хвърляне на хайвера мъжкия няколко пъти сменя женската, изскача едновременно с нея от водата. За да не изсъхне хайвера в периода на съзряване (36 часа), мъжкия ги хвърля във водата с помощта на опашката.

При хвърляне на хайвера в общия аквариум покривното стъкло се сваля и се поставя над инкубатора, напълнен с вода от размножителния аквариум. Хайвера може да се махне с помощта на птиче перо. Излюпените ларви падат във водата, където продължава тяхното развитие.

Хвърляне на хайвера в общия аквариум

Прилага се при отглеждането отделно на един вид риби, не проявяващи агресия към своя хайвер и малки, нито грижа за потомството. Класически пример- развъждането на кардинали или палмери.

Аквариум за хвърляне на хайвера при кардинал
Изображение

За успешното развъждане трябва да изолирате 1/3 от аквариума със сепараторна мрежа, както е показано на рисунката, на дъното на голямото отделение трябва да поставите явански мъх или други дребнолистни растения, да оставите в ъгъла свободно място за хранене.

Новоизлюпените малки в началото ще се крият сред растенията, а след това ще преминат в малкото отделение на аквариума. Такова разделяне може да се използва и при живораждащите риби.

http://www.zoofirma.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички