Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Рибите и температурния режим в аквариума

Рибите и температурния режим в аквариума

Мнениеот meri » Чет Яну 23, 2014 5:01 pm

Може да се каже, че рибите боледуват и често умират по вина на стопаните си.

Често акваристите биват заблуждавани от продавачите, където са купили рибите, или се твърди, че всички заболявания са внесени с храната. Но в 99% от случаите са виновни самите стопани.

Един от основните фактори, влияещи на самочувствието на рибите е температурния режим в аквариума.
Понижената или повишена температура, нейните резки скокове, големи промени- са причина за заболяванията и често за смъртта на рибите.
Всички аквариумни риби са тропически, някои понасят достатъчно силно понижаване на температурите, а за други и 25 С могат да са малко. За това трябва да го имате предвид, да знаете кои риби в какви условия живеят.

За всички аквариумни риби (освен топлолюбивите дискуси, някои скаларий и риби с черен цвят) препоръчителната температура на водата е в пределите от 24 до 26 С. За това е необходимо да поддържате такава температура постоянно и да не допускате резки промени от 3-5 С.

По този начин рибите могат да се разболеят, а дори да умрат от преохлаждане, от промените в температурата, или от нейното високо ниво.

Температурен режим по време на транспортиране

Много често рибите умират още по пътя. Почти винаги новозакупените риби се пренасят в малки буркани или пакети.
През лятото много риби умират от високите температури на водата, а през зимата, обратно, от ниските. За това трябва да превозвате рибите в термос (предназначен специлно за пренасяне на риби), където температурата за дълго остава стабилна.

Ако нямате термос, трябва да съкратите до минимум времето за пренасяне на рибите от пазара, за да може водата в пакета или буркана да се промени максимум с 2 С в сравнение с първоначалната.

Висока температура на водата

Признак на лошо самочувствие на рибите при висока температура е тяхното неспокойно поведение, неестествено ярки цветове, поглъщане на въздух от повърхността.
В такива случаи трябва постепенно да доливате хладка (но не студена) вода в контейнера, където се намират рибите, до достигане на нормална температура. Едновременно трябва да организирате интензивна аерация с помощта на компресор.

Обикновено повишаването на температурата на водата до 35 С, а след това плавното намаляване до нормално ниво не оказва влияние на здравето на много риби.
Повишаването на температурата повече от 35 С води до смъртта на рибите, за това е необходимо да я контролирате постоянно с термометър и да я регулирате с терморегулатор.

Внезапни промени в температурата

Много опасни за рибите са резките промени в температурата. Те са възможни в два случая:
- когато се наблюдават дневни колебания на температурата в помещението, където се намира аквариума;
- когато рибите се преместват от един аквариум в друг при различни температури на водата в тях.

Ако плавните промени (в продължение на няколко часа) в пределите на 5-7 С не влияят силно на много аквариумни риби, то резките промени (в продължение на 1-2 мин.) дори с 3-5 С могат да доведат до шок на рибите, дори до тяхната смърт.

За да не допускате такива ситуации е необходимо:
- за избягване на дневните колебания в температурата на водата в аквариума се използва надежден регулируем нагревател, настроен на средна температура от 25 С (в случаите на отглеждане на дискуси и други топлолюбиви риби температурата на водата трябва да бъде 28-10 С);
- при преместване на рибите от един аквариум в друг трябва да сте сигурни, че разликата в температурата на водата в тях не превишава 1-2 С.

Преохлаждане на рибите

Много опасни и сериозни последици има преохлаждането на рибите. Повечето аквариумни риби боледуват от много заболявания и умират в есенно-зимния сезон, когато температурите на водата в много аквариуми е понижена.

Понижената температура действа неблагоприятно на много тропически риби (с изключение на студеноводните златни риби и някои сомове и др.).

Температура на водата по-ниска от 23 С за тези риби е неблагоприятна среда. В студената вода рибите не се движат много, не ядат, окраската им е бледа.
Но най-главното- в аквариум със студена вода рибите са подложени на много инфекциозни заболявания.
В случай на заболяване, много акваристи казват, че рибата е настинала.
На практика рибите боледуват от различни гъбични, инвазивни, вирусни заболявания.

Лечението в тези случаи е трудна работа, и често продължителна. За да избегнете подобни ситуации, ви съветваме следното:
- не допускайте понижаване на температурата на водата по-ниска от 25 С;
- при почистване на аквариума и смяна на част от старата вода, добавяйте прясната вода с температура, макар и с 1 С по-висока от тази в аквариума.

http://www.aquatropic.uz/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички