Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Камъните за аквариума- 2 част

Камъните за аквариума- 2 част

Мнениеот meri » Нед Яну 26, 2014 6:29 pm

Какви и къде да избирате камъни за аквариума

Най-добрите камъни се намират във водата, или на брега по ръба на водоема, защото тези камъни постоянно се отмиват от водата, и на тях няма остри краища, които биха могли да наранят рибите. Не събирайте камъни в местностите, където има шахти или кариери и добив на метални или минерални руди. Ако наблизо има кариера, в която добиват камъни, използвани в строителството или за надгробни плочи и статуи, това е добър признак, защото такива камъни задължително трябва да имат равномерно устройство и не съдържат включени чужди минерали, които могат да се окажат токсични. Не се изключва и тяхното влияние на твърдостта на водата и pH.

Изображение

Събирайте камъни с тъмен цвят. Добрите цветове са- черен, тъмно-сив, тъмно-зелен, тъмно-кафяв. Тези камъни дават най-добрият контраст със светлия грунд. Трябва да събирате камъни с различни размери и форми, не е лошо да събирате кръгли и плоски камъни. Големите камъни за създаване на основите на композицията трябва да се избират с груба повърхност, разбити, с множество пукнатини. Избирайте камъни с необичаен екзотичен вид. За създаването на речен ландшафт се използват кръгли камъни, за имитация на скали- плоски камъни с неправилна форма.

За украса на аквариума се използват камъни от различни породи, но се срещат и такива минерали, които не са годни за аквариума и за рибите. Повечето камъни могат да се използват в аквариума, но камъните, съдържащи вар или морски камъни, състоящи се от смес раковини трябва да се избягват, защото могат да повишат прекалено киселинността или твърдостта на водата. За аквариума не са годни породите отделящи желязо, калций и магнезий: травертин, туф, гранит, мрамор, варовик. Калций или магнезий повишават твърдостта на водата и нейното pH. Излишъкът на желязо във водата подтиска разстежа на растенията и подпомага растежа на водораслите.

Трябва да избягвате всякакви камъни с растящи по тях водорасли или растения. Ако вашият аквариум се осветява добре, не е важно какъв цвят камъни ще съберете- скоро те ще станат зелени от водораслите. Ако аквариума се осветява в пределни норми, трябва да избягвате белите камъни, или камъните със ветъл оттенът, и търсете по-тъмни. Камъните трябва да бъдат овални. За това преди да използвате някакъв вид камъни, трябва да знаете дали са подходящи за аквариума.

Съвети при избора на камъни

Изображение

1.Не взимайте камъни с метални ивици или ръждив слой, а такива камъни, съдържащи цветни кристали. Ако видите бели или прозрачни кристали или ивици, това по-скоро е кварц, той е безопасен.

2.Търсете камъни с равномерна окраска, равномерно разположени петънца и равномерно устройство. Избягвайте ярко оцветените камъни, защото такава окраска може да бъде свойнствена за някои нежелателни минерали. Не трябва да използвате парчета руда, колкото и красиво да изглеждат.

Изображение

3.Бъдете внимателни- преди да поставите камъните в аквариума, помнете, че някои от тях могат да съдържат в себе си голямо количество желязо, не трябва да ги поставяте в аквариума. Камъните могат да внесат тежки метали в аквариума. Отравянето с тежки метали не е съпроводено с никакви външни симптоми, рибите просто умират като че ли без причина. За да не се случи това, внимателно избирайте намерените камъни при наличие на петна.

Вземете и поставете камъни, на които има блестящи петна метален цвят, или "вени", или нишки, поставете ги в отделен съд. Полейте ги със слаб разтвор киселина(лимонена, оцетна). Ако при попадане на киселината на камъка наблюдавате шипене или поява на малки мехурчета по повърхността на камъка, това е сигурен признак за присъствието на метални смеси, и значи камъка ще дава във водата тежки метални йони.

4.Не забравяйте за това, че матово сиво-бледите камъни по-вероятно са варовик, а камъните по цвят и строеж напомнящи пясък- пясъчник.

5.Помнете, че камъни, съдържащи вкаменелости- това е варовик.

6. Камъни, съдържащи варовик или морски камъни, състоящи се от смеси от черупки, трябва да се избягват, защото могат да повишават киселинността или твърдостта на водата. От такива недостатъци са избавени туф, гранит, дребен чакъл.

Изображение

7. Не избирайте меки или ронливи камъни в аквариум с алкална вода.

8.Обърнете внимание на теглото на камъните. Камъните са 2,5 пъти по-тежки от водата.

9.При избиране на камъни следете дали имат остри краища(рибите могат да се наранят от тях).

10.Сред камъните, полирани от водата, избирайте такива, при които повърхността е еднородна и няма дупки или пукнатини. Не взимайте камъни, които са били явно отрязани или счупени.

11.Не е красиво да използвате камъни от различен цвят и текстура в един аквариум. Прекалено колоритните камъни дразнят и нарушават хармонията в аквариума. Черният речен камък придава на аквариума усещане за студ. Червените камъни рязко ще се отделят, тъй като нивото на контраст ще бъде няколко: цвят, форма, текстура.

Изображение

12.Много е важно да използвате различни размери. За общо впечатление от аквариума не е толкова важна индивидуалната форма на камъка, голямо значение има ефектът на група камъни. Един, дори много красив, камък в акавриума изглежда като чужд предмет. А груповата композиция е способна да придаде индивидуалност на аквариума. По този начин, не много привлекателният индивидуален камък, може да изглежда добре в група камъни.

13. Откажете се от камъни с връх по-голям от основата.

Камъните, както и чакъла, трябва да се проверят за промените на pH. Да определите дали съдържат варовик е лесно: капнете на камъка солна или сярна киселина, или средства pH- минус. Ако се образува пяна, значи, че породата е варовикова и не подхожда за аквариума с мека вода. Камъни от доломит, варовик, шисти, мрамор, черупки, корали, сталактит и някои видове туф се използват само в аквариуми с твърда вода, защото повишават твърдостта на водата.

Ако не сте сигурни в своите сили и знания, за да събирате самостоятелно природни камъни, обърнете се към зоомагазин. В някои зоомагазини продават изкуствени камъни. Някои изкуствени камъни приличат на истинските, въпреки че техният диапазон по размери и форма са ограничени и са скъпи. Те както и истинските, ще ви служат дълго.

Изображение

Изображение

Изображение

http://aquafisher.org.ua/
http://aquariymist.4admins.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички