Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Камъните за аквариума- 3 част

Камъните за аквариума- 3 част

Мнениеот meri » Нед Яну 26, 2014 6:38 pm

Основни видове камъни, използвани за дизайн на аквариума

ГРАНИТ- твърда порода от вулканичен произход, има петънца, сив или бял цвят, понякога оранжев, основно се използва за декориране при завършване на зданията. Има също особена разновидност оранжев цвят. Цвета на гранита се колебае в широки предели: от светло-сив до черен и от бледо-розов до тъмно-червен. Неутрален и универсален материал за аквариума. За построяване на скалист бряг често се използва гранит. Този материал не отделя във водата никакви вещества. Единственото неудобство при неговото използване е голямото тегло. Трябва да манипулирате внимателно с него, за да не счупите стъклото на аквариума.

Изображение

МРАМОР- образува се в резултат на прекристализацията на варовик и долмит при високи температури и налягане. В процеса на образуване на мрамора се е импрегнирал с разтвори от различни соли, метални оксиди и други примеси, които му придават най-различен цвят и оттенък. Присъствието на железен оксид придава на мрамора червеникав, кафеникав, розов оттенък. Микроскопичните частици въглерод, намиращи се в мрамора, създават сив, черен, зеленикав тон. Много красиви скали може да се направят от мрамор, но този материал е сравнително рядък.

Изображение

БАЗАЛТ- планинска порода, много здрав камък, който се използва за павиране на улиците. Предимството на този грунд е достатъчно: евтин и с идеален черен цвят, достъпен, широк избор на фракции. Към недостатъците се отнася голямата запрашеност, за промивка може да е необходимо много време, и неприятната му тенденция да сляга. В резултат на това може да бъде нарушен газообменния процес в аквариума.

Изображение

РЕЧЕН ЧАКЪЛ - това са малки закръглени от водата отломки различни планински породи с кръгла форма. Събира се близо до морския бряг, езера и реки. Максимално прилича на природен камък и има голямо количество типове и размери. Чакъла има широка цветова гама. Различава се по цвят, порода и структура.

Изображение

ВАРОВИК- седиментна скала, състояща се от калциев карбонат. Някои варовици съдържат магнезиеви соли. Има неравна, изпъстрена с кухини повърхност. Всички варовикови породи имат светъл цвят: от бял до сиво-жълт. Може да включва вкаменелости. Главна съставна част на варовика е калцит, но освен него, влизат също алуминиев, магнезиев и силициев диоксид, често с примес на доломит. Този материал бавно се разтваря, повишава твърдостта на водата с 2-5 С. Във вода със средна твърдост влиянието на варовиковите породи е минимално, а в много мека вода твърдостта се повишава забележимо.

Изображение

От варовика, раковините или отделни камъни в аквариума се строи каменна пещера с множество пукнатини, пещери и укрития. Плътният варовик се доставя във вид на плочи. От такива парчета се строят и пещери. Порестият варовик преди потапяне в аквариума трябва не просто да се измие, а задължително да се кисне 1-2 дни. Непромития варовик може рязко да пренасочи в алкалната среда pH на водата до значение 10-11. В стар аквариум това може да предизвика масовата смърт на рибите и растенията, а в новосъздадения аквариум трябва да прилагате специални разтвори за нормализиране на значението на pH или да смените водата. Варовикът бързо обрасва с водорасли, от които трябва да го почиствате. Варовикът е мек камък, грубата обработка и почистване забележимо го разрушават.

ПОРФИР- натурален природен камък гранитна порода с вулканичен произход. Порфирите, както и повечето вулканични породи, притежават характерна структура, която се нарича " порфирна". Породата, в която ясно се виждат кристалите сив кварц и прозрачния фелдшпат с блестящи лица, се наричат липарити. В процеса на "стареене" петната на фелдшпатът потъмняват, и такива породи се наричат кварцови порфири. Порфира притежава повишена здравина. Порфирът не само е червен, но също зеленикав, черен, кафяв, виолетов или с искрящ блясък на желязо. Кварцовият порфир е аналог на гранита, има стъкловидна структура с вградени големи зърна кварцов кристал. Заедно с кварцовия порфир съществува безкварцов порфир, в който няма кварц.

Изображение
Изображение

ЛАВА- огнено-течен, предимно разтопен силикат, изливащ се по време на изригване на вулкана на земната повърхност, при изстиване образуващ шлакова и стъкловидна кора или блок. По състав се различават кисела лава и базалтова лава. Пенестата изстинала лава е сравнително лека. Великолепни пещери се получават от лавовия камък. Той има тъмно-кафяв или червено-черен цвят. Лавата е безразлична към водата и тя може да се поставя в аквариума, без предварителна подготовка. За съжаление този материал е много скъп, но е най-декоративен и практичен.

Изображение

ГНАЙС- това е много твърда метаморфна порода. По своя състав гнайсът прилича на гранита. Практически неутрален. Съставът на гнайсът е идентичен с гранита, но лесно се различава по характерните ивици. Важен диагностичен признак- шистово допълнение. Добри камъни за аквариума, годни за всяка цел.
Изображение
Изображение

ДОЛОМИТ- природен калциев карбонат и магнезий.

Изображение

Той е дребозърнест, цвят- бял, сив, често жълтеникав. Доломитът се къса със стоманена игла и се различава от варовика с по- ниската разтворимост и по-силен гланц. Съдържанието на калцит силно варира, така че съществува преходен ред между доломит и варовик.

ПЯСЪЧНИК- разпространена седиментна скала, обикновено с ясни пластове. Образува се чрез циментиране на песъчникните или глината. Неговата структура, и по този начин въздействието на химическия състав на водата се определя от състава на пясъка. Някои пясъчници увеличават твърдостта на водата и pH. Има мек и чуплив пясъчник, те не са подходящи за аквариума.

Изображение

В зависимост от свързващото вещество пясъчниците имат различен цвят. Цвета може да се промени от бяло (светло сиво), бежово до червено, кафяво и дори зелено и синьо. Срещат се много форми и разновидности пясъчници, това са интересни природни образования с назъбени краища във вид на скали, овална форма, кавернозен пясъчник.

ПЯСЪЧНИК ПЕЩЕРА- с различна форма и отвори, прилича на решето. Повърхността на този камък се среща в два вида, грапава или гладка перфорирана с дупки. Грапавата повърхност има предимство и в аквариума изглежда по-декоративно. Има различни цветове, най-разпространените са бели, бежови, жълти и сиви цветове.

Изображение

Способен е да повишава твърдостта на водата и за това не е съвместим с всички видове риби.
Този камък може да има важна роля както за рибите, така и за растенията. За някои аквариумни риби ще служи за укритие, особено за рибите, които хвърлят хайвер в пещерите. Богат е на микорелементи, чийто състав оказва благоприятно влияние върху растенията и рибите.

Изображение

КАМЪК ОТ РАКОВИНИ- седиментна скала, съставена от уплътнени черупки от мекотели и други морски животни. Благодарение на своя състав, притежава пореста структура запълнена с въздух.

Изображение

Стените на камъка са порест материал с ниска плътност, нисък обем на теглото, с ясно изразена невисока механична здравина и лесно се обработва. Състои се от мидени черупки и фрагменти, свързани един с друг.

ШИСТИ- много твърда порода, известна със своя сив цвят и слоеста структура. Планинска порода, с ориентировъчно разположение на породообразуващи минерали и независимо от състава и произхода се характеризира с тънкослойно устройство и е способен да се разделя на по-големи или по-тънки плоски паралелни слоеве или пластини. Цвят от тъмно-сив до черен. Някои шисти съдържат между слоевете интрузии от други минерали, проявяващи се във вид на оцветени жилки или слоеве на шистови стени.
Такива шисти не са подходящи за аквариума. Глинестите шисти, в зависимост от основния минерал, влизащ в техния състав, могат да бъдат: слюда, глина, талк, амфибол, хлорит.

Изображение

Чистите шисти са превъзходен материал от неутрална порода. Лесно може да се разделя на тънки листове или пластини с плоски лица. От тях могат да се построят различни укрития, пещери, тераси. Ръбовете са достатъчно остри, за да се нарани невнимателна риба и да получи тежки травми. Трябва да го имате предвид при строежа на каменна конструкция.

ТУФ- пореста каменна порода, образувана от вулканична пепел. Туфите са порести. Цветовата гама е много широка- от черен, кафяв, оранжев, виолетов, розов, зелен, бордо, до светло-жълт. Притежава добри декоративни качества, малка обемна маса и висока здравина, но може да бъде използвана само в аквариуми с твърда вода.

Изображение

Изображение

ВАРОВИКОВ ТУФ- много груб и чуплив варовик. Ползва се с популярност при акваристи, които отглеждат риби от водоеми с алкална вода с подводни камъни и изискващи укрития. Той е порест и лек, от него може да се построят големи съоръжения, опиращи на задната стена на аквариума и не съдържащи претоварване. Не е полезен като субстрат за хвърляне на хайвера.
Изображение

КВАРЦ- среща се под формата на твърди маси. Такива разновидности от кварц се наричат халцедон. Кварца лесно се различава от кварцита. Той драска стъклото, а калцита- не. Калцита се разтваря със шипене под въздействието на всякакви киселини, включително оцетна есенция, а кварцът- само под въздействието на флуороводородна киселина и то доста неохотно.
Изображение

Изображение

КВАРЦИТ- натурален камък, от метаморфни скали, състоящи се от зърна кварц. Кварцитът по-лесно се разслоява, за това е удобно да се създават композиции от него. Разновидност на кварцита е яспис. Това е богат декоративен камък, напомнящ на карелска бреза. Ясписът се среща в различни цветове: зелен, черешово- червен, маслинов, светлобежов.

Изображение

РАКОВИНИ- не трябва да се смятат за подходяща украса на аквариума, защото се състоят от калциев карбонат и могат да влияят на твърдостта на водата и pH. Някои видове риби се нуждаят от спирални раковини, използвани за убежище и място за хвърляне на хайвера. За това се взимат раковини от охлювите Escargots. Те идеално подхождат за повечето риби. Раковините, продавани като украшения, също подхождат, при условие, че не са боядисани и не са покрити с лак.

Раковините от морското крайбрежие трябва да се варят, а след това да се почистят всички достъпни повърхности. Тези раковини, добре полирани от водата са за предпочитане пред тези, които съдържат останки от мъртви мекотели.

Изображение

http://aquafisher.org.ua/
http://aquariymist.4admins.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10362
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички