Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Камъните за аквариума- 4 част

Камъните за аквариума- 4 част

Мнениеот meri » Нед Яну 26, 2014 6:46 pm

Разположение на камъните и скалите в аквариума

Изображение

Композицията от камъни се нарича Iwagumi. Това означава поставянето на два или повече камъка за създаване на композиция. Въпреки простотата на композицията, ландшафта Iwagumi е невъзможно да се създаде една естествена, без сериозно отражение върху размера на баланса на камъните, тяхното местополжение, ъглите на наклон и ориентация в пространството.

Изображение

За създаване на Iwagumi трябва да изберете няколко камъка. Съществуват множество разнообрази типове камъни с различни цветове, повърхности и текстура. Това могат да бъдат речни, планински камъни, лава. Друг момент, от който трябва да се ръководите е съпоставянето на цвета и текстурата.

Изображение

Тъй като камъни от един и същи тип понякога се срещат с малки различия в цветовете и текстурата, ще трябва да изберете необходимото количество сходни камъни с различен размер. Поставяйки камъни с различен размер, трябва да ги разположите така, че пукнатините да бъдат в една посока, и винаги да поръсвате почвата с фундаментни камъни.

Изображение

Трябва да изберете повече камъни, отколкото можете да използвате в бъдеще, за да решите какъв вид камъни ще ви трябват за аранжиране на пейзажа в аквариума.
За усилване на усещането за естественост, можете да разположите около Iwagumi известно количество малки камъни. Въпреки че растенията след време ще скрият малките камъни, пейзажа изглежда по-естествен, когато няколко такива малки камъчета се подават от храсталаците, или се разполагат в зоните, където не растат растения.

Изображение

Насипете малко количество субстрат около поставените камъни подобно на хълм, така че да изглежда, че камъните са свързани помежду си под земята. Използвайки тази техника, можете да аранжирате веднага няколко камъка заедно, и те ще изглеждат като един голям камък. Така се създава впечатление, че групата камъни са един цял камък.

Изображение

Това е важно условие, ако нямате камъни с подходящ размер. Насипването на хълмове около камъните е важна техника в Iwagumi дизайнът. Формирането на куп скални хълмове и субстрат изглежда естествено, създава усещането за единно цяло. За поставянето на камъните има схеми и правила.

Изображение

Аранжиране на камъните в стил Iwagumi

Аранжиране на главния камък- той определя цялото впечатление от Iwagumi. Избирайте този камък внимателно според формата, размера и индивидуалността. Тъй като главния камък е най-важен, имайте предвид всички аспекти, включително неговата позиция, ъгъл на наклона и посоката на наклона. Поставете главния камък в центъра, и го наклонете наляво, по този начин вие отнемате центъра на тежестта на аквариума от неговия геометричен център.
Изображение

Аранжиране на поддържащия камък- след това поставяте втория по големина камък, поддържащия, срещу основния камък и наклонен далече от него.
Изображение


Аранжиране на опорния камък-
добавяме по-малки камъни, насочваме техния наклон за подсилване на поддържащия камък. Аранжирането на тези камъни на зиг-заг позволява да се увеличи усещането за дълбочина в композицията. Поставянето на по-малки камъни между големите камъни сплотява композицията и придава естественост.
Изображение

Създаване на хълм около камъните- създава се наклон от преден план към заден, насипва се пясък между камъните и се продължава линията на композицията. Не насипвайте много пясък на преден план.
Изображение

Засаждане на растения- лесно се засаждат, ако аквариума е пълен с вода точно над пясъка. Разполагаме малки камъни по линията на големите камъни. След това засаждаме Hemianthus callitrichoides отпред и Glossostigmu отзад. Използването на късостеблени растения с малки листа усилва възприемането на камъните.
Изображение

Засаждане на растения между камъните- следващите 5 опорни камъка ние обкръжаваме с Blyxa rovoguineensis leaf и композицията. В края на засаждането и растенията и камъните изглеждат по-естествено.

Изображение

Запълване на аквариума- накрая избираме Eleocharis vivipara за заден план. Площта на засаждане зависи от баланса на композицията. Засаждаме растения вляво зад 2 камъка. След това внимателно, за да не свалите камъните, напълвате аквариума с вода.

http://aquariymist.4admins.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички