Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Съвети за начинаещите акваристи

Съвети за начинаещите акваристи

Мнениеот meri » Вто Фев 04, 2014 1:49 pm

Начинаещият акварист преди всичко, иска неговият аквариум да бъде красив. Но, начинаещият акварист почти веднага се сблъсква с редица непредвидени явления, които основателно развалят неговото оптимистично настроение и го карат да търси съвети.
Изображение

Но, много скоро забелязва, че на един и същи въпрос получава различни, противоречиви отговори. И започва да смята, че опитните акваристи крият своя опит.

Начинаещият акварист не трябва да се отнася към съветите, като нещо безспорно, сляпо да ги копира.

Неуспехите в аквариумното рибовъдство по-често достигат този, който проявява прекалено усърдие.
И рибките на такива любители боледуват и умират по-често.

За обитателите на аквариума водата е не просто абстрактно понятие, а среда за живеене. И техният живот зависи от състоянието на тази среда. Телесната температура на рибите, а следователно и активността на протичащите в организма им процеси, почти напълно зависят от температурата на водата. Повечето видове риби дишат разтворения във водата кислород, и рязкото намаляване на кислорода може да доведе до много тежки заболявания.

В значителна степен здравето на рибите и другите обитатели на аквариума зависят от химическия състав на водата и количеството разтворени в нея вещества. Немаловажно значение за повечето риби има физическото състояние на водата. Имайте предвид, че след време в аквариума, ако го оставите на мира, се установява жизнена взаимовръзка между водните организми: риби, растения, мекотели, микроскопични организми. Животът в аквариума започва в известна степен да прилича на живота в природния водоем и настъпва състояние, което е прието да се нарича състояние на биологическо равновесие.

Но адаптацията на организма не може да протече за кратък период от време. Понякога се сменя не едно поколение, преди да успеете да "приучите" рибите, донесени от далечни природни водоеми към живота в аквариума.
НЕТЪРПЕНИЕТО Е ГЛАВНИЯТ ВРАГ НА АКВАРИУМА.
Рязката промяна на характера на местообитанието в аквариума нанася вреда на неговите обитатели. Не по-малко болезнено понасят рибите пълната смяна на водата, особено, ако те дълго време са живеели във вода с други хидрохимически показатели. А някои растения отговарят на резките промени с опадане на листата.

Ако се намесвате в живота на аквариума, правете го незабележимо и естествено. Животните и растенията в аквариума се чувстват по-добре, ако ги безпокоим по-малко. Значи ли, че оборудвайки веднъж аквариума, можем да се надяваме на това, че в бъдеще всичко ще премине от само себе си и нашата намеса не е необходима? Не, няма да се получи така.

Напълно възможно е известно време аквариума по-малко или повече да отговаря на вашите представи. Но след това, съвсем незабележимо започват да протичат непланирани промени. Във вашия аквариум има живи същества, които не могат да останат незабележими. А те самите се променят, променя се средата, която ги обкръжава. Рибите, охлювите, другите обитатели отделят отпадни продукти във водата. В резултат на разлагането на органичните вещества във водата се натрупват протеини, които при бактериални процеси постоянно се разлагат.

Когато такива вещества са малко, и те се извеждат от аквариума по време на смяна на водата с чиста, тогава влиянието на тези вещества е незабележимо. Но, ако престанете да се грижите за аквариума, може да протече сериозно нарушение на състоянието на биологическото равновесие- отравяне на рибите. Водата в такъв аквариум мирише лошо, и рибите се задушават.

Има и още една опасност за обитателите на занемарения аквариум. Така или иначе, рибите започват да свикват към живота във вода, бедна на кислород, към показателите на "старата вода". Но настъпва момент, когато и на самия акварист му омръзва такъв аквариум. Тогава той е принуден да излее "старата вода", да измие растенията, пясъка и всички предмети, отново да оборудва аквариума. Всичко блести от чистота и изглежда красиво. А рибите? А растенията? За тях рязката промяна на местообитанието, химическия, газовия и качествен състав на водата се оказва непоносим удар. Те са свиквали към "блатото" бавно, месеци, а изведнъж са им поставили чиста вода.

Небрежността е не по-малък враг на аквариста, отколкото прекаленото усърдие и нетърпение.

Изображение

Много начинаещи акваристи задават въпроса:" Къде е златната среда"? В умереността. Излишествата винаги са вредни. Излишните растения, са по-вреди дори, отколкото техния недостиг. Растенията отделят кислород на светло, но и те, както всички живи същества, дишат. Ако по светлото време на деня недостигът на кислород се компенсира с такова количество, което отделят растенията, то през нощта, когато дишат всички(растения, риби, охлюви), а растенията и водораслите са много, настъпва рязко намаляване на количеството разтворен във водата кислород, променя се химическия състав на водата. За това в обраслия аквариум на сутринта можете да намерите умрели риби.

Същото се отнася и за храненето. Неразумното, обилно хранене е основна причина за нарушеното благополучие на живота в аквариума. И помътняването на водата, и заболяването на рибите, заради разстройства на функционирането на храносмилателната система и тяхната смърт в резултат на нарушения обмен на веществата в организма, и накрая, в резултат на замърсяването на аквариума, паразитните водорасли- всичко това е в резултат на прекалено обилното хранене. И трябва да вините само себе си.

Излишната светлина води до развитието на микроскопични водорасли- "цъфтеж" на водата. А недостигът на светлина способства за развитието на кафявите водорасли, влошава жизнените условия на висшите растения в аквариума. Вреда нанася и пренаселването на аквариума с риби.

Аквариумът на начинаещия акварист трябва да бъде по възможност просторен.

За съжаление, случва се и така, че акваристът има на разположение не голям аквариум, а трилитров буркан. Повечето начинаещи акваристи не свързват своето съзнание с отглеждането на риби с обема вода. А когато попитат за причините на неуспешното отглеждане, става ясно, че държат рибите в трилитров буркан. Коментарите са излишни...

Такъв човек не знае, че числото на видовете риби, които може да се отглеждат успешно в малък обем вода, е незначително, което е необходимо да се ограничите с количеството риби в зависимост от обема на водата в аквариума.

Много често при отглеждане на риби в малък обем вода те започват да растат неравномерно. В пренаселения аквариум има всички условия за избухване на тежки инфекциозни заболявания. В ограниченият обем вода рибите в голяма степен са подложени на различни заболявания, подтиснати и не трябва да очаквате потомство от тях. В малък аквариум е тясно за подвижните риби. Жестоко е да държите в малък обем риби, които по своята природа трябва да израснат до големи размери.

Ако някой смята, че грижите за малкия аквариум са по-лесни, дълбоко се заблуждава. Малкият аквариум причинява повече грижи. В малкия обем вода по-лесно се нарушава биологическото равновесие. Начинаещият акварист трудно спазва умеренност. Той постоянно прави нещо излишно: ту дава толкова храна, че рибите не я изяждат, ту се увлича от количеството екзотични риби, или се съблазнява да купува риби, които е невъзможно да се отглеждат в малък обем. Всичко това неизбежно завършва с помътняване на водата, заболявания и смъртта на рибите. В големия обем вода грешките на начинаещия акварист не оказват толкова голямо влияние на промяната в средата, по-рядко се налага да прибягвате до радикални мерки.

Дълго време е съществувала теорията "старата вода" без редовна смяна

Привържениицте на тази теория са убедени в това, че водата в аквариума може да не се сменя с години. Водата придобива редица полезни свойства, които нагледно ни убеждават в това, че много видове риби се чувстват прекрасно в такава вода, по-рядко боледуват, а тези, които по-рано са страдали от кожни паразити, гъби и рани, се излекуват. Изследванията са показали, че в нея почти напълно отсъстват едноклетъчни водорасли, инфузории и други протозои. Опитните акваристи препоръчват в новия аквариум да се добавя вода от стария, ако няма болни риби, което способства за бързото настъпване на биологично равновесие в новия аквариум.

Изображение

Що се отнася до цъфтенето на водата, то е обослувено от съдържанието на хуминови киселини в кафявата утайка, състояща се от много малки хуминови зърна. Но увлечението по "старата вода" запова да отминава според това, когато акваристите натрупат опит при отглеждането на нови видове риби и започват да се убеждават на практика, какво благотворно влияние оказва частичната смяна на водата върху рибите.

Оказало се, че препоръчваната "стара вода" може да бъде отровна, особено в пренаселен с риби и растения аквариум. В резултат на разлагането на органичните вещества във водата се появяват нитрати и амоняк. Те са токсични дори в относително чисти аквариуми със "стара вода".

В последно време в аквариумите са се появили много нови видове риби, самочувствието на които в значителна степен зависи от съдържанието на вредни вещества във водата. Изяснено е с голяма достоверност, че и за много от добре известните стари жители на аквариумите редовната смяна на водата е желателна, а за някои от тях е необходима. Известно е какви видове риби, в какъв обем и колко често се нуждаят от смяна на "старата вода" с чиста. Изискванията за различните риби са различни.

Средно трябва редовно да се сменя приблизително 25% от обема на водата в аквариума на всеки две седмици. При частична смяна на водата нейните положителни свойства се запазват, не се нарушава и биолоичното равновесие. Тези акваристи, които само добавят вода в аквариума, постъпват неправилно, защото такива действия могат да доведат до излишъл на соли във водата, и следователно до нарушение на нейния солен състав. Без систематична смяна на водата е невъзможно да поддържате биологическото равновесие и да поддържате здравето на рибите. Да сменяте, не по-малко от 25% от водата на всеки две седмици.

Правилно постъпват тези акваристи, които достатъчно надеждно покриват аквариума отгоре със стъкло. То не само защитава аквариума от прахта в стаята, която винаги се намира във въздуха, и която е една от причините за появата на плака на повърхността на водата, но и пречи на силното изпарение на водата, не позволява на рибите или други аквариумни животни да изскачат от водата, да умрат.

По-добре да недохраните, отколкото да прехраните

Може да възникнат неприятности заради неправилно хранене. По-добре е да недохраните, отколкото да прехраните. Това е "златно" правило на акваристиката.
В практиката не са известни случаи на смърт на рибите от глад, за това пък повече от половината случаи на заболявания и смърт са свързани с тяхното прехранване, а също с безконтролното хвърляне на храна в аквариума.
"Колкото са по-гладни рибките, толкова са по-здрави"- се шегуват акваристите.
В тази шега има и истина. Дори на опитният акварист е трудно да се въздържа да хвърля храна при вида на рибите, нахвърлящи се на храната.

Активното желание да взимат храна- е един от признаците за здраве на рибите. Някои от тях изобщо не знаят мярка, преяждат, разболяват се и често умират. Възрастните риби, които не умират веднага, са предразположени към затлъстяване, нарушена обмяна на веществата и тежки заболявания.

Изображение

Възрастните риби е достатъчно да се хранят веднъж на ден, желателно сутрин. Трябва задължително да наблюдавате как взимат храната рибите. Ако рибите губят интерес към храната, пропускат частици храна покрай устата или я изплюват, трябва да прекратите храненето веднага, а неизядената храна да приберете. Дори живата храна, неизядена от рибите, рано или късно умира и започва да се разлага. Що се отнася до сухата храна, тя веднага започва да загнива. Водата става мътна, разваля се. Възрастните риби е полезно веднъж в седмицата да не ги храните изобщо. Те могат да издържат по-продължително гладуване. Младите риби трябва да се хранят по-често, няколко пъти на ден, но на малки порции.

Предлагайки храна на рибите, трябва да знаете към какъв тип хранене се отнасят вашите риби и каква храна предпочитат. Въпреки, че повечето видове риби в аквариума на начинаещия акварист могат да се отнесат към всеядните, охотно изяждащи всяка известна храна, сред тях може да се окажат такива, които не могат да живеят нормално, да се развиват, да дават потомство, ако не получават достатъчно количество храна от растителен произход, или обратното, риби не живеещи дълго без жива храна в диетата. Рибите трябва да получават както се казва, хранителен спектър, привичната за тях храна в природата и е желателно в такова съотношение растителна и животинска, което е необходимо за дадения вид.

Желателно е храната по възможност да се балансира, да се разнообразява, редувайте храната, старайте се да увеличите количеството компоненти. Придържайте се към правилата и давайте само прясно приготвена храна, много видове храни приготвени предварително се окисляват при продължително съхранение и губят хранителните си качества.

Изображение

Много често неопитните акваристи не придават значение на размера на храната, без да разбират, че малките и рибите с малка уста не могат да погълнат червей или дафния, и остават гладни, храната умира и се разлага. В същото време големите риби се дразнят при вида на прекалено малката за тях храна. Известни са случаи на смърт на млади, погълнали не по силите им голяма храна риби, без да имат възможност да се освободят от нея. Всеки вид и различна възраст имат своите особености в храненето. Понякога в тесни условия и при недостиг на храна, малките от някои видове растат неравномерно, и ако не ги сортирате, забележимо изостават в растежа от своите събратя, които започват да ги ядат.

Маниера на хранене при различните риби се различва, съответно се различава и устройството на устата и храносмилателните органи(при растителноядните и всеядни риби червата са дълги, а стомаха е слабо развит или изобщо липсва, при хищните е развит добре, способен е да се разтяга и вмества големи хранителни обекти, малко отстъпващ на самия хищник, за това пък червата са много къси).

Едни риби подбират храната от повърхността, и дори я засмукват от водата, и имат горен отвор на устата, други търсят храната на дъното и са снабдени с долен отвор на устата и притежават повишено обоняние. Отглеждат се и риби, които изстъргват водораслите от камъните, стъклата и други предмети. При тези видове риби устата е снабдена със смукало и работи като скрепер. Трябва да знаете за това, за да умеете да създавате съответни биологични особености на отглеждане и хранене.

Всички начинаещи акваристи са "болни" в стремежа си да лекуват своите риби. Какво можем да кажем? Жалко е да се видят болни и умиращи риби. Но тук трябва да се направи всичко, което е в нашите възможности, но не трябва да илизаме извън рамките на знанията си. Причините за заболявания и смърт на рибите са толкова много, има заразни и незаразни, причинени от неправилно отглеждане и хранене, условия, биологично равновесие и т.н., за да се чувстват зле рибите и техният организъм да намира сили да се бори с причинителите на заразните заболявания.
Заболяванията по-добре да се предовратят, отколкото да се лекуват. Това правило е напълно приемливо при отглеждане на риби.

Изображение

Причинителите на заразните заболявания попадат в аквариума с грунда, растенията, водата, живата храна, мекотелите и новите риби, ако са взети от водоеми или аквариум, със същото заболяване. Всички заболявания, които се отнасят към заразните, се срещат в природните водоеми, от тях боледуват свободно живеещите риби. Задачата на аквариста е предимно по възможност да предпази аквариума си от тези заболявания. За това е необходимо да се спазват профилактични мерки.

Но дори и да се внимава, е невъзможно напълно да се обезопаси аквариума и да се избегне възникването на инфекциозни заболявания в него. Практически във всеки аквариум и в организъм на рибите има болестотворни агенти. Разликата е само в това, че рибите, отглеждани в добри условия, получаващи разнообразно и пълноценно хранене, по-рядко боледуват, отколкото отслабените, подтиснати от лошите условия и хранене риби, присъствието на агресивни съседи.

За съжаление, поставянето на диагноза заразно заболяване и лечение е достъпно в повечето случаи само от специалистите- лекари, понякога и оптните акваристи. Много заразни заболявания могат да се открият само в лаборатория, при аутопсия и оглед на вътрешните органи. Безмислено е да лекувате без поставена диагноза. Някои заболявания могат да се определят по външни признаци и след това да се лекуват. Но такива заболявания не са много. За това предпазването е единственото условие.

Преди да кажете "аз искам"- помислете, а "искат" ли същото рибите?

Почти всеки начинаещ акварист мисли за развъждане. И започва "черен" живот за рибите. Особено за тези, при които корема е пълен. А за самите акваристи- това е време на големи грижи и разочарования. И най-любопитното е това, че от различни източници, както литературни, така и по разкази на акваристи, е известно, че развъждането на тези риби не е толкова сложно. То на практика не е сложно, но....
Изображение

Когато стане въпрос как да се сдобиете с потомство от този или друг вид, веднага си мислите, че едва ли ще се получи при този любител, докато не се умори. Особено такъв тънък и деликатен процес като размножаването. Може да се придържате към препоръките, с голяма точност да подготвите състава на водата, да не забравите за температурата и други детайли, но нищо да не постигнете. При развъждане на риби такава пунктоалност не винаги води до желания резултат.

За това по-често неуспехите трябва да се търсят в самите риби, тяхното физическо състояние, здраве, готовност за хвърляне на хайвер в този момент, особености на поведението и характер, а не твърдостта на водата и pH. Аквариста трябва да развие наблюдателност, внимателно да следи рибите, да попълва знанията си, да чувства настроението и самочувствието на рибите и т.н.

Само от здравите, добре развити, не подтиснати от лошите условия на отглеждане и хранене риби, достигнали полова зрелост, може да се очаква потомство. За това, ако имате достатъчно търпение, ще настъпи време и вие ще виидте как рибите пускат мехурчета, строят гнездо, почистват растенията, подготвяйки ги за снасяне на яйцата, не бързайте и се научете да отлагате своите желания на втори план, стремейки се да удволетворите желанията на вашите риби. И това е най-късият път към успеха.

За хората, занимаващи се сериозно с развъждане на езкотични риби в домашни условия, въпросът за рационалното използване на аквариума е не на последно място. Това може да бъде дълъг аквариум, разделен на секции с прегради. Преградите се правят от плексиглас с 1-3 см по-ниско от страните на самия аквариум за избягване на случайно преливане на водата. Количеството отвори в преградите трябва да бъде достатъчно за свободно изтичане на водния поток, а техният размер трябва да изключва проникването на рибите в съседното отделение. В крайната секция трябва да се намира нагревателя с терморелето, филтър-помпа а поставен на изходната връзка маркуч с подходящ диаметър.

Маркучът преминава по протежение на целия аквариум през отворите в стената. По този начин водата се изхвърля в противоположната част на аквариума. Обратно тя постъпва на самотек на принципа на скачените съдове покрай отворите. Аквариума за хранене на малките по-добре да се оборудва с по-мека циркулация, иначе по-голямата част от храната ще се окаже във филтъра. Секционният аквариум е удобен с това, че не трябва да се използват множество филтри и награватели, необходими при обслужването на отделни аквариуми.

http://aquafisher.org.ua/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички