Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Растителна храна за аквариумните риби

Растителна храна за аквариумните риби

Мнениеот meri » Пон Фев 10, 2014 12:37 pm

Много аквариумни риби освен храна от животински произход се нуждаят допълнително и от растителна храна, а за някои от тях е основна. За други риби растителната храна се дава много рядко.

Сега са достъпни такива специализирани храни, като люспи от спирулина(водорасли), храна на базата на гъби, богати на протеини за хищници. За рибите ще бъде добре да разнообразят диетата си. В сухите храни няма груби елементи, необходими за здравето на храносмилателната система. Тъй като тази храна набухва при овлажняване, ако я давате без ограничения, може да блокира стомаха на рибите и да доведе до фатален край.

Спирулина (Spirulina plancton)- това са синьо-зелени микроводорасли. Те са един от основните елементи на природния фитопланктон. Тяхната форма напомня на спирала. Спирулината расте във водоемите с алкална среда, както в сладка, така и в солена вода. Расте много бързо. Продуктивността на спирулината е такава, че в нея се съдържат 3 пъти повече протеини, отколкото в соята. В 100 гр. прахообразна спирулина се съдържат 60-70 гр. протеини, които лесно се усвояват.

Тя е призната за суперпродукт и заради това, че нейните хранителни елементи са по- концентрирани, отколкото в другата храна, растенията, зърното и тревите. За усвояване на спирулината е необходима по-малко енергия, отколкото за усвояване на традиционната храна. Спирулината съдържа физиологически балансиран състав протеини, въглехидрати, витамини, хлорофил, аминокиселини, минерали, микроелементи и каротиноиди.
Изображение

Спирулината е превъзходна добавка към диетата на всички видове риби, съдържа цял витаминен комплекс. Водораслите спирулина са богати на растителни протеини, ценни мастни ненаситени киселини, витамини, минерали и микроелементи, даващи на рибите превъзходна жизнена сила и допринася за размножаването.
В спирулината се съдържат всички 8 незаменими за рибите аминокиселини. Допълнително Spirulina съдържа голямо количество важни за храненето на рибите вещества, такива като каротин, ксантин, хлорофил и др. Благодарение на спирулината окраската на рибите придобива яркост.

Много дънни риби пасат на субстрата и ядат детрит, т.е. смес от органични отпадни продукти живо вещество заедно с участващите в този процес бактерий, гъби и микроорганизми. Добър естествен заместител могат да бъдат опадалите листа. Препоръчителни са листата от бук, дъб, елша, клен, ива, леска, явор, морски бадем.

Дъбилни вещества има в много растения, това са гликозиди, които придават на листата и корените горчив вкус. Нищо не ви пречи да съберете опадали листа и да ги изсушите. Събраните сухи листа можете смело да поставите в аквариума. През първия ден те ще плават на повърхността на водата и ще видите, че рибите много харесват това натрупване на листата, те се събират под тях, търсят там храна. На следващият ден листата се намокрят толкова, че плават във водния стълб. След това листата се спускат на дъното и напълно променят външния вид на водоема. Водата придобива кехлибарен оттенък. Мокрите листа постепенно се разтварят, техните тъкани разрушават микроорганизмите. Във водата не се появяват никакви суспензии, които биха развалили външния вид или заседнали във филтъра. След 1-2 седмици листата изчезват безследно. Ако не искате да видите листата в своя аквариум, можете да използвате предимствата, които дава черната вода. Можете да накиснете листата в друг съд и след това да излеете настойката в аквариума.

Изображение

Като растителна храна можете да използвате ситно нарязани и попарени листа от салата, спанак, глухарче, млада коприва, зеле, рендосан морков, нарязана водна леща, волфия, малки,- и меколистни растения, зелени влакнести водорасли.

Удобен способ на хранене е да направите паста-пюре от нарязани продукти във вид на пръчки или таблетки. Продуктите, от които можете да направите пюре: Месо от риба, месо от ракообразни, месо от мекотели, пилешко или пуешко месо, пуешко или пилешко сърце, хайвер, варен жълтък, морков, тиквички, спанак, броколи, -листа от салата, глухарче, млада коприва, листа от зеле, зародиш пшеница, спирулина, минерални добавки.

Изображение

Като допълнителна храна можете да използвате попарени листа от салата и други култури, които се спускат на дъното на аквариума. Можете да давате попарени или леко сварени листа от зеле, салата, коприва, глухарче. Всичко това можете да замразите на тънък слой в полиетилен и да храните през зимата.

Смачканите листа от салата или спанак можете да смесите с херкулес, да намокрите с вода и да намажете на камъните. След образуване на твърда кора камъка се спуска на грунда. Първите пъти трябва да правите малки количества, докато рибите не привикнат към такава храна. В изсушен вид е полезно да давате понякога волфия без корен, водорасли с неразклонени листа, водна леща. Всички видове описана храна много бързо нарушват равновесието в аквариума при предозиране, за това е необходимо да се погрижите храната да се изяде веднага, а неизядените остатъци да премахвате.

Водните растения, такива като лимнофила, водна папрат, водна леща, волфия, а също смлени, при необходимост попарени млади листа от салата, коприва, глухарче, са добра растителна храна.

Изображение

Волфията без корен е отлична растителна храна за рибите. В нейните тъкани се съдържат 60% въглехидрати, 20% мазнини, 10% протеини, витамини А, В6,С,РР. Растението изглежда като малка зелена топка с диаметър около 1 мм. Тези топки плават свободно на повърхността на водата, употребяват разтворените в нея хранителни вещества. При благоприятни условия около половината от растенията постоянно се намират в деление. Зимува при умерено осветление и температура на водата не по- ниска от 12%.
При култивиране в домашни условия е важно да изолирате растението от рибите, за които то е голямо лакомство.

http://aquafisher.org.ua/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички

cron