Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Суха храна за аквариумните риби

Суха храна за аквариумните риби

Мнениеот meri » Сря Фев 12, 2014 3:12 pm

На пазара има много видове суха храна за риби от различни производители във вид на гранули, таблетки, люспи, разтвори и гелове. Сред тях са известни фирми като Tetra, Wardley, Sera, JBL, Tropical, Otto, Nutrarin, Dennerle и др.

Съвременните сухи храни осигуряват на рибите всички необходими хранителни вещества, витамини и микроелементи.
Достатъчна ли е една суха концентрирана храна? Ако в аквариума живеят живи растения, в повечето случаи е достатъчно. Много риби успешно допълват предложеното от вас меню с млади издънки и листа.

Не е тайна, че за авкаристите е по-лесно да хранят рибите със суха храна. Но за съжаление не всички риби могат да се отглеждат само със суха храна. Някои риби се нуждаят от периодичното включване на замразена и жива храна, а други е невъзможно да преминат на суха храна. За повечето риби е желателно да комбинирате храната, да съчетавате сухата храна с добавяне на замразена.

За рибите намиращи се на повърхността на водата идеална храна са люспите и изсушените натурални продукти. За рибите намиращи се в средните слоеве- гранулираната храна. За рибите намиращи се на дъното и в долните слоеве е за предпочитане гранулираната и таблетирана храна. Подрастващите риби с малка уста трябва да се хранят с микоргранули. Организирайки течението в аквариума, разполагайки изходните връзки на филтрите и дифузорите, винаги помнете за сухата храна. Потоците вода в аквариума трябва да бъдат разпределени така, че течението на хвърлената в аквариума храна да се носи в открито пространство, към предната стена, и в никакъв случай да не се забива в декорацията, под корените и растенията.

Изображение

Трябва да помните, че излишъка суха храна в аквариума е вреден. За разлика от замразената храна, която започва да гние само след няколко часа, люспите на сухата храна във водата с температура 30С започват да се окисляват и загниват буквално след час, а пребиваването им във водата в продължение на дълго време води до рязко влошаване на биологията на водата, излишък на органични отпадъци и азотни съединения, и излишно натоварване за филтъра.

Отглеждането на рибите само със суха храна не се препоръчва, дори да бъде най-високо качество. Има и изключения- видовете, способни по няколко поколения да живеят и да се размножават да се хранят само с люспи и гранули, но за повечето аквариумни риби са необходими натурални протеинови храни.

За селекционна форма тези храни не могат да заместят напълно живата храна. Всички заместители на живата храна са непълноценни по своя състав. Те не трябва да се ползват дълго време. Много възрастни риби могат да се хранят само със сухи храни, те няма да умрат, и дори ще се размножават, но потомството ще бъде хилаво, а окраската избеляла. При такова отглеждане няма да получите красиви мъжки с добър воал и ярка окраска. Повечето видове риби, особено хвърлящите хайвер, при хранене със суха храна и дори в случаите, когато я редувате с естествена храна не могат да се размножават, а някои риби изобщо не приемат сухата храна.

В аквариумни условия е невъзможно да осигурите на рибите пълен набор от природна храна. Трябва да се снабдите с тропически водни безгръбначни животни, растения, водорасли и т.н., за да осигурите храна, необходима точно за рибите от конкретен вид, и трябва да го събирате в естествена среда, където живеят рибите. Заедно с това потърсете по-достъпни източници на храна.
За щастие повечето аквариумни риби се хранят с изкуствена храна.

За рибите хванати в дивата природа, може да бъде необходимо известно време, за да ги отучите от природната храна и да ги приучите към изкуствената диета. Случва се така, че рибите отказват да взимат всяка друга храна, освен живата. Някои видове риби, по-точно рибоядните, са известни с това, че е трудно да ги приучите към нежива храна. За това пореди да вземете решение да отглеждате такива риби в своя аквариум, трябва да сте сигурни, че ще можете през цялата година да им осигурявате подходяща жива храна. В търговската мрежа има голямо разнообразие висококачествени сухи храни, замразени и живи за тропически риби.

Най-популярната храна за тропическите риби е сухата храна. Особено известните люспи, те идеално подхождат за много малки и средни риби, също гранули и таблетки. Двата последни вида храна са с различни размери и са предназначени за риби с различни големина. За тях е характерно ниското съдържание на влага, което позволява да се предоврати развалянето им вследствие на дейността на микроорганизмите, като плесени и гъби. Сухото състояние на тези храни гарантира продължителен срок на годност. Има и още едно достойнство- при хранене от тях има малко мръсотия.

Изображение

При покупка на суха храна е много важно да изберете качествен продукт, а не сурогат, с недостатъчна хранителна ценност. Съставът на висококачествените сухи храни се избира в съответствие с нуждите на хранене на различните риби. То подхожда за храненето на повечето тропически риби, отглеждани в общия аквариум. Освен това на пазара има специализирани продукти, съставът на които е избран специално за конкретния вид риби или група.

Не трябва да забравяте за това, че към отряд сомообразни Silurifrmes и семейство цихлови Cihlidae се отнасят рибите, значително различаващи се една от друга по типа хранене, тъй като не съществува универсална храна, която е подходяща за всички. Помнете, че някои цихлиди често страдат от храносмилателно разстройство, ако ги храните с неподходяща храна. Потъващата храна също не може да бъде универсална и да удовлетвори различните нужди в храненето, характерно за дънните сомове и щипоци, тъй като сред представителите на тези групи има както месоядни, така и растителноядни риби.

Храната се различава по своето предназначение. Едни имат универсален характер и служат за хранене на повечето риби, други се използват само за по-малка или голяма група, трети са предназначени за хранене на малките, четвърти - със санитарно-профилактична цел и т.н. Храната се различава по вид и размер. По своя биологичен състав те се подразделят на балансирани и небалансирани. Първите се състоят от основни продукти и многочислени добавки и се различават с изобилие на съставки. Тъй като в тях напълно е изчислена хранителната нужда на рибите, не са необходими никакви добавки.
Изображение

Качествената суха храна трябва да бъде разфасована в херметични затворени контейнери за предовратяване на разваляне по време на съхранение. Тъй като някои витамини, като вит.С могат да се разрушават под въздействието на топлината, влагата и светлината, храната се държи на хладно място, контейнера трябва да бъде светлонепроницаем и да има плътно затварящ се капак.

Небалансираната храна съдържа един продукт. За да осигурите пълноценно хранене на рибите, се препоръчва да използвате няколко вида небалансирана храна. Прилагат се и различни технологии за приготвяне на храната- от традиционно топлинно изсушаване, позволяващо да се получат богати протеинови продукти, до сублимация(изсушаване при минусови температури), даващи възможност напълно да се запази първоначалната хранителнта ценност на суровината. Прилагането на тези технологии при приготвяне на изкуствената храна, за които се използват предимно натурални компоненти, максимално запазва при обработка тяхната витаминна, енергийна и хранителна ценност.

Храната се различава и по това как се държи във водата. Едни храни бързо потъват и стават плячка на рибите, други известно време плават по повърхността и достигат до жителите на горните слоеве, трети бавно се спускат на дъното. Храната се произвежда във вид на люспи, гранули, пасти, таблетки, суспензии.

Изображение

Сухи комбинирани храни

Сред сухите храни можете да видите едрозърнеста храна, в нейния състав влизат множество компоненти. Обикновено това е рибено брашно, глутен, смлени ракообразни и насекоми, растителни добавки, витамини, антиоксиданти. Тези храни могат да бъдат както плаващи, така и бавно потъващи.

Изображение

Във вид на гранули- това обикновено е плаваща храна за големи риби, например, цихлиди. Тази храна също може да бъде потъваща- за рибите, които се хранят в средните слоеве на водата и дънните риби. Гранулираната храна замърсява водата по-малко, отколкото люспите. Храната във вид на гранули се отпуска във всякакъв цвят, вкус и размер, в зависимост от влизащите в нея съствки и за риби от всякаква възраст.

Изображение

Храна във вид на таблетки- обикновено за дънните риби. Храната бързо се спуска на дъното на аквариума, позволява да приучите рибите към местата на хранене и спомага за храненето на страхливите риби. Особеността на таблетките е в това, че обитателите на горните и средни слоеве на водата не успяват да ги изядат, докато не паднат на дъното, и рибите, живеещи в дълбочина, получават възможност да се наядат. Има таблетки, които леко се прикрепват към стъклото.

Изображение

Сублимирана храна- това е специално изсушена храна при ниски температури, при която хранителните продукти запазват своя естестен състав. При такъв способ на приготвяне от храните се премахва излишната влага, въпреки че това не оказва особено влияние на съдържанието на хранителни вещества в тях. За тяхното производство се използват най-добрите суровини:скариди, артемии, дафния, тубифекс, червеи. Те бързо поглъщат водата и продобиват свойства, близки до естествените. Тази храна има един недостатък: тя плава, не се пропива с вода, на повърхността, - а много риби не се изкачват до нея.

Изображение

Лиофилизирана храна- това е нискотемпературно обезводняване(сублимация) на прясно замразени полуфабрикати. То позволява дълго да се запазват много компоненти в оригиналното състояние и да се консервират без значително намаляване на нейната биологична ценност. На опаковката на тази храна Sera поставя обозначение FD(freezr dried).

Изображение

Екструдирана храна- има пореста текстура, която възниква в резултат на бурното отделяне на пара от хранителните смеси в момента на нейното излизане от екструдера. В резултат на въздействието на налягането и температурата в обработваемия материал протича денатуриране на протеините, декстринизация на нишестето, а също пълна стерилизация на храната. Частиците екструдирана храна са по-трайни, отколкото частиците гранулирана храна, и при използването на екструдирана храна се намалява количеството прах със 75%, попадаща във водата при хранене на рибите, и намалява прякото замърсяване на водата.

Екструдираната храна е по-водоустойчива и напълно запазва своята форма и структура в продължение на 24 часа пребиваване във водата. Водоустойчивостта на гранулираната храна не превишава 4 часа. Благодарение на процеса на екструдиране има възможност да се произвежда високоенергийна храна с високо съдържание на мазнини. Екструдираната храна с високо съдържание на мазнини притежава голяма смилаема енергия, техните протеини в голяма степен се изразходват за растежа на тъканите на тялото, като се намаляват показателите на замърсяване на околната среда с обменните продукти на рибите.

Нискотемпературно замразяване- желаещите могат да си закупят почти всички видове замразена храна. Именно тази храна приемат и рибите, които се хранят изключително с жива храна.

Изображение

Планктон- съдържа особено висока доза природен растителен и животински планктон. Богатото на витамини лакомство за дънните риби, е прекрасна храна за дохранване на малките.

Изображение

Желе- лакомство за рибите, натурална храна, състояща се от дафния, червеи, раци и артемия с добавяне на микроелементи, витамини, протеини и мазнини. Храната не съдържа консерванти и има 2-годишен срок на съхранение без охлаждане. Хранителната ценност е два пъти повече от замразената храна.

Натурална храна- изсушени на слънце водни организми, които служат за добавка към ежедневната диета на рибите. Червеи, дафния, тубифекс, артемия и крил са допълнение към менюто.

Микрохрана- във вид на прах или микрогранули. Храна, предназначена за хранене на всички малки при достигане на размер от 6 мм. Осигурява бърза обмяна на веществата, допълнително калций за костната система. Високото количество влакнини предовратява заболяване на червата. Тази храна позволява да се хранят рибите с малка уста.

На пазара има специализирани продукти, състава на които е специално избран за рибите от конкретен вид или група. Има и други специализирани храни, например, подсилващи окраската, храни с високо съдържание на протеини за младите риби.

Изображение

Храна на люспи- подхожда за хранене на рибите, живеещи във всички водни слоеве на аквариума, особено плаващи на повърхността на водата. Тя лесно се разпада на парчета във водата, и дори малките риби лесно могат да отхапят толкова, колкото е необходимо. Уникалният способ на смилане на суровината осигурява оптимално усвояване на храната. Има продължителен срок на годност и не замърсява водата.

Храната на люспи е трудноусвояема и трябва да я избирате внимателно, като обърнете внимание на влизащите в нея съставки. Дори вас да ви удовлетворяват, не означава, че тази храна ще удовлетвори и рибите. Относително големите риби, изяждайки люспите, оставят много малки трохички, които след това дълго плават във водата, и накрая попадат във филтъра. Там те се разлагат, създават допълнително натоварване за биофилтъра. Храненето с люспи е удобно за самия акварист, но действителните нужди на рибите отиват на втори план.

Трябва да сте наясно, въпреки уверенията на фирмите-производители, че няма абсолютно безопасни изкуствени храни. Люспите са различни цветове и форми. Те дълго плават на повърхността на водата, което ги прави предпочитан вид храна за рибите, които се хранят на повърхността. Усилващата окраска на люспите е една от най-разпространените храни за по-наситена окраска.

Изображение

Формула на растежа: в тези люспи се съдържа голямо количество протеини за усилен растеж на рибите. По очевидни причини тези люспи не са предназначени за хранене на възрастните риби.

Люспи за растителноядни риби- купувайки такива люспи, проверете в състава да преобладава спирулината. В храните за растителноядни риби преобладава не спирулината, а месото от риба. Колкото е по-малък размера на люспите, толкова по-лесно се усвояват от организма и толкова е по-малка вероятноста от възникване на стомашно-чревни и други физиологически заболявания. Някои видове храна на люспи достатъчно дълго набухват и при изяждане в ненабухнало състояние могат да причинят стомашно разстройство и поражение на стомашно-чревния тракт.

Люспите не се нуждаят от предварително накисване, с изключение на случаите, когато провеждате профилактично хранене с използване на течни или сухи медикаментозни препарати или хранене с добавяне на витаминни добавки в храната. Но, ако накисвате люспите винаги, по-лошо от това няма да стане, единственото неудобство е, че накиснатите люспи не са удобни за дозиране. Храненето с предварително накиснати люспи се осъществява с помощта на мерна лъжичка.

Чипс- нещо средно между гранули и люспи. Външно те приличат на разноцветни конфети, значително по-плътни от люспите, но за сметка на порестата структура бързо се размекват във вода, без да губят формата си. Още един плюс е пълната липса на прахообразна фракция, която не се яде от рибите, а само замърсява аквариума, засяда на дъното или попада във филтъра.

Изображение

При попадане във водата дълго се задържат на повърхността, а други бързо се спускат на дъното. Произвеждат се с използването на нискотемпературен процес на обработка, при който се запазват всички хранителни свойства на храната. Изсушават се при температура 130 С, дори температурният предел на сушене е 75%, което позволява да се запази в крайният продукт голяма част от витамините. За хранене на всички видове риби. Те съдържат значително повече енергия, отколкото обикновената храна на люспи. При редовна употреба намалява съдържанието на нитрати във водата.

http://aquafisher.org.ua/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички