[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Аквариумни растения
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Аквариумни растения

Аквариумни растения

Мнениеот meri » Съб Сеп 24, 2016 10:54 pm

Много хора, които имат аквариуми смятат, че аквариумните растения- това са излишни грижи. В тази статия ще разгледаме основните аспекти, свързани с живота на аквариумните растения. Ще започнем с това, че съществуват огромно количество видове растения за аквариумите. Някои от тях наистина се отглеждат трудно. Но съществуват редица растения, които не изискват особени грижи.

Ползата от аквариумните растения

Растенията в аквариума играят огромна роля в жизнената дейност на неговите обитатели. Може да се каже, че наличието на растения в аквариума- това е голямо количество плюсове:

- растенията, това се "белите дробове" на аквариума;

- растенията, това е утвърдена биосистема в аквариума, отсъствието на вредни вещества във водата, отсъствие на водорасли;

- растенията, това е датчик за състоянието на аквариума;

- растенията, това е естествен интериор и "болница" за рибите, малките, скаридите, охлювите и др;

- растенията, това е допълнителна храна за аквариумните обитатели;

- растенията настройват аквариума така, че вие спокойно можете да го оставите и да отидете в отпуск;

- живите аквариумни растения- това е красиво, естествено и естетично.

Растенията, това са белите дробове за аквариума

В жизнения процес на растенията в аквариума, под действието на светлината, се осъществява фотосинтеза. В резултат на което растенията консумират въглероден диоксид и отделят кислород. По този начин във вашия аквариум никога няма да има излишно натрупване на СО2, който отделят рибите и другите обитатели на аквариума, а аквариумната вода по естествен начин ще се насища с кислород. Някои опитни акваристи, с помощта на растенията постигат такова биологично равновесие в аквариума, че при тях отпада необходимостта от механична аерация и филтрация на водата. За да се осъществи това, трябва да имате много опит.

Растенията, това е утвърдена биосистема в аквариума, отсъствието на вредни вещества във водата, отсъствие на водорасли

Изображение

Освен ползата от фотосинтезата на аквариумните растения, те още поглъщат вредните вещества, които се натрупват от жизнената дейност на рибите у другите обитатели. А именно, растенията поглъщат нитратите, нитритите и фосфатите, използвайки ги като торове. По този начин получаваме "чист"аквариум, който рядко трябва да сифонираме.

Растенията са датчик за състоянието на аквариума

Изображение

Аквариумните растения са първичен индикатор за състоянието на вашия аквариум. Ако растенията вехнат, пожълтяват и гният- това е верен признак за лошото състояние на аквариума и обратното, пищни и красиви растения- това е 100%-ов показател за отличното състояние на аквариума.

Аквариумните растения- това е естествен интериор и "болница" за рибите, малките, скаридите, охлювите и др.

http://fanfishka.ru/POLEZNIE/AkvaRastei ... roddom.jpg

Никакви други декорации в аквариума не заменят растителността в аквариума.
Растенията са красив декор на аквариума и само природно оформеният вид на аквариума е добра имитация на средата, в която са живеели рибките преди да попаднат при вас.
Растенията- това е уютен дом за обитателите в аквариума. Много рибки, скариди и други обитатели използват растителността за укрития, хвърляне на хайвера, а младите риби намират в тях убежище.

Растенията- това е допълнителна храна за аквариумните обитатели

Изображение

Много рибки са "тревопасни". Някои просто пасат, например, златните рибки обожават растителната храна. За такива видове обитатели е необходима растителна храна, която се продава в зоомагазините, но много по-добре ще бъде, ако рибите се хранят с натурална, свежа растителност.

Растения, които настройват аквариума така, че вие можете спокойно да го оставите и да отидете в отпуск

Много акваристи се сблъскват с този проблем, когато трябва да заминат и няма на кого да го оставят. Ако във вашия аквариум има добра растителност- това ще ви позволи да не се безпокоите за неговите обитатели, примерно за две седмици. Много професионалисти казват, че добрия аквариум без външна намеса може да съществува около месец.

Живите растения- това е красиво, естествено и естетично

Сами разбирате, че това е така.

С живи растения
Изображение

С изкуствени растения
Изображение

Аквариумните растения са много необходими и полезни за аквариума и неговите обитатели. Може ли да минете без тях? Може. Нищо страшно няма да случи без тях, но аквариума няма да бъде красив, ще бъде празен, мръсен, труден за почистване, а рибките ще бъдат като сирачета, няма да живеят в уютен дом.

Какво е необходимо за аквариумните растения

Изображение

Мнозина, започвайки да се занимават с аквариум, смятат, че растенията в аквариума, това са излишни грижи. Това не е така. За нормалния живот на растенията в аквариума, както и за рибките, главното е всичко да се организира. По отношение на растенията това се постига чрез избирането на грунд, торове и за сметка на добро осветление.
Веднъж в месеца трябва да ги подстригвате.

Грунд: почвата за растенията има индивидуален характер. Някои растения не се нуждаят изобщо от почва, а други, се нуждаят от дебел слой грунд. Грундът за растенията трябва да бъде с дебелина от 3 до 5 см и средна
зърнистост. Именно такава дебелина (и повече) ще позволи на растенията добре да се вкоренят. Новозасадените растения може да се притиснат леко с малко камъче, или да се натиснат с някоя декорация, може да се привърже растението с корда. Честа грешка е привързването на олово към кореновата система на растението- това не е добре. Да растението няма да изплува и рибите няма да го извадят. Но оловото се окислява, а овен това пречи на корените да се развиват.

Изображение

Изображение

Подхранване с тор: Както и рибите, растенията се нуждаят от хранене. Във всеки зоомагазин се продават таблетки или течни кондиционери за растения. Например, Tetra plant start или Tetra Crypto. Такива таблетки се смачкват и се внасят под кореновата система на растенията ежемесечно. В зависимост от размера на аквариума е достатъчна една, две таблетки на месец. 1 таблетка на 50 литра аквариумна вода.

Изображение

- защитава и укрепва новопосадените растения.
- в състава на таблетките влиза растителен хормон, който усилва растежа.
- помага за образуването на корени.
- насърчава оцеляването на корените при пресаждане на растенията.
- усилва съпротивляемостта на растенията благодарение на съдържанието на макро-вещества в таблетката.

Изображение

Хранителна добавка за аквариумни растения, допринася за нормалното формиране на кореновата система. В състава на таблетките влизат желязо и други хранителни микроелементи. Не съдържа нитрати, фосфати и не причинява помътняване на водата. Действието на таблетката протича дълго време. Допринася за развитието на важни микроорганизми, а също пречи на растежа на водораслите.

Осветление за растенията

Изображение

Много важна роля за растенията играе светлината. Процесът на фотосинтеза без светлина не е реален. Особеностите за осветление на аквариумните растения са индивидуални. Някои растения се нуждаят от много светлина, други не толкова. Светлината в аквариум с растения трябва да свети около 12 часа. Но тук възниква малък проблем- толкова светлина не е много полезна за самия аквариум. За това препоръчваме да включвате аквариумната светлина примерно за 6 часа, което ще бъде вид компромис. При такава продължителност на светлинния ден растенията в аквариума ще се чувстват добре. Такъв компромис не подхожда за екзотичните, скъпо струващи капризни растения.

Грижа за аквариумните растения


Грижата за растенията се състои в подстригване и изрязване на растенията, която трябва да се провежда според необходимостта. Почистват се изгнилите листа, прекалено израсналите растения се подстригват, дъщерните растения се посаждат на ново място.
Неоценима услуга в грижите за растенията ще ви окажат охлювите. Те изяждат загниващите, лоши листа.

Колко растения са необходими в аквариума

Изображение

Има определен ценз за количеството на растенията в аквариума. Те трябва да се засаждат така, че да остава 2/3 свободно пространство за рибите и другите обитатели. Също трябва да имате предвид и количеството риби. Колкото са повече рибите, толкова повече може да са растенията.

Видове аквариумни растения за начинаещи

Съществуват голямо количество аквариумни растения. Растенията могат да се разделят на:
- растения, които плават на повърхността на водата;
- растения, които се крепят в грунда;
- растения, които няма значение къде се намират.

Избирайки растения, трябва да имате предвид тези фактори. За да не се получи така, че едни растения да не позволяват на други да живеят.

Невзискателните растения са много и може да се състави безкраен списък, но ето някои от растенията за начинаещи:

Водна леща
Изображение

Тя е прекрасно допълнение в аквариума, създава много красив вид. Нейният недостатък че, че много бързо закрива водната повърхност, не позволява на светлината да прониква в аквариума. Трябва да се подрязва по-често, а особено преди отпуск, оставят се само няколко листа на повърхността.

Валиснерия
Изображение

Елодея
Изображение

Роголистник
Изображение

Расте бързо. Огромното количество малки листа са прекрасна защита на всички малки обитатели в аквариума.

Лимнобиум
Изображение

Пуска дълги корени, расте бързо. Скаридите и рибите много обичат неговите корени.

Ричия
Изображение

Бързо растящо, плаващо, ярко растение. С увеличаване на теглото може да падне на дъното и да обхване цялата шир. Може да го привържете към корена, камъка, създава зелен остров. Аквариумните обитатели много го обичат.

Явански мъх
Изображение

Много красиво растение, не расте бързо и е по-взискателно към светлината.

http://fanfishka.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички