[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Заболявания на аквариумните растения и тяхното лечение
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания на аквариумните растения и тяхното лечение

Заболявания на аквариумните растения и тяхното лечение

Мнениеот meri » Пет Сеп 30, 2016 5:07 pm

Растенията играят важна роля в изграждането на биологичното равновесие в аквариума, те поглъщат нитратите и фосфатите, които могат да се натрупват в аквариума, намалявайки по този начин тяхната концентрация. Растенията в процеса на фотосинтеза поглъщат въглеродния диоксид и отделят кислород, което допринася за нормализиране на процесите на окисляване на отпадните продукти и мъртвата органична материя. Има и други достойнства, които въвеждат растенията в аквариумния свят.

Трябва да помните, че аквариумните растения са допълнително звено във веригата на биологичното равновесие, което изисква внимание, грижи и необходимото отглеждане.

Благодарение на растенията акваристите могат да създадат за рибките комфортна и приближена към естествените условия среда. Ако аквариума е празен без растителност и укрития, рибките няма къде да се скрият, в гъсталаците женските се крият от мъжките, малките на живораждащите риби, хвърлят хайвера на листата и сред гъсталаците. Плаващите и високо растящите растения - това е един вид екран, който предпазва обитателите на аквариума от излишната светлина и любопитните очи.

Създавайки малкия подводен свят, трябва да спазвате и биологичното равновесие: качественото съотношение между рибите и растенията трябва да бъде правилно. Гледната точка: колкото повече растения- толкова по-добре, не е напълно вярна, излишъка от растителност също е вредна. При избора на растения имайте предвид условията, в които ще ги посадите: тип на аквариума, неговия размер, рибите, които ще живеят в него. Растенията трябва да се купуват с ярка зелена окраска, млади, с неповредена коренова система, листа и корени. Условно количеството растения може да се пресметне: на 2-3 кв.дм площ на дъното на аквариума 1 вид растителност.

След като закупите растенията, внимателно ги огледайте. Частите, които са подложени на гниене или болести, трябва да се премахнат, корените да се почистят от мръсотията и добре да се изплакнат във вода. Ако растенията имат мощна коренова система, но къси стебла, корените трябва да се прередят, останалите да се изрежат до 2-3 см. Ако корените са тънки и чупливи, не се изрязват: например, не се препоръчва да се пипат корените на анубиас. При дългостеблените растения се премахва долната част с листата и корените(за да останат минимум 3-4 възела). Ако пресаждате растенията, бъдете готови за това, че те ще растат бавно, защото губят старите си корени и е необходимо време, за да се образуват нови.

Всеки акварист, и начинаещ, и професионалист, се сблъсква с проблемите на отглеждането на аквариумните растения, с техните заболявания и лечение.
Симптоматиката и причините за заболяванията на растенията много си приличат. Дори за опитните акваристи е трудно да определят, да не говорим за начинаещите.

Първо, трябва да се изясни дали осветлението е достатъчно за конкретния аквариум и конкретното аквариумно растение. За всеки индивидуален случай се избира един или друг източник на осветление или мощност. Трябва да се има предвид височината на аквариума, характера на растенията- топлолюбиви или светлолюбиви. Точни препоръки няма да намерите, сами трябва да намерите златната среда.

Второ, изяснете въпроса със СО2. Достатъчен ли е?

Растенията приблизително на 50% са съставени от въглерод, за това за аквариум с растения подаването на достатъчно количество СО2 е първата ви задача. СО2 усилва растежа на растенията няколко пъти. Нищо не подобрява растежа на растенията както подаването на СО2, тъй като въглерода е основен строителен материал за клетките на растенията. Ако растенията са загинали, или са расли много бавно, или дори са расли с умерени темпове, подаването на С02 ще ускори растежа пет пъти. Оптималната концентрация СО2 в аквариум с растения е 15-30 мл/л. Предел за рибите- 30 мг/л.

Трето, решава се въпроса със съотношението на количеството осветление и СО2.

Интензивността на осветлението трябва да отговаря на количеството подаван СО2 и обратното. Не трябва да компенсирате недостига на СО2 с мощно осветление- това на 100% ще доведе до огнища от водорасли. И обратното, без необходимото осветление наситената концентрация на СО2 е безполезна, това ще доведе до задушаване на водните организми.

Също така трябва да имате предвид общия брой на растенията в аквариума и тяхното количество. Ако в аквариума има малко растения, рязкото увеличение на осветлението и/или СО2 ще доведе до невъзможността растенията да усвоят всичко и веднага, от което на свой ред се възползват водораслите. В този случай се препоръчва да действате като при стартиране, плавно и постепенно да увеличавате и двата параметъра.

Четвърто, трябва да балансирате режима на светлинния ден.

Съществуват различни препоръки по отношение на режима на осветление на аквариум с растения. Има общ метод- светлинния ден трябва да бъде 10-12 часа на ден, има стъпаловиден метод за доставяне на светлина, при който в аквариума се симулира изгрев, зенит и залез. В този или другия случай, трябва да разберете, че не трябва да компенсирате недостатъчното осветление или да увеличавате продължителността на светлинния ден.

Такаши Амано препоръчва да се използва стъпаловидния метод на осветление, той казва, че пикът на осветление "зенит" трябва да бъде около три часа. Този промеждутък е достатъчен за добрия растеж и хранене на растенията. През останалото време се подава умерено осветление.
Ако използвате мощно осветление, светлинния ден не трябва да превишава 8 часа.

Пето, решава се въпроса с концентрацията на макро и микро торовете в аквариума.

Изображение

Недостигът на торове, както и излишъка водят до разочароващи резултати. Симптоматиката на дисбаланс могат да бъдат много сходни една с друга.
При преизлишък на торове ние получаваме цъфтеж на водораслите във всичките му прояви и в резултат изтощение и смърт на растенията. При недостиг на торове ние получаваме изтощение на растенията и в резултат тяхната нежизнеспособност. Недостигът на торове също е съпроводен с цъфтеж на водораслите, това е обусловено от редица причини, една от които е способността на водораслите да "улавят трохите на торовете", а също това, че водораслите се приспособяват по-добре от растенията към негативния фактор.

Чрез тестове се проверява концентрацията на макро торовете- NPK: нитрат, фосфат, калий. Съотношението на тези параметри във всеки аквариум е различно. Може да се проведе обща препоръка: Р към N в пропорции 1:10-15, т.е. трябва да поддържате концентрация 1 мг/л Р(фосфат) на 10-15 мг/л NO3 (нитрат). По отношение на калий (К) изобщо няма определени препоръки за неговата концентрация.

Показаните пропорции не са еталонни, всичко в акваристиката е индивидуално,

Разместването на микро-торове: Mg, Fe, Mn, Cu, Mo, B, Zn и др. също е опасно, но лесно се отстранява. Микро- торове са необходими на растенията в малки количества. Техният излишък се отстранява с подмяна на водата, а недостигът с внасяне на интегриран микро- удо. Отделно внимание трябва да отделите на Fe (желязо), това е най-важният компонент на микро-торовете и неговата моно-структура винаги е желателно да имате под ръка.

Шесто, параметри на водата.

Повечето аквариумни растения предпочитат мека, слабо кисела вода: pH 6,8-7,2, кН 3-4, gH 6-8. Това е обусловено от следното:

1.За добър растеж на растенията е необходим много въглерод. Във водата въглерода съществува в две форми: въглероден двуокис разтворен във вода, и бикарбонат. Въглеродния двуокис се поглъща непосредствено от растенията чрез проникване през стените на клетките. Бикарбонатът съдържа химически свързан СО2 - т.е.не е достъпен за непосредствена употреба от растенията. Растенията първо трябва да погълнат бикарбонат и вече вътре в клетките да извлекат СО2. Това е сложен процес и не всички растения могат да го правят.

В мека и слабо кисела вода с pH<7.0 най-много въглерод- около 70% ще се намира във вид на въглероден двуокис- прекрасно усвояем от растенията, и само 30% във вид на бикарбонат. По този начин, колкото е по-ниско pH, толкова повече въглерод се намира в лесно достъпна за растенията форма. Това означава, че при равно подаване на СО2 в аквариум с мека вода с кH=3-6, gH=6-8°растенията получават повече СО2, отколкото в аквариум с по-твърда вода.

2. От нивото на pH непряко зависи интензивността на употреба от растенията на макро и микро торове. pH в диапазон 6,0-7,0 е най-оптимален.

На какво още трябва да обърнете внимание:

- Често проблемите с растенията започват заради "неправилен грунд".

- Съществуват различни препоръки по отношение на състоянието на аквариум с растения през нощта, т.е. когато отсъства фотосинтеза. Има препоръки, които казват, че не трябва да прекъсвате СО2 през нощта, т.е. прекъсването води до разлика в pH, което се оказва негативно за аквариума. С оглед на това, че през нощта СО2 не е необходим на растенията и дори обратното, през нощта растенията "дишат", препоръчваме да прекъснете СО2 в тъмното време на деня, освен това препоръчваме да включите за една нощ аерацията.

- Важен компонент за добрия растеж на растенията е качествената филтрация на аквариума, но в същото време тя не трябва да създава силно течение.

- Важно е да обърнете внимание на съотношението между рибите и растенията.

- В аквариума е желателно да отглеждате консуматори на водорасли.

Основни признаци на заболявания и борбата с тях:

Изоставане в растежа- възможно е недостиг на въглерод, което често е свързано с много висока стойност на pH за даденото растение.
Какво да правите: добавете във водата СО2, ако проблема е в pH- пресадете растението в друг аквариум.

Черни и болни корени- причина може да бъде прекалено уплътнената фина почва, която лошо пропуска въздуха.
Какво да правите:добавете в грунда чакъл, трошен камък или камъчета.

Изображение

На листата умират малки участъци, след което листата опадат- причината е недостиг на фосфор.
Какво да правите: купете специални торове за растения.

Растенията са бледи, с дълги междувъзлия и тънки стебла, листата в долната част опадат- причина може да бъде недостиг на осветление.
Какво да правите: продължете светлинния ден, поставете аквариума срещу прозореца.

Малки листа на растенията и прекалено дълги междувъзлия-
това говори за нарушен температурен режим и осветление. Много видове риби обичат високите температури, но и за растенията трябва съответното осветление.
Какво да правите: да регулирате температурния и светлинния режим: колкото повече градуси- толкова по-дълъг светлинен ден.

Горната част на растенията е много издължена- причина може да стане усиленото излъчване от червения спектър на лампата.
Какво да правите: окачете лампата по-високо, по-близо до капака на аквариума или купете по-малко мощна.

Изсъхват и вехнат растенията, вие забелязвате частична щета, дупки, оръфани краища на листата- причина:или имате прекалено активни риби, или не подхожда химичния състав на водата за растенията.
Какво да правите: да дадете торове, да анализирате състава на водата.

Изображение

Повреда на листата (това е особено характерно за растенията с развита коренова система и малки стебла)- проблема може да бъде предизвикан от твърде плътна почва, заради което в нея застоява водата.
Какво да правите: редовно да сифонирате грунда, да го разредите с чакъл, камъчета, туф, да го направите "рохкав".

Варовит налеп по листата- причината за това явление може да стане недостиг на въглероден диоксид.
Какво да правите: СО2 е необходим за нормалното развитие на растенията, така че постепенно увеличете неговото съдържание във водата.

Прекалено малки листа на растенията- на растенията може да не достигат хранителни вещества или обратното, наблюдава се излишък на осветление.
Какво да правите: опитайте да дадете торове, ако това не донесе резултат, намалете светлинния ден.

Изображение

Листата почервеняват или пожълтяват- причина може да бъде недостиг на сяра или азот.
Какво да правите: да подхранвате растенията с хранителни вещества, по експериментален път да си изясните какво точно липсва.

Жълти краища на листата на растенията- това е свидетелство за недостиг на калций.
Какво да правите: може да внесете карбонат, черупки от миди, готови смеси за растителна тор.

Листата започват да вехнат по краищата, на тяхната повърхност се появяват жълти петна- значи във водата не достига калий.
Какво да правите: пригответе разтвор от калиев сулфат, смесете го с дестилирана вода, оставете да заври и оставете да престои. Добавяйте на малки порции.

Жълти петна се появяват между жилките на листата, след това на тяхно място се образуват дупки- това е свидетелство за недостиг на магнезий.
Какво да правите: добавете сулфат MgSO 4 * 7H20- може да се закупи в аптеката или магазин за торове.

При растенията пожълтяват листата, те стават стъкловидни- това означава, че не им достига желязо.
Какво да правите: добавете съединение двувалентно желязо, главното е да не прекалявате, концентрацията във водата не трябва да превишава 0,1 мг/л.

Листата са жълти, а жилките остават зелени- свидетелства за недостиг на манган и за излишък на желязо.
Какво да правите: манган е необходим за тъканното дишане и фотосинтезата, за това е необходимо да внесете хранителна смес със съдържание на този елемент.

"Криптокоринова болест"- проявява се с това, че растението става стъкловидно, листата са с дупки, след което се разлага заедно със стеблото.

Изображение

Причината за тези заболявания не е установена, забелязано е че често настъпва в резултат на рязка промяна в условията на отглеждане: смяна на голямо количество вода с друг химичен състав, промяна на условията за осветление, смяна на дневната светлина с изкуствена и обратното, внасяне на химикали, смяна на филтърния материал и др. Ако листата са започнали да се разлагат,трябва да ги подрежете, да изсмучете с маркуча остатъците растения и да смените водата в аквариума с прясна, за да спасите кореновата система.

Криптокорините след заболяване дълго се възстановяват, и не достигат предишния си размер. Заболяването рядко настъпва в аквариум, в който се провежда редовна смяна на водата и съдържа нормално количество риби и растения, не само криптокорини.

ИзображениеИзображение

ИзображениеИзображение

ИзображениеИзображение

Тежък дефицит на азот
Изображение

http://www.pitomec.ru/
http://aqvafish.ru/
http://fanfishka.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички

cron