[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Торове за аквариумните растения
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Торове за аквариумните растения

Торове за аквариумните растения

Мнениеот meri » Пет Сеп 30, 2016 8:25 pm

Защо и кога трябва да внасяте торове в аквариума

Торовете- това е хранене за растенията. Но кога в аквариума е необходимо такова хранене? Могат ли растенията да получат хранене от отпадните продукти на рибите? В някои аквариуми на растенията е достатъчно това, което им дават рибите. Също храна за растенията в аквариума може да постъпва с водопроводната вода при смяна. Защо акваристите използват торове?

Изображение

При подхранване на растенията с торове, скоростта на техния растеж значително се увеличава и се подобрява външният им вид. Аквариум, в който бързо растат растенията, визуално постоянно се променя и това харесва на акваристите. Поради тази причина акваристите харесват да купуват нови рибки- за обновяване на аквариума. И в това е предимството на растителните аквариуми.

Кога е необходимо да се внасят торове в аквариума?
Такова дохранване на растенията е необходимо, когато в аквариума се подава СО2 (въглероден двуокис). Ако в аквариума не се подава С02, тогава добър индикатор за внасяне на аквариумни торове са самите растения. Докато количеството растения в аквариума не е голямо, може да им бъде достатъчно хранене с постъпващото при смяна на водата и от рибите. Но когато растенията достигнат определена маса, на тях вече не им достига такова хранене и те силно изостават в растежа. Дори най-издръжливите аквариумни растения могат да имат добър растеж, но вече за сметка на другите, по-капризни растения. Освен забавяне в растежа на растенията, някои видове бавно умират. Това е явен признак за внасяне на торове в аквариума.

Избор между домашно приготвени торове и фирмени

Сред акваристите има поддръжници на използването както на домашни, така и на фирмени торове. Защо едни приготвят домашни торове, а други купуват?
Разбира се, основното предимство на домашните торове е тяхната цена. Стойността на такива торове може значително да се различава от цената на фирмените. Трябва да купувате химически реактиви в количества, които е възможно да не можете да изразходвате.
Домашни торове използват акваристите, които имат добри познания по химия. Фирмените торове са избор на акваристите, които се интересуват от естетичната страна на растителната акваристика и експерименти с приготвянето на торове за тях е излишно главоболие и загуба на време. Фирмените торове постоянно се усъвършенстват. Публичните рецепти за домашните торове обикновено са неизменни и тяхното усъвършенстване си остава работа за тези, които ги използват. Формулите на фирмените торове включват различни добавки, подобряващи тяхното съхранение. Домашните торове по-лесно се приготвят отново, отколкото да се подобрява тяхната устойчивост към гъбички и плесени. Поради тази причина домашните торове е добре да се съхраняват в хладилника или да се замразяват.

Характеристика на внасяне на течни торове в аквариума

Изображение

Често възниква въпроса за съвместното внасяне на торове с макро- и микро елементи. Може ли да се внасят в аквариума едновременно? Този въпрос възниква, защото се знае, че фосфатът от сместа на макро елементите може да образува неразтворими съединения с микроелементите на сместа на катионите. Това е възможно при условие на непосредствено смесване на течни макро-и микро торове. Когато течния тор се внесе в аквариума, неговите компоненти много силно се разреждат. Образуването на неразтворими съединения в условия на такова разреждане е невъзможно. За това макро и микро могат да се внасят в аквариума едновременно.

Във форумите може да прочетете за това, че макро елементите повече се консумират от растенията през нощта, и за това, е по-добре да се внасят течни торове за една нощ. Това е съмнително твърдение и не е общоприето в областта на физиологията на растенията. За поглъщане на хранителните елементи растението губи енергия, която то получава със светлината. Всички течни торове е по-добре да се внасят в аквариума в началото на светлинния ден, или преди самото му начало, следвайки логиката, че растението се нуждае от хранене при включване на светлината.

По-рано производителите на аквариумни торове са препоръчвали торовете да се внасят веднъж в седмицата. Факт е, че- колкото по-равномерно е внасянето на течни торове в аквариума, толкова то е по-ефективно. Ежедневното внасяне на аквариумни торове, например, заедно с храненето на рибите винаги ще дава по-добри резултати, отколкото внасянето веднъж в седмицата. Но в случаите с аквариуми без подаване на СО2, осветление по-малко от 0.5 Вт/л и бавно растящи растения разликата от ежедневното и ежеседмичното внасяне на торове не е съществена.

А какво да правите, ако аквариума остане без надзор по време на отпуск?
Това няма да окаже положително въздействие на аквариума, но трябва да се вземат някои мерки. Може да забавите растежа на аквариумните растения, и следователно да намалите взискателността на растенията в стабилно захранване.
За това може своевременно да намалите подаването на СО2 до ниво необходимо за поддържане на рН между 7 и 7.5, да намалите нивото на осветеност два пъти и да намалите дозировката на торовете. Преди отпътуването внесете доза тор за седмица напред. Ефективно ще бъде и намаляването на температурата с няколко градуса.

Пускане на аквариума и използване на торове

Въпросът за целесъобразността от внасяне на торове при пускане на аквариума е тема на обсъждане. Въпреки, че препоръчваме да внасяте торове от първия ден на пускане на растителния аквариум, много хора предпазват начинаещите акваристи от такъв подход. Те са обосновани само в случаите на използване на хранителен гранулиран грунд. В случаите на използване на такъв грунд трябва да позволите на растенията да търсят хранителни елементи в грунда, развивайки по този начин кореновата система. За това внасянето на аквариумни торове с азот и фосфор има смисъл да отсрочите за няколко седмици, но калий трябва да внасяте още от първия ден на пускане на аквариума.

Ако в растителния аквариум се използва неутрален грунд, тогава без торове растенията няма откъде да получат хранене. За това в стадия на пускане на такъв аквариум трябва да внасяте макар и минимални дозировки торове.

Защо препоръките за дозиране на различните торове се различават

Защо се различават дозировките на различните торове, на различните фирми или домашните, ако преброите увеличаването на концентрацията на хранителни вещества в аквариума? Разликата е в системите, подхода за отглеждане на аквариумните растения. Системите са различни, а мненията разнообразни. Какви системи работят добре за много бърз растеж с цел продажба на растенията. Какви системи работят по-добре за домашните аквариуми.

Съществуват промишлени системи за отглеждане на аквариумни растения и не промишлени. Сред не промишлените системи може да се отделят: Estimative Index (EI), Perpetual Preservation System (PPS), метод Walstad. Тези системи не са свързани с използването на някакъв конкретен фирмен тор и могат да бъдат приложени за определяне на дозировките на домашните торове.

Промишлените системи на дозиране на торовете за аквариумните растения са свързани с конкретни торове определена марка. Компаниите производители могат да разработват торове под определена категория потребители. Има производители, които не пускат макро торове за аквариумни растения. Т.е те са ориентирани към начинаещите акваристи. Има производители, които предлагат по-универсални системи торове и за начинаещи, и за опитни акваристи. Но всички промишлени системи на торове са обединени от едно- те са предназначени за широк кръг акваристи, за домашни аквариуми.

Не винаги скоростта на растеж е пряко пропорционална на дозировката. Някои елементи оказват влияние върху потреблението на аквариумните растения с други елементи. Едни елементи влошават достъпността на други, а някои елементи обратното, стимулират. Това влияе и на това, че скоростта на растеж на растенията нелинейно зависи от дозировката на торовете.
Например, ако концентрацията на фосфати във водата на един аквариум е 0.5мг/л, а в друг е два пъти повече- 1 мг/л, това не означава, че във втория аквариум растенията ще растат два пъти по-бързо. В аквариум, в който изобщо не се откриват фосфати, растенията растат отлично и с приемлива скорост.

Ако на аквариумните растения не достигат хранителни вещества, това може да се прояви различно:

- При недостиг на азот при растенията умират и се разпадат листата;

- При отсъствие на желязо дори новите листа бързо пожълтяват;

- Ако има малко бор и калций, листата израстват малки, с бели краища, а растенията се деформират;

- При недостиг на калий, листните пластини са осеяни с дупки и кафяви петна.

Обикновените торове за цветя не подхождат, необходими са специални смеси. Задължително спазвайте препоръките на препоръчаната дозировка, имайте предвид следните фактори:

- Количество на растенията- гъсталаците и самотните храсти се нуждаят от различни дози торове;

- Осветеност и количество СО2- ако във водата има изобилие от СО2, а процесът на фотосинтеза е активен- са необходими повече торове. Не се престаравайте, защото заедно с полезните растения могат да растат и да се размножават водорасли;

- Качество на водата- ако условията не са оптимални, то в началото трябва да приведете параметрите на водата в ред, иначе от торовете няма никаква полза;

- Начинаещите акваристи по-добре да използват готовите торове, защото приготвянето им е сложна процедура.

Изображение

Видове готови торове за аквариумни растения

- Капсули или таблетки- те се внасят направо в грунда, постепенно полезните вещества се освобождават и поглъщат от кореновата система на растенията. Също така торове се продават във вид на глинени топчета- това е смес от дървени въглища от бреза, торф, глина, сапропел, микроелементи, диаметър 1-2 см, запазва полезните свойства до 1-2 месеца;

- Течни торове- внасят се непосредствено във водата. За разлика от таблетките, течните торове подхождат и за свободно плаващите растения, полезните елементи се абсорбират през листата. Те трябва да се внасят редовно, защото дозата хранителни вещества се отстраняват по време на филтриране.

Основни правила на приложение

- Преди пускане в аквариума до пълното адаптиране на растителността се внасят торове, не се препоръчва калий;

- Сами по себе си торовете са безполезни, ако в аквариума има нестабилна среда;

- Първите дози трябва да бъдат минимални: примерно една трета от препоръчаната норма, за да се види реакцията на флората;

- Ако се престараете с торовете, може да започне неконтролиран растеж на водораслите;

- Ефектът се проява средно 3-4 седмици след началото на подхранването;

- Торове с голямо количество микроелементи се внася сутрин, макроелементи- след изключване на фоновото осветление през нощта;

- Преди да смесите еднокомпонентни торове, се уверете, че техните компоненти са съвместими, иначе те могат да дадат неразтворима утайка.

Основни производители на торове за аквариумните растения

- Tetra - компанията произвежда както течни торове, така и във вид на таблетки, пръчки и топки. Основни наименования: Tetra Crypto, Tetra Plant Flora Red, Tetra Plant Initial Sticks, Tetra Plant Start, Tetra Plant Planta Min;

- Sera – Sera Flore Plus, Sera Florena, Sera Flore DayDrops, Sera Florenette. Торовете съдържат микро и макроелементи, произвеждат се в течна и таблетирана форма;

- Aquarium Pharmaceuticals – Aquatic Plant Food Tablets, Leaf Zone, Root Tabs. Основни форми- бавно разтворими таблетки или течни торове;

- JBL – Die 7 Kugeln (7 топчета за кореновата система на аквариумната растителност, стига за 1 година); JBL Ferropol (течен тор, внася се при пускане и след смяна на водата); JBL Ferropol 24 (внася се ежедневно по 1 капка на 50 литра); JBL Ferrotabs (таблетирана форма с микроелементи, 1 таблетка на 25 литра вода).

Също така, продуктите на: Tropical, Aqua Medic, Dennerle, ADA, Зоомир, AquaPlants, Флорастим и др.

http://aquascape-promotion.com/
http://www.pitomec.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички

cron