[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Подмяна на водата в аквариум с растения
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Подмяна на водата в аквариум с растения

Подмяна на водата в аквариум с растения

Мнениеот meri » Вто Окт 04, 2016 8:17 am

С какво се различава домашния аквариум от природния водоем?
Аквариума е затворена система. В него няма постоянен приток на вода, както в реката. Аквариума е съд с вода с малка доза грунд. Водата в природните водоеми циркулира в огромни обеми от почвата, а част от веществата, разтворени във водата, се задържат в почвата, а друга част се отмива от почвата. В природата протича постоянен обмен на веществата. А в домашния аквариум веществата се внасят с храната за рибите и се натрупват във вид на отпадни продукти. За да не се натрупат тези продукти е необходимо да се извършва редовна подмяна на водата. Иначе в аквариума може да се получи водоем със застояла вода- блато.

Изображение

Колко често трябва да се прави подмяна на водата и в какъв обем

В аквариуми с малко количество риби и растения е достатъчно да се сменя водата веднъж в седмицата 10% от обема на аквариума. Ако рибите са много, то обемът на подменената вода трябва да се увеличи до 20%. В растителния аквариум се сменя минимум 30% от водата и по-често 50%. Защо?
Защото в аквариум с големи количества растения постъпват повече вещества, отколкото в обикновен аквариум с рибки. Ако в аквариума с риби храната е главен източник на вещества, то в растителния аквариум освен храната постъпват голямо количество торове и въглероден диоксид. Именно въглеродния диоксид е главен източник на вещества. Почти половината от сухото вещество на растенията е този въглерод, който идва с въглеродния диоксид.

Обилната подмяна на водата в растителния аквариум е необходима, за да се премахнат отпадните продукти от разпада на старите листа и да се неутрализира влиянието на дисбаланса на хранителните вещества във водата. При стартиране на растителния аквариум няма да бъде излишно подмяната на водата да се извършва два пъти в седмицата по 50%. Това е необходимо, за да се премахнат веществата, които отделят растенията след посаждане.

Ако за подмяна се използва водопроводна вода? Кондиционери за вода

Водопроводната вода преди да постъпи във всеки дом се пречиства, за да бъде безопасна за употреба от хората. За рибите това пречистване е вредно. Има се предвид дезинфекцията на водата чрез хлориране. Хлорът засяга хрилете на рибите, което може да доведе до тяхната смърт. Хлорът може да наруши микрофлората на аквариума, тъй като полезните бактерии в нея също са чувствителни към дезинфекциращите средства. Такава дезинфекция на аквариума може да се прояви във вид на помътняване на водата след подмяна. За избягване на вредното влияние на хлора водопроводната вода престоява в продължение на 1-2 дни. За това време хлора изветрява от водата. Но не всеки акварист има свободни съдове и място в дома за престояване на необходимото количество вода. За това за бързото дехлориране се използват специалните препарати кондиционери за водата в аквариума. Кондиционерите, освен хлора, неутрализират йоните на тежките метали, които не се премахват при престояване на водата.

Растителен аквариум без подмяна

За много акваристи редовната подмяна на водата е неудобство. В аквариум, който е заселен с голямо количество риби и растенията в него са много малко, ако не се извършва подмяна на водата, може да окаже влияние на състоянието на обитателите. Тъй като в такъв аквариум нищо няма да консумира отпадните продукти на рибите и те ще се натрупват. В растителния аквариум обикновено рибите не са много, а растенията могат да употребяват дори и тези вещества, които се отделят от разпадналите се стари листа. Излишъка от вещества в такъв случай си отиват заедно с отрязаните стебла на растенията. Растенията в такива аквариуми се подстригват често. Може да не провеждате смяна на водата в растителния аквариум, но не всички растения го понасят.
Въпреки всичко, трябва да правите подмяна на водата, за да се предпазите от дисбаланс на хранителните вещества.

http://aquascape-promotion.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички

cron