[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Грунд за аквариум с растения
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Грунд за аквариум с растения

Грунд за аквариум с растения

Мнениеот meri » Вто Окт 04, 2016 6:13 pm

Изображение

Много акваристи не са наясно с видовете грунд и не всички разбират какъв тип грунд как работи и какви са типовете. Този хаос до голяма степен се дължи на производителите на аквариумен грунд, представяйки своите продукти като решение на всички проблеми за растежа на аквариумните растения.
В тази статия няма да намерите информация кой грунд е по-добър, това не е рейтинг. Но ще разберете какво трябва да използвате конкретно във вашия случай. Грунда може да се раздели на хранителен и неутрален.

Неутрален аквариумен грунд

Изображение

Неутралният грунд е просто субстрат, в който са вкоренени аквариумните растения. Плюсовете на този грунд, както и на всеки грунд, е че събира в себе си отпадните продукти на рибите, остатъците от растенията. Без грунд целия този боклук ще се отправи във водния стълб, водейки не само до влошаване на прозрачността на водата, но и към растеж на водораслите. Какво означава водорасли? Работата е там, че органичните остатъци във всеки случай постепенно се разлагат в аквариума. Ако те се разлагат в грунда, то продуктите на разлагане стават достъпни за корените на растенията. А ако тези остатъци се разлагат във водния стълб, тогава те са достъпни не само за корените на растенията, но и за водораслите.

Неутралният грунд има декоративна функция, а именно, за създаване на релеф. Най-разпространени в акваристиката са- едър пясък, базалтови трохи, кварцови трохи, речни камъчета. Тези видове грунд изпълняват само описаните функции и толкова. Те не дават на растенията никакви хранителни елементи. Базалтът не е изключение. Въпреки, че той е магнит и се състои от желязосъдържащи породи, желязото от базалта не е достъпно за растенията. В растителните аквариуми с неутрален грунд е задължително използването на торове.

Хранителен грунд за аквариума

Хранителен грунд- това е по-сложна категория аквариумен грунд и може да се раздели на два типа: земен грунд и хранителни подложки.

Хранителни подложки

Изображение

Названието на този тип аквариумен грунд говори само за себе си. Този грунд се поставя на малък слой под основния грунд. В зависимост от производителя, тези различни смеси са с голям запас хранителни вещества. Заради това, че такъв грунд има много хранителни вещества го затварят с пласт неутрален грунд. Ако хранителната подложка не се затвори отгоре, нейните хранителни вещества могат да се отмият с потока и да се разтворят в аквариумната вода. Такова неконтролирано увеличение на концентрациите на хранителните вещества във водата може да предизвика появата на водорасли.

Различните марки произвеждат хранителни подложки със състав, който много силно се различава един от друг. Хранителните подложки на основа латерит съдържат много желязо, на основа глина- калий, на основа торф- азот и фосфор.
Хранителните подложки могат да съдържат и други породи богати на хранителни вещества, например лава. На това трябва да обръщате внимание при планиране на своя аквариум. Например, ако трябва да осигурите хранене на вашите бъдещи растения с желязо, тогава ще ви трябва такава подложка, която съдържа достатъчно желязо.

Земен хранителен грунд (гранулиран грунд)

Изображение

В тази категория преобладава гранулирания грунд. По-рано акваристите са използвали обикновена земя, но с времето гранулирания грунд го е заменил, тъй като те са станали много разнообразни и напълно достъпни.

Какви са особеностите на гранулирания хранителен грунд?
За разлика от хранителните подложки, такъв грунд може да се използва като основен или дори единствен. Т.е. обемът на почвата трябва да се използва няколко пъти повече, отколкото хранителната подложка. Може да бъде разумен въпроса- няма ли да бъде по-голямо освобождаването на хранителните вещества във водата от такъв обем хранителен грунд, непокрит от неутрален? Такъв грунд има по-малка концентрация на хранителни вещества и отмиването им от потока вода от горните слоеве на грунда е незначителен.

Особености на използване и грижи за аквариумния грунд

Колко грунд и каква е допустимата му дебелина в аквариума


Изображение

Начинаещите акваристи понякога се страхуват да насипят голямо количество грунд в аквариума, мотивирайки се с две причини: голямо налягане върху дъното и подкиселяване на почвата. Първият страх е необоснован. Дъното на аквариума може да се счупи само тогава, когато голямото тегло натиска определена точка от стъклото, но под слоя грунд теглото е разпределено равномерно по цялото дъно на аквариума и опасност от счупване на стъклото няма.

Вторият страх- подкиселяване на почвата. Ако в растителния аквариум се използва неутрален грунд с фракция 3-4 мм, то дори слой от 15 см няма да предизвика подкиселяване на долните слоеве грунд. В растителните аквариуми се използва голяма циркулация на водата, а активната фотосинтеза на растенията насища водата с кислород до максимално ниво. Тези два фактора осигуряват нормалното функциониране на грунд дори с такава голяма дебелина.

Минималната дебелина на слоя грунд трябва да бъде 2-3 см. Това е този слой, който е достатъчен за вкореняване на растенията. Особено изискване към максималната дебелина на слоя грунд в растителния аквариум няма. Обикновено дебелината на слоя грунд се колебае от 3 до 7 см.

Трябва ли да чистите (сифонирате) грунда?

Това зависи от типа аквариум. В много аквариуми почистването на грунда е задължително. Обикновено това са аквариумите с голямо количество риби и почти без растения. В случаите на растителни аквариуми, утайката, която се натрупва в грунда, обратното е много ценна за храненето на растенията и не е желателно да почиствате грунда от него. В растителния аквариум има смисъл да сифонирате само декоративните области на аквариум, оформен с бял фин пясък. Утайката не потъва дълбоко в плътния пясък и се натрупва на неговата повърхност. Това води не само до влошаване на външния вид на бялата поляна, но и към намаляване на прозрачността на водата.

Как да се грижите за декоративната поляна от бял пясък в аквариума?

Изображение

Пясъка се сифонира не като обикновения грунд, а внимателно се изсмуква горния слой на пясъка (1 мм) заедно с утайката. Пясъка се нанася лесно- с помощта на една чаша под водата на аквариума. Тази процедура се извършва веднъж в седмицата или две и по време тя отнема същото време както при подстригването на поляната от почвопокривните растения.

http://aquascape-promotion.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички

cron