[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Водата в аквариума с растения
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Водата в аквариума с растения

Водата в аквариума с растения

Мнениеот meri » Пет Окт 07, 2016 3:39 pm

Каква вода да наливате в аквариума с растения

Вариантите на практика са много:водопроводна вода, изворна вода, дъждовна вода, преварена вода, филтърна вода, дестилирана вода, деминерализирана вода. Всичко това е вода, но е важно не каква е, а какво се съдържа в нея. Основно във водата се съдържат минерали, въпреки че основно това са твърди соли(калциеви и карбонатни сулфати, магнезий) и те се съдържат в различните видове вода в различни количества. Понякога те са прекалено много, което пречи на много аквариумни растения. А понякога са прекалено малко, което също не е добре за растенията, защото минералите, съдържащи се във водата работят точно както и торовете за аквариумните растения.

По-често именно водопроводната вода се използва за отглеждане на аквариумните растения. Това е удобно и икономично. Но не трябва да забравяте, че водопроводната вода често е хлорирана и може да бъде опасна за рибите в аквариума. За отстраняване на хлора акваристите използват специални средства, които също свързват тежките метали и съдържат витамини за намаляване на стреса при рибите. Обикновено се използва такива средства като Tetra AquaSafe.
Ако параметрите на водопроводната вода не подхождат за отглеждане на аквариумни растения, то може да ги регулирате.

рН на водата в аквариума

Да започнем с главното- рН киселинност на водата в аквариума. Показателите на киселинност на рН показват пропорциите киселинност и основата във водата. В аквариума всичко се свежда към пропорциите на една киселина и една основа. Основата, това са карбонатите, количеството на които показва значението на КН(карбонатна твърдост). Киселината, това е въглероден двуокис СО2, по-точно въглеродна киселина, която частично се образува при разтваряне на СО2 във водата. Карбонатната твърдост в аквариума не се променя. За това основен фактор, влияещ на показателите на рН- това е концентрацията на СО2. Колкото е по-голяма концентрацията на СО2, толкова по-малко е рН. След време в аквариума могат да се натрупат и други киселини в резултат на естествените биохимични процеси. За това, въпреки концентрацията на СО2, рН в аквариума след време намалява.

Изображение

Какво е оптималното значение на рН в аквариум с растения

Какъв показател на рН трябва да поддържате в аквариум с растения?
Значението на рН 6-7 подхожда за повечето аквариумни растения. Но не трябва да се поставят под едно общо правило всички видове аквариумни растения. Всяко растение има свой природен ареал на обитание и в аквариума трябва да се поддържат същите параметри, към които растението е приспособено първоначално.
Много растения предпочитат мека слабо кисела вода( рН по-малко от 7), но има видове, за които напълно е годна твърда вода с леко алкална реакция( рН до 8).

рН във водата влияе на много жизнени процеси на растенията, по-точно на употребата на хранителни вещества от тях. Имайте предвид следния факт, изводът е, че използването на един и същи състав аквариумни торове при различно значение на рН на водата ще бъде възприето от растенията еквивалентно на използването на различните състави аквариумни торове при едно и също рН на водата. Или, ако за поддържането на баланса се използва един и същ тор, то и показанието на рН за тези цели трябва да се поддържа едно и също. В този смисъл използването на рН контролера за регулиране на подаването на СО2 има своите неоспорими предимства.

Карбонатна твърдост на водата в аквариума

Карбонатната твърдост оказва влияние на рН на водата в аквариума. А значи, КН е важен параметър за растителния аквариум.
Карбонатната твърдост на водата - това е количеството разтворени калциев карбонат и магнезий във водата. Среща се вода, в която значението на карбонатната твърдост се обуславя от съдържанието на натриев карбонат или калий. В такива случаи КН може да превишава значението GH(обща твърдост), което учудва много акваристи. За това е по-правилно да наричаме КН показател за алкалност.

Оптималното значение на карбонатната твърдост за аквариум с растения е в интервала КН 3-6. След време водата в аквариума се подкиселява, за това КН в старите аквариуми може да бъде както е написано по-горе. Но заради тези съображения е по-добре да избягвате падането на КН до значение по-ниско от 3, тъй като в случаите със старите аквариуми рН може да стане по-ниско от 6.

Обща твърдост на водата в аквариума

GH- общата твърдост на водата в аквариум с растения не е толкова важна както параметрите на КН. Но ниското значение на общата твърдост може да окаже пагубно влияние на аквариумните растения. Защо? Общата твърдост се характеризира със съдържание на калциеви соли и магнезий.

Калций и магнезий са необходими на растенията за растежа и са микроелементи, както торовете. Някои видове аквариумни растения започват да показват признаци на недостиг на калций при GH 3. За това е по-добре да поддържате значението на общата твърдост започвайки от 4 градуса, а за по-голяма сигурност 6-8 градуса.

Как да намалите твърдостта в аквариума

Най- разпространеният метод за смекчаване на водата, а именно намаляване както на общата, така и на карбонатната твърдост, това е използването на водата след филтриране на обратна осмоза. Чиста вода след обратна осмоза не трябва да се използва в аквариума, защото тя има GH-0 и KH-0.

Обратна осмоза за аквариум с растения. Особености на използване

Изображение

Тази вода има нулеви параметри на обща и карбонатна твърдост, което е неприемливо за аквариумните растения. Такава вода трябва да се възстановява до необходимите параметри твърдост. Съществуват два метода за възстановяване на твърдостта.

Първи, това е смесването на тази вода с твърда водопроводна вода.

Втори, това е реминерализация на калциеви соли, магнезий, натрий и карбонати. За съжаление някои производители на такива соли предлагат да реминерализират водата след осмоза само на калциевите соли и магнезий, и то хлориди. Това улеснява възстановяването на водата след обратна осмоза, но има негативни последици за някои видове аквариумни растения. За това нашата препоръка е да използвате първия метод. Вторият метод е оправдан само в тези случаи, когато водопроводната вода има карбонатна твърдост значително по-висока от общата твърдост.

Как да повишите твърдостта на водата в аквариума

Не винаги се налага да понижавате твърдостта на водата в аквариума за добрия растеж на аквариумните растения. В някои региони водопроводната вода има много ниска твърдост. В такива случаи трябва да повишите общата и/ или карбонатната твърдост.

Прост, но лошо контролиран метод за повишаване на твърдостта, това е използването на мраморни чипове. Те се състоят от калциев карбонат и магнезий, за това повишават както общата, така и карбонатната твърдост. За малък аквариум може да достигне и малка шепа в незабележим ъгъл на аквариума за повишаване на твърдостта с няколко градуса. Неконтролируемостта на този метод се състои в това, че твърдостта може да се повиши и до по-високи параметри.

Изображение

По-контролиран метод, но и по-сложен е следният: за повишаване на общата твърдост може да се използва смес от калциев сулфат и магнезий.
Например, следната комбинация повишава общата твърдост с 3 градуса в 70 литра вода:

1. 4.8 г калциев сулфат CaSO4*2H2O. Приблизително 5 мл. Може да се отмери със спринцовка. Тази сол бавно се разтваря във водата.

2. 2.8 г магнезиев сулфат MgSO4*7H2O. Приблизително 3 мл. Също може да се използва спринцовка.
За повишаване на карбонатната твърдост може да се използва сода за хляб. Следното количество сода повишава карбонатната твърдост с 3 градуса в 50 литра вода: 4.67 сода за хляб NaHCO3. Приблизително 5 мл. Може да се отмери със спринцовка.

Твърдост на водата в аквариума:

Преди да налеете водата в аквариума вие трябва да сте сигурни, че действително наливате това, което искате. Водата е много добър разтворител и за това попива в себе си различни вещества.

Киселинност- тя е представена във вид на показател за киселинност рН. Колкото е по-нисък показателя за киселинност, толкова е по-висока киселинността. рН=7.0- неутрална среда. рН>7.0 - основна(алкална) среда. рН<7.0- кисела среда.
За повечето пресноводни аквариумни растения и риби по-кисела среда (рН 6.0-7.0)е за предпочитане. Но ние не трябва прекалено много да се грижим за рН, тъй като тя ще се намали с подаването на СО2 в аквариума. СО2 разтваряйки се във водата частично образува въглеродна киселина, понижавайки по този начин рН. Няма смисъл често да измервате рН в аквариума.

Твърдост на водата- това е по-важен въпрос. Ние трябва да знаем каква твърдост има водата в аквариума, която използваме. Общата твърдост (gH), това е показател за разтворени магнезиеви соли и калций. Общата твърдост на водата се състои от сулфатна и карбонатна твърдост. За нас е по-интересна карбонатната твърдост на водата(кH), тъй като от нея зависи разтворимостта на СО2, и значението на рН в аквариума. Колкото е по-високо значението на кН, толкова по-лошо се разтваря С02 във водата и толкова е по-високо рН. Това е основната причина защо е по-добре аквариумните растения да растат в мека вода. В меката вода аквариумните растения по-лесно усвояват хранителните вещества. Приемливо значение са 2-6 градуса карбонатна твърдост и 3-8 за общата.

Какво да правим, ако водопроводната вода не отговаря на описаните изисквания към gH/кH? Това е разпространен проблем. Много често водопроводната вода има твърдост 10-20 градуса. Добро решение е използването на вода филтрирана с помощта на филтър за обратна осмоза. Такава вода има твърдост 0 градуса. И за да получите вода с приемлива твърдост трябва да разредите водопроводната с филтрираната с обратна осмоза. За това е необходимо да пресметнете обема на водопроводната вода, която трябва да вземете:

Изображение

gH’- необходимата твърдост на водата
V’- обем на водата с необходимата твърдост
gH- твърдост на водопроводната вода

А за да намерите обема на филтрираната с обратна осмоза вода, трябва да приспаднете обема на водопроводната вода от обема на водата с необходимата твърдост:

Vосм=V’–V

Например, за да залеете 60 литров аквариум вода с твърдост 4 градуса, а при вас водопроводната вода има твърдост 15 градуса:

Изображение

Трябва да приспаднете 16 л водопроводна вода и да я смесите със следния обем с филтрираната вода:
Vосм=60л–16л=44л

Тестове и параметри на водата в аквариум с растения

Растителната акваристика изисква контрол на параметрите на водата в аквариума. Най-важни параметри за водата е рН, която лесно се измерва с аквариумен тест. Полезно е да знаете значението на карбонатната твърдост на водата. За растителните аквариуми главното е общата твърдост да не бъде нулева, или не по-ниска от 4 градуса. Съществува система на хранене на аквариумните растения, в съответствие с която е необходимо редовното измерване на концентрацията на нитратите и фосфатите с помощта на тестове.

Не всички параметри на водата могат да се узнаят с помощта на тестове. За изясняване на някои параметри, по-точно, концентрацията на йоните трябва да се провежда измерване с помощта на прибори. Не всеки има тази възможност.

Аквариумният тест AQUAYER тест pH+КН- позволява да се определи рН и КН(карбонатна твърдост, алкалност) на аквариумната вода.

Изображение

AQUAYER тест GН - тест за точното определяне на общата твърдост на аквариумната вода.

Общата твърдост на водата е един от най-важните параметри на водата, който трябва да знаят акваристите. Обща твърдост- количеството разтворени соли калций и магнезий, които влияят на много процеси в жизнената дейност на рибите и растенията. AQUAYER тест GН определя твърдостта в градуси °dH. За пресноводните риби се препоръчва стойност GH от 4 до 20 °dH. За най-добър растеж на пресноводните растения се препоръчва GH от 3 до 8 °dH.

- Мека вода- до 6°;
- Вода със средна твърдост- 6-12°;
- Твърда вода- повече от 12°;

При употреба спазвайте инструкциите на производителя.

Изображение

http://aquascape-promotion.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички

cron