[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Характерни грешки на начинаещите акваристи
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Характерни грешки на начинаещите акваристи

Характерни грешки на начинаещите акваристи

Мнениеот meri » Вто Яну 05, 2010 2:24 pm

Всеки неопитен акварист се сблъсква с най-разпространените проблеми на всеки "стадий" при пускането на аквариума,неправилното решение на което влече след себе си нарушено равновесие и смърт на обитателите на аквариума.Именно поради това при неговото пускане е важна последователността и трезвата оценка на ситуацията.

Какви грешки рискува да допусне начинаещият любител?
Въпроса е сложен,защото не могат да се предвидят всички грешки.Но можем да посочим основните,които се извършват всеки ден.
Изображение

"Пускане" на аквариума

Когато сте купили нов аквариум,трябва да подготвите всичко необходимо за началото на живот в него.За това е много важно да действате грамотно и да не бързате,стъпка по стъпка да изпълнявате важните задачи.

Неправилно поставяне на аквариума

Аквариума не трябва да стои така,че върху него да попадат преки слънчеви лъчи,иначе водата много бързо ще загуби качеството си- ще цъфти.Повърхността,на която се поставя аквариума,трябва да бъде идеално равна- без издатини и друго.Важно е краищата на аквариума да не висят във въздуха,цялата площ на дъното трябва да контактува с повърхността.

Под аквариума трябва да поставите добра,здрава поставка,която трябва да стои на къси здрави крака или без крака,иначе може да продупчи пода.Това особено се отнася за много големите аквариуми от 100 л и повече.
Изображение

ВАЖНО. Всеки аквариум,с какъвто и размер да бъде- това е голямо тегло,за това поставката трябва да се избира много внимателно.

Изключително важно е да изберете правилно размера на аквариума.Този избор зависи от финансовите ви възможности и от размера на рибите,които ще отглеждате.

Неправилен избор на оборудването

След като аквариума е купен и поставен,трябва да го снабдите с необходимото оборудване за осигуряване на нормална жизнена дейност.Аквариумната техника трябва да съответства на размера на аквариума,трябва да бъде достатъчно мощна,но без излишна мощност.

ВАЖНО. Само че,новозакупеното оборудване,което все още не е експлоатирано,преди да попадне в аквариума,се нуждае от подготовка.Всички пластмасови части на оборудването,което в бъдеще ше бъде поставено във водата,е необходимо предварително(преди поставяне в аквариума) да престои два дни в кофа с вода.Това е необходимо,за излязат от пластмасата разтварящите се във вода примеси,вредни за рибите.Същата манипулация трябва да се проведе и с филтриращия материал на филтъра.Това се отнася и за самия аквариум,тъй като "замазката"също е токсична,за това аквариума трябва да престои предварително два дни,пълен с вода до самия ръб.Освен това така ще забележите,ако има пукнатини и аквариума тече.

Неправилен избор на грунд и растения

При избор на субстрат можете да се ръководите само от едно правило:колкото по-ситен грунд,толкова по-добре(малки камъчета или пясък).Практиката показва,че за установяване на устойчиво биологическо равновесие в аквариума подхожда едрия речен пясък,но по-добре купете в зоомагазина малки камъчета,с размер на семена,но ефектът не е по-лош от пясъка.

Не трябва да купувате разноцветни камъни.Възможно е да си помислите,че са много красиви,но това е само в началото- след време цветовете изчезват.Камъните се превръщат от цветни и ярки в бели и неугледни.Може би ще ви се стори,че белият грунд не е лош,но той ще привлича много внимание върху себе си,ще отразява светлината на лампите.
Изображение

Какви растения да изберете- изкуствени или живи водорасли?
Ако сте ленив човек,вземете естествени,защото те не изискват грижи,с изключение на промивки и почистване веднъж на половин година.Освен това избора е огромен.И по цвят и по форма- има за всеки вкус.Ако предпочитате живата флора,ще трябва постоянно да полагате усилия,за да изглежда красиво.

Неправилно запълване на аквариума с вода

Водопроводната вода е разтвор,съдържащ много примеси,а не само H2O. Те се съдържат във всяка вода,независимо от нейният произход.Изключение е само чистата вода,получена в лабораторни условия с помощта на химическа реакция.

Дори,ако не сте химик и нищо не разбирате по въпроса,трябва да знаете някой неща като всеки акварист.А именно,че качеството на водопроводната вода се променя в зависимост от годишното време.
Изображение

В летния и есенния период по време на дъждове,водопроводната вода се напълва с различни елементи по пътя си,присъствието на които е нежелателно в аквариума.А през пролетта по време на топене на снеговете- това е най-неблагоприятното време за запълване на аквариума.

Най-чистата вода тече изпод крана в зимния период,за това е най-подходящия период,който трябва да изберете за запълване на аквариума с вода.

ВАЖНО. Във вече поставения аквариум(с прибори,грунд,растения) е необходимо да заливате само със студена вода от крана.Аквариума трябва да стои два дни,докато ледената вода не се затопли до оптимална температура за отглеждане на рибите(температурата зависи от вида на рибите) и не престои(престояването е необходимо за премахване на хлора).

Много е важна правилната последователност на действията.Необходимо е в началото да подготвите аквариума за бъдещите жители,а след това да го заселвате.В никакъв случай обратното.

Трябва да правите следното:

1.Правилно да изберете място за поставяне на аквариума.

2.Правилно да изберете оборудването.

3.Да проведете подготвителните манипулации с аквариума и оборудването.

4.Да изберете правилно грунда.

5.Да изберете растенията.

6.Да запълните аквариума с вода,отбелязвайки годишното време и условия.

7.Да закупите и пуснете рибите в аквариума.

Неправилно съотношение на литража и количеството риби,пренаселване

Този въпрос е много важен,защото при недостатъчно количество вода не можете да създадете стабилност в аквариума,в резултат жителите ще бъдат обречени на смърт.
Изображение

Литраж/двойка, защо да се спазва?

Преди да вземете рибките, е необходимо да знаете предварително всичко за тях.Потърсете информация в интернет или при знаещи хора.Питайки продавача,по-скоро нищо конкретно няма да разберете,защото повечето от тях не разбират.

Преди всичко трябва да помислите за съотношението литри на двойка.Например,стандарта за рибките малки и средни размери се колебае от 7 до 15 литра на двойка риби.По-големите видове изискват 45-55 литра на двойка.

Ако от млада възраст отглеждате риби в тясно помещение,без да спазвате литража,рибите никога няма да достигнат максималните си размери.Именно за това е необходим литража.

Какво е пренаселване в аквариума?

Този проблем е свързан непряко с нарушеното съотношение литраж/двойка.Ако количеството риби в аквариума превишава допустимата норма,в такова водно пространство никога няма да се установи надеждно биологично равновесие,тъй като пренаселването влече след себе си прекалено бързо замърсяване на грунта с отпадъците на рибите,което на свой ред води до възникване на кисела среда в аквариума, а в бъдеще към разваляне на водата.Лошата среда може да провокира някакво заболяване или да накара рибите да се откажат от храна.
Изображение

Лошо съчетание на рибите,агресия помежду им

Пак ще повторим,преди да купите риби,научете всичко за тях.Ако сте решили да отглеждате няколко вида в един аквариум,освен съотношението литраж/двойка трябва да знаете дали рибите могат да живеят заедно.Факторът съвместимост зависи от навиците на рибите.Съществуват много видове риби и много от тях не могат да живеят заедно.

Агресивните, много активните риби не трябва да се държат заедно с пасивните,притежаващи цветни перки,риби.Иначе няма да избегнете отхапване на перките.Можете безкрайно да изчислявате множеството несъвместими видове,за това ще ви посочим някой от тях.

Могат да живеят заедно:
Гупи;хелери; молинезии; скаларии; трихогастер(всички разновидности);златни рибки; телескопи; воалоопашати;неонови и т.н.
Всички видове барбуси живеят заедно.

Неправилни грижи за аквариума

Съществуват процедури с аквариума,които трябва да се провеждат постоянно,за да поддържате равновесието в него.
Всичко е много просто:

1.Веднъж на 1-2 седмици трябва да подменяте 1/5 част от водата в аквариума.

2.По време на изливане на водата е необходимо да използвате маркуч и да събирате от дъното натрупаните замърсявания на рибите и остатъците храна.

Неизпълнението на основните процедури след известно време ще доведе до неизбежен крах на равновесието в аквариума и необходимост от генерална смяна на водата.

Храна и хранене на рибите

Съществуват множество видове храни,които са предназначени за различните риби.Храната е суха,жива и замразена.Най-безопасно е да използвате сухата храна.

Много е важно да изберете правилно храната,защото сухите храни са различни по предназначение.Има храни,които плават на повърхността- за риби от средните слоеве на водата, дънна храна (във вид на гранули)- за сомовите риби.Съществува храна за хранене на млади риби(не подхожда за възрастни).
Изображение

Храната,която подхожда за всички видове риби от средните и по-големите размери,това е люспестата храна.Тя е растителна и с добавки,за това е много хранителна.Главно правило при хранене е да не прехранвате.Иначе рибките могат да се разболеят от затлъстяване,а това има лоши последици.

Оборудване

За да осигурите стабилност в аквариума,е необходимо да имате елементарни прибори,а именно:

1.Филтър- при избора на този прибор,е необходимо да се има предвид обема на течността,за която е предназначен.

2.Компресор.

Изображение

ВАЖНО. В замяна на филтъра и компресора има филтърна помпа.Това е прост филтър,оборудван със специално устройство за улавяне на въздух от повърхността.

3.Лампа- използвайте енергоспестяваща флуоресцентна лампа.

4.Нагревател- задължително с термостат.

5.Термометър- по всяко време трябва да показва температурата в аквариума.

Приспособления за грижите за аквариума:

1.Гумен маркуч със сифон.

2.Стъклочистител.

3.Мрежа.

Опасност,внесена отвън

В установеното равновесие на аквариума може да се появи нарушение,ако не спазвате елементарни правила на "санитария". При покупка на нови риби,трябва да се отнесете сериозно към оценката за здравето на новите риби.Не купувайте риби с подозрителни образования по тялото,рани,отхапани на вид перки,защото заедно с тях ще внесете зараза в аквариума.

Изображение

Рибите трябва да бъдат здрави.Можете да оцените тяхното състояние по външния вид,ако гърба,аналните перки и опашката са сгъстени- това свидетелства за лошо самочувствие.Перките трябва да бъдат разперени.Здравата рибка се държи адекватно,реагира на движение.

При покукпа на нови изкуствени водорасли или декорация,е необходимо предварително да ги подържите във вода два дни.След това трябва да ги облеете с гореща вода,и след това да ги поставяте в аквариума.

Последната причина за появата на инфекция- това е храната.Сухата храна е напълно безопасна,а с живата и замразената можете да внесете някой заболявания.За това храната от този вид може да се използва рядко.
Преди да давате жива храна,внимателно я мийте преди даване.

Грешка 1.

Типична за начинаещи по следната схема:

- поддържане на прясна вода,покупка едновременно на аквариум,грунд,растения,оборудване.

- в един и същи ден насипване на грунда,посаждане на растенията,инсталиране на оборудването и покупка на рибите.

- след няколко дни водата в аквариума става мътна.

- смяна на цялата вода с прясна.

- след няколко дни водата отново помътнява,и така продължава до тогава,до като растенията и рибите не загинат.Грешката е в едновременното поставяне на грунда,растенията и рибите.

По-добре правете това по следния начин:

- първия ден поставете грунда,посадете цветята,залейте с вода,включете нагревателя,филтъра,осветлението.

- След седмица (този срок може да се съкрати до 3-4 дни,ако първия ден поставите в аквариума вода или грунд от функциониращ аквариум),ако водата е изчистена,може да поставите рибите.При нужда можете да пуснете аквариума и за еднин ден,но за това трябва да използвате 70-80% вода от стария аквариум,или да поискате от някой с голям аквариум.Или да използвате за приготвяне на водата подходящи за целта препарати.При използване на старата вода може да избегнете бактериални огнища (помътняване на водата).Ако все още сте използвали прясна вода и водата в аквариума помътнее,в никакъв случай не сменяйте водата.Почакайте няколко дни (не хранете рибите) и водата ще се изчисти,ще добие прозрачност.
Сега можете да сменяте периодично (1 път седмично) водата с прясна,но не повече от 20%.

Грешка 2.

За да не останат рибите гладни в аквариума често се поставя храна в излишък,рибите не я изяждат напълно,тя се разлага,а това води до влошаване на качеството на водата в аквариума.Освен това,прехранването често води до затлъстяване на рибите,а понякога и до смърт.Желателно е да давате храна 2 пъти на ден в количество,което напълно се изяжда в продължение на 10-15 мин.Много е полезно веднъж в седмицата да има един разтоварващ ден (за всеядните риби това може да бъде ден за растителна храна).
Съществува правило: по-добре не угоявайте ,отколкото да прехранвате.

Грешка 3.

Купувайки риби и растения по критерия:харесва ми- не ми харесва,вие получавате една общност от риби и растения,които не са съвместими едни с други.В резултат част от рибите и растенията загиват или имат лош вид.Растенията трябва да се подбират по съвместимост едно с друго по отношение на изискванията за интензивност на осветлението и такива,които няма да бъдат изядени от рибите.

Рибите е важно да бъдат подходящи едни с други:

- по храна (едни се хранят с един вид храна,други с друг вид;едни изяждат бързо храната,като оставят останалите риби гладни).

- по агресивност (освен рибите-хищници,има риби които пазят агресивно своята територия от всички плуващи или само съперниците от същия вид,или проявяващи агресия към всеки отделен вид).

- по параметрите на водата (температура,съдържанието на нитратите и нитритите,твърдост на водата и pH).

Започвате с много малко

С появата на сравнително малките аквариуми несъмнено се появява изкушението да имате такова мини-решение,но ако сте начинаещ акварист за който това е първият аквариум,не бързайте да спирате избора си на малък обем.Малкия аквариум(до 40 литра) може бързо да прерасне в голям проблем,защото при малкия обем основните параметри на водата бързо се променят и най-малката грешка може да доведе до неприятни последици.Запомнете,че колкото е по-голям обема,толкова е по-малка вероятността някоя грешка да наруши баланса.

Бързане с пускане на аквариума

Начинаещите акваристи бързат да пуснат рибите в аквариума и дори могат да закупят бъдещите обитатели в същия ден,в който са се заели с поставянето на аквариума и напълването му с вода.Не гоправете,защото водата в аквариума още не е стабилизарана.

Това е така,защото във водата са разтворени газове,минерали,тежки метали и химикали,които се намират във водоснабдителната система в процеса на почистване и дезинфекция на водата.За да не се потапяме в химията надълбоко,ще кажем само,че не разтворените вещества,които се намират във водата могат да бъдат вредни за нашите риби.За това преди използване на водата трябва да я подготвите,за да неутрализирате вредните материали.Водата трябва да престои няколко дни.За това време газовете се разтварят и изветряват,а нейното pH се стабилизира.Само след това във водата могат да се пускат рибите.

Пускане на всички риби едновременно

Вече сте изчакали няколко дни докато водата в аквариума се стабилизира и не бързате да напълните аквариума с флора и фауна.Но не бързайте да пускате в аквариума всички риби,иначе ще направите най-разпространената грешка на акваристите- пускането на голямо количество риби едновременно.Докато не се образуват колонии от бактерии,аквариума не може безопасно да поддържа пълния обем фауна,за това е необходимо да се почака докато нивото на амоняка и нитратите не се повдигне до по-високи степени и да падне до нула,преди да добавите повече риби.

Пренаселване на аквариума

Дори,ако все пак сте преминали през капаните на инсталационния процес,друга много разпространена грешка е пренаселването на аквариума.Въпреки,че опитните акваристи могат да отглеждат успешно стада до 20 малки рибки в 36 литров аквариум,за начинаещите този опит е катастрофален.Съществуват много мнения по повод правилата за съотношението 2,54см на 3,785л, но във всеки случай то може да служи за отправна точка.Препоръчваме да разделите 80% от общия обем на вашия аквариум на 3,785 л,полученото цяло число да умножите на 2,54 см, това ще бъде максималното количество, което можете да отглеждате във вашия аквариум.Когато след време станете по-опитни,ще се научите как могат да се отглеждат големи риби в същия обем аквариум.

Отглеждане на несъвместими риби

Новите стопани на аквариуми често избират такива риби,които харесват повече визуално,без да знаят нищо за естественото им местообитание и нужди.Някой риби ще се нападат помежду си,или се нуждаят от други параметри вода.Във всеки случай не трябва да се отглеждат заедно.Изберете миролюбиви риби,които са привикнали към еднакви параметри на водата.

Прехранване

Най-голямата грешка на акваристите е прехранването.Рибите търсят храна по всяко време,такава е тяхната натура.Ако са гладни това не означава,че задължително трябва да ги храните.Давайте им храна толкова,колкото могат да изядат за 5 мин.В началото хранете рибите не по-често от веднъж на ден,а в критичното време,когато нивото на амоняка и нитратите са високи,преустановете храненето,за да намалите количеството отпадъци в аквариума.Рибите лесно могат да живеят няколко дни без храна.

Недостатъчна филтрация на водата

Аквариумният филтър трябва да прогони през себе си цялата вода в аквариума 3 пъти на час.Ако не го прави,значи нямате адекватна филтрация.Ако имате съмнения по повод размера на филтъра,по-добре вземете един номер по-голям.Не можете да префилтрирате,но можете да недофилтрирате,а резултатите ще бъдат вредни за рибите.

Липсата на контрол на параметрите на водата

За съжаление хората не получават достатъчно знания за азотния цикъл,а също,че трябва да провеждат тестове за параметрите на водата в аквариума.Като резултат те често не знаят,че тези тестове са необходими,за да предприемат навременни действия за почистване на водата от токсини.След инсталирането на аквариума,той трябва да постои няколко дни.След това трябва да наблюдавате нивото на pH,твърдостта,амоняка,нитратите.Когато аквариума е инсталиран и напълнен с флора и фауна,проверявайте водата веднъж в месеца,за да не допуснете възникване на нарастващ проблем.Ако изведнъж рибите умрат,проверете параметрите на водата,за да изясните има ли някаква промяна.

Ако не се сменя водата

Хората,които са пуснали аквариума,не винаги са осведомени за това как да го почистват,което включва редовна частична подмяна на водата.В аквариума се натрупват отпадъци,които могат да бъдат премахнати само със сифон,а също замяна на водата с прясна.Въпреки,че рибите не умират,ако го правите редовно,те са подложени на стрес поради нестандартните параметри на водата.Като резултат рибите са подложени на заболявания,жизнения цикъл е по-кратък.

Източник: http://www.aquariumist.com.ua
http://ecofauna.org/node/72
http://animal.ru/fish/articles/%D0%9E%D ... %82%D0%B0/
http://ryba.com.ua/articles/dlya-nachin ... k-novichka
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Характерни грешки на начинаещите акваристи

Мнениеот rscossworth » Съб Сеп 13, 2014 10:17 am

Ето и още полезни съвети за отглеждане на аквариумните рибки като цяло.

Живите препратки към сайтове се следят внимателно - мнението ви е редактирано, защото препратката не е одобрена.

Администратор
rscossworth
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Нед Яну 06, 2013 1:07 pm


Назад към Акваристика за всички

cron