[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Отглеждане и здраве на папагала какарики
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане и здраве на папагала какарики

Отглеждане и здраве на папагала какарики

Мнениеот meri » Нед Юни 05, 2011 7:07 pm

Изображение

Какарики или наречен още Новозенландски папагал живее на земята.Зеления цвят на перата добре маскира птицата в тревата. Названието си е получил поради това,че в търсене на храна скача бързо по земята.Тези необичайни папагали живеят в Нова Зеландия,английското наименование на папагала е заимствано от езика маори,което означава "малък папагал". Те много лесно излитат от всякакво място, за това ограждението където се отглежда трябва да бъде надеждно.

Дължина на тялото 23-26 см, крила в размах 11-12 см, опашка 11-13 см, тегло 80-90 гр. Живеят от 10 до 20 години.

Отглеждане

Какарикито е навлязло в Европа през 1872 год., няколко вида се отглеждат в плен,лесно се размножават.
В сравнение с вълнистия папагал,какарикито е хипер активен папагал,който бързо и безшумно се премества ,понякога може да скочи до половин метър,даже без да разперва крилете си,но това е много сложно да се чуе и забележи.
Какарикито не е толкова кресливо,разбира се крещи както всяка птица,но е по-тих от неразделките или даже корелите.

В домашни условия оптималната температура за тях е от +17 до +20 градуса. Ако в жилището въздуха е прекалено сух, трябва да купите овлажнител. Отглеждането в правилни температурни условия е много важно, при неспазване на това условие те могат да се разболеят или да получат допълнителни проблеми в периода на линеене.

Избор на клетката

Какарики фактически постоянно се намира в движение, той скача, тича, опитва се да си намери нови развлечения. По природа папагала се нуждае от голямо пространство, за да води привичен начин на живот. Въпреки, че е средна по размер птица, не му подхожда малка клетка. При избиране на клетката трябва да обръщате внимание на големите и просторни варианти. Отличен вариант е хоризонталната, просторна клетка. Не се препоръчва да купувате вертикална клетка. Най- минималните размери на стандартна клетка за какарики е 90х90х60 см(под значението 60 см се има предвид височината). Птицата не може да се намира дълго време в това минимално пространство, задължително трябва да я пускате ежедневно да лети и тича. Такива разходки се нуждаят от вашето внимание, имайте предвид, че папагала може да се премества мълниеносно. Именно за това, съществува опасност да настъпите папагала. Те също така обичат да се крият във всевъзможни дупки, дори в джобовете на дрехите.

Колко живее папагала какарики?

Съгласно официалните данни те са способни да преживеят 30 години. Както показва реалната статистика, този вид средно живее не повече от 16 години. На практика продължителността на живот изцяло зависи от вас. Много е важно да поддържате оптимални условия на отглеждане, температурен режим, правилно хранене. За нормалната жизнена дейност папагала се нуждае от минерална добавка. Също така папагала периодично трябва да се води на ветеринар.

За съжаление хората често се сблъскват с преждевременната смърт на папагала. Много често самите стопани са виновни за смъртта на папагала. Причините за ранна смърт са:

- Папагала е изял нещо отровно;

- Случайно е прегризал електрически проводник;

- Получил е травма;

- Излетял е през прозореца(той не е способен да живее самостоятелно в градски условия, ако е излетял е обречен на смърт);

- Папагала се е разболял заради неправилни, неблагоприятни условия на отглеждане, или небалансирано хранене;

- Не е забелязал стена, огледало, или друга твърда повърхност, в резултат на което се е ударил в нея и се е разбил.

Последната причина е най-разпространена, заради тяхната активност и любознателност.

Как да определите възрастта?

Много често се случват ситуации, когато продавачите в магазина не могат да дадат разумен отговор на въпроса за възрастта. Тя може да се определи самостоятелно, или поне да се опитате. Специалистите казват, че при младото пиленце ириса е червеникаво-кафяв на цвят и опашката е по-къса. При възрастния папагал ириса има червен, или дори червено-оранжев цвят. Може да опитате да определите възрастта според неговата окраска. Както е известно този вид има изразен зелен цвят, с пръски от червено и жълто. Мнозина потвърждават, че при пиленцата на главата има повече червени петна, отколкото при възрастните.

Как да определите пола на какарики

Мъжкия е по-голям, това се отнася не само за размера, но и за теглото. Теглото на мъжкия в сравнение с женската се различава с не повече от 20 г.Мъжкия и женската се различават и по характер. Много стопани на какарики отбелязват, че женските са по-спокойни и тихи, а мъжките са по-активни и често по-кресливи. Ако се нуждаете от папагал, който умее добре да говори, спрете избора си на мъжки.

Определянето на пола при папагалите не е толкова просто. Но все пак съществуват някои правила и признаци, по които може да се изясни този въпрос.
Първо, полът може да се определи по няколко външни признака. Първият и основен фактор на полово различие е размера. Ако вземете папагал от развъдчик, при който е останал единствен е почти невъзможно да определите пола. Именно затова специалистите препоръчват да избирате от няколко, когато има избор- това винаги е по-добре, второ- неопитният човек може определи пола само чрез сравнение.
По този начин, ако избирате от зоомагазина, преди всичко обърнете внимание на неговия размер и тегло. По-големите какарики вероятно са мъжки. Съгласно официалните данни теглото на мъжкия трябва да бъде 80-90 г. Теглото на женските се различава в пределите на 20 г. По този начин женските какарики тежат не повече от 60 г.

Второ, важен фактор за различаване на пола, е размера на главата и клюна. При мъжкия главата е два пъти по-голяма, отколкото при женската. Клюна е не само няколко пъти по-голям, но е и по-широк. Известно е, че петното, което оцветява оперението непосредствено над клюна продължава приблизително до врата на женската.

Също така важен фактор за определяне на пола е поведението на птицата. За това не трябва прекалено бързо да установявате избора си на птицата, която ви харесва, трябва известно време да наблюдавате групата. Какарики са много подвижни и фактически никога не седят на място, мъжкия е по-активен от женската. Съществува още един признак, по който може да се различи пола, той е по-ефективен при възрастните птици. Смята се, че при женската роговицата е с телесен цвят, а при мъжкия е тъмно синьо.

Условия на отглеждане и поведение

За отглеждане подхожда волиера не по-малка от 85х55х90 см, разстоянието между пръчките- не повече от 2 см, много по-удобни ще бъдат хоризонталните пръчки, не вертикалните.

Какарики много обичат да тичат по клетката, по цялата й повърхност, включително кацалките, за това къщичката трябва да бъде с правоъгълна форма.
Те постоянно изследват нещо, търсят, копаят. Необходимо е постоянно да ги пускате извън клетката. Това трябва да бъде около 3-5 часа на ден, дори повече.

Здравето на папагала непряко зависи от тези разходки. Правилната работа на вътрешните органи и психичното състяоние на птицата изискват физическа активност.

Строго контролирайте дължината на светлинния ден, той трябва да бъде не повече от 12 часа. В противен случай при птицата започва "сезон на размножаване", което се проявява с усилено гнездене на женската на най-различни места в жилището, непрекъснато снасяне на яйца и агресивност на мъжкия.
За това се старайте да покривате клетката в строго определено време, а за регулиране на осветлението е много удобно да използвате таймер.

Ако другите папагали са активни сутрин и вечер, какарики не могат да си позволят да правят такава пауза през деня. Те не намаляват своята активност, вечно са заети и суетливи.
Вниманието на какарики бързо се превключва, за това е необходимо да предлагате нови развлечения. Те задължително трябва да имат играчки.

При покупка на играчки за папагала, имайте предвид, че не всяка играчка е подходяща за него. Обикновено асортимента се ограничава в малки по размер играчки, които подхождат за вълнистите папагали. Затова по-добре си направете сами играчките. Важно е материалите за играчките да бъдат екологични и безопасни. Може да използвате за играчки и клони от дървета. От тях може да направите стълби, кацалки и др. Препоръчва се да не поставяте всички играчки в клетката, разположете ги по цялата стая, на местата, където папагала стои най-често. Така няма да му омръзнат, освен това той ще ги търси, което е развлечение за него.

Във ваше отсъствие, за безопасността на папагала, играчките в клетката трябва да бъдат малко.
Освен играчки, в клетката трябва да има две хранилки- за суха и влажна храна, поилка и къпалка.
Какарики много обичат да се къпят, те се къпят по няколко пъти на ден. Направете ваничка от плоска, но малка чиния.

Какарики по своята натура са не само много активни, но и независими. Не очаквайте прекалено много от папагала. Той ще идва на вашите ръце, ще взима лакомствата, но няма да започне да се ласкае.
Ако сте купили папагала на пазара или в зоомагазина, той вероятно ще бъде див и ще трябва да го приучите. За това е необходимо голямо търпение.
Какарики са много любопитни и лакоми, за това предлагайте лакомството от своята ръка.
Те много обичат човешката компания.
Особено внимание трябва да отделите за безопасността на папагала в стаята, където живее. Приберете всички растения, иначе те ще бъдат изядени и изгризани, а ако някое е отровно, това може да причини смъртта на птицата.
Запушете всички отвори, където птицата може да заседне.

Хранене

Какарики практически ядат всичко. Много хора, купувайки си папагал какарики предполагат, че е достатъчно да го хранят с готова зърнена смес. Това не е така. Подобна зърнена смес трябва да бъде 10-20% от диетата. Трябва да избирате висококачествена, с богат състав храна. Много какарики обичат малките зърна. Може да опитате да смесите няколко вида храна съгласно предпочитанията на папагала. Имайте предвид, че поради своята активност, те много обичат да разпръскват храната. Затова зърнената смес трябва да се насипе с резерви. Значително място в диетата е отделено на свежите плодове и зеленчуци, те трябва да заемат около 16% от диетата. По-добре давайте витаминизирани зеленчуци като зеле, моркови, целина, краставици. Може да давате и плодове: ябълки, круши, цитрусови, грозде различен сорт, праскови, портокали, киви. В никакъв случай не давайте авокадо, сол, шоколад, кофеин.

Обичат да се къпят,за това трябва да има къпалка с чиста вода ежедневно.
За да храните правилно папагала предлагайте разнообразна храна.Давайте повече плодове и зеленчуци,в клетката задължително трябва да има минерална добавка,пясък,креда и сепия.

Може ли давате кълнове?
Да, може. Те трябва да получават ежедневно кълнове. Освен покълнали зърна е полезно да давате бобови кълнове, тъй като в своя състав съдържат полезни аминокиселини и протеини. От бобовите е добре да давате боб, грах, нахут, леща.

Може ли да давате животинска храна?
Може, но в малки количества. Животинската храна трябва да бъде около 5% от цялата храна. Не забравяйте за минералните добавки, поставете в клетката малка купа с пясък и периодично давайте на папагала парче сепия, тя е необходима за изтриване на клюна.

Размножаване

Папагала какарики не се развъжда в клетка.
В периода на развъждане една волиера е предназначена само за една двойка.

Смята се, че какарики достигат полова зрелост на 3-4 месеца, но не трябва да допускате до развъждане какарики преди да са навършили една година. Не трябва да се занимавате с размножаване на папагалите повече от 2-3 пъти в годината.

Съществува още едно важно правило- забранява се да купувате другар на вашия папагал, който през целия си живот е живял сам.
Има много случаи, когато папагала е купен много малък и не е виждал и не е контактувал с други птици от своя вид. По този начин той няма да приеме новозакупеният папагал като допълнителен партньор за размножаване.

Не се допускат до размножаване такава двойка като жълточел и червеночел какарик.


Размножаването не е сложно,залог за успех е добре подбраната двойка.А най-добре е ако двойката се образува самостоятелно,от група с няколко папагала.Успешно се размножават във волиера с размери 1,2Х0,5х0,6 м, размера на гнездото 25Х25Х35 см, диаметър на отвора 8 см. За постелка използвайте големи стърготини със слой 3-4 см.Гнездото се закрепва във вертикално положение или хоризонтално.

Снасят 6-8 яйца с бял цвят,женската ги снася с интервал 1-2 дни.Инкубирането започва от 2 ,а понякога и след 5-6 яйце,мъжкия храни женската през това време.Пиленцата се излюпват на 22-24 ден,слепи,покрити със светъл пух.От първия ден започват да издават слаби звуци,по това време родителите увеличават ежедневната норма брашнени червеи,яйчената храна и размекнатите зърна.Тъй като яйцата се снасят с интервал от 2 дни,пиленцата се излюпват със същия интервал,но растат бързо и към 35-40 дневна възраст напускат гнездото.Родителите ги дохранват още 15 дни,но вече 2 дни след напускане на гнездото започват да опитват останалата храна.

С всеки ден пиленцата стават все по-самостоятелни,родителите не се грижат толкова за тях и започват отново да се готвят за снасяне.В това време трябва да следите за отношението на родителите към пиленцата,и ако станат агресивни,преместете младите птици,като им осигурите самостоятелно хранене.

Хранене на пиленцата

В процеса на хранене на пиленцата участва цялото семейство какарики. Първоначално мъжкия предлага храна на женската, а тя, на свой ред храни пиленцата.
Храненето на папагалите трябва да съдържа колкото може повече витамини, протеини и минерални вещества. В менюто на птиците е включено:

-брашнени червеи;
- размекнато зърно;
- каши;
- варени яйца;
- моркови;
- тиква;
- зеленина;
- плодове;
- ядки.

Първоначално диетата се състои само от червеи, каша и яйца. След това по малко в ежедневните порции храна се добавят плодове и зеленчуци. Докато какарики не са укрепнали, тяхната храна трябва да бъде мека, за това твърдото зърно за известно време се изключва от менюто. Ако на птиците се предлагат сушени плодове, те предварително се накисват във вода.

Развитие на пиленцата

Към 10-ят ден пиленцата отварят очи и пищят силно, търсят храна. Пухът постепенно започва да се превръща в пера.

Към 4 седмица след излюпването се оперяват главата и крилата. Пиленцата се движат активно, извършват опити да излизат от гнездото самостоятелно и самостоятелно взимат храната. При някои това се получава, но първите полети са успешни след петата седмица. В този период много женски се готвят за ново снасяне и могат да проявят агресия към пиленцата, които още не са се научили самостоятелно да се хранят. В такива случаи пиленцата се отделят и се дохранват ръчно.

Изкуствено хранене на пиленцата

Осиротелите или изоставени от родителите пиленца се поставят в гнездо с други папагали, които имат пиленца подходящи по възраст. Възрастните птици от същия вид стават отлични приемни родители и с успех отглеждат пиленцата.

Ако нямате възможност да поставите пиленцата към друга двойка, те се хранят изкуствено. Когато малките още не са оперени, храненето е много трудно. Освен честото хранене, те се нуждаят от затопляне.

За това може да използвате съветите:

1.Широк съд с вода се поставя в гнездото или кутия с капак.

2.Отгоре се поставят постелка от тъкан или слама, на които се поставят пиленцата.

3.Водата в съда периодично се затопля.

Не е трудно да се хранят малките какарики- те сами отварят клюн, остава само да поставите храната в него. С чаена лъжичка им се дават течни каши с яйце и рибено масло. Когато пиленцата подраснат и започнат да седят устойчиво на пръста, тогава може да пристъпите към варенето на гъсти каши с добавяне в тях на зеленчуци, смляна яйчена черупка, тебешир. От това време в клетката трябва да се намира поилка с вода.

Ако пиленцата са на възраст 4-5 седмици, те не се нуждаят от затопляне. Но понякога възникват трудности с храненето, тъй като те не искат да отварят клюн. В този случай се хранят насила.

Пиленцата напълно се оперяват и придобиват пълна самостоятелност 3 месеца след излюпването. Но при добро отношение на родителите те още известно време могат да се намират под тяхната опека и контрол.

Приучаване на папагала

Изображение

Как да приучите папагала на ръце в първите дни след покупката

През първия ден от покупката е възможно възникването на няколко проблема. Какарики може мълчаливо да седи на кацалката, да не обръща внимание на храната и водата, не спи. Това е нормално, тъй като птицата изпитва стрес. Този етап се нарича адаптация, и колко бързо ще премине зависи от стопанина. Много е важно да създадете благоприятни, комфортни условия на отглеждане. Преди покупката уточнете с какво е хранен папагала, познатата храна ще подобри настроението на птицата.
Много стопани се оплакват, че папагала изобщо не се приближава към хранилката. Но те не знаят, че понякога младия папагал просто не може да намери собствената си хранилка. За решаване на проблема се препоръчва да насипете храната на дъното на клетката. Същото се отнася и с проблема на пиенето: здравия папагал пие много и често. Ако в новия дом птицата не пие вода, значи не е намерила поилката. На първо време се препоръчва да се откажете от поилката и да поставите съд с вода на дъното на клетката. Не се опитвайте да вземете папагала на ръце още в първите дни, няма да успеете.

Може ли да пускате папагала от клетката, за да го приучите

След покупката не трябва да бързате да го пускате. За съжаление младия папагал може да се изплаши дори от обикновен предмет, и да излети през прозореца. Пускайте папагала само тогава, когато той напълно е привикнал към новата обстановка, адаптирал се е. При спазване на всички правила, напълно е възможно това да се случи след 1-2 седмици. Всички опити за приучаване може да започнете след това. Когато започнете да пускате папагала от клетката, е възможно възникването на нови проблеми, какарики не винаги може да намери клетката си и да влиза в нея. Не трябва да се опитвате да хващате птицата с ръце, тъй като това е голям стрес за него. Просто му помогнете да намери жилището си.

Етапи на приучаване

За да привикне бързо папагала към новия дом и стопанин, трябва да действате поетапно. В началото специалистите препоръчват ежедневно известно време да прекарвате до клетката. По този начин птицата ще престане да се страхува от вас и е възможно да започне да ви разглежда като приятел, не като враг.

След това трябва също да стоите известно време до клетката, но внимателно протегнете ръка и я дръжте до папагала, на този етап птицата трябва постепенно да привикне към човешката ръка.
Третият етап е повторение на описаните действия, но вие трябва да предлагате познати лакомства. Получавайки лакомства от ръката ви ежедневно, птицата ще престане да се страхува от нея. След известно време трябва да добавите игри с папагала, възможно да е достатъчно да го погалите. Последния етап на приучаване към ръцете е обучението му да сяда на вашия пръст. За да го постигнете, трябва да поставите пръст непосредствено под гърдите, над краката на папагала.

Както всеки папагал,ако го поставите в отделна клетка,може да стане ръчен и да се приучи да сяда на ръката ви.За да приучите птицата трябва да имате търпение,настойчивост и смелост,защото понякога птиците са доста диви.
Много често папагалите са хванати в природата и вида на хората предизвиква ярост и ненавист в папагала,такива папагали до края на живота си остават нервни,диви и много често страдат от самооскубване на перата,постоянен стрес.

Съвсем друго е ако сте взели папагал развъден в плен,но не е ръчен,защото не са се занимавали с него.Случва се,когато купите ръчен папагал да се сблъскате с проблема,че в новия дом ,новата клетка и новото семейство папагала се държи напрегнато,недоверчиво и т.н.

Тогава трябва да направите следното:

В началото клетката с неръчния папагал се поставя на височината на човешки ръст,на нивото на очите,при приближаване наричайте папагала по име ласкаво,не правете резки движения.

Когато папагала привикне към новия дом и новите хора,започнете да го приучавате постепенно към себе си.Преди всичко трябва да свикне да се храни във ваше присъствие.За това,когато папагала се спуска към хранилката и започне да се храни,внимателно и бавно приближавайте към него.В началото птицата рязко ще отскача,но с всеки изминал ден ще ви допуска все по-близо,след това ще престане да реагира на приближаването ви.

Приучете го да взима храна от ръка,постепенно намалявайте дозите храна, за да бъде гладен,или не го хранете от вечерта до обяд на следващия ден(вода трябва да има постоянно).След принудителната диета вземете най-любимата храна с пръсти и постепенно без резки движения я поставете през пръчките на клетката,като ласкаво наричайте папагала по име.Ако не успеете от първия опит,това е нормално,имайте търпение до получаване на резултат.

Първия стадий е най-труден,и понякога се налага да отделите няколко дни,докато птицата не добие смелост и не вземе лакомството от вашите ръце.С всеки изминал път птицата ще става по-смела и ще взима храната.

Когато папагала смело започне да взима храната,приучете го да сяда на длан.Приближете се до клетката,отворете вратичката бавно,протегнете длан в клетката,на която има парче лакомство,говорете тихо и ласкаво.Привлечен от вкусната храна след дълго колебание даже от първия път ще седне и вземе храната от дланта ви.

Когато без страх започне да взима храна от длан и спокойно седи на нея,започва заключителния стадий на обучение.Опитайте в началото да го занесете на ръце до клетката,ако успеете ,означава че птицата е станала ръчна и е възможно да я научите при повик да каца на рамото ви.В бъдеще при обучение я хранете само в клетката или от ръка,иначе няма да се връща обратно,а това трябва да правят всички ръчни птици.По-добре обучението да се провежда,когато птицата е гладна,така по-охотно ще идва за лакомството.
При обучението трябва да се отнасяте добре с птицата,за да ви се доверява.Започнете обучението само тогава,когато птицата напълно привикне с вас и сяда на ръката ви.Ръчния папагал по-лесно възприема човешката реч.

Обучение на папагала да говори

Преди да започнете да обучавате папагала да говори,поставете го в отделна стая,за да не му пречат другите птици,ако отглеждате повече.Поризнасяйте ясно и точно думите и когато птицата произнесе правилно думата дайте лакомство.Обучението започнете с прости думи,по едно и също време всеки ден,преминавайте към нови думи постепенно.Всеки ден,особено сутрин преди хранене произнасяйте силно,отчетливо и с равен глас някоя дума.Ако не отработвате фразите,които са били заучени по-рано,папагала ги забравя.

В началото папагала трябва да се обучава само от един човек,обикновено минават около 3 месеца,преди папагала да научи първата си дума.Срока може да бъде по-голям или по-малък,всичко е индивидуално.Най- благоприятен период за обучение е първата година и продължава до 4 годишна възраст.

Линеене при какарики

Линеенето е напълно естествен процес. По време на линеене при какарики се появяват плешивини по главата и шията. Причините за това не са установени, но специалистите са отделили някои от най-вероятните. Към тях се отнасят:

- Неблагоприятни условия на отглеждане

Какарики изискват особени условия на отглеждане, най-благоприятни за тях са студената и влажна среда. Затова проблеми по време на линеене могат да възникнат заради това, че на папагала му е прекалено горещо и сухо.

- Бедна, небалансирана храна

Диетата на какарики трябва да бъде разнообразна, но трябва да ограничите даването на ядки и семена.

- Генетични дефекти и заболявания

Колко често протича линеенето

Линеенето започва на възраст 2-3 месеца след излюпването, и след толкова време завършва. Този процес е необходим за поддържане на жизнената дейност на птицата. Един мащабен процес на линеене не завършва, перата на птицата се сменят през цялият й живот. Линеенето протича 1-2 пъти в годината.

Много стопани забелязват, че по време на линеене птицата става летаргична, губи енергичността и активността си. Това е естествено, тъй като по време на линеене всички обменни процеси в организма се усилват. За да помогнете на птицата и да облекчите процеса на линеене, погрижете се за балансирано хранене.

Кога трябва да се обърнете към специалист

Линеенето е природен процес, затова то не оказва влияние на способността на птицата да лети. При нормално протичане на процеса перата на всяко крило падат по двойки и равномерно. Когато перата започнат да падат хаотично и небалансирано, птицата губи способност да лети нормално- тогава трябва спешно да се обърнете към ветеринар.
Напълно е възможно птицата да е болна от "френско линеене". Основна причина за това заболяване е недостатъчното количество протеини в организма, а също някои други необходими хранителни вещества.

Основни признаци на заболяване при какарики

Какарики по природа са енергични, те се намират в движение през целия ден. Ако папагала е болен, той се държи точно обратното. По този начин лесно може да разберете дали е болен.
За болния папагал е характерна слабата подвижност, летаргия, затруднено дишане, лош апетит.
Възможно е папагала да има разрошени пера и мътен поглед.
Обикновено болните птици притискат глава към рамото, или я крият под крилата. Но не винаги тези симптоми се проявяват.
Възможно е папагала да е активен както обикновено, но да отказва храна и дори лакомствата, във всеки случай това повод за безпокойство. Тъй като всеки стопанин познава своята птица и знае нейните навици и характер, трябва добре да я наблюдава през деня. Всякакви странности, такива учестено дишане, прекалено дълъг сън, могат да се окажат симптоми за заболяване.

Важно е да помните, че след като сте открили един или няколко от описаните симптоми, не губете време да поставяте диагноза, а заведете папагала на ветеринар. Не забравяйте, че заболяванията при папагалите могат да бъдат опасни за хората. Към тези заболявания се отнасят орнитоза и туберкулоза. Именно своевременното посещение при ветеринар ще спаси живота на птицата, а възможно е и вашия.

За какарики е много важно разнообразното и балансирано хранене. Ако храните птицата само с готови зърнени смеси, при нея ще се развие авитаминоза.
Авитаминозата не е инфекциозно заболяване, но в напреднал стадий е невъзможно да се излекува. Проявите на заболяването са разнообразни, тъй като на папагала могат да не достигат различни групи витамини.

Оплешивяване на папагала

По всяко време на годината може да намерите нещо не само вкусно, но и полезно лакомство за папагала. При неправилно съставена диета може кардинално да се промени не само настроението на птицата, но и нейния външен вид. Въпреки активната жизнена позиция, тя може да стане летаргична, тъжна, да започне рязко и основателно да линее.

Всички тези признаци свидетелстват за недостиг на протеини и витамини в организма. През пролетния период на гнездене съдържанието на протеини в храната трябва да бъде не по-малко от 25%, в останалото време- 2-5%.

Хранителни насекоми, особено брашнени червеи, съдържат най-голямото количество животински протеини. Ако нямате възможност да давате на птицата такава храна, може да купите храна на протеинова основа.
Понякога се случва, че витамините Д и А не се усвояват от организма без въздействието на ултравиолет. А без тях организма не възприема калция. Това нанася вреда на здравето, за това използването на ултравиолетова лампа може да помогне да коригирате ситуацията.

Различават се четири вида папагали какарики:

Cyanoramphus novaezelandiae
Изображение

Cyanoramphus auriceps
Изображение

Cyanoramphus malherbi
Изображение

Cyanoramphus unicolor
Изображение

http://popugai-opt.ru/
http://aquahome.rxfly.net/
http://www.animal-planet.com.ua/
http://popugai.info/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Отглеждане на папагал какарики

Мнениеот zoomaniak » Нед Юни 05, 2011 7:27 pm

Браво. :ba:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Отглеждане на папагал какарики

Мнениеот petere » Вто Юли 11, 2017 11:04 pm

Много благодарна птица.Единствената ми забележка към статията е , че въобще не крещи.Поне моите, а аз имам 4.
Peter
petere
В ятото
 
Мнения: 268
Регистриран на: Пет Мар 27, 2009 3:41 pm
Местоположение: София

Re: Отглеждане на папагал какарики

Мнениеот meri » Сря Юли 12, 2017 10:23 am

Статията е обновена с нова информация. :ab:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Птици - Aves

cron