[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 379: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Определяне на пола и възрастта при папагалите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Определяне на пола и възрастта при папагалите

Определяне на пола и възрастта при папагалите

Мнениеот meri » Вто Сеп 06, 2011 2:00 pm

Събрали сте необходимата информация и сте решили да си купите папагал.Пред вас е отговорната задача :какъв пол да изберете?
Мъжки или женска?

Как да определите пола?

Пиленцата,както и подрастващите,много си приличат,за това не може да се определи пола от половин до два месеца.Но и при по-възрастните при много птици няма явни външни разлики между мъжките и женските.Това особено касае големите папагали.

Ако сте взели решение да развъждате папагалите,трябва да знаете техния пол.

При някой видове съществуват ясни цветови разлики в оперението между мъжките и женските.Те са дадени в описанието на конкретните видове.

При големите видове папагали пола може да се различи само при светлото какаду.Те нямат разлика в окраската на оперението,за това не може да се установи пола по цвета на ириса.
Неопитен човек не може да ги различи и по цвета,ако няма възможност за сравнение от двата пола.

При много видове определянето на пола е трудно.

При ара и червеноопашатия папагал мъжките могат да се разпознаят с по-голямата глава и по-широк клюн в основата.
При някой папагали, тези признаци са изразени ярко,но при други е невъзможно да се определи пола по вторичните полови признаци.

При жако пола може да се определи по формата на главата.Но и при тях има ограничение,имайте предвид,че вторичните полови признаци се формират само с възрастта.

При някой видове папагали с еднаква окраска,е изключително трудно да се определи пола,както са неразделките.Женските имат по-голям таз,когато седят разтварят по-широко крака,за разлика от мъжките.Тези разлики могат да се установят с опипване на таза.
Ако при това папагала силно хапе,става въпрос за женска,но правилото не важи само за неразделките.

При вълнистите папагали пола се определя по цвета на восквицата,при пиленцата -момченца тя е розова или лилава, на 3-4 месечна възраст става ярко-синя, при пиленцата-момиченца е синя(рядко лилава и розова),винаги с бял кант около ноздрите,с израстването възприема кафяв или белезникав цвят.

При розелите пола се определя по цвета на петната на бузите: при мъжките е чисто -бял, при женските - сив.При сравнение на двете птици ще забележите,че мъжките са по-ярки,имат масивен клюн и голяма глава.В долната част на крилото при женските минава светла лента.

Пола при корелите може да се определи по вътрешната страна на крилата: при женските има по-светли кръгли петна."Ружа" на бузите при мъжките е по-ярък,а при женските едва забележим.Също по гребена,на главата на мъжкия две или три пера се завиват нагоре,а кичура пера на гребена е с по-дълги -къси и прави.При женските гребена прилича на метла от 5-6 дълги пера, а долните пера не са толкова къси,както при мъжките.

Женска
Изображение Изображение

При мъжките от ozherelovyh и малък Александър на шията има "огърлица".Отстрани и отпред са черни и широки,а отзад - с розова панделка.Окончателната форма придобиват не веднага, а някъде към 3 г. възраст.Женските нямат.

При електуса женските са червени със светли очи, а мъжките почти изцяло ярко-зелени,с кафяви очи.Външно толкова се различават,че лесно се бъркат с различни видове.

Когато и специлистите се затрудняват,на помощ идват хирургичните и лабораторните методи за определяне на пола- ендоскопия и ДНК.

Изображение

Женска вълнист папагал
Изображение

Мъжки вълнист папагал
Изображение

Розела
Изображение

Вътрешната повърхност на крилата при женска корела
Изображение

Крилата на женска Lutino
Изображение

Женска корела с перлена окраска
Изображение

От ляво на дясно: мъжка и женска неразделки
Изображение

За какво е необходимо?

Фактически разликите при мъжките и женските птици са незначителни,познаването на пола е несъществено при избор на птица.Но има две очевидни причини,за да се погрижите по този въпрос.

1.Трябва да дадете име на птицата.
2.Ако мислите да размножавате ,трябва да знаете какъв папагал имате.

Ако искате да имате приятен събеседник,по-добре изберете мъжки: те са по-талантливи във звукоподражанието.Същото може да се каже и за певческите птици:мъжките канарчета са по-музикални от женските.Освен това,мъжките имат по-ярко оперение.Обяснението е просто:женската избира най-гласовития и красив мъжки.

Съществува мнение,че големите папагали в зависимост от пола се отнасят различно със стопанина си.Мъжките са по-привързани към жените, а женските- към мъжете.Но това е по-скоро мит,отколкото закономерност.

Мъжките могат да се отнасят ревностно към своята територия и даже да я защитават от неканени гости- това е природен закон.Но това не касае всички птици,някой видове се отнасят дружелюбно към новите хора в дома и към новите домашни любимци.В крайна сметка избора е за вас.

Как да определим възрастта на папагала

На каква възраст е папагала,най-лесно се определя преди половото съзряване.От момента на раждане до окончателната зрялост някой видове преживяват определени промени във външния вид:смяна на цвета и яркостта на оперението,изсветляване ириса на очите,промяна в окраската на восковицата или клюна,поява на отличителни белези при представителите на различните полове.

След като настъпи полова зрелост,определянето на точната възраст е трудно.Само опитен орнитолог или вет.лекар могат да определят възрастта,докато на един любител ще му бъде трудно да прецени каква е птицата.

Признаци на младост- нежна кожа на лапите,гладък клюн без следи от разслояване,светли оттенъци на оперението,висока активност,леко и подвижно тяло,често пеене и стремеж към имитиране на звуци или думи,гладка восковица(областта над клюна),любопитство и игриво поведение.

Признаци на "възраст"- по-тъмна и лющеща се кожа на лапите,клюна е мощен и със следи от разслояване,по-твърдо и здраво тяло,наситен цвят на оперението,очите са по-малки на размер,восковицата е с набръчкана повърхност,по-неподвижни са,рядко пеят,и е възмножна сънливост.

Много видове папагали не претърпяват цветови промени във външността,възрастта им се определя по състоянието на клюна,оперението,лапите,размера на очите и поведението.

Изображение

http://animal.ru/bird/parrot/articles/% ... %BA%D0%B0/
http://www.strausof.net/kak-opredelit-pol-popugaya/
http://mypet.by/articles/birds.php?vid=5&article=93
http://animal.ru/bird/parrot/articles/% ... %BB%D0%B0/
http://www.strausof.net/vozrast-popugaya/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves