Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Линеене при папагалите

Линеене при папагалите

Мнениеот meri » Пет Сеп 09, 2011 8:56 am

Изображение Изображение

Установено е,че на процеса на линеене влияе пола,възрастта,годишното време,влажността и температурата на въздуха.Обикновено протичат две по-големи линеенето у няколко по-малки.Птиците не губят възможност да летят по време на линеене.

Линеенето е естествена физиологична смяна на перата,която протича постепенно.Първото линеене протича приблизително на 3,5-4 месеца,понякога по-рано или по-късно.Линеенето е много интензивно:папагала изглежда неугледно.Първото линеене може да бъде по-продължително,1,5-2 месеца.В процеса на линеене протича смяна на перата,периодично могат да се появяват голи участъци по тялото.
В този период папагала може да е раздразнителен,неспокоен,да спи лошо.В периода на линеене се усилват обменните процеси,птицата се нуждае от допълнително количество минерални добавки.

По време на отоплителния сезон,когато въздуха в жилището е сух,използвайте овлажнители за въздуха,ако нямате,поставете мокра кърпа на радиатора.Много папагали обичат да се къпят-предоставете тази възможност.
В диетата трябва да се включат повече витамини,микроелементи и аминокиселини,за да се ускори образуването на перата,много са необходими протеини.В този период птиците са подложени на стрес,за това осигурете добри грижи и покой.Ако линеенето е постоянно,обърнете се към лекар.

Линеенето е младежко и периодично.Младежкото линеене е първата смяна на перата.Времето на първото линеене зависи от вида и условията на отглеждане,обикновено започва на възраст 3-4 месеца и може да продължи няколко месеца.
Младежкото линеене е интензивно,по тялото периодично могат да се появят плешиви участъци.

Периодичното линеене протича два пъти в годината и продължава няколко месеца.
По време на линеене папагала се нуждае от протеини.Осигурете жива храна,която е подходяща за папагала.

Папагала може да отскубва сам перата си,които му причиняват дискомфорт.Неправилните условия на отглеждане и небалансираната храна водят до неправилно продължително линеене,при което се наблюдават оголени участъци по кожата,а перата дълго не порастват.В такъв случай намалете светлинния ден до 8 часа,ако това не помогне,обърнете се към ветеринар.

Съществува шоково линеене,това е последствие от стрес.При такова линеене папагала губи рязко перата.Необходимо е да осигурите допълнително отопление- при шоково линеене температурата на тялото не се повишава,и папагала може да се простуди.

Понякога перата падат вследствие на паразити.За това,ако линеенето е продължително или наблюдавате някакви други тревожни симптоми,обърнете се към ветеринар.

Изображение

Перата след време се износват,в дивата природа птиците линеят 2-3 пъти в годината.Това протича по едно и също време и продължава 2-3 месеца.

Процеса протича постепенно:първо падат големите пера,след това тези от гърба и гърдите,накрая от главата.
При някой папагали се налагат особени грижи,особено внимание отделете на храненето.Внимателно следете състоянието на папагалите с ярка окраска,ако не получават достатъчно хранителни вещества,витамини и микроелементи,окраската може да потъмнее.

Перата падат и израстват равномерно,за да може птицата да запази способността си да лети.Малките птички почти напълно обновяват перата си през цялата година,понякога по няколко пъти.При големите птици този процес е по-разтегнат във времето.

Стопаните на птици трябва да знаят кога приблизително ще започне линеенето и трябва да бъдат готови да поддържат птицата в продължение на няколко месеца,докато перата се обновят.

Когато папагалите са лишени или не получават важни за здравето вещества и витамини,защото диетата е еднообразна.Случва се диетата да се състои само от сухи зърнени смеси,или да преобладават семената от 1-2 вида.За това,ако забележите,че перата на папагала падат,трябва критично да преосмислите менюто,да добавите меки,животински и растителни храни,витамини и минерали,да разнообразите зърнения състав на смесите.

Когато забележите,че перата на папагала падат,трябва да изключите паразитни и гъбични заболявания.За това е необходимо да огледате краищата на падналите пера(не трябва да има кръв и поразявания от паразити),кожата (не трябва да има рани,лющене),восковицата,клюна и лапите- не трябва да имат израстъци, струпеи или лющене на горния слой.Болния папагал се изолира до поставяне на точна диагноза и назначаване на лечение.

Случва се причината за падане на перата да бъде хормонален дисбаланс или нарушение функцията на щитовидната жлеза.Перата при такива птици са без блясък,разрошени и по-тъмни в краищата,и излишна телесна маса.

Папагалите са страхливи,склонни към стрес и дори депресия.За това при силни емоционални преживявания може да се случи така че да се получи шоково линеене.Перата падат внезапно-основно на опашката и малките пера.Ако при нормално линеене се повишава телесната температура,при шоковото остава същата,и папагала може да се разболее.

Случва се да падат перата на пиленцата,които са излетели от гнездото- обикновено това е потомството от третото снасяне на яйцата.Сложно е да ги спасите,а подрастващите не трябва да се допускат до размножаване: потомството също ще загуби оперението си или ще загине.

Особености в периода на линеене

В периода на линеене,птиците са по-уязвими както физически,така и психически,могат да чувстват дискомфорт и да са подтиснати.Няма да мине без вашите грижи и внимание.

1.Поддържайте благоприятен микроклимат в помещението,където е клетката.Температурата на въздуха трябва да бъде стайна- нито гореща,нито студена.

2.Всеки ден къпете птицата,кожата трябва да бъде достатъчно влажна,за да може процеса на линеене да премине без усложнения.

3.10-12 часа на ден е желателно птицата да почива в тъмнина.Не ползвайте искуствено осветление и дръжте прозореца затъмнен.

4.Не си позволявайте,както и на своите близки да шумят,да слушат силно музика,защото линеенето е голям стрес за птицата.

5.Подрязвайте ноктите от време на време,за да не се нарани птицата,защото по- често се чеше.

6.Увеличете количеството на протеините в храната,необходимо е за растежа на новите пера.Посъветвайте се с ветеринар как да промените храната в периода на линеене.

7.Понякога птицата се нуждае от помощ за премахване на старото перо.Не го правете самостоятелно,консултирайте се с лекар,а най- добре перото да бъде премахнато от специалист.

8.Обърнете внимание на странности и отклонения по време на линеене,потърсете лекарска помощ.

9.Не трябва да чифтосвате птицата по време на линеене,даже и да се случи,няма да има пиленца,защото мъжкия няма да оплоди яйцата.Отложете го до пълното завършване на линеенето,но и тогава не бързайте и не провеждайте чифтосване в продължение на 3-4 седмици.

10.Не се препоръчва и чифтосване преди линеене,защото при загуба на перата,папагала може да спре да храни пиленцата,ако са се излюпили по това време.

Линеенето протича веднъж в годината,ако е по-често може да е симптом на заболяване,в такъв случай се обърнете към лекар.

Изображение

Непланирано линеене

Стрес,лошо хранене и отглеждане могат да провокират хормонална недостатъчност в организма на птицата и да причинят сменяне на перата извън нормалното линеене.Това не е добре,и обезателно трябва да разберете причината и да я премахнете.

Ако непланираното линеене протича в резултат на стрес,знайте: вашата птица е хиперчувствителна.Постарайте се да не я нервирате,отнасяйте се внимателно към предпочитанията й.

Някой видове птици могат да страдат от постоянно сменяне на перата и да губят оперението си през цялата година,Това е сериозно разстройство,което изисква лечение.

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 182vIMzmB4

http://animal.ru/bird/parrot/articles/% ... %80%D0%B0/
http://www.vet-mir.ru/linka-u-popugaev
http://volnistye.ru/perja-popugaja-link ... ugaja.html
http://strana-sovetov.com/animals/5605- ... lting.html
http://www.strausof.net/pochemu-vypaday ... -popugaya/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Линеене при папагалите

Мнениеот Budgies_men » Съб Дек 28, 2013 10:20 pm

Може ли да попитам вълнистите кога линеят и какво трябва да им се дава освен плодове , зеленчуци , просо и кост от сепия ? [smile3537.gif]
Аватар
Budgies_men
В стадото
 
Мнения: 65
Регистриран на: Пон Дек 23, 2013 1:53 pm

Re: Линеене при папагалите

Мнениеот zoomaniak » Нед Дек 29, 2013 8:37 am

Прочетете статията. Отговорът се крие там в статията. Линеенето не е по график :ab:

За да линее една птица нормално - трябва да се храни с качествена храна. Допълнително се подсилва птицата с качествени витамини - минерали и аминокиселини, тоест хранителна добавка.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Линеене при папагалите

Мнениеот Budgies_men » Нед Дек 29, 2013 5:13 pm

Благодаря и тук :ag: . Обаче не съм много запознат с тези хранителни добавки , аз ще отида до зоомагазина , но работата е че нямам представа какво да купя . Може ли евентуално да ми помогне те с това затруднение :ay:
Аватар
Budgies_men
В стадото
 
Мнения: 65
Регистриран на: Пон Дек 23, 2013 1:53 pm

Re: Линеене при папагалите

Мнениеот zoomaniak » Нед Дек 29, 2013 6:31 pm

Така няма да стане. Нали не си мислите, че всичко го има в зоомагазина ви. Дори не знаете дали имате нужда от Хранителни добавки. Сложно - защото нямате опит и не знаем какво става...
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm


Назад към Птици - Aves