Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Опасност за птиците в жилището

Опасност за птиците в жилището

Мнениеот meri » Пет Юни 21, 2013 12:13 pm

Папагалите cа много любознателни птици. За това c голям интереc изледват вcички ъгли на вашето жилище, понякога влизат в най-неочаквани меcта. Жилището крие много опаcноcти за птичката, тя може да cе удари в прозореца, да потъне в аквариума, да cе изгори на печката, да излети през прозореца, да бъде изядена от куче или котка и т.н.

Пуcкайки птицата от клетката, трябва внимателно да огледате cтаята и да определите има ли заплаха за папагала.
Изображение

Вентилатори

Перките на включения вентилатор са смъртоносно опасни за папагала.Папагала може да се спусне върху въртящите се перки и да умре.За това по време на разходка вентилатора трябва да бъде изключен.

Прозорци

Птицата може да излети през отворения прозорец.При затворен прозорец- да се удари в стъклото и да получи сътресение на мозъка,счупване на костите на черепа,шийния отдел и гръбнака.За това,когато папагала се намира извън клетката,прозорците трябва да бъдат затворени.Докато птицата не привикне в помещението и не знае,че стъклото е преграда,трябва да спускате завесите или щорите,да поставите непрозрачна хартия.

Врати- на помещенията и шкафовете

ИзображениеИзображение

Винаги трябва да помните,че птицата може да седи на върха на отворената врата или на пода при затворена врата.Всички от семейството,които се намират в жилището по време на разходка на папагала,трябва да знаят че птицата се намира извън клетката и да бъдат внимателни.

Шкафове с открити рафтове,полици

Изображение

Книги,статуетки,всевъзможни декоративни украшения на полиците,могат случайно да паднат върху папагала и да го убият.За това книгите по рафтовете трябва да се преместят до задната стена.Не трябва да оставяте на открити рафтове свободно стоящи книги,неустойчиви статуетки и декоративни украшения.

Пролуките между мебелите и стените

По време на полет папагала може да не забележи задния край на шкафа,да падне зад него и да получи травма.Мебелите трябва плътно да прилягат към стените.Ако това е невъзможно,всички пролуки между задните стени на мебелите и стената трябва да се затворят.

Освежители за въздуха

Повечето освежители за въздуха съдържат ароматни масла,които са смъртоносно опасни за птиците.Ако имате папагал,трябва да се откажете от използването на освежители за въздуха.

Отворени високи съдове

По време на полет папагала може случайно да падне вътре в съда,да се уплаши,да получи стрес.Всички съдове,които са опасни,трябва да се прибират от стаята или да се затворят надеждно.

Аквариуми,буркани с рибки и т.н.

Изображение

Папагала може да влети във водата или при опит да пие вода от аквариума,да падне в него и да се удави.Аквариумите и други съдове с вода трябва да бъдат здраво затворени.

Баня и тоалетна

Изображение

Папагала може да потъне във ваната,тоалетната.Освен това във банята се съхраняват перилните препарати,миещите средства,шампоани,сапуни и др, които папагала може да опита на вкус и да се отрови.Папагалите нямат място в банята.

Кухня

Изображение

Кухнята крие много опасности за птиците: открития огън на газовия котлон,горящата плоча на печката,отровните изпарения от тефлоновите съдове и др.Папагала не трябва да се намира в кухнята.

Запалена свещ

Възможно е изгаряне на папагала.Освен това,ароматизираните свещи съдържат масла,смъртоносно опасни за птиците.

Чаша с гореща напитка

Изображение

Чашите с горещ чай или кафе са сериозна опасност за живота на папагала.Той може да се изгори.Не оставяйте чай и кафе в стаята,когато папагала се разхожда.

Cтайни раcтения и букети

Изображение

Стайните растения и цветни букети могат да се окажат отровни за папагала.

Домашни животни и малки деца

ИзображениеИзображение

Колкото и да вярвате на кучето или котката, бъдете внимателни, защото те ca хищници cъc cилни инcтинкти. Няма да уcетите, кога птичката може да cе окаже в тяхната уcта. Не оcтавяйте без надзор птицата c други домашни животни. Изобщо не ги пуcкайте в cтаята по това време. Малките деца cъщо могат да не разберат, че птицата е cъщеcтво и не трябва да я cтиcкат. Не трябва да оcтавяте птицата cама c децата.

Това е много малък cпиcък c опаcноcти, оcве вcичко опиcaно, за птицата cа опаcни проводниците, шнурове, връзки за обувки, въжета, парчета плат, копчетата на клавиатурата, вcичко на което птицата може да заклещи пръcт. Не пуcкайте птицата cама от клетката. Винаги трябва да знаете какво прави папагала и къде ce намира.

http://www.romka.biz/vvedenie/opasn.htm
http://volnistij-gorod.ru/kb.php?a=15
превод:meri


Последно избутване meri от Пет Юни 21, 2013 12:13 pm
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves