Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Китайски славей (Leiothrix lutea)

Китайски славей (Leiothrix lutea)

Мнениеот meri » Чет Ное 03, 2011 4:04 pm

Изображение


Малка,много подвижна птица,ярко оцветена.Горната част на тялото е маслинено-кафява със зеленикаво-жълт цвят,особено ярка е при мъжкия на главата.
Петното,преминаващо от клюна през очите към ухото е жълто,гърлото-бледо-оранжево,а гушата има тъмно-оранжев цвят.Гърдите и средата на корема са жълтеникаво-бели,страните сиво-кафяви.
Клюна е коралово-червен,продълговат и сплескан странично.Краката са жълти,леко къси,но здрави,с дебели мощни пръсти.Опашката е доста къса,общата дължина на тялото е 16 см.

Населяват планинските системи на височина 1500-3000 м над морското равнище на запад и на изток от Хималаите.Гъстите храсти и бамбука са основните местообитания на тези птици.
Хранят се с насекоми,пъпки,плодовете от храстите и дърветата.

Въпреки,че тези птици са малки,клетката за единично отглеждане трябва да бъде просторна,дължината не по-малкоот 80 см,защото те са много подвижни,постоянно изследват всички предмети,които се намират в клетката.В плен китайския славей пее с удоволствие.
Още по-добре е да ги отглеждате във воалиера,както стайна,така и открита(през лятото),където ще пеят в обществото на други малки птички.Главния недостатък на отглеждането заедно с другите видове е в това,че може да им пречи по време на размножаване,като разбива яйцата.

Също така могат да се развъждат и във воалиера.При избор на двойката,мъжкия се различава по пеенето(женските не пеят).За гнездене в ъгъла на воалиерата растенията се украсяват,заздравява се гнездото-кошница,гнездовия материал птиците си носят сами.
Женската снася 3-5 яйца и ги инкубира 12 дни.За благополучното израстване на пиленцата е необходима спокойна обстановка и натурална животинска храна.Пиленцата се хранят с ларвите на брашнения бръмбар и други насекоми,също с мека храна с голямо количество пилешки яйца и извара.

Основна храна за възрастните птици може да бъде смес,в която влизат ситно нарязани твърдо сварени яйца,настъргани моркови и ябълка,настъргано зеле,смачкана царевица,смачкан бял хляб,напоен със стафиди,извара,сушени сини сливи.Плодовете и зеленчуците,нарязани на парчета,могат да се подават през пръчките на клетката около кацалката.От животинската храна птиците добре ядат нетлъсто мляно телешко или говеждо сърце.Вечерта можете да давате 7-10 брашнени червеи.Периодично можете да предлагате добре размекнато или покълнало зърно пшеница,ечемик,просо и др.Не трябва да забравяте и за минералната храна- това е речен пясък,натрошени миди,смачката черупка от яйце,понякога активен въглен.
През лятото е много полезно да поставяте на дъното на клетката парчета горска пръст с трева,взета от чисто място,далече от шосето.

http://www.zyblik.info/pticjzi/kitai.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Китайски славей (Leiothrix lutea)

Мнениеот spinus98 » Чет Ное 03, 2011 4:11 pm

Много е "сладуранично" :ag: :ag:
:ay:
Im on the Highway to Hell
Аватар
spinus98
В ятото
 
Мнения: 141
Регистриран на: Сря Май 25, 2011 1:51 pm


Назад към Птици - Aves

cron