Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Сипка

Сипка

Мнениеот meri » Чет Ное 03, 2011 5:46 pm

Изображение


Широко разпространени птици в Европа,Северна Африка,Югозападна Азия.Среща се в малки горички,горски пояси,градини,паркове,в храстите по поляните.Не се страхува да живее до човешките жилища,в градовете може да гнезди в малки паркове непосредствено до пътя.Въпреки това,хората не са запознати много добре с тези птици.
Сипките са прелетни птици,зимуват само в южните части на ареала.Към местата за гнездене пристигат в края на май,но сроковете зависят от настъпването на пролетта.Мъжките пеят практически до отлитането.В техните песни могат да се чуят трелите на други певчески птици,и тези импровизации винаги се различават с мелодичност и красота на звука.

За гнездене избират храсти,по възможност бодливи.С удоволствие гнездят на малки елички или дървета,ниско над земята,рядко по-високо от половин метър.Отличават се с мирен нрав,така че няколко двойки могат да се разположат близо едни до други.Гнездото строи само женската,използва трева,корени,мъх,пера.
Женската снася 4-7 разноцветни яйца,инкубира ги 10-12 дни.Пиленцата напускат гнездото след 11-17 дни.През целия гнездови период могат да имат две поколения,а при тяхната смърт и три.

В сравнение с другите птици,сипките са много взискателни към храната.За тяхното пълноценно съществуване е необходима добра и разнообразна храна.Тези птици са зърненоядни,но трябва да добавяте и насекоми.Ядат различни семена на диворастящи и културни растения,семената на иглолистни дървета,храсти.Задължително давайте зеленина,покълнали семена овес,просо,рапица,мека храна,извара,яйца,насекоми,особено в период на линеене и хранене на пиленцата.
В плен е трудно да осигурите пълноценно хранене,трябва да добавяте в храната изкуствени витамини.Не забравяйте и за минералните добавки.

Тези птици не трябва да се отглеждат от неопитни любители.По природа са много предпазливи и в плен често остават страхливи и диви.Следователно,грижите за тях са трудни- по време на почистване особено силно се удрят в клетката.
За това пригответе голяма воалиера за отглеждане.В нея птиците се адаптират бързо и не са толкова страхливи.Можете да ги отглеждате в обща воалиера с други мирни зърненоядни птици.

Сипките са много взискателни към условията на отглеждане.Трябва да им осигурите защита от течение,защото често умират от преохлаждане.Във воалиерата трябва да посадите няколко храста,за да могат птиците да намерят място за почивка и да се чувстват в безопасност.Задължително сменяйте често водата и храната.Почиствайте помещението не по-малко от два пъти на седмица.Сипките не обичат мърсотията и бързо умират.Често мъжките в плен губят своята окраска .Препоръчва се да включвате храна богата на каротин.Разработени са специални премикси с изкуствени оцветители.
Изображение

Поради повишената възбудимост сипките рядко гнездят в плен.За това е необходма отделна голяма воалиера,засенчена със храсти и с достатъчно разнообразни участъци,удобни за разполагане на гнездото.За гнездови материал използват мека трева,корени,мъх,лишеи.Осигурете покой,оптимални климатични условия и чистота.Женската снася 3-6 яйца,инкубира ги 10-12 дни.Пиленцата излитат след 11-17 дни.През това време мъжкия храни пиленцата и женската,а понякога я сменя.

http://www.zyblik.info/pticjzi/konop.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves