Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Евразийска червенушка (Pyrrhula)

Евразийска червенушка (Pyrrhula)

Мнениеот meri » Чет Ное 03, 2011 7:12 pm

Лесно се разпознава по ярко-червените гърди на мъжкия,дължина на тялото е около 18 см.Мъжките имат черна шапчица на главата.
Населяват иглолистните гори от западната граница на Русия до Камчатка и горите на Кавказ.Води заседнал начин на живот.След падане на първия сняг напускат родните си гори и мигрират.
Изображение


В извънгнездовия период мигрират на малки стада в търсене на хранителни места.Точно по това време се срещат в градовете и селата.Ако има достатъчно храна,дълго се задържат на едно място.
В период на зимуване,се разделят по двойки.Тогава могат да се чуят тихите им песни,които пее мъжкия,а понякога към него се присъединява и женската.Когато долетят до гнездовия участък през април,птиците замлъкват до следващото мигриране.
За гнезда избират дебелите клони от различни иглолистни и широколистни дървета,но предпочитат бор,смърч и ела.Правят гнездото не много високо над земята,рядко по-високо от 2,5 метра.Гнездото има чашевидна форма и е построено от клони,мъх,трева и лишей,стори се само от женската.
Женската снася 4-7 яйца,които инкубира 12-14 дни.Пиленцата излитат от гнездото след 12-16 дни,хранят ги и двамата родители.

Червенушките са растителноядни птици,ядат семена от треви и дървета,плодове,пъпки,рядко насекоми.Пиленцата също се хранят с растителна храна с добавяне на насекоми.
Изображение

В домашни условия се хранят със зърнени смеси от просо,овесени ядки,слънчогледово семе,и семена на иглолистни дървета.Трябва да добавяте зеленина,плодова храна,предимно планински ясен,морковена смес.Внимавайте с конопа,защото може да доведо до затлъстяване и загуба на червения цвят.

Червенушките се отглеждат отдавна в плен,ценят се не само за красотата,но и за способността им да подражават песните на другите птици.В естествени условия са доста мълчаливи,при правилно обучение са способни да възпроизведат песните на другите птици, човешкото свиркане,съскащия звук на музикалните инструменти.

Отглеждат се в големи воалиери.В малки клетки бързо затлъстяват и умират.Бързо привикват в плен и се поддават на обучение.Имат спокоен нрав,добре се разбират с други мирни птици.

За размножаване са необходими големи воалиери със специално оборудвани места за гнездене,за гнездови материал използват -тънки клони,трева,мъх.Гнездото се вие само от женската,снася 4-7 яйца,инкубира ги 12-14 дни.Младите птици излитат след 12-16 дни,хранят ги и двамата родители.

Както и другите оцветени видове,при неправилно хранене губят своята окраска.За това отделяйте по-голямо внимание на правилното хранене.
Изображение

http://www.zyblik.info/pticmop/sneg.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves